Kategoriat
Peliarvostelut

Space Station

Space Station on suoraviivainen korttipeli, jossa pelaajat muodostavat avaruusasemaa pelaamalla kädestään moduulikortteja. Onnella on pelissä suuri merkitys, mutta kyllä tässä pelissä taktikoidakin täytyy.

Pelin kulku

Space Stationin kansiJokainen pelaaja saa alussa viisi korttia ja 16 valuuttana toimivaa megacrediittiä. Lisäksi pelaajat saavat avaruusasemansa aloitukseksi pöydälle ydinmoduulin, jonka ympärille avaruusasemaa ryhdytään rakentamaan. Pelaajat toimivat vuorotellen valiten yhden viidestä mahdollisesta toiminnosta.

Pelaajalla on mahdollisuus rakentaa käsikorteistaan uusi moduuli asemalleen. Moduulin rakentaminen maksaa kuusi megacredittiä. Toinen vaihtoehto on käyttää jonkun moduulin toimintoa. Monet moduuleista antavat jonkin toiminnon, joilla voi esimerkiksi ampua toisten pelaajien moduuleja hajalle tai saada lisää rahaa.

Toimintonaan voi myös korjata hajonneen moduulin. Moduulin korjaus maksaa kolme megacrediittiä. Näiden vaihtoehtojen lisäksi pelaaja voi pelata kädestään tapahtumakortin tai passata. Kierros loppuu, kun jokainen pelaaja on passannut peräjälkeen. Tämän jälkeen suoritetaan kierroksen lopputoimenpiteet eli jaetaan pisteitä ja korjataan avaruusasemilta pieniä vaurioita.

Pelissä on kuutta eri tyyppiä edustavia moduuleita. Joka kierroksen lopussa pisteitä saavat ne pelaajat, joilla on avaruusasemallaan eniten toimivia moduuleja kustakin moduulityypistä. Viidellä ensimmäisellä kierroksella jokaisen moduulityypin voittaja saa yhden pisteen, mutta viimeisellä kierroksella moduulityypin voitosta saa kaksi pistettä. Vuoron lopputoimenpiteiden jälkeen alkaa uusi kierros, jonka alussa pelaajat saavat lisää rahaa ja täydentävät käsikorttiensa määrän viiteen.

Väliinputoajan vikaa

Space Station kelvollinen peli, mutta jotenkin siitä jää sellainen maku, että pelin olisi saanut kehitettyä paremmaksikin. Peli on helppo oppia ja pelaaminen on sujuvaa jo ensimmäisillä kerroilla, mutta peli tuntuu hieman liian pitkältä. Pelikerta saattaa venyä jopa tuntiin, mikä on tällaiselle pelille liikaa. Kestonsa vuoksi Space Station ei oikein tunnu filleriltäkään, mutta toisaalta peli on liian kaoottinen vakavaan tahkoamiseen.

Pelin toimii mukavasti, mutta siinä on muutamia ongelmia. Eniten häiritsee tapahtumakorttien liian suuri määrä ja etenkin niiden epätasapaino. Jotkin korteista ovat todella tehokkaita ja sopivassa paikassa yksi kortti voi keikauttaa pelin ympäri. Monella pelaajalla pelatessa ongelmalta tuntuu myös johdossa olevan pelaajan kiusaamisen helppous. On ärsyttävää, jos pitää miettiä kannattaako ottaa kaikkia pisteitä, jotka pystyisi saamaan. Etenkin, kun pelissä on eduksi pyrkiä pelaamaan kädestään kaikki kortit, jos se vain on mahdollista.

Avaruusasema. Kuva: FryxGames
Avaruusasema, jota on jo vähän kehitetty. Se on myös hieman vahingoittunut. Kuva: FryxGames

Enemmän hyvää kuin huonoa

Vaikka pelistä löytyy paljon huomautettavaa, on se silti kokeilemisen arvoinen korttipelien ja avaruusteemaisten pelien ystäville. Kaoottisuudesta huolimatta pelissä pystyy suunnittelemaan toimintaansa eteenpäin ja peliä voi pelata myös vaihtoehtoisilla säännöillä, jotka vähentävät sattumanvaraisuutta. Vaihtoehtoisina sääntöinä peliin voi ottaa kaupan, jossa on näkyvillä kortteja, joita voi ostaa sen sijaan, että ottaisi kaikki korttinsa summassa. Pelin aloituksen voi myös hoitaa niin, että pelaajat ottavat pakasta kymmenen korttia, joista valitaan viisi aloituskädeksi.

Faktat Space Stationista

Suunnittelija:

Julkaisijat: FryxGames (2011)

Mutkikkuus: Peli on helppo oppia ja toimintavaihtoehtoja on rajallisesti.

Onnen vaikutus: Tapahtumakorttien epätasapaino tekee onnen vaikutuksen suureksi.

Vuorovaikutus:  Muiden peliin voi vaikuttaa tapahtumakorteilla ja ampumalla toisten moduuleja. Pääosin puuhaillaan kuitenkin oman aseman parissa.

Teema:  Toimii ihan kivasti. Asemaa on mukava rakentaa ja korttien kuvitus tukee teemaa.

Uudelleenpelattavuus:  Vähän tylsäksi tämä voi pitemmän päälle käydä.

Kieliriippuvuus:  Korteissa on englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6

Pelin kesto: 45–70 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *