Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 12.2.2018: Asmodee ostoksilla

Asmodee on käynyt ostoksilla: Lookout ja Mayfair siirtyvät Asmodeen omistukseen. Lautapelit.fi avaa uuden liikkeen Tampereella kesään mennessä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Asmodee ostaa Lookoutin

Lookout ja AsmodeeAsmodee kävi vuonna 2016 ostoksilla Mayfairilla ja osti silloin Mayfairin omistamat Catanin Yhdysvaltojen oikeudet. Silloin valtaosa Mayfairin pelinkehitys- ja taidepuolen henkilöstöstä siirtyi uuteen Catan-yhtiöön. Jäljelle jäi pieni ydinporukka, joka keskittyi jakelemaan Lookoutin pelejä: Mayfairin vuoden 2017 julkaisuista vain kolme ei ollut Lookoutin pelejä.

Nyt Asmodee palasi haukkaamaan jälkiruoan ja osti Lookoutin. Samalla menivät Mayfairin brändi ja oikeudet, mutta saapa nähdä – voi olla, että Mayfairin aika alkaa olla ohi. Brändi alkoi jo vähän olla hiipumaan päin. Mayfairin omasta tuotannosta kiinnostaa crayon rail -pelien kohtalo, niistä monet vaatisivat ehkä vähän modernisointia ja pintakiiltoa. Lookout jatkaa itsenäisenä studiona Asmodeen alaisena, kauppa vaikuttaa lähinnä pelien jakeluun, joka siirtyy Asmodeen haltuun. Pohjoismaissa Lookoutin pelejä jakelee siis Asmodee Nordics.

Lookoutin Hanno Girke on tyytyväinen kauppaan: Lookout saa kaupasta kasvua, erityisesti Yhdysvaltojen markkinoilla. Kun Mayfair osti Lookoutin, Girke palasi opettajan työhönsä ja Girken vaimo Doris Girke-Meßner toimi Lookoutin johtajana. Nyt Girke on lopettanut opettajantyöt ja on täysipäiväisesti Lookoutin Head of Studio.

Asiasta uutisoi BGG News. Kommenteissa on myös Alex Yeagerin näkemys.

Lautapelit.fi avaa uuden liikkeen Tampereelle

Tampereen uuteen Ratina-ostoskeskukseen avataan Lautapelit.fi:n oma liike. Tähän asti Lautapelit.fi on toiminut Tampereella Keskustorilla Puolenkuun pelien liikkeen osana, mutta nyt tulee kokonaan uusi, noin 70-neliöinen oma liike.

Ratinan ostoskeskus avataan 19.4., mutta vielä on epävarmaa, missä vaiheessa Lautapelit.fi avaa ovensa. Viimeistään ovet avataan 1.6.2018. Tällä hetkellä liikkeeseen haetaan työvoimaa, eli mikäli ilta- ja viikonlopputyöt lautapelikaupan myyjänä kiinnostavat, tunnet lautapelejä ja olet hyvä ihmisten kanssa, lisätietoja saa Lautapelit.fi:ltä.

Lautapelit.fi:n palveluihin Tampereella tulee pieni tauko, sillä Keskustorin lautapelivalikoimaan tulee täydennyksiä enää yhden kerran, sen jälkeen valikoima hiipuu ja sivupiste lakkaa toimimasta helmikuun lopussa.

Lautapelit.fi Ratinassa

BoardGameGeekiltä uusi julistesarja

BoardGameGeek on julkistanut uuden sarjan BGG Artist Series -pelijulisteita. Julisteiden ideana on tehdä tutuista peleistä julisteita 1950- ja 1960-lukujen matkailumainosten hengessä. Uuden sarjan avaa Beth Sobelin hieno Castles of Burgundy -juliste. Uusia julisteita esitellään BGG:ssä viikottain ja kun neljän julisteen sarja on esitelty, julisteet tulevat tilattavaksi.

Lisätietoja BGG:stä.

Castles of Burgundy -juliste

Lyhyet

  • Flamme Rougen suunnittelija Asger Harding Granerud on kehitellyt joukkuepelivarianttia peliin ja pyytää siitä nyt palautetta. BGG-ketjusta löytyy säännöt ja sinne voi antaa myös palautetta.
  • San Juan paketoidaan pienempään boksiin ja nimetään Puerto Rico: The Card Gameksi. Alean keskikokoinen sarja, jossa peli alunperin ilmestyi, on jäänyt isompien ja pienempien jalkoihin, joten San Juan siirtyy nyt pienempään sarjaan muiden kortti- ja noppapeliversioiden joukkoon.
  • Chaddyboy esitteli BGG:ssä Geek Storeen tulevia korvauslaattoja Antiquityn resursseille. Laatat ovat suunnilleen samaa kokoa kuin pelin omat laatat, mutta vähän paksummat ja muoviset: materiaali on sama kuin vaikkapa Azulin laatoissa. Näyttää kiinnostavalta, mutta herättää myös jokusen kysymyksen. Vaikkapa sen, miten nuo säilöö, laattoja kun on nelisensataa…
  • Lohipussiin pakattu ultrakevyt hölmöilypeli Happy Salmon on ollut North Star Gamesille sen verran iso suksee, että North Star on aloittanut uuden Happy Planet -brändin, jonka alla julkaistaan lisää samaa. Funky Chicken on samanlainen peli kuin Happy Salmon ja yhdistettävissä edeltäjäänsä, Monster Match taas on yksinkertaista hahmontunnistusta.
Race to New Found Land
Race to New Found Land on Hans im Glückin uusi peli, jossa eurooppalaiset valtiot kisailevat Newfoundlandin löytämisestä.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Planetopia on pakanrakennusta ja kuvionmuodostusta avaruusteemalla. Omalle planeetalle kerätään avaruusolioita, joita yritetään järjestellä tiettyihin muodostelmiin. Peli maksaa 33 euroa Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Sonic the Hedgehog: Battle Racers on kilpajuoksupeli, jossa on hienot valmiiksi maalatut miniatyyrit. Hintalappu on sen mukainen: peli maksaa 100 dollaria ja päälle tulee 35–50 dollaria postikuluja. Stretch goalitkin tarjoavat vain mahdollisuuksia ostaa lisärompetta päälle. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Animal Ailments on partypeli, jossa pitää esittää eläimiä, joilla on joku vaiva. Peli maksaa 17 puntaa Suomeen toimitettuna, 30 punnalla saa mukaan aikuisille suunnatun lisärin. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Prehistory on esihistorialliseen aikaan sijoittuva strategiapeli, jossa valloitetaan elintilaa ja mahdollisuuksia omalle heimolle. Peli koostuu monista sisäkkäisistä pelimekaniikoista. Peli maksaa 60 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Billionaire Sergeant on sosiaalista deduktiota 4–6 pelaajalle, aiheenaan korruptio Hong Kongin poliisissa 1960-luvulla. Pelissä on mahdollista vaihtaa roolia pelin aikana: hyvästä poliisista voi tulla korruptoitunut, korruptoitunut voi lopettaa pahat tekonsa. Peli maksaa noin 45 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018 ja ilmeisesti se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Subatomic: An Atom Building Game on kemian ja fysiikan alalle osuva lautapeli, jossa kootaan kvarkeista subatomisia hiukkasia ja niistä sitten atomeja. Peli maksaa 44 dollaria Suomeen toimitettuna, 54 dollaria Collector’s Edition -tasoisena. Veroton toimitus on luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

State of Wonder on korttipeli fantasiateemaisesta piirityssodasta ja petokseen perustuvasta valtataistelusta. Peli maksaa Suomeen postitettuna noin 50 euroa. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Space Park on rakettihippaa, jossa tutkitaan galaksia kilpaa. Hieno kuvitus! Peli maksaa 41 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu verottomasti elokuussa 2018. Kampanja löytyy täältä.

CO₂: Second Chance on uusi laitos Vital Lacerdan vuonna 2012 ilmestyneestä pelistä. Onnistuuko maailman pelastaminen ympäristötuholta? Uusi laitos fiksailee peliä eri tavoin ja sisältää myös uuden yhteistyöpelitavan, joka on nostettu pääasialliseksi tavaksi pelata. Peli maksaa 65 euroa ja päälle 17–25 euroa postikuluja. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Keskiviikon peli-illassa päästiin illan päätteeksi testaamaan Tavernan hyllystä Bärenpark. Ei hullumpi filleri ollenkaan, etenkin kun laatikon lupaama 30–45 minuutin kesto ei toteutunut, vaan peli pelattiin parissakymmenessä minuutissa. Oikein mainiota viihdettä, vaikka sääntö aikaisemmin pelattujen laattojen viereen pelaamisesta olikin vaikea muistaa.

Peli tuntuu aika harmittomalta: ei nerokas, mutta ei missään nimessä huonokaan. Perushyvä seiskan peli. Mukava karhupuistoteema tehnee tästä aika helpon pelautettavan ja leppoisa ja helposti opetettava pelimekanismi madaltaa mukavasti tutustumiskynnystä.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *