Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 21.11.2016: Mestareita etsimässä

Uutisissa SMCon ja lautapelaamisen joukkuemestaruuskisa, lisäksi Vital Lacerdan uusi mestariteos Lisboa ja jokunen muu Kickstarter-peli.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Onko sinussa mestariainesta?

Lautapelaamisen SM-joukkueturnaus pelataan Turussa 22.4.2017. Turnauksessa pelataan nelihenkisin joukkuein neljää peliä: Imhotep, Istanbul, La Granja ja Keyflower. Kisat pelataan osana koko viikonlopun kestävää SMCon-tapahtumaa, jossa pelataan mahdollisesti myös muita turnauksia.

Turnaukseen osallistuminen maksaa joukkueelta 40 euroa. Lisäksi jokaisen joukkueen on tuotava mukaan yksi kappale jokaista kisapeliä. Lautapeliseuran yhteistyökumppaneilta lienee jossain vaiheessa mahdollista saada kisapelejä tarjoushinnoilla, mutta pelithän on joka tapauksessa oltava harjoittelemista varten. Ilmoittautumisen takaraja on 12.4.2017.

Voittajajoukkueelle on luvassa edustusoikeus Saksassa pelattaviin EM-kisoihin. Lisäksi on luvassa vaihteleva määrä palkintoja parhaille joukkueille, yksittäisille pelaajille, ensikertalaisille ja niin edelleen.

Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilla.

Maiskiaiset

Munchkinin maailma laajenee. Supersankareita nähtiin jo Munchkin Marvelissa viime keväänä, nyt luvassa on Munchkin X-Men, jossa Ryhmä X pääsee riehumaan Munchkinin hengessä. Tämänkin pelin julkaisee USAOpoly. Asiasta uutisoi BGG News.

Munchkin X-MenVuosikertapelejä

Stefan Feldin vuoden 2007 mestariteokset Notre Dame ja In the Year of the Dragon tulevat vuonna 2017 kymmenen vuoden kypsään ikään. Se on oikein mainio ikä vuosikertapainoksen julkaisemiseen. Ravensburger julkaiseekin molemmista peleistä 10-vuotisjuhlapainokset.

Notre Dame sisältää New Persons -lisäosat ja lisäksi The Trading Routes -lisärin The Castles of Burgundyyn. In the Year of the Dragon saa seurakseen lisäosat The Great Wall of China ja Super Events. Lisäosat ovat tuttuja Alean Treasure Chest -paketeista.

Toistaiseksi ei ole tietoa, onko uusintajulkaisuissa odotettavissa muutoksia pelien ulkoasuun, mutta jo se, että nämä klassikkopelit tulevat uudestaan saataville, on mainio asia. Asiasta uutisoi BGG News.

Notre Dame ja In the Year of the Dragon

Lissabonin jälleenrakennusta

Lisboa kertoo Lissabonin uudelleenrakennuksesta. Kaupunki tuhoutui lähes täysin vuonna 1755, kun ensin valtava maanjäristys tuhosi kaupungin, sitten iski tsunami ja työn viimeisteli kolme päivää tulipaloja.

Pelaajien tehtävänä on kaupungin jälleenrakentaminen. Lisboa on Vital Lacerdan käsialaa, eli luvassa on raskas ja monimutkainen europeli. Lacerdan aikaisempia pelejä ovat muun muassa Vinhos, The Gallerist ja Kanban. Niiden pohjalta on helppo arvioida, että odotettavissa on sen verran järeä peli, että satunnaisempaan pelailuun ei kannata harkita, mutta säännöllisesti pelaavat voivat saada tästä pelistä irti paljonkin.

Pelin kuvitus jäljittelee 1700-luvulla hyvin suosittua Azulejo-tyyliä. Lopputulos on sekä omintakeinen että erinomaisen tyylikäs.
Peli on melko tyyris: postikuluineen 116 dollaria. Toimitusta lupaillaan kesäkuulle 2017, mutta ainakin italialainen yhteistyökumppani lupaa toimituksen vasta syyskuulle, joten kannattaa varautua odotteluun. Toimitus on ilmeisesti EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Lisboa

Kääp1öiden syksy

Tiedän, tämä on pettymys, mutta Dwar7s Fall ei kerro putoavista kääpiöistä, vaan syksystä, jolloin kääpiöiden on varustauduttava synkkää talvea varten.

Tarjolla on valtakunnan kokoamista korteista, työläistenasettelua ja toisten pelaajien häiriköimistä peikoilla. Resurssit ovat kortteja, joka aiheuttaa omia hankaluuksiaan, niiden kun pitää mahtua samaan yhdeksän kortin rajaan muiden korttien kanssa.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna 36 dollaria. Toimitus luvataan huhtikuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Dwar7s Fall

Lätkää ja rommia

Jääkiekko on jostain syystä aihe, josta ei kovin paljon hyviä pelejä ole. Shooterz yrittää pistää kiekkoa maaliin Strikerz-jalkapallopelin kuvioilla. Pohjimmiltaan Shooterz on rommipeli, jossa joka vuoro nostetaan yksi kortti ja heitetään yksi kortti pois, tavoitteena kerätä käteen oman joukkueen pelipaitoja.

Peli on hyvin kohtuullisen hintainen, postikuluineen sen saa Suomeen noin 14 eurolla. Toimituskin luvataan jo joulukuulle 2016 ja lupaukset pitävät, koska peliä on jo valmistettu 200 kappaletta ja ainakin toistaiseksi kampanja on jäämässä reippaasti sen alle. Kampanja löytyy täältä.

Shooterz

Ranskalaista leirintäaluesotaa

Clash d’Ardèche on kipakkaa taistelua – siitä kenen leirintäalue on paras. Pelaajilla on leirintäalueet Ardèche-joella Ranskassa ja niitä sitten kehitetään, tarkoituksena houkutella kaikki matkailijat omalle leirintäalueelle. Hinta ja laatu ovat tärkeimmät houkuttimet, lisäksi pormestaria täytyy lahjoa sikareilla, koruilla ja viinillä.

Mukana on yksinpelimuotokin. Peli yritti kerätä rahoitusta jo kesällä, sittemmin kuvitus on uusittu ja peli on nyt huomattavasti paremman näköinen.

Peli maksaa Suomeen toimitettu 38 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Clash d'Ardèche

Luolaholvausta varjoissa

Shadowscape on pienimuotoinen luolaholvauspeli, joka sijoittuu samaan maailmaan Mistfallin kanssa. Peli toimii yksin, yhteistyönä tai monen pelaajan kilpailuna.

Luolasto on 5×5-ruudukko, jossa liikutaan ja taistellaan hirviöitä vastaan. Toiminnot pelataan pöydällä olevista korteista, jonka jälkeen kortti käännetään ja se paljastaa uuden toiminnon. Jokaisella sankarilla on oma korttivalikoimansa ja siten omanlaiset toimintomahdollisuutensa. Sankareita on 13 erilaista, joten vaihtelua riittää.

Peli maksaa 43 dollaria Suomeen toimitettuna. Heroes of Mistfall -miniatyyripaketin kanssa hinnaksi tulee 66 dollaria. Toimitus luvataan kesäkuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Shadowscape
Kuva: Doctor Meeple

Hylätkää planeetta kalliseen hintaan

Abandon Planet on The Resistancen suunnittelijan Don Eskridgen uusi fiksu seurapeli, jossa paetaan meteoriittimaailmanloppua. Pelaajat valitsevat joka vuoro mihin lentävät, tavoitteenaa kerätä tai varastaa tarpeellisia tarvikkeita ja lopulta paeta. Voit luottaa siihen, että naapurisi ovat vihollisia, mutta liittolaisistasi et voi olla koskaan varma. Joku pelaajista tietää varmasti, mihin meteoriitti kullakin kierroksella osuu, mutta kenen kanssa tieto kannattaa jakaa? Kuulostaa oikein hauskalta.

Kickstarter kannattanee kuitenkin jättää väliin. Pelin hintaa pudotettiin ja se on tolkulliset 35 dollaria, mutta postikulut maksavat saman verran. Kaksi peliä saisi 62 dollarilla, mutta silloinkin postikulut ovat 55 dollaria. Siihen vielä tullit päälle, niin joo, kannattaa odotella, että tätä saa kaupasta. Kickstarter-toimitukset on luvattu toukokuulle. Kampanja löytyy täältä.
Abandon Planet

Kauhujen toimistotorni

NecronomiCorp on selviytymiskauhua toimistoympäristössä. Pelaajien on taisteltava tiensä läpi Cthulhu-hirviöitä kuhisevan toimistotornin.

Postikuluineen peli maksaa 1160 Meksikon pesoa eli noin 53 euroa. Toimitus luvataan toukokuulle 2017. Toimitus tulee Meksikosta, joten arvonlisäverot joutuu maksamaan. Kampanja löytyy täältä.

Necronomicorp

Antiikkisia tulivuorituhoja

Pompeii on uusi peli tutusta aiheesta – johan tästä Pompejin tuhosta ilmestyi mainio The Downfall of Pompeii jo vuonna 2004. No, tokihan samasta aiheesta saa useammankin pelin tehdä, ja tämä toimii vähän eri tavalla.

Peli on aluehallintaa, alkuvaiheessa pelilaudalle pelataan varastorakennuksia ja yritetään saada enemmistöjä. Sitten Vesuvius purkautuu ja pelaajat vyöryttävät laavaa kaupunkiin ja pisteitä kertyy siitä, mitä laudalle jää.

Perusmalli maksaa Suomeen 48 dollaria. Fiinimpi malli on viisi dollari kalliimpi, lisähinnalla saa viisi hienoa pussukkaa osien säilyttämistä varten. Toimitusta lupaillaan heinäkuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Pompeii

Tulevia tapahtumia

5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

Mikon pelaamia

Kickstarter-tilaus Cat Box saapui. Sattumoisin peli perustuu vähän samantyyliseen korttien asetteluun kuin tuore ihastus Honshu, mutta Cat Boxissa pelataan kortteja yhteiseen asetelmaan vähän yksinkertaisemmin. Kortitkin pelataan vain suoraan kädestä – tai toisen pelaajan kädestä.

Tämä on ihan hauska juttu: kortit ovat kaksipuoleisia, omasta kädestä voi pelata itselle oikein päin olevan kortin ja toisen pelaajan kädestä sen puolen, joka ulospäin näkyy. Tavoitteena on saada pöytään näkyviin omia kissoja mahdollisimman paljon. Mikä on kenenkäkin kissa on tietysti salaista, ainakin pari kierrosta, jonka jälkeen se alkaa olla aika lailla ilmeistä kuten tällaisissa peleissä yleensä.

Ei Cat Box ihan Honshulle pärjää, mutta söpönä fillerinä peli toimii kyllä mainiosti.

Taiwanilainen Hanamikoji myytiin minulle lupauksilla kauniisti kuvitetusta Battle Linen sukuisesta pelistä. No toki: kuvitus on kyllä priimaa ja kun pelissä on kaksi pelaajaa kisaamassa rivissä olevista tavoitteista kortteja pelaamalla, niin Battle Line tulee kyllä väistämättä mieleen.

Hanamikoji on kuitenkin minimalistisempi. Jokaisella kierroksella kummallakin pelaajalla on neljä toimintoa, joista jokainen pelataan kerran. Tavoitteena on saada seitsemän geishan kortteja pelattua siten, että saa itselleen enemmistön neljän geishan korteista. Yksi toiminto on pelata kortti kädestä piiloon odottamaan kierroksen loppua. Toisella toiminnolla heitetään kaksi korttia kädestä pois ilman että ne lasketaan pisteiksi. Kolmannella pelataan kolme korttia, joista vastapuoli saa yhden ja itse saa kaksi. Neljännellä tehdään kaksi kahden kortin paria, joista vastustaja valitsee ja itse saa loput.

Pelissä on siis paljon piirakanjakamista ja sen pähkäilyä, mitä toinen pelaaja mahdollisesti haluaa ja miten kortit asettuvat. Peli tuntuu ihan toisenlaiselta kuin Battle Line, mikä on tietysti yksinomaan hyvä asia. Tiedän yhden turkulaisen lautapelibloggaajapariskunnan, jolle tämä on aiheensa ja pelimekaniikkansa puolesta pakko-ostos, mutta kelpaa tätä muillekin mielenkiintoisten kaksinpelien ystäville suositella.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *