Kategoriat
Peliarvostelut

Pandemia – Tuhon partaalla

Kyllästyttääkö Pandemia? Onko yhteistyöpelistä kadonnut viehätys? Vaivaan on myös lääke – nimittäin viime vuonna suomeksi ilmestynyt Pandemia – Tuhon partaalla -lisäosa.

Pelin idea

Pandemia - Tuhon partaalla -kansikuvaLisäosa tuo alkuperäiseen Pandemiaan paljon uutta. Osa muutoksista on visuaalisia, kuten mukana tulevat petrilasit tautikuutioille sekä pienemmät ja sirommat pelinappulat. Lisäksi pelaajamäärä on nostettu viiteen ja paketista löytyy seitsemäs epidemiakortti mielipuolisille tai erityistä lisähaastetta kaipaaville pelaajille.

Mielenkiintoisimmat uudistukset löytyvät uusista pelimuodoista ja rooleista. Kuusi uutta roolia ovat erittäin tervetulleita, sillä alkuperäiset roolit on nopeasti puhkikulutettu. Maailmaa ovat pelastamassa muun muassa kenttätyönjohtaja, joka kerää poistetut tautikuutiot taudin myöhempää parannusta varten ja arkistonhoitaja, joka pitää kädessään kahdeksan korttia ja nostaa jo poistettuja kaupunkikortteja. Mukana on myös uusittu operaatiospesialisti, joka muuttuu sääntömuutosten myötä keskinkertaisesta erittäin tarpeelliseksi.

Uusia pelimuotoja on kolme. ”Pahanlaatuisen kannan haaste” tekee yhdestä taudista vaarallisemman. Tämä tauti saa epämiellyttäviä lisävaikutuksia jokaisesta uudesta epidemiakortista. ”Mutaatiohaasteessa” mukaan tulevat violetit kuutiot, joita on vain 12, mutta jotka lisääntyvät ennakoimattomasti. Mukana on myös ”bioterroristihaaste”, jossa yhdestä pelaajasta tulee muiden peliä sabotoiva terroristi.

Tervetullut lisäosa

Pandemia – Tuhon partaalla on perinteinen lisäosa. Se ei muuta alkuperäistä Pandemiaa radikaalisti, mutta lisää tarvittavaa vaihtelua – lisäosan myötä peli ei enää toista itseään yhtä helposti. Uudet roolit ja erikoistapahtumakortit tulevat tarpeeseen ja ne vaikuttavat olevan melko hyvässä tasapainossa alkuperäisten korttien kanssa. Visuaaliset uudistukset ovat nekin plussaa.

Pelimuodot ovat kaikki omalla tavallaan erilaisia ja vaihtelevia. Pahanlaatuinen kanta on helpoin omaksua, mutta tuo silti pelaajille uudenlaisia ongelmia ja on näin uusista haasteista kiinnostavin. Bioterroristihaaste on kolmikon hankalin tapaus, mutta toimii hyvin, mikäli joku pelaajista ei nauti yhteistyöstä tai pomottelee muita liikaa. On kuitenkin hyvä huomata, että kaikki pelimuodot ovat peruspeliä haasteellisempia ja nostavat vaikeustasoa pykälällä.

Pandemia-veteraaneille Tuhon partaalla on pakkohankinta ja muillekin sitä voi suositella lämpimästi. Ainoa selkeä miinus on lisäosan varastointi, sillä uudet tavarat eivät meinaa mahtua alkuperäisen Pandemian laatikkoon. Itse sain kotelon suljettua poistamalla yhden petrilasin ja kokoamalla osat palapelimäisen tarkasti. Ehkäpä seuraava lisäosa tuo mukanaan laatikon, joka varastoi kaiken tarvittavan ilman ongelmanratkaisutaitoja.

Violetti tautikuutio petrimaljassa. Kuva: Chris Norwood / BGG
Kuva: Chris Norwood / BGG

Faktat Tuhon partaalla -lisäosasta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Z-Man Games (2009), Lautapelit.fi(2011)

Mutkikkuus: Ei mutkista peliä suuresti.

Onnen vaikutus: Pelin haasteellisuuteen vaikuttaa edelleen jonkun verran pakasta nousevat infektiokortit ja joissain lisähaasteissa tämä puoli voimistuu.

Vuorovaikutus: Yhteistyöpelissä vuorovaikutusta piisaa.

Teema: Teema vahvistuu hienoilla petrimaljoilla.

Uudelleenpelattavuus: Uudet roolit, tapahtumakortit ja lisähaasteet tekevät pelistä jälleen mielenkiintoisen pitkäksi aikaa.

Kieliriippuvuus: Kieltä on hyvä osata, joten suomenkielinen versio kannattaa hankkia.

Pelaajamäärä: 2–5, bioterroristihaasteessa suositeltava määrä on 3–4.

Pituus: 30–45 minuuttia. Lisäosa ei juurikaan pidennä peliä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

5 vastausta aiheeseen “Pandemia – Tuhon partaalla”

Onko tietoa, tuleeko myös lisäosasta uudistettu laitos? Vai onko lisäosa ihan pelattavissa uudistetun emopelin kanssa?

On se kai jotenkuten pelattavissa, mutta tiettyjä yhteensopivuusongelmia voi tulla. En tiedä, onko uusittua laitosta tulossa, ehkäpä joku Lautapelit.fi:ltä osaa kommentoida.

Sain sieltä seuraavan vastauksen:

“Uusia painoksia ollaan suunnittelemassa ja tuo vanha ei valitettavasti käy uuden laitoksen kanssa.”

Eli taidanpa rohkeasti poistaa uusitun emopelin ja tämä lisuri tullee sitten joskus myöskin uudistettuna laitoksena myyntiin.

Hmph. Ei ilmeisesti ole uusittua lisuria näkynyt? Pitikin mennä ostamaan uudistettu alkuperäinen. :(

Eli jos lisurin kanssa haluaa pelata, niin uusi painos järveen ja käytettynä vanha+lisuri?

Herodes, Pandemia vaihtoi hiljattain suomalaista jakelelijaa Lautapelit.fi:ltä Enigmalle. Enigma tuntuu hoitavan Suomen markkinoita hieman laiskanpuoleisesti, mutta kyselemällä Enigmalta voi saada asiaan selvyyttä. Kukaan muu ei lisärin julkaisusuunnitelmista tiedä. Veikkaan, että on se joskus tulossa, mutta odotteluaika voi olla pitkä, sillä Enigma sai Lautapelit.fi:ltä kerralla aika läjän pelejä, eikä kaikkea voida millään saada yhtäaikaa uudelleen jakeluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *