Kategoriat
Artikkelit

Tärkeimmät lautapelien julkaisijat

Tässä listatut julkaisijat ovat järjestään varsin pieniä. Lautapeli- ja lelualan jättiläinen on Hasbro, joka on haalinut omistukseensa valtaosan pelialan tunnetuista yrityksistä. Parker Brothers, Milton Bradley, Wizards of the Coast, Avalon Hill — kaikki ovat nykyisin osa Hasbro-konsernia.

Hasbron logoHasbro painiikin aivan eri sarjassa kuin muut firmat. Sotapelifirma GMT Gamesilla esimerkiksi pelien normaalit painokset ovat 3 000—5 000 kappaletta, ja senkin vain jos vähintään 500 tilaajaa tekee sitovan ennakkovarauksen. Isommat perhepelejä tekevät firmat liikkuvat kymmenissä tuhansissa kappaleissa, parhaassa tapauksessa sadoissa tuhansissa, jos peli voittaa palkintoja.

Hasbrolla mittakaava on satoja tuhansia ja mieluusti miljoonia — Hasbron ja ylipäätään suuryritysten näkökulmasta uudet lautapelit ovatkin melkoista puuhastelua. Varsinkin lautapeliharrastajille suunnattujen raskaiden pelien tekeminen on erittäin pientä näpertelyä ja taloudellisesta näkökulmasta lähinnä hauska tapa menettää rahaa.

Hans im Glück

Hans im Glückin logoSaksalainen Hans im Glück on nimetty Grimmin veljesten Onnekas Hannu -sadun mukaan. Varsin vaatimattoman näköisessä tönössä päämajaansa pitävä pieni julkaisija on parhaimmillaankin työllistänyt vain muutaman henkilön. Hans im Glück onkin varsin pieni tekijä lautapelimarkkinoilla, mutta lautapeliharrastajan näkökulmasta sitäkin tärkeämpi.

Bernd Brunnhofer on mestarillinen pelinkehittäjä, joka saa hiottua eri suunnittelijoiden töistä upeita pelejä. Hans im Glückin tärkein peli on ilmiselvästi suurmenestys Carcassonne; ilman sitä firma saattaisi jo olla konkurssissa.

Hans im Glückin kotisivut.

Alea

Alean logoRavensburger on suuri lelufirma, jonka lautapelit ja palapelit tunnetaan Suomessakin. Ravensburger keskittyy massamarkkinoille. Lautapeliharrastajia varten Ravensburgerilla on Alea, laatupelien julkaisemiseen keskittynyt pienempi yksikkö. Alean pelit ovat huolella tehtyjä; Stefan Brück on Brunnhoferin kaltainen pelinkehityksen mestari.

Alean pelejä yhdistää tyylikäs yhtenäinen graafinen suunnittelu, pelit näyttävät tyylikkäiltä kun ne asettelee hyllyyn siistiin riviin. Pelisarjan numerointi luo mukavasti keräilytarvetta. Isojen laatikoiden sarja sai varsin pian seurakseen pienen sarjan ja myöhemmin keskikokoisen sarjan — kaikissa on julkaistu laadukkaita pelejä.

Alean kotisivut.

Kosmos

Kosmoksen logoLautapelien lisäksi paljon erilaisia leluja tekevä Kosmos on jo maailmanlaajuisessakin mittakaavassa tuntuvan kokoinen firma. Kosmoksella on monta ässää hihassaan: on Klaus Teuber ja Catan-sarjan pelit, toisaalta Taru sormusten herrasta ja muita rahalisenssejä. Kosmoksen pelit ovat pääsääntöisesti Saksan massamarkkinoille kelpaavia perhepelejä, mutta erittäin hyviä sellaisia.

Kosmoksen pieniin neliön muotoisiin laatikoihin paketoitu kaksinpelisarja on jo legendaarinen. Sarjassa on ilmestynyt jokunen erinomainen peli ja paljon keskinkertaisia pelejä, mutta sen maine on melkoinen. Kosmoksen kaksinpelisarja mainitaan aina, jos joku kyselee hyviä pelejä pariskuntien pelattavaksi.

Kosmoksen kotisivut.

Days of Wonder

Days of Wonderin logoMelko tuore amerikkalais-ranskalainen lautapelifirma tekee näyttäviä pelejä. Days of Wonderin peleistä voi olla monta mieltä, mutta ainakin ne ovat todella huolella tehtyjä. Menolippu-sarjan pelit nauttivat myös laajaa suosiota, samoin Commands & Colors -pelit Memoir ’44 ja BattleLore (joka tosin nykyisin on Fantasy Flightin peli). Days of Wonder tukee pelejään netissä erittäin vahvasti.

Days of Wonderin kotisivut.

Fantasy Flight Games

Fantasy Flight Games logoRaskaiden ja eeppisten pelien ystäville Fantasy Flight Games on jotakuinkin ainoa oikea julkaisija. Fantasy Flightin valikoimat ovat täynnä fantasiaa ja scifiä, suuria pelejä, joissa on satamäärin miniatyyrejä.

Firmalla on vahvoja lisenssejä, kuten World of Warcraft, Doom, Taru sormusten herrasta, Marvel-sarjakuvat… Fantasy Flightillä on myös omat luomuksensa, kuten Twilight Imperium -maailma. Eeppisten pelien ja vanhojen klassikoiden uudelleenjulkaisuiden lisäksi FFG julkaisee kevyitä, tyypillisesti fantasia-aiheisia lautapelejä.

Fantasy Flight Gamesin kotisivut.

Rio Grande Games

Rio Grande Gamesin logoRio Grande Games on englanninkieliselle yleisölle tärkein lautapelijulkaisija. Rio Grande julkaisee parhaat saksalaiset lautapelit englanniksi. Kosmoksen pelejä julkaisee englanniksi nykyään pääasiassa Mayfair, mutta Hans im Glückin, Alean, Ravensburgerin, Amigon ja useimpien muiden saksalaisjulkaisijoiden parhaat pelit on englanniksi julkaissut nimenomaan Rio Grande. Nykyisin Rio Granden valikoimista löytyy jopa muutama ihan kokonaan omakin peli.

Rio Grande Gamesin kotisivut.

Lautapelit.fi

Lautapelit.fi logoLautapeliharrastajan näkökulmasta kotimaisista julkaisijoista tärkein on Lautapelit.fi. Alunperin keräilykorttipeleihin erikoistuneen Safe Havenin sivutoimintana käynnistynyt lautapelikauppa on muuttunut täysipainoiseksi lautapelijulkaisijaksi, joka on ehtinyt nappaamaan jo useamman Vuoden peli -palkinnonkin. Firman julkaisulistalta löytyy asiantuntemuksen jäljet: Carcassonne, Menoliput, Puerto Rico, Caylus ja paljon muita laatupelejä. Omien pelien julkaisu lienee vain ajan kysymys.

Lautapelit.fi:n kotisivut.

Tactic

Tactic logoSuomen suurin lautapelien valmistaja on Aliaksen, Kimblen ja monen muun suosikkipelin julkaisija. Viime vuosina Tactic on julkaissut myös peliharrastajia kiinnostavia pelejä, esimerkiksi Queen Gamesin pelejä kuten Alhambran. Tactic on merkittävimmistä suomalaisista lautapelijulkaisijoista ainoa, joka julkaisee omia pelejään, muiden keskittyessä olemassaolevien pelien suomennoksiin.

Tacticin kotisivut.

Competo ja Marektoy

Competon logoLeluja ja pelejä maahantuova Marektoy julkaisee erityisesti hyviä lastenpelejä ja perhepelejä. Aikaisemmin pelit julkaistiin Marektoy-nimellä, nykyisin lautapelejä varten on oma Competo-tuotemerkkinsä. Paljon Kosmoksen ja Zochin pelejä Suomeen tuovan firman valikoimista löytyy myös aikuisia ja peliharrastajia kiinnostavia pelejä.

Competon kotisivut.

Tuonela Productions

Tuonela Productionsin logoOululainen Tuonela Productions on vuonna 2006 perustettu pelifirma. Tuonelan toimitusjohtajana ja pelisuunnittelijana häärää Jussi Autio, jonka suunnittelema The Club on päässyt maailmanlaajuiseen jakeluun. Firmalla onkin keskimääräistä kansainvälisempi ote pelialaan.

Tuonelan kotisivut.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *