Kategoriat
Peliarvostelut

Oil Field

Tuonela Productions -pelitalon ensimmäinen julkaisu Oil Field on korttipeli kahdelle pelaajalle (tai neljälle pelaajalle, jos käytössä on kaksi pakkaa). Öljyyn liittyvät lauta- tai korttipelit ovat harvassa, vaikka aihe on ajankohtainen ja Oil Field tarttuu aiheeseen mielenkiintoisella tavalla. Pelaajien tavoitteena on rakentaa oma öljyputki öljylähteelle vastustajaa nopeammin.

Pelin idea

Oil Fieldin korttipakka muodostuu kolmenlaisista korteita: kaksipuoleisista maakorteista, putkikorteista sekä öljylähdekortista. Pelin tavoite on saavuttaa pelissä oleva öljylähde ensimmäisenä rakentamalla oma putkilinja öljylähteen luo. Pelin alussa pelaajat rakentavat 21 x 3 kortin kokoisen pelialustan maakorteista, jota käytetään pelissä pelilaudan tapaan. Maakorteissa on kuvattuna kivimuodostelmia, jotka estävät öljyputken rakentamisen tai erikoisominaisuuksia, joita voi hyödyntää, kun rakentaa öljyputken kyseisen maakortin päälle.

Oil Fieldin kansiOmalla vuorollaan pelaajalla on käytössään kaksi toimintoa. Yhdellä toiminnolla pelaaja voi rakentaa yhden öljyputken palasen sikäli, kun edessä oleva maasto antaa siihen mahdollisuuden. Kivimuodostelmat estävät usein rakentamisen ja peli ei siksi ole aivan niin suoraviivainen kuin miltä se aluksi kuulostaa. Sikäli, kun maasto ei mahdollista rakentamista, pelaaja voi toiminnolla kääntää yhtä maakorttia 180 astetta tai hän voi kääntää maakortin ympäri ja paljastaa kortin kääntöpuolen. Pelaajan on myös mahdollista käyttää molemmat vuoronsa toiminnot kahden vierekkäisen maakortin paikan vaihtamiseen keskenään. Lisäksi pelaaja voi hätätapauksissa turvautua yhden toiminnon kuluttavaan oman putkenpalan tuhoamiseen.

Pelissä on mukana myös muutamia erikoiskortteja. Näistä osa on kortteja, jotka aiheuttavat maakorttien automaattisen puolen vaihtumisen, kun pelaaja rakentaa putkensa maakortin viereiselle kortille tai maakortin päälle. Lisäksi pelissä on erikoiskortti, jolla pelaaja saa yhden ylimääräisen toiminnon omalle vuorolleen. Omia toimintojaan voi käyttää myös vastustajan puolen maakorttien kääntämiseen, mikä mahdollistaa pienen kiusanteon kaverille.

Kumpi ehtii ensin öljylähteelle?

Oil Field on perusluonteeltaan puhdas kilpailupeli, jossa tarkoituksena on lyödä vastustaja ja saavuttaa maali ensimmäisenä ja se on erityisen hyvää viihdettä niille, jotka kilvoittelusta nauttivat. Pelin mekaniikka toimii ja korttien käyttäminen pelialustana on innovatiivinen tapa käyttää kortteja. Korttien käyttämisessä pelialustana on kuitenkin ongelmana se, että pelin pelaaminen vaatii runsaasti pöytätilaa ja kortit ovat pieniä ja siksi hieman epäkäytännöllisiä. Pelin kortit eivät myöskään ole aivan parasta laatua rakenteeltaan, joten kovin vaikeissa olosuhteissa niitä ei voi suositella käytettävän. Lisäksi pelin asetteleminen pöydälle vie paljon aikaa suhteessa siihen, miten nopeasti peli on ohi.

Oil Field on kuitenkin kelpo peli kevyestä rakentelusta ja kilvoittelusta nauttiville pelaajille. Korttipelien tapaan tuurilla on oma merkityksensä pelissä, kun oman putkilinjaa rakennetaan jatkuvasti muuttuvassa maastossa mutta omalla vuorolla pelaajalla on käytössä riittävästi erilaisia toimintoja pitämään peli mielenkiintoisena ja tiukkana. Peli on riittävän yksinkertainen selitettäväksi vähemmän pelejä pelaavalle pelaajalle mutta se tarjoaa kuitenkin sopivan pähkinän myös kokeneemmille rakentajille sopivin väliajoin pelattuna.

Faktat Oil Fieldistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Tuonela Productions

Mutkikkuus: Riittävän yksinkertainen kenen tahansa pelattavaksi.

Onnen vaikutus: Toisinaan reitin rakentaminen on lähtökohdiltaan huomattavasti helpompaa toiselle pelaajalle, mutta taitavalla korttien liikuttamisella voi paikata tätä ongelmaa.

Vuorovaikutus: Periaatteessa molemmat rakentavat omaa putkeaan, mutta vastustajan puolen maakortteja kääntämällä voi tehdä kiusaa vastustajalle.

Teema: Abstrakti rakentelupeli, jossa voitaisiin hyvin käyttää jotain muutakin teemaa.

Uudelleenpelattavuus: Satunnaiseen pelailuun.

Kieliriippuvuus: Pelin komponentit ovat kielivapaat.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 20 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *