Kategoriat
Peliarvostelut

Maailman ympäri 80 päivässä (Around the World in 80 Days, In 80 Tagen um die Welt)

Jules Vernen kirjasta tuttu matka maailman ympäri on suosittu aihe. Pelkästään samalla nimellä varustettuja lautapelejä on ainakin kolme — edellinen, vuodelta 1987, on itse asiassa Wolfgang Kramerin suunnittelema ja ikäisekseen ihan kelpo. Tässä tapauksessa teema toimii erittäin hyvin. Peli on kilpajuoksua maailman ympäri, mutta matkassa on ovela käänne — niinkuin kirjassakin.

Pelin idea

Pelaajat etenevät kaupungista toiseen pelaamalla matkakortteja. Ensimmäinen etappi Lontoosta Pariisiin vaatii esimerkiksi yhden junan ja yhden laivan. Kun pelaaja pelaa kortit, hän laskee niiden pistearvon yhteen ja etenee pisteradalla sen verran. Pisteet kuvaavat päiviä, joita matkaan on kulunut, eli vähemmän on parempi.

Matkakortteja ei nosteta sattumanvaraisesti, vaan pelaajat valitsevat joka vuoro itselleen uusia kortteja. Korttien valintaan liittyy myös erikoistoiminnon valitseminen, eli aina ei kannata ottaa parasta mahdollista korttia, mikäli jollain toisella kortilla saa tarpeellisemman toiminnon.

Peli ei siis ole silkkaa kilpajuoksua, vaan välillä on pysähdyttävä miettimään. Korttien kerääminen auttaa, sillä kahden samanlaisen kortin pelaaminen on iso etu, koska vain toisen päivät lasketaan. Jokaisessa kaupungissa ensimmäisenä ja viimeisenä saapuva pelaaja saavat pienen edun — viivyttely voi siis kannattaa. Maailman ympäri 80 päivässä

Kuka oli nopein?

Pelin ovelin piirre on voittajan ratkaiseminen, joka varmistaa, että kilpailu pysyy jännittävänä loppuun asti. Peli päättyy, kun toiseksi viimeinen pelaaja on palannut Lontooseen. Viimeinen pelaaja häviää automaattisesti, joten jatkuva hännillä viivyttely ja hyvien korttien kerääminen ei ole voittoisa strategia. Lontooseen päässeistä voittaja on se, joka on käyttänyt vähiten päiviä — ei siis se, joka on ensimmäisenä paikalla! Ensimmäinen saa toki edun, sillä kun yksi on maalissa, muille kertyy automaattisesti lisäpäiviä joka kierros.

Maailman ympäri 80 päivässä on yksinkertainen kilpajuoksupeli, joka on kaikessa nokkeluudessaan genrensä parhaimmistoa. Sittenkin se on nimenomaan perhepeli, peliharrastajalle peli on turhan kevyt. Koko perheen pelinä Maailman ympäri 80 päivässä on toimiva, varsinkin jos aihe on tuttu kirjasta tai piirrossarjasta.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Rio Grande Games, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 3-6
Pituus: 50 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Maailman ympäri 80 päivässä (Around the World in 80 Days, In 80 Tagen um die Welt)”

Olen itse tykännyt pelata perheen kanssa vuoden 1986 “Maailman ympäri 80 päivässä” -peliä, joka tosin eroaa pelimekaniikaltaan melko suuresti ylläolevasta. Onko kenelläkään muulla kokemuksia kyseisestä lautapelistä?

pelattiin paljon perheen ja ystävien kanssa.
poikani synt. 1981 sai sen joululahjaksi 80- luvun lopulla.
muistaakseni tosi kiva peli.
säännöt erilaiset kuin ylläolevassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *