Kategoriat
Peliarvostelut

Vauhtiveturit

Ikä: 6+. Veturit kisaavat ratapihalla. Kuka ehtii ensimmäisenä perille? Vauhtiveturit on jännittävä noppapeli, jossa ei saa suistua raiteilta!

Ratapihalla on tungosta, kun veturit yrittävät päästä oikeaan paikkaan. Vauhtiveturit on yksinkertainen noppapeli, jossa sattuu ja tapahtuu. Ratapiha elää joka vuoro, eikä reiteistä ole varmuutta. Onnistutko saamaan veturisi kuljetettua ratapihan läpi? Tässä pelissä riittää yllättäviä käänteitä.

Pelin idea

Vauhtiveturien kansiJokaisella pelaajalla on neljä tyylikästä veturinappulaa, jotka pitää saada ajettua ratapihan läpi. Pelin voittaa se, joka saa ensimmäisenä kolme veturia maaliin.

Ratapihalla on neljä tyhjää kohtaa, joissa kiertää kolme isoa ratalaattaa. Jokaisella vuorolla heitetään kolmea noppaa: kaksi numeronoppaa kertovat, montako askelta veturia saa siirtää, värinoppa taas kertoo, mikä ratalaatoista siirtyy tyhjään kohtaan. Näin radat voivat yllättäen muuttua, kadota alta tai ilmestyä eteen.

Liikkuminen on yksinkertaista: siirrä yhtä veturiasi raiteita pitkin nopanheiton tuloksen verran. Vetureita saa tuoda peliin vapaasti, joten parhaimmillaan tarjolla voi olla neljä vaihtoehtoa. Vaihtoehtoja tarvitaan, sillä reitti ei ole aina selvä. Jos veturi ajaa päin puskuria tai ajautuu ulos raiteilta, se joutuu palaamaan radan alkuun.

Toisia vetureita voi töniä eteenpäin. Parhaassa tapauksessa yhdellä nopanheitolla saa siirrettyä useampaa omaa veturia kerralla tai saa tönäistyä toisen pelaajan veturin pois raiteilta. Kääntöpuolena joskus voi itse tulla tönityksi pois pelistä.

Pelissä on mukana myös perinteinen “jos heität tuplat, saat liikkua uudestaan”-sääntö, mutta sekin on toteutettu fiksusti: toisella liikkeellä on pakko siirtää samaa veturia kuin ensimmäisellä. Toinen siirto ei ole pakollinen ja joskus se voi olla suorastaan vaarallinen.

Kaoottista hupia

Ilman jatkuvasti muuttuvaa ratapihaa Vauhtiveturit olisi tylsä nopparalli, mutta tällaisenaan peli toimii hienosti. Kaksinpeli on hivenen tylsä, kun vetureita on liikkeellä vähemmän eikä törmäilyä juuri tapahdu, mutta onneksi se on helppo korjata: riittää, että kumpikin pelaaja pelaa kahta väriä.

Pelissä tarjotaan muunnelmana korjauskortteja, joita saa, kun oma veturi ajaa raiteilta. Korjauskortilla voi korvata värinopan heiton haluamallaan tuloksella. Suosittelen lämpimästi tämän säännön käyttämistä, sillä se ei juuri mutkista peliä ja antaa sentään jotain lohtua ja korvausta, jos oma veturi putoaa raiteilta.

Vauhtiveturit on todella kaoottinen peli, jossa pelitilanne muuttuu jatkuvasti. Voittajan ratkaisee lähinnä tuuri. Pelissä saa kuitenkin tehdä sen verran päätöksiä, että pelissä on riittävästi hallinnan tuntua (jos ei aitoa tilanteen hallintaa). Erilaisia strategioitakin voi kokeilla: käyttääkö jokaista veturia, vai ajaako vetureita keskittyneesti yksi kerrallaan? Riemukas Vauhtiveturit on vuoden 2011 parhaita lastenpeliuutuuksia.

Veturit vauhdissa. Kuva: Mikko Saari
Veturit vauhdissa. Kuva: Mikko Saari

Faktat Vauhtivetureista

Suunnittelija:

JulkaisijaAMOAmigo (2011)

Mutkikkuus: Yksinkertainen, pelaamaan pääsee nopeasti ja säännöt sisäistää helposti.

Onnen vaikutus: Peli on varsin pitkälle tuuripeli, mutta erilaisia strategioita voi ainakin yrittää.

Vuorovaikutus: Mitä enemmän vetureita raiteilla on, sitä enemmän on vuorovaikutusta, kun toisten vetureita pääsee tönimään pois raiteilta. Pelissä on kevyttä mahdollisuutta ilkeilyyn.

Teema: Junapelit ovat aina hauskoja, teema toimii tässäkin ja veturinappulat ovat hienoja.

Uudelleenpelattavuus: Peli on sen verran satunnainen, että siinä riittää vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Vauhtiveturit”

Tulipas pelattua tätä eilen neljällä pelaajalla ja oma arvosana putosi neljästä tähdestä kolmeen, sen verran pitkäksi peli venyi. Pelasimme tosin ilman korjauslaattoja; ehkäpä ne olisi pitänyt sittenkin olla pelissä mukana. Nyt tuntui, ettei peli oikein edennyt ja kun joku lopulta voitti, olin vain ihan tyytyväinen, että peli päättyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *