Kategoriat
Peliarvostelut

Undaunted: Battle of Britain

Undauntedin maailmansotakiertue jatkuu. Normandian pusikoista alkanut, Pohjois-Afrikassa grillattu ja Stalingradissa pakastettu pelisarja viedään kirjaimellisesti uudelle tasolle. On kesä 1940, ja nyt pakanrakennustaistelut raivoavat Englannin kanaalin taivaalla.

Undaunted: Normandystä alkanut pakanrakennuspelien sarja nousee siiville, kun Undaunted: Battle of Britain vie pelaajat Luftwaffen ja Royal Air Forcen väliseen ilmasotaan.

Mekaniikaltaan Battle of Britain on tuttua Undauntedia. Aluksi rakennetaan skenaario, kasataan aloituspakat ja katsastetaan voittoehdot, minkä jälkeen peli voi alkaa. Ensin ratkaistaan aloite, ja sitten pelataan kortit, joilla ohjataan yksikköjä laudalla sekä hankitaan pakkaan vahvistuksia. Pelin voittaa välittömästi se, joka täyttää ensin voittoehtonsa.

Undaunted: Battle of Britainin kansi

Tuttua ja uutta

Battle of Britainin komponentit tuoksuvat erittäin Undauntedille: on maastolaattoja, yksiköiden pahvilätkiä sekä kahdelle pelaajalle Luftwaffen ja Royal Air Forcen pelipakat.

Pelissä on yksitoista historiallista skenaariota, jotka mutkistuvat sopivaan tahtiin. Ensin otetaan höntsäyshengessä ilmataistelu hävittäjien kesken, ja seuraavaksi saksalaisten syöksypommittajat jahtaavat Dunkerquesta pakenevia liittoutuneiden laivoja. Seitsemännessä skenaariossa puolestaan päästetään helvetti valloilleen Kotkanpäivänä, joka oli Britannian taistelun yksi suurimmista yhteenotoista.

Aiemmista Undauntedeista poiketen Battle of Britainin skenaariot rakennetaan heksoista koostuvista laatoista. Niissä on merta, maaseutua ja kaupunkeja. Taivas puolestaan ei ole vain lentokoneiden temmellyskenttä. Esimerkiksi pilvet ja sulkupallot antavat lisäsuojaa vihollisen tulitukselta, ja ilmatorjunta voi lamauttaa saksalaisten koneita. Royal Air Forcen ei tarvitse murehtia ilmatorjunnasta, mutta maassa ollessaan brittileijat ovat alttiita saksalaisten pommituksille.

Kaksi Defiant-hävittäjää, Messerschmitt ja laiva.
Defiant väistää sivuun Messerschmittin tulilinjalta ja pääsee maksamaan potut fish’n’chipseinä. Kuva: Pauli Orava

Uusi ympäristö, uudet kuviot

Battle of Britainin olennaisimmat erot muihin Undauntedeihin verrattuna hahmottuvat pelin päästessä vauhtiin. Taivaalla ei voi pysäyttää moottoria, joten lentokoneilla on aina pakko liikkua. Lisäksi lentosuunnalla on väliä. Sinne lennetään, minne nokka osoittaa, ja yhdellä käännöksellä pystyy kääntymään vain 60 astetta, eli heksan seuraavaa vasemman- tai oikeanpuoleista sivua kohti. Kahta käännöstä ei saa tehdä peräkkäin.

Lentokalusto on siipiveikoille peruskauraa: Messerschmittejä, Spitfirejä, Hurricaneja, Heinkeleitä ja Stukia. Pienenä yllätyksenä mainittakoon Defiant-hävittäjä, joka on varustettu pyörivällä tykkitornilla.

Hävittäjät ovat vikkeliä, ja ne voivat liikkumisen lisäksi joko kääntyä tai ampua. Pommittajat sen sijaan lentävät hitaammin, mutta ne voivat käydä maa- ja merikohteiden kimppuun.

Minne tahansa ei voi räiskiä, vaan jokaisella lentokoneella on tulilinja. Hävittäjät ampuvat yleensä suoraan, kun taas pommittajien konekiväärit räksyttävät moneen suuntaan. Tulilinjoja kannattaa hyödyntää taktisesti, sillä yleensä jopa yhden heksan väistöllä pääsee pois vihollisen tähtäimestä.

Hyökätessä summataan kohteen oma suoja-arvo ja hyökkääjän etäisyys kohteeseen. Mikäli kymmensivuisella nopalla heitetty luku on yhtä suuri tai suurempi kuin kyseinen summa, kohde kärsii vahingon. Muista Undauntedeista poiketen Battle of Britainissa kymppi ei takaa osumaa, mutta ampumalla kohdetta takaapäin saa lisänopan “yllätysbonuksena”.

Kaksi BF109E -lentäjää, ässä ja tavallinen.
Ässät kestävät enemmän vahinkoa ja kaartavat tiukemmin kuin rivikollegansa. Ettei viiksiniekan esikuvana olisi itse Adolf Galland? Kuva: Pauli Orava

Krrrhhhh…yhteys… krrh…pätkii…

Vaikka maastontiedustelua ei Battle of Britainissa tarvita, pakan saa tukkoon taivaallakin. Hävittäjät lentävät pareittain, ja mikäli siipimies ammutaan alas tai etäisyys parin kesken kasvaa liian suureksi, yhteys pätkii. Jos pelaaja pelaa tällöin hävittäjäparia vastaavan viestiyhteyskortin, hän saa poistopakkaansa Discord-kortin. Discordin saa myös, mikäli kone lentäisi yli skenaarion laidan.

Discord-kortit ovat käytännössä käden tuketta, sillä niitä voi käyttää vain aloitevaiheessa ja silloinkin niiden arvo on yksi. Discordit vastaavat aiempien Undauntedien Fog of war -kortteja, mutta Discordit vaikuttavat kertyvän pakkaan hitaammin. Toisaalta niitä on vaikeampi saada putsattua pakasta kuin Fog of wareja.

Vaikka viestiyhteyskortit voivatkin kiusata pelaajaa, niistä on myös monenlaista hyötyä. Viestiyhteyskorteilla hankitaan kortteja pakkaan tai käteen, liikutetaan koneita tai poistetaan kädestä Discordeja. Lisäksi viestiyhteyskortteja voi pelata takaisin varastoon (vrt. Hunker down), mitä muilla korteilla ei Battle of Britainissa voi tehdä. Näin voi välttyä turhalta Discordien keräämiseltä.

Lentäjäkortteja
Itäeurooppalaiset lentäjät Bohdan ja Jaroslav tuovat peliin historiallista väriä. Esimerkiksi puolalaisten 303. hävittäjälaivue niitti mainetta taistelussa Britanniasta. Kuva: Pauli Orava

Pari reikää rungossa

Lievää ärsytystä Battle of Britainissa aiheuttaa se, ettei pahvilätkiä pysty työntelemään kartalla, sillä pahvilätkän osuessa maastolaatan saumakohtaan puoli skenaariota leviää osiin. Lisäksi tuurielementti voi joitakin pelaajia häiritä, sillä pakasta ja nopista ei saa aina sitä mitä tilaa. Olisi myös mukava lätkiä Battle of Britainia neljästään, vaikka bilepeliksi se ei taivu.

Kuvituskaan ei ole täydellinen. Vaikka Roland MacDonald on jälleen sutinut kauniita kortteja, Royal Air Forcen korttien selkäpuoli voisi olla tuttu Royal Air Forcen tunnus punavalkovärityksen sijaan.

Pelikokemus kärsii myös huonosta tunnusten suunnittelusta. Vaikka osapuolten pahvilätkissä on eri pohjaväri, yksiköiden tunnusvärit ja -kirjaimet ovat samanlaisia. Sekä Luftwaffella että Royal Air Forcella on esimerkiksi punainen hävittäjäpari R1 ja R2, mikä vaikeuttaa hieman omien yksiköiden tunnistamista.

Käsi kortteja, taustalla pelilauta ja lentokoneita.
Tukala käsi tukalaan tilanteeseen. Squadron commsilla saisi käteen lisää kortteja, mutta opastamalla hidas Stuka pääsisi nopeammin kohteeseensa. Kuva: Pauli Orava

Tiukkaa toimintaa taivaalla

Valituskalibeeri jää pieneksi, sillä Battle of Britain sylkee toimintaa 20-millisillä konetykeillä. Pelaajat heitetään hurjiin ilmataisteluihin, joissa ratkaisu yleensä keikkuu siiven terällä. Kuten sodan aikana, siipimies on tärkeä apu, ja viholliseen osuu varmimmin lentämällä tähän melkein kiinni. Lisäksi lentokuviot pitää suunnitella huolellisesti, sillä käännökset vievät aikaa ja vihollinen kärkkyy hännille.

Kaiken kaikkiaan Battle of Britain on mainio lisäys Undaunted-sarjaan. Peli tuntuu Undauntedilta, mutta lentokoneiden lentoratojen vuoksi siinä on muita osia vahvempi shakin sivumaku. Vaikka Battle of Britain on sarjan neljäs osa, se ei ole hullumpi valinta ensimmäiseksi Undauntediksi, varsinkin jos teema osuu kohdalle. Täytyy toki muistaa, että mekaniikoiltaan muut Undauntedit ovat sisaruksia keskenään, Battle of Britain ikään kuin niiden serkku.

Mikäli halajaa toisen maailmansodan ilmataisteluja ilman tuurielementtiä, kannattaa katsastaa Fighters of the Pacific, joka sijoittuu Tyynenmeren rintamalle. Pelissä käydään suurten laivueiden taisteluita paljon taktisemmalla otteella kuin Battle of Britainissa, ilman noppia tai kortteja! Bilepelimäisempää sotimista kaipaavat saavat sen sijaan vielä odottaa, että Air Flix rullaisi Kickstarter-hangaarista vuosien jälkeen viimein ulos.

Merellinen pelilauta, jossa on on laivoja ja lentokoneita.
Ilmasotaa käydään pääasiassa meren yllä. Kuva: Pauli Orava

Faktat Undaunted: Battle of Britainista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Osprey Games (2023)

Mutkikkuus: Yksiköiden perustoiminnot sekä pakanrakennusmekaniikka on helppo sisäistää. Lisäksi säännöissä on selitetty olennaisimmat erot Battle of Britainin ja sarjan muiden pelien välillä.

Onnen vaikutus: Harvoin peli kaatuu kortti- tai noppatuuriin. Riskejäkin voi ottaa, mutta tuurielementtiä on helppo minimoida hyvällä taktikoinnilla.

Vuorovaikutus: Peli ei anna hengähtää. Vaikka osuisikin vihollisen, tämän kaveri iskee heti takaisin.

Teema: Vaikka Battle of Britain ei huomioi esimerkiksi korkeuseroja, siipiveikot ovat kuin ohjaamossaan pelin parissa.

Uudelleenpelattavuus: Asymmetriset skenaariot ovat monipuolisia ja niihin keksii monta erilaista strategiaa.

Kieliriippuvuus: Termit oppii nopeasti, vaikkei englantia osaisi.

Pelaajamäärä: 2.

Pituus: 30–60 minuuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *