Kategoriat
Peliarvostelut

Charly

On ruokinta-aika! Kuka saa syötettyä eläimensä parhaiten ja kuka joutuu maksamaan ruoasta hunajaa? Se selviää Charly-korttipelissä. Tämä koko perheen korttipeli tarjoaa nopeaa ja hauskaa viihdettä eläinten ruokkimisen parissa. Kevyessä korttipelissä on riittävästi ajatusta myös aikuisten filleripeliksi.

Pelin idea

CharlyJaon aluksi pöytään käännetään yhdestä kolmeen ruokakorttia. Jokainen pelaaja saa yhden ruokakortin ja seitsemän eläintä.

Sen jälkeen pelaajat voivat nostaa uusia kortteja pakasta tai poistopinon päältä ja heittää vanhoja pois, tavoitteenaan parantaa kättään. Peli jatkuu, kunnes pakka loppuu tai joku pelaajista haluaa lopettaa.

Silloin pelaajien käsissä olevat ruokakortit tulevat pöytään ja alkaa eläinten ruokkiminen. Eläinkortit pelataan yksi kerrallaan ruokakorttien viereen. Käteen jäävistä eläimistä joutuu maksamaan kalliita hunajapisaroita.

Jos pelaajilla on vielä hunajaa, alkaa seuraava kierros. Kun joltain pelaajista loppuu hunaja, peli päättyy ja eniten hunajaa säilyttänyt voittaa. Voittaja on tavallisesti selvillä muutamassa kierroksessa ja aikaa kuluu vain 15-20 minuuttia.

Kevyttä taktikointia

Charly on helppo peli, jossa on pientä taktikointia, mutta runsaasti tuuria. Pöydässä olevista ruokakorteista ja omasta ruokakortista voi hieman päätellä, mitä eläimiä kannattaa kerätä ja mitä hyljeksiä. Kanit syövät porkkanoita, hiiret juustoa, koirat luita ja apinat banaaneja. Siat syövät mitä tahansa. Jos pöydässä ja kädessä ei ole yhtään banaanikorttia, apinoista kannattaa hankkiutua eroon, varsinkin sellaisista, jotka haluavat monta banaania.

Myös ruokkimisvaiheessa pitää vähän miettiä. Koska ruokakortit tarjoavat rajallisesti ruokaa (4–8 ruokapalaa korttia kohden) ja eläimillä riittää ruokahalua (1–3 ruokaa korttia kohden), kaikkea ei luultavasti pysty pelaamaan, joten on osattava pelata tärkeimmät ensin: mikä ruoka loppuu ensimmäisenä, mitä riittää? Kaikkea syövät siat mahdollistavat toisten pelaajien suunnitelmien sotkemisen, niillä syödään tietysti muille tärkeimmät ruoat. Vastapainoksi käteen jäävät siat syövät hunajaa vallan tuplaten.

Charlyn kortteja
Charlyn kortteja. Kuva: Abacus

Toimiva ja yksinkertainen peli

Charly on toimiva peli. Se on niin yksinkertainen, ettei kenelläkään pitäisi olla sen kanssa vaikeuksia. Lapsetkin pystyvät Charlya pelaamaan, kunhan osaavat vähän laskea. Toisaalta pelissä on sen verran taktikointia ja päätöksentekoa, ettei se tunnu aivan tyhmältä. Viiden tähden arvostelu taannoisessa Göteborgs-Postenin testissä ei ole mikään ihme, vaikka ihan noin paljon en Charlyyn ihastunutkaan.

Charlya voi pelata mainiosti myös aikuisten kesken. Satunnaisemmin pelaileville aikuisille Charly toimii myös hauskana pikkupelinä. Peliharrastajille suosittelen varauksella: vaikka Charly kelpo filleri onkin, se on varsin kevyt ja satunnainen. Jos käsi sattuu olemaan heti jaon aluksi hyvä ja ruoka-ajan pääsee huutamaan nopeasti, tulee rumaa jälkeä — mutta toisaalta sehän se vasta hauskaa onkin ja kymmenen minuutin pelissä runsaasta satunnaisuudesta on turha pahastua.

Ulkoasultaan peli on siivo, vaikka aika isoon laatikkoon pieni korttipakka onkin pakattu. Laatikontäytteeksi on tungettu iso ruokakuppi, johon hunajapisaroita voi pelin aikana palauttaa. Melkoinen turhake, mutta onhan se hieno. Korttien kuvitus on makuasia, mutta aika rumia elikot ovat. Söpömpi ja hauskempi kuvitus ei haittaisi, mutta eipä nykyinenkään pelistä nauttimista estä.

Faktat Charlystä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Abacus (2010)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen, sopii hyvin myös lapsille.

Onnen vaikutus: Pelissä on paljon tuuria mukana, mutta myös sen verran taktikointia, ettei peli tunnu aivan satunnaiselta.

Vuorovaikutus: Ruokkimisvaiheessa auttaa, jos miettii vähän, mitä muutkin haluavat tehdä.

Teema: Eläinaihe on toimiva ja hauska, vaikka eläinten kuvat vähän oudonnäköisiä ovatkin.

Uudelleenpelattavuus: Eiköhän tätä hintansa edestä jaksa pelata.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa, laskemistakin vain vähän.

Pelaajamäärä: 2–5

Pituus: 15–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *