Kategoriat
Peliarvostelut

Hurjan hauska autokilpa

Ikä: 6+. Reiner Knizian suunnittelema ja Mauri Kunnaksen kuvittama Hurjan hauska autokilpa on Hurjan hauskaan autokirjaan perustuva kilpa-ajopeli. Peli on perinteistä heitä-ja-liiku-noppailua, mutta pienellä kierteellä.

Mitä saadaan kun yhdistetään Reiner Knizia ja Mauri KunnasHurjan hauska autokilpa, näemmä, eli aika yksinkertainen kilpa-ajopeli, jonka kuvitus perustuu Kunnaksen Hurjan hauskaan autokirjaan.  Tämä peli on varmasti suosittu ostos lapsiperheisiin, joissa kirjaa on luettu, joten on ilo todeta, että pelissä on jotain tolkkua.

Heitä ja liiku, mutta onneksi kierteellä

Hurjan hauskan autokilvan kansiPeli aloitetaan radan kokoamisella. Laatikosta löytyy runsas valikoima ratalaattoja, joista voi koota haluamansa kilparadan. Rata voi olla pidempi tai lyhyempi, eli pelin pituutta on helppo säädellä radan pituutta säätämällä. Tämä on hyvä juttu.

Radalle starttaa jokaiselle pelaajalle oma auto ja lisäksi yksi ylimääräinen auto. Tällä pelin autolla on merkittävä osa pelissä. Autoja liikutellaan noppaa heittämällä, mutta homman juju on siinä, että nopanheitollaan saa siirtää mitä autoa tahansa. Sen ei siis tarvitse olla oma auto.

Ainoa rajoitus on se, että jokaisen auton on liikuttava yhtä monta kertaa, eli sama auto ei saa liikkua toiste ennen kuin kaikki muut autot ovat liikkuneet. Yksinkertainen, hauska käänne, joka tasapainottaa peliä mukavasti, kun huonot nopanheitot saa dumpattua edellä kiitäville kilpureille.

Radalla on kaikenlaista estettä jarruttamassa menoa, näiden esteidenkin kanssa voi sopivasti puljata, jotta muiden pelaajien meno hiipuu.

Kilparata. Kuva: Mikko Saari
Mutka tiessä. Laatoista koottavan kilparadan kokoaminen on hauska osa pelin valmisteluja. Kuva: Mikko Saari

Onnistunut lastenpeli

Reiner Knizian käsistä on päässyt kaikenlaista, etenkin lastenpelien puolella, mutta Hurjan hauska autokilpa on oikein toimiva ja onnistunut peli. Mauri Kunnaksen tuttu ja turvallinen kuvituskin toimii.

Pelin osista ratapalaset ovat oikein siivoja ja toimiva ja ständeissä olevat pahviautot toimivat pelinappuloina vaikka tyylissä muoviautoille häviävätkin. Autojen käyttämistä osoittavat kortit ovat aika onnettoman ohuet lärpäkkeet, muuta valittamista pelin toteutuksessa ei ole.

Hurjan hauska autokilpa on helposti lähestyttävä, vaivaton lastenpeli, jossa on hieman enemmän jujua kuin perinteisissä heitä-ja-liiku-peleissä.

Autoständit. Kuva: Mikko Saari
Autoständit ovat käyttökelpoiset ja Mauri Kunnaksen tyylille uskolliset pelinappulat. Kuva: Mikko Saari

Faktat Hurjan hauskasta autokilvasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2016)

Mutkikkuus: Erittäin helppo. Perusmekaniikka on yksinkertainen ja erilaisten rataelementtien erikoissäännöt oppii nopeasti.

Onnen vaikutus: Hyvin pitkälle tuuripeli, vaikka taktikoinnin varaa vähän keskivertoa heitä-ja-liiku-peliä enemmän onkin.

Vuorovaikutus: Kun toistenkin autoja saa liikuttaa, pelissä on kummasti vuorovaikutusta. Kiusaa voi tehdä ja koston kierre käydä veriseksikin.

Teema: Mauri Kunnaksen hauska kuvitus toimii Kunnas-faneille varmasti.

Uudelleenpelattavuus: Radan voi rakentaa eri tavoin, mutta pelin peruskuvio ei muuksi muutu.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5.

Pituus: 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Hurjan hauska autokilpa”

Toimi loistavasti myös partypelinä pikkujouluissa isäikäisillä. Vielä jos lisätään pienet panokset tai vedonlyönti pelistä pelin ulkopuolella niin aina parempi.

Yhden pelilaatan poistin melkein heti pelistä, kun sen sääntötulkinta meni turhan vaikeaksi. Ei vaikuta radan rakentamiseen ollenkaan. Mieluummin usea lyhyempi peli, kuin yksi todella pitkä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *