Rapuralli

Oppi & Ilo on näyttävä sarja erilaisia viihdettä ja oppimista yhdisteleviä tuotteita. Sarjan puuhakirjat ovat tulleet tutuiksi, nyt testipenkkiin pääsi ensimmäistä kertaa sarjassa ilmestynyt peli. WSOY onkin yllättäen varsin merkittävä lautapelijulkaisija suomalaisella mittapuulla.

Pelin idea

Rapurallin kansiRapuralli on ”ensipeli väreistä ja muodoista” ja yksinkertaisten asioiden äärellä tässä ollaankin. Laatikosta löytyy pahvipalikoita, joista voi koota mieleisensä radan ja rapuja kulkemaan radalla. Ravut ovat miellyttäviä ja isokokoisia puunappuloita, joiden ainoa huono puoli on yksipuolinen painatus. Lisäksi laatikossa on kaksi mukavan kokoista puunoppaa ja pieni sääntökirja.

Peliä voi pelata kolmella tavalla. Ratalaatat ovat kaksipuolisia, toisella puolella on värejä ja toisella muotoja. Tästä saadaan kaksi eri pelitapaa, joissa käytetään joko värinoppaa tai muotonoppaa radalla etenemiseen. Kolmannessa pelitavassa pelilaudasta on käytössä muotopuoli ja vuorolla heitetään molempia noppia, jolloin muoto kertoo minne mennään ja väri kertoo mikä ravuista liikkuu.

Pelit ovat hyvin yksinkertaisia ja sopivat siten mainiosti ensipelin tarkoitukseen. Pelinappulat ovat kolmivuotiaille sormille sopivan kokoisia ja mukavan värikkäitä. Ensipeliksi Rapuralli on onnistunut ja miellyttävien osien vuoksi sitä on helppo suositella.

Nopparallia

Ihan kaikilla kriteereillä Rapuralli ei oikeastaan ole edes peli, vaan arpajaiset. Lopputuloksen kannalta on sama, onko pelissä mukana pelaajia vai ei. Ravut etenevät noppaa liikuttaen, mitään päätöksiä ei tarvitse tehdä ja voitto tai häviö on täysin sattuman käsissä.

Ensipelissä tämä on hyväksyttävää, koska kolmivuotiailla on aivan tarpeeksi tekemistä perusasioissa, kuten pelin seuraamisessa, vuoroissa, nopanheitossa, värien ja muotojen tunnistamisessa ja siinä, ettei rapuja saa viedä kesken pelin muihin leikkeihin.

Rapuja vihreällä muotoradalla. Kuva: Mikko Saari
Ratalaattojen vihreä puoli eli muodot. Kuva: Mikko Saari

Osuva ikäsuositus

WSOY ansaitsee täydet pisteet siitä, että pelin ikäsuositus ei ole tavanomainen 3–99 vaan 3–6, tosin siinäkin on pari vuotta liikaa. 3–4 lienee paras ikäsuositus, viisivuotiaille voi jo tarjota pelejä, joissa on hieman päätöksentekoa mukana, etenkin jos ensin on harjoiteltu tällaisilla peleillä kolmivuotiaasta alkaen.

Viisivuotias testipelaaja innostui kyllä, mutta siitä huolimatta aion tarjota jatkossakin viisivuotiaalle vähän fiksumpia pelejä. 2,5-vuotias ei puolestaan vielä aivan tajunnut pelaamisen ideaa, mutta kunhan tajuaa, niin Rapurallia mennään varmasti monta kierrosta ja siinä vaiheessa on tietysti kiva juttu, että isovelikin pelistä pitää.

Rapuralli vahvistaa fiilistä siitä, että Oppi & Ilo -tuotteet ovat paikoin varsin tyyriistä hinnasta huolimatta laadukasta tavaraa.

Punainen rapu. Kuva: Mikko Saari
Rapuja mustalla väripuolella rataa. Kuva: Mikko Saari

Faktat Rapurallista

Suunnittelija:

Julkaisija: Sanoma Pro (2011)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, sopii hyvin ensipeliksi.

Onnen vaikutus: Puhdas tuuripeli.

Vuorovaikutus: Ei minkäänlaista vuorovaikutusta.

Teema: Ulkoasu on toimiva ja tyylikäs, Summanmutikka-maailmaan peli ei kyllä liity oikein millään tavalla.

Uudelleenpelattavuus: Ei tätä aikuinen kauaa jaksa, lapset varmasti paremmin.

Kieliriippuvuus: Ei tekstiä, säännötkin helpot.

Pelaajamäärä: 2–6, toiminee hyvin kaikilla, etenkin kolmas pelitapa.

Pituus: 15 min, riittävän nopeasti ohi, peliä voi myös nopeuttaa radan pituutta säätämällä.

Luokat: , , ,

Pelimekaniikat:

Aiheet:

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Rapuralli

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:4
Aito keskiarvo:3.00
Tasoitettu keskiarvo:3.25
  • 0: 0
  • 1: 0
  • 2: 1
  • 3: 2
  • 4: 1
  • 5: 0

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.