Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 3.10.2016: Essenin satoa

Essenin messut lähestyvät vauhdilla ja uusia pelejä julkaistaan runsaasti. Tähän viikkokatsaukseen on poimittu Essen-uutuuksien parhaat palat. Lisäksi on paljon Kickstartereita ja pelikokemuksia Solarius Missionista. Kertokaa, mitä Essen-hittejä listalta unohtui!

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari. Tällä viikolla käydään läpi Essen-uutuuksia. Kommenteissa saa ilmiantaa kiinnostavia pelejä, jotka puuttuvat listalta.

Epätoivon kentät

GMT Gamesin P500-kampanjalistoilta löytyy sotapeliharrastajille ensimmäisen maailmansodan länsirintamaa käsittelevä Fields of Despair: France 1914–1918. Peli on blokkipeli, eli pelaajien joukkoja kuvataan palikoilla, jotka mahdollistavat fog of war -ilmiön, eli vastapuolen joukoista ei näe kuin sijainnin.

Tässä pelissä salaperäisyys on kuitenkin tavallisia blokkipelejä syvällisempää. Tavallisesti blokkien arvo vaihtelee välillä 1–4, mutta Fields of Despairissa blokkien arvo voi vaihdella 1–20. Yksikin blokki voi olla voimakas joukko, jota ei isokaan blokkikasa saa voitettua. Blokkeja saa liikkuessa jakaa, eli voiman 16 blokista voi tulla kaksi kahdeksikon blokkia, tai toisin päin. Lisäksi mukana on nollablokkeja.

Pelaajien on lisäksi huolehdittava tuotannosta. Molempien osapuolten taloudellinen voima heikkenee sodan edetessä; tarpeet eivät tietenkään pienene.

Peli on P500-kampanjassa eli ennakkotilauksia keräämässä. Tällä hetkellä tilauksia on lähes 700, eli peli toteutuu ja on tällä hetkellä tuotannossa. Ennakkotilauksiin ehtii vielä mukaan. Pelin normaali hinta on 100 dollaria ja ennakkotilaushinta on 70 dollaria. Perinteisesti postikulujen ja verojen jälkeen P500-tilaushinta asettuu suurin piirtein samalle tasolle kuin pelin hinta Suomessa.

Fields of Despair

Jänis ja kilpikonna, siili tai Phileas Fogg

David Parlettin klassikko Hare & Tortoise, ensimmäisen Spiel des Jahres -palkinnon voittaja vuodelta 1974, ilmestyy uutena versiona. Uuden laitoksen aiheena on vanha tuttu Maailman ympäri 80 päivässä; tämä onkin vasta viides Around the World in 80 Days (kuudes, jos Around the World in 80 Days with Michael Palin lasketaan).

Lontoosta lähdetään kiertämään maailmaa ja koska pelaajia epäillään pankkiryöstöstä, heidän on palattava Lontooseen vailla ikäviä huhuja ja käteistä rahaa. Raha vastaa siis Hare & Tortoisen porkkanoita ja ikävät huhut salaattia.

Rahalla pääsee eteenpäin ja jotta saa rahaa, pitää liikkua taaksepäin. Pelaajien on siis tasapainoteltava näiden vaihtoehtojen välillä päästäkseen mahdollisimman tehokkaasti eteenpäin.

Pelin julkaisee IELLO. Pelin varsinainen julkaisu on marraskuussa, mutta peliä on saatavilla jo Essenin messuilla.

Around the World in 80 Days
Kuva: IELLO

Habalta uusia pelejä

Haban julkaisema ja Carlo Rossin suunnittelema Drachenturm voi olla pelinä mitä tahansa, mutta jo tämän kuvan perusteella toivon kovasti, että peli pääsee Tevellan suomennettavien Haba-pelien listalle:

Drachenturm
Kuva: Haba

Sisällöltään peli on yhteistyönä tapahtuvaa muisti- ja näppäryyspeliä. Kuvan perusteella on hivenen vaikea hahmottaa, millaista näppäryystoimintaa pelissä tapahtuu, mutta mielenkiintoiselta se joka tapauksessa näyttää.

Toinen mielenkiintoinen Haba-julkaisu on Meduris, Stefan Dorran ja Ralf zur Linden suunnittelema peli. Tässä ikäsuositus on Haballe kovin poikkeuksellinen 10+ ja luvassa on nopanheittoa ja työläisten asettelua.

Pelin sääntökirja on melkoisen mielenkiintoisen näköinen viritys – en ole ihan varma, onko se selkeä vai sekava. Onpahan mielenkiintoinen esimerkki pelisuunnittelusarjan sääntökirjajutun jatkoksi. Pelin erikoisuutena työläisiä voi pinota päällekkäin, jolloin pinon päällimmäinen työläinen kerää parhaat saaliit. Hyvältä näyttää.

Peli ilmestyy saksaksi jo nyt, englanniksi vuoden 2017 puolella ja suomeksi joskus, jos ylipäätään ilmestyy.

Kootut jatko-osat

Spyfall saa jatkoa. Spyfall 2 on lisää samaa kivaa, mutta nyt kortteja on lisätty ja pelaajien maksimimäärä on 12. Täyden tusinan sekaan vakoojan on tietysti helppo hukkua, niinpä vakoojia voikin olla kaksi.

Kakkosessa tulee 20 täysin uutta kohdetta, eli sekoittamalla vanhaan Spyfalliin erilaisia kohteita on mukavat 50 – osa toimii 12 pelaajalla, osa kahdeksalla, mutta pienempiin peleihin saa hurjan määrän kohteita.

Spyfall 2 ilmestyy Venäjällä jo tämän vuoden puolella ja muualla sitten sen jälkeen; oletettavasti Essenissä on jotain saatavilla. Suomennoksesta ei ole toistaiseksi tietoa.

Colt Express saa jatkoa Colt Express: Marshal & Prisonersin muodossa. Lisäri tuo peliin uuden hahmon: Mai on aasialainen lähitaistelutaitojen mestari. Junan perään lisätään vankilavaunu, josta voi vapauttaa vankeja ja saada siten vähän apujoukkoja. Yksi pelaajista voi pelata sheriffiä, jolla on omat tavoitteensa ja kaksi asetta, joilla ammuskella bandiitteja. Lisäosan ilmestymisestä suomeksi ei ole tietoa.

Colt Express: Marshal & Prisoners
Kuva: Ludonaute

Jatkoa saa myös 7 Wonders Duel, jonka lisäosa 7 Wonders Duel: Pantheon on Essenin kuolatuimpia uutuuksia. Se lisää peliin pantheonin eli jumalkokoelman.

Ensimmäisellä aikakaudella kerätään mytologiamerkkejä, joilla valitaan jumalia pantheoniin, ja uhrausmerkkejä, joilla saa vaikutusvaltaa jumaliin. Toisella ja kolmannella aikakaudella jumalia voi sitten käyttää hyödykseen. Kiltojen tilalle tulee suuria temppeleitä, joita saa rakentaa, jos on jumalien suosiossa, näistä voi saada hervottomasti pisteitä.

Vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta lisäykseltä. Vielä ei ole tiedossa, onko tämä tulossa Lautapelit.fi:ltä suomeksi, mutta mitään asiasta tietämättä veikkaisin että on, sen verran suosiossa 7 Wonders ylipäätään on Suomessa ollut.

7 Wonders: Duel – Pantheon
Kuva: Repos Production

Jatkoja tulee myös Scytheen. Scythe: Invaders from Afar lisää kaksi uutta factionia, Albionin ja Togawan. Peli venyy lisäosan myötä jopa seitsemälle pelaajalle, jos pitkä peliaika ei pelota.

Lisäosa on yhteensopiva Scythen kaikkien versioiden kanssa, mutta power dialeita uusille factioneille ei ole mukana, jotta kaupoissa myytävän version omistajat eivät hämmentyisi. Power dialit ovat muutenkin vähän vapaaehtoisia, ja ne tulevat myöhemmin tarjolle promoina.

Invaders from Afar ilmestyy talvella 2016 ja hintaa lisäosalla on 30 dollaria.

Scythe: Invaders from Afar
Kuva: Jamey Stegmaier

Jamey Stegmaier kertoi blogissaan lukuja Scythen (ja Stonemaierin muiden pelien) rahat takaisin -takuusta. Tähän mennessä firma on toimittanut tavaraa yli 37 000 Kickstarter-rahoittajalle, jotka kaikki ovat saaneet rahat takaisin -takuun.

Palautuksia on tullut 22, eli alle promille. Lisäksi oli kaksi tapausta, joissa Stegmaier suositteli ostajalle palauttamisen sijasta pelin myymistä voitolla eteenpäin.

Demokraatti, kommunisti ja natsi menivät baariin…

Vaihtoehtohistorian ystäville espanjalainen 4Dados julkaisee italialaisen Luca Cammisan alunperin netissä julkaiseman Democracy Under Siege -pelin, jossa hieman Twilight Strugglen hengessä korttivetoisesti käydään läpi toisen maailmansodan syntyyn johtanutta tilannetta.

Peli kattaa vuodet 1933–1940. Pelaajat edustavat maiden sijasta ideologioita: demokratiaa, natsismia ja kommunismia. Kaksinpelissä pelaajat vuorottelevat siitä, kumpi hallitsee kommunisteja.

Pelaajilla on paljon mahdollisuuksia muuttaa historian kulkua. Democracy Under Siege on melko raskas korttivetoinen strategiapeli eli CDG, mutta sellaisten ystäville luvassa on uudenlaista herkkua.

Pelin nettisivuilta löytyy ohjekirja ja aikaisemman print-n-play-version osia, mikäli peliin haluaa tutustua tarkemmin. Uusi painos julkaistaa Essenissä ja on laajemmin saatavilla marraskuun lopussa. Ennakkotilata voi 4Dadosilta.

Democracy Under Siege.
Kovin on kiharaisen näköistä hommaa. Kuva: 4Dados

Raaputa ja nuuhki

The Perfumer tarjoaa jotain poikkeuksellista: haistamisen pelimekaniikkana. Pelaajien on rakenneltava hajuvesiä oikeista aineksista ja ainekset on tunnistettava haistamalla. Tätä peliä ei nuhaisena voita.

Hajukorteille luvataan parin vuoden säilyvyys tai 10 000 haistelukertaa, eli peruseuropelin pelikerrat pelille saa kyllä ennen kuin hajut ovat kadonneet, mutta tämä peli kannattaa hankkia pelattavaksi eikä hyllyyn jemmattavaksi.

Pelin on suunnitellut Chu-Lan Kao ja julkaisija on Big Fun Games. Peli on saatavilla Essenissä, mutta muuten sen saatavuudesta Euroopassa ei ole tietoa.

(En voi muuten sille mitään, että näistä raaputa ja haista -jutuista tulee aina mieleen Leather Goddesses of Phobos,  vanha tietokonepeli, jota en ole edes koskaan pelannut, mutta josta F-Securen perustaja, Nokia-pomo Risto Siilasmaa kirjoitti aikoinaan melko vetävän arvostelun.)

The Perfumer
Kuva: Big Fun Games

Adrenaliinia vereen

First person shootereita on käännetty lautapelimuotoon jonkun kerran. Uusin yrittäjä on Adrenaline, jonka on suunnitellut Filip Neduk ja julkaissut Czech Games Edition.

Peli on yksinkertaista toimintaa. Vuorolla voi liikkua, kerätä tavaraa tai ampua. Line of sight on yksinkertaista: näet aina kaikki samassa tai viereisessä huoneessa. Aseilla on eroja: railgunilla voi ampua seinän läpi, liekinheittimellä voi kärventää monta vihollista ja niin edelleen.

Kun aseilla ampuu, osuu aina, ja vastapuoli ottaa vahinkoa. Kun ottaa tarpeeksi vahinkoa, saa adrenaliinipisteitä, joiden ansiosta muuttuu nopeammaksi ja vahvemmaksi. Kun joku saa riittävästi vahinkoa, tämä kuolee ja kaikki tappamiseen osallistuneet keräävät pisteitä.

Adrenaline vaikuttaisi nopealta, suoraviivaiselta ja reipashenkiseltä turpasaunalta.

Adrenaline
Nelinpeli. Ei aitoa pelikuvaa. Kuva: Czech Games Editions

Junia ja lehmiä

Alexander Pfister on tehnyt viime vuosina useita hyviä pelejä. Eggertspiele julkaisee Pfisterin seuraavan ison pelin Great Western Trailin Essenissä. Peli on vähän raskaampaa tavaraa, kestoksi luvataan 75–150 minuuttia.

Pistesalaattifiiliksiltä ei täysin voi välttyä, pelissä on ilmeisesti rapeat yksitoista erilaista tapaa tienata pisteitä. Pelaajat matkustavat pelilaudalla kohti Kansas Cityä. Reiteissä on paljon valinnanvaraa ja erilaisia kustannuksia, joko pelille tai muille pelaajille, joita on syytä huomioida.

Matkan varrella käydään kauppaa karjalla, rakennetaan rakennuksia, palkataan työläisiä ja niin päin pois. Peliin on ujutettu hitunen pakanrakennusta, kädenhallintaa ja ties mitä muuta. BGG:ssä on hyvä ohjekirjan perusteella tehty preview-juttu, näiltä pohjilta sanoisin, että kiinnostavalta näyttää. Peli lienee saatavilla lokakuussa. Peli on tällä hetkellä Essenin kiihkeimmin odotettuja uutuuksia ja pääsi kyllä heittämällä minunkin ostoslistalleni.

Great Western Trail
Sininen cowboy reiteillä. Kuva on muuten 3d-renderöity eikä valokuva, vaikka muuta voisi luulla kun äkkiä katsoo. (Lisätietoa kuvasivulta BGG:stä.) Kuva: Andreas Resch

Tunnin-puolentoista sivilisaatio

Ponzi Scheme -pelistä tunnetulta Jesse Liltä tulee uusi sivilisaatiopeli, The Flow of History. Tämä on vähän sieltä kevyemmästä päästä, pelin kestoksi luvataan 60–90 minuuttia.

Jotain samaa tässä on kuin Innovationissa: pelaajat rakentavat sivilisaatiotaan pelaamalla kortteja. Kortteja on kuutta väriä ja saman värin kortit pinotaan siten, että vain päällimmäinen on näkyvillä. Alemmista näkyy kuitenkin tuotantoikonit, joista on hyötyä.

Pelissä on muuten mukana kaikki sivilisaatiopelin peruselementit, kaikki on vain tiivistetty vähän pienempään pakettiin.

Pelin julkaisee Moaideas, joten saatavuudesta messujen ulkopuolella ei ole mitään tietoa, muuten kuin tilaamalla suoraan Moaideasilta.

The Flow of History
Mikä yhdistää John Lennonia, Himejin linnaa, panssarivaunuja, merkantilismia ja kirjapainotaitoa? Kuva: Citie Lo

Rautatievallankumous

What’s Your Game? tarjoilee junapelifaneille Railroad Revolutionin, Marco Canettan ja Stefania Niccolinin pelin rautateiden rakentelusta.

Pelissä tehdään joka vuoro neljää perustoimintoa: asemien rakentamista, radan rakentamista, lennätinverkoston kehittämistä ja kaupankäyntiä. Toimintoja voi tehdä perusduunareilla, mutta jos käyttää erikoistunutta duunaria (joita on neljää eri väriä), saa toimintoon lisäpotkua. Duunareita voi päivittää johtajiksi, jolloin he lopettavat työnteon (luonnollisesti), mutta johtajatkin ovat tarpeen muista syistä.

Vaikuttaa hauskalta: peli näyttäisi olevan nopeatempoinen ja melko yksinkertainen, mutta tarjoavan kuitenkin paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Railroad Revolution
Railroad Revolutionin pelaajalauta, josta näkyy kaikki toiminnot. Kuva: What’s Your Game?

Reinin jokikauppaa

Rhein: River Trade on kauppaa ja kuljetusta Reinillä. Pelin piti ilmestyä jo Essenissä 2012, mutta nyt se on näemmä tulossa. Luvassa siis pitkään haudutettua tavaraa.

Pelaajat kuljettavat tavaroita laivoilla, lentokoneilla, autoilla ja junilla, jotta tilaukset saadaan hoidettua aikataulussa. Luvassa on suunnittelua, noukkimista ja kuljettamista ja voittomarginaalien laskeskelua. Vaikuttaa lupaavalta, mutta tietoa on vielä kovin vähänlaisesti.

Rhein: River Trade

Ukkoja kelttiläisellä laudalla

Kelttien ystäville tutustumisen arvoinen tapaus on Inis, Christian Martinezin suunnittelema ja Matagotin julkaisema peli, jossa pelaajat kilvoittelevat kuninkaan asemasta. Kuninkaaksi pääsee joko johtajuudella, maaomistuksilla tai uskonnollisella vaikutusvallalla.

Inis on vahvasti “ukkoja kartalla”-kategorian peli, mutta ei kuitenkaan mikään puhdas sotapeli. Sotiminen ei kannata, sillä johtajuusvoittaminen edellyttää muiden pelaajien klaaneja kartalle – miten voi johtaa, jos ei ole johdettavia?

Mukana on korttikäden draftaamista, bluffausta, kädenhallintaa, ajoitusta – siinä vähän käsitystä taidoista, joita peli vaatii. Shut Up & Sit Downin video pelistä antaa vielä paremman kuvan siitä, millaisesta pelistä on kyse.

Inis
Inisin taide on hienoa. Kuvituksesta vastaa Jim Fitzpatrick, joka tunnetaan kelttityylisen taiteen mestarina (ja ikonisen Che-mustavalkokuvan luojana). Kuva: Matagot

Maahantunkeutujien on kuoltava

War Titans: Invaders Must Die! on isolla porukalla tehty yhteistyöpeli, jossa pelaajat torjuvat jättiläiskokoisilla sotatitaaneilla muukalaisten invaasiota. Jos tulee Pacific Rim -viboja, niin olet jäljillä.

Titaanit ja pahikset ovat suoraa populaarikulttuurin kierrätystä. Äkkiä tunnistaa vaikutteista Cthulhun, Godzillan, Neon Genesis Evangelionia, Gundamia, Transformersia ja niin edelleen – animevaikutteet näkyvät.

Pelillisestä sisällöstä ei ole vielä tietoa, mutta onpahan ainakin hienoja figuureja.

Totuttuun tapaan roinan määrä ja erilaisten pledgejen tarjonta on melkoisen kirjavaa. Perussetin saa 70 eurolla ja deluxe-paketin 120 eurolla. Erillisiä add-oneja voi myös ostaa, jos ei kaikkea halua, mitä deluxe-paketti sisältää. Joka tapauksessa hintaan lisätään päälle postikuluja 10–20 euroa.

Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017, mutta ihmettelen, jos ensikertalaisilta onnistuu näin mutkikas projekti aikataulussa.

https://www.kickstarter.com/projects/ccgames/war-titans-invaders-must-die/

Luovuusseurapeliä leffateemalla

Get Reelz! on elokuva-aiheinen seurapeli, jossa keksitään nimiä elokuville ja näitä sitten esitellään tuottajavuorossa olevalle pelaajalle. Ihan perusjuttua siis, tätähän tekee esimerkiksi mainio Snake Oil.

Get Reelz!:n jujuna on neliön muotoiset kortit, joiden jokaisella sivulla on sana. Muuten pelissä on Snake Oilia pelanneille kovin vähän uutta, elokuvateemaa lukuunottamatta.

Jos kokoelmasta ei tämäntyyppistä ideankehittelypeliä vielä löydy, niin silloin Get Reelz! tuntuu jo pykälää paremmalta idealta – kyllä tällainen hauska seurapeli moneen kokoelmaan sopii ja idea on tosiaan todistettu aikaisemmissa peleissä toimivaksi.

Peli maksaa 30 dollaria postikuluineen. Toimitus luvataan huhtikuulle 2017, eikä se ilmeisesti ole EU-ystävällinen.

https://www.kickstarter.com/projects/152730994/get-reelz

Patogeneettistä pakanrakennusta

Pathogenesis on vankalle tieteelliselle pohjalle perustuva Star Realmsin tyylinen pakanrakennuspeli, jossa pelaajat ovat erilaisia patogeenejä, jotka yrittävät tunkeutua ihmiskehoon.

Isketkö kudoksiin, keuhkoihin vai ruoansulatusjärjestelmään? Vastassa on ensiksi kehon puolustusmuurit, kuten vatsahapot, lysotsyymi ja keuhkojen puolustuskeinot, mutta jos niistä pääsee läpi, saa vastaansa immuunijärjestelmän.

Yksi kappale peliä maksaa 39 dollaria ja päälle tulee 10 dollaria postikuluja. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu kesäkuulle 2017.

https://www.kickstarter.com/projects/lorencunningham/pathogenesis

Putkien kaupunki

Skyways on Jeffrey Allersin suunnittelema ja Eagle-Gryphonin julkaisema peli, jossa pääsee taas kerran rakentamaan pilvenpiirtäjiä. Skywayt ovat yläilmoissa kulkevia kulkuteitä, jotka yhdistävät rakennuksia.

Pelaajat rakentavat vuorollaan pelilaudalle taloja pelaamalla skywayn yhdistämiä tuplablokkeja. Käytössä on myös yksittäisblokkeja, joita voi käyttää rakentamisen apuna. Pisteitä kertyy, kun laudalle muodostuu yhtenäisiä samanvärisiä alueita. Värialueita voi vallata itselleen pelaamalla isoja rakennuksia, joista saa myös meheviä bonuspisteitä pelin lopussa.

Mieleen tulee hakemattakin Genial, jossa samalla tavalla voi kerätä isot pisteet kasvattamalla isoa samanväristen laattojen aluetta, mutta alueen kasvattaminen antaa samalla seuraavalle pelaajalle hyvän mahdollisuuden kerätä vielä enemmän pisteitä.

Pelin hinta on 49 dollaria, päälle tulee postikuluja vain viisi dollaria, eli Suomeen toimitettuna peli maksaa 54 dollaria. Toimitus arvioidaan kesäkuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen.

https://www.kickstarter.com/projects/2002188924/skyways-city-building-at-its-finest

Mikon pelaamia

Peli-iltamme pakeni humalaisia teekkareita Tavernaan, joka osoittautui odotusten mukaisesti varsin mainioksi ympäristöksi peli-illalle. Harmi, että kahvilan hintavuus pitää säännöllisen peli-iltamme poissa Tavernasta. Paikka oli kyllä torstai-iltana mukavan täynnä pelaajia, eli kyllä tällaiselle tuntuu olevan tarvetta.

Omien pelien pelaamisen lisäksi Tavernan pelihyllystä napattiin pöytään Paris Connection ja Thurn und Taxis. Näistä varsinkin Paris Connection oli mukava tapaus, olen pitänyt pelistä siitä asti kun se tunnettiin nimellä SNCF, mutta en ole oikein päässyt pelaamaan sitä erinäisistä syistä. Thurn und Taxiskin tuntuu kestävän aikaa mukavasti, se on edelleen oikein mukava peruseuropeli.

Solarius MissionViikon ainoana uutena pelinä pöytään saatiin sunnuntaiaamuna Solarius Mission, uusi peli La Granjan tekijöiltä. Nyt on toiminta viety Mallorcalta avaruuteen, mutta kyllä tästä sukujuuret tunnistaa.

Solarius Mission on 3X-peli: neljästä X:stä mukana ovat ekspansio, eksploraatio ja eksploitaatio, eli sotimista ei tästä pelistä löydy. Avaruudessa kuitenkin kruisaillaan, planeettoja asutetaan, avaruusasemia rakennellaan ja tavaraa kuskataan paikasta toiseen.

Pelimekaniikkapuolella touhu nojaa noppiin, joita valitaan Ora et Labora -tyyliseltä pyörältä. Nopilla voi tuottaa resursseja tai tehdä väristä riippuvia toimintoja, joilla saa kehitettyä omaa peliään. Resursseja tarvitaan avaruusasemien rakenteluun ja tehtävien suorittamiseen, lisäksi pitäisi kehittää avaruusalusta, huolehtia avaruussaasteen määrästä, rakennella kehityskorteista lisäpotkua omaan tekemiseen ja niin edelleen.

Toteutus tuo mieleen La Granjan eli erilaisia resursseja kuvataan yhdensorttisilla kuutioilla, jotka ovat eri tavaraa riippuen siitä, missä kuutiot ovat. Kortit ovat monikäyttöisiä, joskaan eivät ihan yhtä monikäyttöisiä kuin La Granjassa, ja muutenkin kaikenlaista säätöä on runsaasti. Ei ihan helpoin peli, mutta hyvin kiehtova.

Spielworxxin laitos on jo nyt ennen Esseniä julkaisijalta loppuunmyyty, mutta kaupoista voi löytyä. Komponenttipuolella on vähän kökköyttä, muun muassa superpieniä pikkukiekkoja, joiden piti olla aika paljon isompia. Korjaussarjaa on luvassa.

Kärsivällisempi voi odotella uutta laitosta, jollainen voi olla tulossa. Stronghold näitä Spielworxxin pelejä on paljon julkaissut, myös La Granjan, mutta ihan tähän hätään uusi laitos ei ole tulossa; Strongholdilla on nyt muutama muukin scifi-peli putkessa, joten jos Stronghold Solarius Missionin julkaisee, niin menee hyvinkin ensi vuoden puolelle.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 3.10.2016: Essenin satoa”

Tällä kertaa oli oiva valikoima uusia pelejä esittelyssä.

Oli monta mielenkiintoista peliä, joihin en olisi muuten törmännyt. Tosin indie-julkaisijoiden peleissä tulee laitettua jäitä hattuun, kun tietää että lopputulos ja toimitus voi olla muuta kuin optimistissa oletuksissa luvataan.

“Harmi, että kahvilan hintavuus pitää säännöllisen peli-iltamme poissa Tavernasta”
Kolme euroa per pelaaja? Eli jos ei juo eikö syö mitään niin se maksaa sen kolme euroa illasta. Eikä ne leivät ja kakut ole mitenkään kalliita.

Itse olen kokenut Tavernan edulliseksi ja palvelu pelaa joten toivon että paikka pysyy toiminnassa. Sen vuoksi olemme peliporukallamme käyneet viikottain testaamassa pelejä joita ei muuten ole tullut ostettua/lainattua.

Kannattaa muuten ottaa se leimauskortti niin saa vähän alennusta kun tulee kortti täyteen.

Sami, se on vähän periaatekysymyskin: haluamme pitää peli-iltamme uusille kävijöille täysin ilmaisina. Lisäksi pelaamme joka tapauksessa pääasiassa omia pelejämme, joten sinänsä pätevästä pelikirjastosta on vähän rajallisesti iloa.

No, minä olisin kyllä ollut paikanvaihdon kannalla, mutta demokratia on demokratiaa, muut kokivat pelimaksut isommaksi ongelmaksi. Taverna on kyllä nykyään varapaikkamme, muun muassa tällä viikolla tulemme taas Tavernaan Hämeenkadun Approa pakoon.

Leimakortti, ja siihen päälle Lautapeliseuran jäsenille tuleva alennus, niin onhan tuo sinänsä hyvin kohtuuhintaista. Tai sitten voi tehdä niinkuin minä: lahjoittaa kahvilalle kassikaupalla pelejä ja pelaa ilmaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *