Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 1.5.2017: Mensa Select -voittajat

Vuoden 2017 Mensa Select ja Årets Lommespill -voittajat, uutuuksia ja joukkorahoituskampanjoita. Dead of Winter -pelistä ilmestyy sarjakuva!

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Mensa Select -voittajat 2017

Mensa Select -palkintosinettiMensa Select -voittajat on taas nimetty. Yhdysvaltojen Mensa järjesti viikko sitten Mensa Mind Games -tapahtuman, jossa Mensan jäsenet pelasivat joukkoa lautapelejä ja valitsivat niistä parhaat.

Valitsemismekanismi suosii melko yksinkertaisia ja nopesti opittavia pelejä ja voittajaksi päätyy joskus aika yllättäviäkin valintoja, mutta noin yleisesti ottaen Mensa Select onnistuu nostamaan esiin hyviä helposti lähestyttäviä pelejä.

Vuonna 2017 voittajiksi valittiin Amalgam, Around the World in 80 Days, Clank!, Harry Potter Hogwarts Battle ja Imagine.

Amalgam on Simply Funin julkaisema ja Günter Burkhardtin suunnittelema peli. Julkaisijansa tapaan peli on ajateltu opettavaiseksi: peli kehittää muistia ja suunnittelutaitoa, kun pelaajat sekoittavat taikajuomiaan. Peli on alunperin ilmestynyt vuonna 2013 nimellä Glastonbury Franjosin julkaisemana, ja sitä ennen puhtaana kaksinpelinä nimellä Kupferkessel & Co. Tämä Simply Funin laitos on ensimmäinen Yhdysvalloissa.

Around the World in 80 Days ei ole Michael Rieneckin suomeksikin ilmestynyt Maailman ympäri 80 päivässä vaan Iellon uusi versio David Parlettin Hare & Tortoisesta (josta uutisoitiin viikkokatsauksessa lokakuussa).

Clank! on pakanrakennukseen perustuva luolaholviseikkailu, jossa yritetään varastaa lohikäärmeen aarre. Kaikenlaista kolinaa ja kompurointia pitää välttää, koska meteli häiritsee lohikäärmettä. Peli on noussut BGG:n perhepelien top-kymppiin ja Golden Geek -ehdokkuuksiakin herui useita.

Harry Potter: Hogwarts Battle on kampanjamallille toimiva Harry Potter -pakanrakennuspeli, jossa pelaajat torjuvat pahuuden voimia yhteistyössä. Pelin skenaariot liittyvät Harry Potter -kirjoihin ja etenevät tarinan läpi järjestyksessä. Peli on valitettavan heikosti saatavilla Euroopassa, ilmeisesti lisenssi on ainoastaan Yhdysvaltoihin.

Imagine on suomeksi ilmestynyt ja Lautapelioppaassa arvosteltu sananselityspeli.

Norjan Vuoden taskupeli -voittajat

Årets LommespillNorjassa on valittu vuoden taskupelejä eli ilmeisesti jonkinlaista vuoden peli -palkinnon pienikokoisten pelien sarjaa. Perhepelien palkinnon voitti Honshu, jota kehutaan hyvin tehdyksi peliksi.

Lastenpelien sarjan voitti Cortex Challenge Kids ja seurapelisarjan Bezzerwizzer Bricks -tietovisailupaketit.

Pegasus ja Lautapelit.fi yhteistyössä

Pegasus ja Lautapelit.fi ovat vahvistaneet yhteistyötään. Pegasus ilmoitti jo helmikuussa julkaisevansa joukon Lautapelit.fi-pelejä saksaksi ja vastaavansa lisäksi Lautapelit.fi:n pelien jakelusta Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

Ensimmäinen saksankielinen laitos on Nations: The Dice Game kesällä 2017, Eclipsen ja Nationsin saksankieliset painokset seuraavat vielä vuoden 2017 aikana.

Dead of Winter sarjakuvaksi

Dead of Winter -lautapeli kääntyy sarjakuvaksi, uutisoi Plaid Hat Games. Portlandilainen Oni Press julkaisee Dead of Winter -sarjakuvan, jonka on käsikirjoittanut Kyle Starks ja piirtänyt Gabo. Sarjakuvan päähenkilönä seikkailee stuntkoira Sparky.

Ensimmäinen numero ilmestyy elokuun alussa.Dead of Winter -sarjakuva

Blood Boundista uusi laitos

Fantasy Flight julkaisee uuden laitoksen Blood Bound -pelistä. Sosiaalista deduktiota edustava Blood Bound on vampyyrien valtataisteluja salatuin roolein 6–12 pelaajalle. Alkuperäisen laitoksen kuvitus oli suoraan sanottuna melko karmivaa, eikä millään hyvällä tavalla, joten ei ihme, että Fantasy Flight on uusinut pelin ulkoasun.

Blood Bound

Lautapelaajien motivaatiotekijöistä

Quantic Foundryllä on mielenkiintoinen kysely lautapelaajien pelimotivaatioista (jos et ole vielä tehnyt sitä, se löytyy täältä). Nyt kyselystä on julkaistu uusia tuloksia.

Yli 90 000 vastaajan aineiston perusteella miesten motivaatiot pelata lautapelejä ovat kovin vaihtelevia: ylimmäksi nousevat tarve voittaa ja halu oppia uusia pelejä ja järjestelmiä, mutta eri motivaatioiden erot mahtuvat muutaman prosenttiyksikön sisään. Naisilla merkittävimmiksi motivaatioiksi nousevat saavutettavuus ja sosiaalinen hauskanpito – eli naiset näkevät pelit kenties enemmän välineinä pitää hauskaa muiden ihmisten kanssa.

Naiset ovat kuitenkin suunnilleen yhtä voitonhimoisia kuin miehet – voitonhimoisuudessa sukupuolten väliset erot mieltymyksissä ovat itse asiassa kaikista pienimmät. Uusien pelien ja järjestelmien oppiminen ja konfliktit ovat ne motivaatiotekijät, jotka miehillä ovat eniten naisia vahvempia.

Vastaajien joukossa on noin prosentti, joka ei identifioidu miehiksi tai naisiksi. Tälle joukolle saavutettavuus on tärkein motivaatio, mutta toiseksi nousee immersio, eli uppoutuminen mielenkiintoiseen maailmaan. Videopeliaineistoissakin on näkynyt sama, siellä fantasia eli halu olla joku muu jossain muualla on vahva motivaatio muunsukupuolisille.

Tutkittaessa iän vaikutusta, huomataan että nuoremmat (13–25-vuotiaat) pelaajat arvostavat helppoja pelejä ja himoitsevat voittamista. Iäkkäämmät (yli 35-vuotiaat) arvostavat niinikään saavutettavuutta, mutta kaikista eniten uusien pelien löytämistä. Konfliktin ja sosiaalisen manipulaation merkitys vähenee iän myötä.

Siinä missä videopelipuolella huomio keskittyy usein sukupuoleen, vaikka ikä on monessa kohtaa paljon merkittävämpi erojen selittäjä kuin sukupuoli, lautapelien puolella sukupuoli on ikää merkityksellisempi tekijä monen mieltymyseron kohdalla. Lautapelien kohdalla sukupuoli selittää varianssia kolme kertaa enemmän kuin ikä.

Kyselyn yhteydessä on myös mahdollista kertoa BGG-tunnuksensa. Kun tarkastellaan tunnuksensa kertoneiden joukkoa, mieltymykset muuttuvat radikaalisti: uusien pelien löytäminen suorastaan räjähtää merkittävimmäksi motivaatiotekijäksi hurjalla erolla muihin. Myös strategia ja estetiikka nousevat kolmen kärkeen. BoardGameGeekin käyttäjät eli innokkaimmat peliharrastajat ovat siis tämän tutkimuksenkin valossa varsinaisia uudenkultisteja.

BGG-käyttäjien päämotivaatiot
BGG-käyttäjien päämotivaatiot. Kuva: Quantic Foundry

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Nappimiesten paluu

Cheapass Games palauttaa vanhan Button Men -pelinsä elävien kirjoihin. Alkuperäisessä Button Menissä käytettiin rintanappeja: vaikkapa coniin mennessä voit iskeä rintanapin kiinni ja jos vastaan tulee toinen Button Men -napin kantaja, kaivatte nopat esiin ja otatte matsia.

Nyt peli tekee paluun korttipelinä, kortit kun ovat tuntuvasti rintanappeja edullisempia ja joustavampia. Peliä voi testata ilmaiseksi. Cheapassin sivuilta löytyy säännöt ja kortteja, joita voi tulostaa.

Perussetti maksaa Suomeen toimitettuna 59 dollaria. Toimitus ei ole EU-ystävällinen. Toimitus on luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Button Men

Fantastista puolustusta

Fantasy Defense on uusi versio aiemmasta Three Kingdoms Defense -pelistä. Three Kingdoms -teema on pudotettu, jäljelle on jäänyt yksin tai kahdestaan yhteistyössä pelattava puolustuspeli, jossa suojellaan kaupungin seitsemää porttia örkkilaumaa vastaan. Peli kestää vain 15–20 minuuttia.

Kickstarter-eksklusiivisella sisällöllä peli maksaa 24 euroa ja päälle arviolta viiden euron postikulut. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Fantasy Defense

Historian kulku

Flow of History on Jesse Lin sivilisaatiopeli, joka ilmestyi viime vuonna Essenissä Moaideasin julkaisemana. Nyt peli on saamassa laajemman jakelun, kun Tasty Minstrel Games julkaisee pelistä uuden Deluxified-version.

Alkuperäinen laitos löytyy minulta hyllystä ja kirjoittelin siitä tammikuussa näin:

The Flow of Historyn vastaanotto oli nuivaa, mutta näen pelissä potentiaalia, joka aukeaa kokemuksen myötä. Pelissä varataan kehityskortteja pelaamalla niille resursseja ja mikäli myöhemmällä vuorollasi resurssisi ovat yhä kortilla, voit ostaa sen. Siinä välissä voi tosin käydä niin, että joku vie kortin nenäsi edestä, mutta tällöin saat korvaukseksi resurssisi takaisin ja vähän lohdutusta päälle.

Tämä varastusmekanismi on toisaalta mielenkiintoinen ja mahdollisuuksia avaava, toisaalta turhauttava. Ainakin on syytä ymmärtää, miten merkittävässä osassa se pelissä on. Keskeinen osa The Flow of Historyä on varata kortteja, joita ei itse niin tarvitse, ihan muita kiusatakseen. Ei siis ihan kaikista myönteisin pelimekaniikka.

Sivilisaatiopelien kompastuskivi minulle on yleensä sotiminen. Vuorovaikutusta sietäisi olla, mutta jos sotiminen tuhoaa kaiken, mitä on saavuttanut, mielenkiinto peliin lopahtaa nopeasti. The Flow of Historyssä sotimista esiintyy ja pelin loppua kohden se käy tuhoisammaksi, mutta pysyy kuitenkin joissain rajoissa. Sotakortit ovat kertakäyttöisiä, eli suuret sotavoimat rakentanut pelaaja ei voi samoilla korteilla tuhota kaikkea, vaikka ikävästi voikin toisten voittopistetuotantoon iskeä.”

Minusta tämä on siis aivan mielenkiintoinen peli, mutta vastaanotto omassa peliporukassani on ollut sen verran negatiivista, että peli päätynee jossain vaiheessa kiertoon, etenkin kun se ei toimi kaksinpelinä.

Kampanja on poikkeuksellisesti IndieGoGossa, jota lautapelipuolella ei ole juuri käytetty. Merkittävin ero IndieGoGon ja Kickstarterin välillä on siinä, että IGG ottaa rahat heti ja palauttaa ne, jos projektin rahoitus epäonnistuu. The Flow of History ei ole vielä saavuttanut tavoitettaan (ja jotkut ovat kovasti sitä mieltä, että Kickstarterin puolella tavoite olisi paukkunut rikki jo helposti).

Deluxified-malli pelistä maksaa 29 dollaria, pienempi ja vaatimattomampi perusmalli 22 dollaria. Postikuluja tulee 12 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

The Flow of History

Kaledonian klaanit

Clans of Caledonia on 1800-luvun Skotlantiin sijoittuva työläistenasettelupeli. Pelin takana on saksalainen Karma Games, joka on Juma Al-JouJoun yhden miehen operaatio.

Ohjaan aiheesta enemmän kiinnostuneet Puutyöläisen pariin, siellä on tarkempaa raportaasia pelin herättämistä fiiliksistä. Peli on keskiraskasta europeliä, esikuvinaan Terra Mystican, Navegadorin ja The Voyages of Marco Polon kaltaiset pelit.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 51 euroa. Luksusmalli hienommalla kannella ja metallikolikoilla maksaa 71 euroa. Kampanjalla on kuukauden rahat takaisin -takuu. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Clans of Caledonia

Konja-kkia

Konja on kahden pelaajan noppapeli Ancient Terrible Things -pelin tekijöiltä ja samaa sukua. Joka vuorolla pelaajat aktivoivat ensin esi-isiä saadakseen bonuksia, heittävät sitten nopat ja muodostavat niistä yhdistelmiä ja lopuksi ostavat näillä yhdistelmillä resursseja ja pisteitä.

Peli maksaa 34 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Konja

Haukkujan rivi

Barker’s Row on karnevaaliteemainen peli, jossa houkutellaan asiakkaita mitä kummallisemmilla esityksillä. Samojen tekijöiden käsialaa ovat myös Good Cop Bad Cop, New Salem ja Leaders of Euphoria.

Perusmalli maksaa 36 dollaria Suomeen toimitettuna. Kolmen paketissa hinta jää alle 30 dollarin kappaletta kohden. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Barker's Row

Espanjalaista feudalismia, vihdoinkin

Feudalia on espanjalainen peli, joka on ollut kehitteillä jo pitkään. Nyt peli on vihdoin ja viimein saanut julkaisijan ja päässyt Kickstarteriin asti.

Peli on työläistenasettelua ja jonkinlaista pakanrakennusta. Kortteja on runsaasti ja niissä erilaisia hahmoja, joita käyttämällä kerätään resursseja ja tienataan pisteitä isoja rakennusprojekteja edistämällä. Sotimistakin on tarjolla, jos pelaajat niin haluavat.

Peli maksaa 58 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Feudalia

Mikon pelaamia

Brassin Kickstarter-kampanja innosti kaivamaan pelin kaapista monen vuoden tauon jälkeen. Maistuihan se. Olen aikaisemmin mieltänyt pelin aika lailla puhtaasti nelinpeliksi, mutta uuden laitoksen myötä pelin pelaajamäärä tulee vähän joustavammaksi. Pelasimme ensin kolminpelinä, joka toimi hyvin, ja testasin viikonloppuna myös kaksinpelin.

Brassiin on olemassa epäviralliset kaksinpelisäännöt, jotka johonkin laitokseen taidettiin virallistaakin; niissä pelataan rajoitetulla pelilaudalla, jotta toiminta tiivistyy hieman. Uuden laitoksen julkaisija Roxley Games lähestyy asiaa hieman eri kantilta: lautaa ei rajoiteta, mutta poistamalla pakasta tiettyjen kaupunkien kortteja saadaan käytännössä sama vaikutus.

Roxleyn kaksinpelisäännöt löytyvät täältä, mikäli huvittaa testata. Suosittelen – peli toimii noinkin aivan mainiosti, ja minusta kaksinpelin vaivainen tunnin kesto paikkaa mainiosti sen muita heikkouksia moninpeliin verrattuna. Tästäkin syystä annan Brassin Kickstarter-kampanjalle lämpimän suosituksen (ja nythän miljoonan dollarin täyttymisen vuoksi Roxley on luvannut painaa pelilaudan kääntöpuolelle erillisen kaksinpelikartankin).

Tulevia tapahtumia

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

28.–30.7.2017: Messukeskuksen valtaa Ropecon. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliopas oli viikonloppuna pari päivää poissa linjoilta domainin uusimisessa tapahtuneiden häiriöiden johdosta.

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *