Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 4.12.2017: CMON ja Steve Jackson yhteistyössä

CMON ja Steve Jackson Games ovat pistäneet hynttyyt yhteen Munchkin-lautapelien merkeissä. Luvassa on Arcadia Questista Munchkin-tulkintaa.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Alban Viardin uutuudet

Ranskalaisen Alban Viardin AVStudioGames julkaisee uusia Age of Steam -karttoja. Tarjolla on Kongo/Ruotsi, San Andreasin siirros, soolokartta Havaiji ja Mars Global Surveyor uusintana vuodelta 2006. Setti maksaa 50 euroa ja siitä on tehty rajoitettu 150 kappaleen painos. Setin voi ostaa suoraan AVStudioGamesilta.

Age of Steam Pack 2017Vuonna 2018 ilmestyy Todd Sandersin suunnittelema Pulp Detective -peli ja seuraava osa Small City -sarjaa eli Brutus. Näistä lisää ensi vuoden puolella, kun ne tulevat Kickstarteriin.

CMON ja Steve Jackson Games yhteistyössä

CMON ja Steve Jackson Games ovat ilmoittaneet yhteistyöstä Munchkin-tuoteperheen parissa. CMON tulee julkaisemaan Munchkin-lautapelejä. Ensimmäinen peli ilmestyy loppuvuodesta 2018 ja se perustuu Arcadia Questiin.

Lue lisää lehdistötiedotteesta.

Munchkin ja CMONUusi Judge Dredd -lautapeli

Judge Dredd: The Cursed EarthJudge Dredd täytti 40 vuotta tänä vuonna. Sarjakuvasankari saa uuden lautapelin ensi vuonna, kun Osprey Games julkaisee Peer Sylvesterin pelin Judge Dredd: The Cursed Earth.

Peli perustuu Sylvesterin The Lost Expedition -yhteistyöpeliin: pelissä on sama mekaniikka, mutta kokonaan uusi sisältö. Lost Expeditionista saa käsitystä Sylvesterin suunnittelupäiväkirjasta.

Peliä voi pelata yhteistyössä, vastakkain tai yksin. Mukana on uutta varta vasten tehtyä taidetta. Peli on scifi-western, jossa pelaajat johtavat joukon judgeja taistelemaan dinosauruksia ja mutantteja vastaan kirotulla maalla. Pystytkö selviämään matkasta halki radioaktiivisen joutomaan?

Lautapelin ja videopelin hybridit, osa XIV

Unkarilainen Atmo esitteli Slush-tapahtumassa uutta pelikonsoliaan, joka yhdistelee videopelaamista ja lautapeliä. Konsolin pelejä ei katsella telkkarin ruudulta, vaan pelit heijastetaan pöydän pintaan. Konsoli tunnistaa myös pöydälle pelatut nappulat, kortit ja osaa esimerkiksi laskea nopanheittojen summia tai reagoida kortteihin.

Konsolilla voi nykyisellään pelata esimerkiksi Bangia. Perustaja Gábor Bálintin mukaan konsolille voi periaatteessa ohjelmoida minkä tahansa lautapelin.

Asiasta uutisoi Tivi. Lisätietoja Atmon kotisivuilta.

Atmo

Tokyo Game Market

Japanilaisten outojen pelien juhla eli Tokyo Game Market oli viime viikonloppuna. Tapahtuman pelivalikoimiin voi perehtyä BoardGameGeekin TGM-ennakoissa.

Mayfair-päivitys

Mayfairin kummallisesta tilanteesta uutisoimme pari viikkoa sitten. Alex Yeager, Julie Yeager ja Chuck Rice jättivät Mayfairin Essenin messujen jälkeen. Mayfairilta on siis lähtenyt käytännössä kaikki markkinointi-, PR- ja jakeluhenkilöstö, mutta kehitysosasto – eli käytännössä Lookout Games – on vielä tallella.

BGG Newsin päivityksessä W. Eric Martin arvioi, että yksi selitys voisi olla ostaja, jolla olisi jo omat markkinointi- ja jakelukanavansa, ja joka himoitsee Lookoutin hittiputkea itselleen. Kuka tällainen ostaja sitten olisi? Viime aikoina yksi toimija on ollut ostajana ylitse muiden, eli kyllähän tämä vähän Asmodeen suuntaan viittaisi.

Digipelit

Queen Games on julkaissut Metron digiversion. Polkujenrakentelua junateemalla tämä, ihan kelpo peli jos sellaisesta pitää, Tsuroon verrattuna tässä on hauskaa se, että pelaajilla on monta aloituskohtaa laudan reunoilla. Peli maksaa noin vitosen ja löytyy sekä Androidille että iOSille.

Czech Games Edition etsii betatestaajia Through the Agesin PC- ja Mac-versioille. Mukaan voi ilmoittautua täältä.

Carcassonne on nyt saatavilla Androidille ja Steamille. Tämä Asmodeen versio on eri peli kuin CodingMonkeysin oivallinen iOS-Carcassonne, eikä tätä saa iOSille, koska se lisenssi on yhä CodingMonkeysillä.

Asmodee Digitalilta tulee myös digiversio Gloomista. Ensin nähdään Steam-versio, sitten mobiiliversiot.

Tim Fowers on julkaissut Paperbackin ja Burgle Brosin Steamille.

Katso myös

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Wings of Glory: Tripods and Triplanesissa ensimmäinen maailmansota keskeytetään, kun marsilaiset hyökkäävät. Marsilaiset pitää torjua ensimmäisen maailmansodan lentokoneilla. Perussetti maksaa 45 dollaria, 80 dollarilla saa tripodeja, jos hyllystä löytyy jo Wings of Gloryn tai Wings of Warin koneita ja täysi setti maksaa 140 dollaria. Postikuluja tulee 12–18 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tripods & Triplanes

Viikon tarjouspelit

Black Fridayt ja muut tarjouskampanjat on nyt nähty, eikä kotimaisissa pelikaupoissa tällä hetkellä tarjouksia näy.

Mikon pelaamia

Viikon aikana tuli testattua pari uutuutta. Mac Gerdtsin Transatlantic oli toinen Essen-ostoksistani. Gerdts on suunnittelijana kiinnostava ja Transatlantic aivan erityisen mielenkiintoinen, sillä mekaanisesti se perustuu Concordiaan, jota pidän Gerdtsin peleistä onnistuneimpana. Transatlanticin taustalla jyllää sama korttimekanismi, jossa toimintoja tehdään kortteja pelaamalla, uusia toimintoja voi ostaa ja kortteja pitää välillä kierrättää.

Siinä missä Concordia naittaa toimintoihin myös pisteenlaskun eli jokainen ostettu kortti on myös pisteytysperuste ja lisäksi pelilauta tuo mukaan tilaelementin ja kilpajuoksua herkullisimpiin kohteisiin, Transatlantic riisuu nämä elementit pois. Pisteytys toimiikin aivan eri tavalla. Ensifiilis oli lähinnä hämmentynyt. Tämä ei todellakaan ole sama peli kuin Concordia, yhtäläisyyksistä huolimatta.

Valitettavasti Transatlantic ei ole myöskään yhtä hyvä peli kuin Concordia. Ensitestin perusteella tuntuisi jäävän aika kauaskin taakse. Graafinen suunnittelu ei ole kovin terävää ja ohjekirja on suoraan sanottuna kamala, säännöt on selitetty kovin vaikeasti ja epämääräisesti. Ei ihme, että BGG:n sääntöfoorumilla on riittänyt keskustelua. Näppärä Collected Official Rulings -lista on kyllä tarpeen.

Kyllä tätä vielä on pelattava, etenkin kun kaksinpeli ei selvästikään ole paras tapa pelata, mutta ei tämä nyt oikein hyvää lupaa. Concordian asema kokoelmassa vaikuttaisi olevan toistaiseksi täysin turvattu.

Toinenkin Essen-ostos eli Nusfjord on saanut lisäpelin alleen ja on puolestaan osoittautunut aivan kelpo hankinnaksi. Ei se Rosenbergin pelien parhaimmistoon minulla nouse, mutta se nyt ei vielä ole kovin raskas syytös. Näkisin, että tämä voisi olla mainio moninpelattava Rosenberg, noita isompia kuin ei juuri huvita neljällä tai viidellä pelaajalla pelata. Tämä on paljon tolkullisemman mittainen. Kaksinpelinäkin toimii kyllä.

Fiilis on aika samantapainen kuin Glass Roadissa, rajallisessa ajassa pitäisi saada paljon taloja laudalle, mekaanisesti toki tämä on puhtaana työläistenasettelupelinä jotain ihan muuta kuin Glass Roadin “arvaa mitä ajattelin”-toiminnonvalinta.

Kimmon Ticket to Ride: Rails & Sails -arvosteluun on yhden testipelin perusteella helppo yhtyä. Ihan kiva, mutta ei tämä kyllä Menolippua sellaiseen suuntaan vie, johon minä haluaisin seurata perässä. Liiallinen korttien kanssa nysväys vie hermot, varsinkin satamien rakentelu, johon vaaditaan kaksi junaa ja kaksi laivaa, joiden pitää kaikkien olla samanvärisiä ja vielä ankkurimerkeillä varustettuja… huhhei, pikkuisen on liian tarkkaa nysväystä ja liikaa korttien pyörittelyä.

Sen sijaan An Infamous Traffic oli kolmella pelaajalla hyvin mielenkiintoinen elämys, paljon hauskempi kuin ensimmäinen kaksinpeli antoi ymmärtää.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *