Kategoriat
Peliarvostelut

Kanan kotkotus

Ikä: 4+. Kuka ketuista saa kanan kiinni? Vai saako kana ketut kiinni? Kanan kotkotus on nopanheittoon perustuva kilpajuoksu, jossa pitää osata arvioida ja ennakoida.

HABAlla on mainetta lautapeliharrastajien keskuudessa laadukkaiden lastenpelien valmistajana. Kanan kotkotus ei ole poikkeus, sillä se on kerrassaan hauska peli, joka sopii jo viisivuotiaille pelaajille. Se on pakattu HABAn tyyliin kirkkaankeltaiseen laatikkoon, joka on kooltaan mukavan kompakti.

Heti ensimmäisenä täytyy kehua kuvitusta, jonka on tehnyt Ina Hattenhauer. Se on mukavalla tavalla vanhanaikaista ja tuo mieleen toisen saksalaisen, Janoschin.

Pelin idea

Kanan kotkotus -pelin kansiKanan kotkotus on kilpajuoksu, jossa neljä kettua jahtaa kanaa. Kana ja ketut kiertävät rinkiä pelilaudalla, kunnes joku saadaan kiinni. Jos kettu saa kanan kiinni, ketun pelaaja voittaa, mutta jos kana saa ketut kiinni, se voittaa ja kaikki pelaajat häviävät.

Kettuja on pelissä aina neljä, pelaajamäärästä riippumatta. Pelaaja saa vuorollaan neljä punaista noppaa, joita heitetään yksi kerrallaan ja annetaan ketuille. Jokainen pelaaja siirtää siis joka vuoro jokaista kettua. Tavoite on tietysti antaa omalle ketulle hyvä noppa ja toisen ketulle huono, mutta kun noppia heitetään yksi kerrallaan ja noppa on annettava heti kun se on heitetty, heiton hyvyyttä ei voi tietää varmaksi.

Tämä pieni mutka matkassa tekee yksinkertaisesta noppapelistä oikeastaan aika ovelan. Kanan kotkotus tarjoaa pienemmille pelaajille mielenkiintoisen haasteen. Kuten kansi lupaa, “peli auttaa arvioimaan erilaisia vaihtoehtoja ja kehittää ennakoivaa ajattelua”.

Helppo ja hauska peli

Kanan kotkotus on kaikin puolin hyvä peli: se näyttää erittäin viehättävältä, sen säännöt ovat helpot ja pelaaminen sujuu kätevästi. Aikuinenkin viihtyy pelin parissa, toisaalta peli on sopivan yksinkertainen pelattavaksi ilman aikuisten apua.

Jos jotain haluaa kritisoida, niin sitä, että peli tuntuu vähän helpolta. Peli loppuu aika nopeasti, jos ketut sattuvat saamaan vähänkään parempia nopanheittoja. Lastenpelissä se ei toisaalta ole suuri harmi ja mikäli asia vaivaa, korjaus on hyvin helppo: sen kun siirtää kanan aloitusruutua vähän kauemmaksi ketuista.

Kanan kotkotus on hyvä lastenpeli, joka sopii mainiosti jo neljä-viisivuotiaille lapsille. Suosittelen!

Kana ja ketut ovat näyttäviä puunappuloita. Kuva: Mikko Saari

Faktat Kanan kotkotuksesta

Suunnittelija:

Julkaisija: HABA (2010, Suomessa 2011)

Mutkikkuus: Peli on hyvin yksinkertainen, säännöt oppii helposti ja lapset pystyvät pelaamaan peliä ilman aikuisten apua.

Onnen vaikutus: Tuuripitoinen nopparalli, mutta mukana on vähän ajatusta ja hyvin pelaaminen vaatii varsinkin lapsilta vähän miettimistä.

Vuorovaikutus: Kaikkien kettuja siirretään joka vuoro, joten toisten siirrot kiinnostavat varmasti.

Teema: Ketut ja kanat ovat hauska aihe, etenkin kun kuvitus on söpöä. Mielenkiintoista sinänsä suomenkielisessä nimessä kana on päässyt pääosaan, kun muissa kielissä huomio on ketuissa.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, peliä jaksaa pelata eikä aikuinenkaan ole heti hätää kärsimässä.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa, paketissa on säännöt monella kielellä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *