Kategoriat
Peliarvostelut

Telmivät tenavat

Ikä: 3+. Oppi & ilo -peli Telmivät tenavat pistää lapset liikkumaan ja opettelemaan lautapelaamisen perussääntöjä.

Lasten liikuttaminen on hyvä juttu ja siihen perustuu myös Oppi ja ilo -peli Telmivät tenavat. Perheen pienimmille suunnatulla pelillä on kaksi tavoitetta: opettaa lautapelien perussäännöt ja pistää lapset liikkumaan kehittävällä tavalla.

Oppi ja ilo -pelien eduksi on ainakin sanottava täsmälliset ikäsuositukset: perinteisen 3–99-ikäsuosituksen sijasta Telmivät tenavat on suunnattu 3–6-vuotiaille. Oma testiryhmäni sisälsi sekä kolme- että kuusivuotiaan, joten ikäsuosituksen ainakin voin vahvistaa oikeaksi – molemmat innostuivat pelistä kovasti.

Pelin kulku

Telmivät tenavat -pelin kansikuvaPelilauta kootaan lumpeenlehtiä kuvaavista palapelipaloista. Laudasta voi koota vaihtelevia ratoja. Lumpeenlehdissä on perusruutuja ja tehtäväruutuja, joiden kohdalla on pyöritettävä levy, joka sisältää erilaisia liikuntatemppuja.

Pelaaminen on helppoa heitä-ja-liiku-etenemistä, jossa tarkoitus on päästä pelilaudalla lähdöstä maaliin ensimmäisenä. Mikäli pelaaja pysähtyy tehtävälumpeelle, pyöräytetään joku liikuntatemppu, joka pelaajan on tehtävä.

Eikä pelissä muuta – kyse on siis hyvin yksinkertaisesta peruspelistä, jonka parissa pelaamisen alkeiden opiskeleminen onnistuu.

Siistiä jälkeä, mutta…

Sammakkonappula tehtävälumpeella. Kuva: Mikko Saari
Sammakkonappula ja tehtävälumme. Kuva: Mikko Saari

Telmivät tenavat on toteutukseltaan erittäin näyttävä, kuten Oppi ja ilo -peleiltä osaa jo odottaa. Graafinen ilme on raikas ja tyylikäs ja osat ovat laadukkaita. Kokonaisuus on oikein tyylikäs ja huolella tehty.

Pelissä itsessään on kuitenkin vähän toivomisen varaa. Olkoonkin, että peli on suunnattu perheen pienimmille, se silti jotenkin hukkaa vahvuuksiaan. Pelissä parasta on liikunta, lapset ihastuivat pomppimiseen ja temppuiluun heti. Laudan voi kuitenkin kiiruhtaa läpi niin, että ei osu yhteenkään liikuntaruutuun. Tämä on maaliin ehtimisen kannalta hyvä, mutta muuten varma pettymys pelaajalle.

Pelatessa pitikin vähän huijata ja varmistaa, että lapset osuivat liikuntaruutuihin. Tämä taas ei ole pelaamisen perussääntöjen opettelemisen kannalta hyvä juttu, vaikka tekeekin ihmeitä pelaamisen mielekkyydelle ja hauskanpidon määrälle.

Liikunta kunniaan

Peliä olisi voinut siis hieman kehittää edelleen ja sitoa liikunta-aktiviteetit olennaisemmaksi osaksi peliä. Nyt ne ovat vähän sellainen kylkeen pultattu sivuosa, kun ne nimenomaan ovat pelin hauskin ja kiinnostavin osio. Ennemmin olisin jättänyt sen heitä-ja-liiku-vaiheen pelistä pois, se tässä turhemmalta tuntuu.

Telmivät tenavat on hauska peli kohderyhmälleen, etenkin pienellä soveltamisella, mutta jos peliä olisi kehitetty edelleen vähän rohkeampaan suuntaan, siitä olisi saanut vielä paremman.

Tehtävälumpeita. Kuva: Mikko Saari
Muutama esimerkki tehtävälumpeista. Kuva: Mikko Saari

Faktat Telmivistä tenavista

Suunnittelija:

Julkaisija: Oppi & ilo (2012)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja peli soveltuu hyvin ikäsuosituksen mukaisille 3–6-vuotiaille.

Onnen vaikutus: Peli itsessään on puhdas nopparalli, mutta fyysinen elementti tekee pelaamisesta mielekästä.

Vuorovaikutus: Itse pelissä ei ollenkaan, mutta fyysinen touhuaminen auttaa tälläkin saralla.

Teema: Sammakot ovat söpöjä, osat muutenkin hyvin tehty ja liikkuminen kannatettavaa.

Uudelleenpelattavuus: Lapset innostuvat, mutta aikuiset – joiden apu on lähes pakollista – kyllästyvät nopeasti.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa on tekstiä ja aikuisten apu on muutenkin paikallaan neuvomassa lapsia, miten liikkeet tehdään. Kun lasten kanssa on aikansa pelannut, lapset pärjännevät itsekin.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *