Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 13.11.2017: Gold Fever ja Pandemic Legacy Season 2

Viikkokatsauksessa Lautapelit.fi:n uusi Gold Fever. Pandemic Legacy Season 2 on tullut ja saanut ekat arvionsa. 7 Wondersin mobiiliversio tulee!

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Alex Yeager jättää Mayfairin

Alex Yeager on ilmoittanut jättävänsä Mayfair Gamesin. Facebook-päivityksessään Yeager kiittelee 12 vuoden yhteistyöstä, mutta ei avaa sen kummemmin lopettamisen taustoja. Mielenkiintoa pelialalla työskentelemiseen selvästi on, sillä päivityksessään Yeager kyselee jo epäsuorasti uuden työpaikan perään.

Mayfairin nettisivut ovat vähän pysähtyneessä tilassa, eikä Mayfair ole viimeiseen vuoteen tehnyt juuri mitään alkuperäistä. Julkaisut ovat pääasiassa olleet Mayfairin omistaman Lookout Gamesin pelien englanninkielisiä laitoksia. Mayfair menetti (tai myi) Catan-lisenssin Asmodeelle vuonna 2016: sillä on varmasti ollut jotain merkitystä. Voi olla, että Mayfairista tulee entistä enemmän Lookoutin englanninkielinen osasto.

Asiasta uutisoi BGG News.

Lautapelit.fi-uutuus Gold Fever

Lautapelit.fi:n uutuuspeli Gold Fever on ilmestynyt. Tanskalaisen Daniel Skjold Pedersenin suunnittelema peli on yksinkertainen onnenkoetuspeli, jossa kaivetaan kultaa.

Pelin idea on helppo: pelaajilla on omat pussit, joissa on kultaa ja soraa. Tavaraa kaivetaan pussista yksi kerrallaan ja jokaisen noston jälkeen pitää valita lopettaako vai jatkaako. Jos onnistuu lopettamaan ajoissa, saa pitää kullat ja kipata sorat toisen pelaajan pussiin.

Yksi erä kestää vain 10–15 minuuttia, pelin opettaa hetkessä ja sen pelaaminen ei vaadi edes pöytää. Kuulostaa varsin käytännölliseltä.

Gold Fever Lautapelit.fi:n nettisivuilla.

Gold Fever

Harry Potterista AR-peli

Ingressin ja Pokémon Gon kehittäjä Niantic tekee Harry Potter -aiheisen AR-pelin. Harry Potter: Wizards United tehdään yhteistyössä Warner Bros. Interactive Entertainmentin kanssa.

Asiasta lisää Nianticin blogissa.

Pandemic Legacy, kausi 2

Pandemic Legacyn kakkoskausi on ilmestynyt. Toistaiseksi pelin vastaanottoa on vähän vaikea arvioida, koska BoardGameGeek on täynnä kympin reittauksia ihmisiltä, jotka eivät ole pelanneet peliä. Ensivaikutelma vaikuttaa kuitenkin positiiviselta. Täyden kampanjan pelaamiseen perustuvan arvion löytää jo Shut Up & Sit Downilta.

Video on alla, mutta tiivistettynä: Season 2 on edelleen hyvä peli, mutta ei timanttia, kuten Season 1. Quinns valittaa siitä, ettei tulevaisuuteen sijoittuvasta maailmasta saa oikein kiinni: päätökset eivät tunnu oikein miltään, kun ykköskaudella päätökset olivat koskettavampia.

7 Wondersin mobiiliversio ilmestyy

7 Wondersin mobiiliversion viivästyminen on ollut BoardGameGeekissä kestovitsi. Nyt vitsi on loppu: pelin iOS-versio ilmestyy tiistaina 14.11.2017 (Android-käyttäjät saavat vielä odotella: julkaisupäivä Androidille on 20.12.2017). Peliä on betatestattu huolella: testaajat ovat pelanneet yli 5000 tunnin aikana yli 37 500 peliä.

Todellisuuspaon Kai Saarto on ollut betatestaajien joukossa ja kuvaili peliä hyvin toteutetuksi. Nopeakin se on ja paljastaa armotta, kuinka yksinkertaisesta pelistä lopulta on kyse: tekoälyä vastaan yksi erä kestää noin viisi minuuttia.

Perusmalli julkaistaan ilman lisäosia, mutta Cities ja Leaders olivat mukana beta-testauksessa, joten nekin pääse sitten jossain vaiheessa ostamaan.

Isle of Skye digiversioksi

Digidiced tekee Isle of Skyestä digiversion. Asiasta uutisoi Suzanne Sheldon. Toistaiseksi ei vielä tiedetä muuta kuin julkaisuajankohta, joka on vuoden 2018 alku.

Digidiced on hiljattain julkaissut digiversion Cottage Gardenista. Peli on saatavilla niin iTunesista, Google Playstä kuin Steamista.

Cottage Garden

Tarinapeli Catanin maailmassa

Catan Stories: The Legend of the Sea Robbers on Catanin maailmaan sijoittuva tekstiseikkailu. Pelin on kehittänyt Asmodee Digital yhdessä Klaus ja Benjamin Teuberin kanssa. Pelissä on runsaasti luettavaa ja monivalintoja, jotka vievät tarinaa eteenpäin.

BGG:n videoarviosta käy hyvin ilmi, millaisesta pelistä on kyse:

Pyöreä Klask on tulossa

Competon Facebook-päivitys vahvisti sen, mistä oli jo varsin vahva käsitys: pyöreä nelinpelattava Klask ilmestyy vuoden 2018 aikana.

Pyöreä Klask
Pyöreä Klask on tulossa! Kuva: Competo

Perinteinen neliskulmainen Klask kilpailee Yhdysvaltojen Toy of the Year -palkinnosta innovatiivisimman lelun kategoriassa. Toivottavasti Klask menestyy kisassa!

Lue myös nämä

  • Henk Rolleman on hyvä valokuvaaja, jonka kuvia on voinut ihastella Lautapelioppaan arvosteluissa. Henk kävi Essenissä ja raportoi luonnollisesti runsain kuvin. Photo Impression of SPIEL – Essen 2017 kokoaa kuvat yhteen.
  • BoardGameGeekissä on mainio geeklist, johon saa lisätä suosikkipelinsä ja kolme syytä, miksi se on hyvä. 3 reasons why I love…
  • Rick Vinyard kerää ehdotuksia vuoden 2018 odotetuimmiksi uutuuksiksi jo yhdeksättä kertaa. Jos et halua äänestää itse, niin ehdotuslistalla on jo paljon kiinnostavia pelejä. 20 Most Anticipated Games of 2018.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verovapaasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Noituutta

Sorcerer on uusi peli Star Realmsin tekijöiltä. Suunnittelijat tosin on Peter Scholtz, eikä peli ole vain Realmsien ja Epicin kaltainen korttipeli. Nyt mukana on myös lautapeliominaisuuksia.

Pelin alussa pelaajat luovat velhonsa yhdistelemällä kolme pakkaa: hahmopakka kertoo, kuka olet, sukulinjapakka kertoo, millaisen taikuuden olet perinyt ja domainpakka kertoo, missä olet hionut taitosi. Näin erilaisia yhdistelmiä on paljon:  pelkällä peruspelillä 64.

Perusrunko on edelleen suoraa konfliktia pelaajien kesken ja taistelua alueista viktoriaanisessa Lontoossa, käyttäen loitsuja ja kätyreitä.

Perusmalli on 59 dollaria Suomeen toimitettuna, kaikki herkut saa 89 dollarilla. Verovapaa toimitus on luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Sorcerer

Kickstarteria lyhyesti

Mars Open: Tabletop Golf on Mars-teemainen golfpeli, jossa yritetään saada palloa reikään neppailemalla taitettua korttia. 42 dollaria Suomeen toimitettuna, verovapaa toimitus heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Direwild on yhteistyö-pakanrakennus-luolaholvausta, jossa animistit jahtaavat langennutta pahikseksi muuttunutta toveriaan. 79 dollaria miniatyyreillä, 59 dollaria ilman, postikuluja 20–30 dollaria. Verovapaa toimitus elokuussa 2018. Kampanja löytyy täältä.

Debtzilla on höpsöllä supersankariteemalla kuorrutettu yhteistyöpeli, jossa taistellaan velkaantumista vastaan. Noin 40 euroa, verovapaa toimitus elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dino Dude Ranch on perhepeli, jossa kasvatellaan dinosauruksia noppaa heittäen ja munia hautojen. Hatchlings-lisäosa lisää uutta ihmeteltävää. Peruspelin kanssa 65 dollaria Suomeen toimitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Galactic Warlords on sotaa galaksista: korttidraftia, ukkoja laudalla, aluehallintaa. Perusmalli noin 50 euroa, luksusmalli noin 60 euroa Suomeen toimitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Side Effects on peli omatoimisesta terveydenhoidosta: take that -henkistä terapiaa ja psyykenlääkkeitä, jotka aiheuttavat sivuvaikutuksia, joita pitää lääkitä lisää. 30 dollaria Suomeen toimitettuna. Todennäköisesti verovapaa toimitus maaliskuussa 2018. Kampanja löytyy täältä.

Queen Games – Mini Expansions and Upgrades sisältää minilisäreitä Queenin uusiin peleihin Pioneers ja Immortals. Lisäksi saatavilla on Merlinin lisäosia, mutta vain nipussa peruspelin kanssa. Kaikki toimitettuna Suomeen on 170 dollaria, minilisäreitä saa halvemmalla. Verovapaa toimitus on helmikuussa 2018. Kampanja löytyy täältä.

Holmes & Moriarty on asymmetrinen draftauspeli kahdelle pelaajalle Sherlock Holmes -teemalla. Peli maksaa 19 dollaria Suomeen toimitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

MasterSweets on makeistentekokisailua, eli settienkeräilyä ja reseptien toteuttamista. Peli maksaa noin 31 euroa Suomeen toimitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Stumped on pakanrakennuspeli, jossa on mukana puuosista rakennettavia pienoispuita. Peli maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Ironclad on avaruusoopperaa 1–3 pelaajalle, tarinavetoinen kymmenen skenaarion kampanjapeli. Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 28.11.2017 Helsingin työväenopistolla Ari Saastamoinen luennoi lautapelien kulttuurihistoriasta. Luento on ilmainen. Lisätietoja Ilmonetistä.
  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 13.11.2017: Gold Fever ja Pandemic Legacy Season 2”

Tarkennuksena Niantic ei itse kehitä tuota Harry Potter-peliä, vaan lainaa siihen AR- ja kartta-alustojaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *