Kategoriat
Peliarvostelut

Metro

Saksalaispelien suosion kasvun myötä Tactic on tuonut Suomen markkinoille Queen Gamesin pelejä, muun muassa Vuoden peli -voittaja Alhambran. Metro on samaa pienemmässä laatikossa tulevien pelien sarjaa. Jotain mukavaa näissä kompakteissa paketeissa on, vaikka ne eivät hyllyyn muiden pelien seuraan tahdo oikein sopiakaan.

Metron teemana on Pariisin metron rakentaminen, vaan jotain outoa siinä on, kun tehokkaiden suoraviivaisten metroverkkojen sijasta pelissä palkitaan mahdollisimman kiharaiset ja kiemuraiset verkostot. Se tosin on varsin yleinen piirre näissä puhtaissa reitinrakennuspeleissä, harvassa ovat pelit, jotka palkitsevat tosielämän tapaan mahdollisimman suoraviivaiset reitit.

Pelin idea

MetroTarkoitus on siis lätkiä laudalle laattoja, joista rakentuu omille junille mahdollisimman pitkiä reittejä. Tuplapisteet saadakseen omat reitit on hyvä ohjata laudan keskellä oleville kaupunkiasemille. Samalla pitää huolehtia, että vastapelaajien reitit jäävät mahdollisimman lyhyiksi.

Metro on varsin helppo peli, tosin laatoissa kulkee sen verran monta rataa, että niiden seuraaminen saattaa käydä työstä. Kaikkien silmille peli ei yksinkertaisesti toimi. Asiaa helpottaa se, että laattoja on kädessä kerrallaan vain yksi ja senkin saa asettaa vain tiettyyn suuntaan (enemmän vaihtoehtoja haluavat voivat poistaa tämän rajoituksen).

Metro on pahimmillaan melkoista ilkivaltaa, sillä toisten pelaajien ratoja voi torpata minkä ehtii. Muut pelaajat voivat halutessaan yhteistyöllä sulkea jonkun pelaajan lähes kokonaan pois pelistä. Käytännössä tämä ei ole ongelma.

Kaoottista hauskaa

Metro on varsin kaoottinen peli, varsinkin pelaajamäärän lähestyessä kuutta. Omien siirtojen merkitys voi lopulta jäädä varsin pieneksi, kun kahden oman vuoron välillä laudalle ilmestyy neljä-viisi uutta laattaa. Mikään strategiapeli Metro ei olekaan. Kahdella ja kolmella pelaajalla suunnittelunvaraa on hivenen enemmän, mutta ei valtavasti sittenkään.

Nopea ja hauska Metro kuitenkin on, varsinkaan jos ei pahastu siitä, ettei saa hallita omia reittejään. Laajan pelaajamääräskaalansa vuoksi Metro täydentää mukavasti pienempää kokoelmaa, pieniä ja nopeita viiden tai kuuden hengen pelejä ei ole tungokseksi asti. Metro on voittanut Mensa Select -palkinnon.

Suunnittelija:
Julkaisija: Queen Games, Tactic
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *