Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2012

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista osoittaa mielenkiintoisia valintoja, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu erilaisiin luokituksiin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on myös pari moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn luokitukseen.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2013!

Listaa saatetaan päivittää vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai fanita Lautapeliopasta Facebookissa!

Yleissuositukset

Kingdom BuilderKingdom Builder. Tämä on hyvin yksinkertainen peli. Kädessäsi on yksi kortti, jolla pitää pelata kolme mökkiä laudalle. Pelissä on kolme pistekorttia, jotka kertovat, millä tavoin mökeistä saa pisteitä. Helppo juttu! No, on siinä pari mutkaa matkassa… Laudalta löytyy kerättäviä erikoiskykyjä, joilla saa lisää mahdollisuuksia. Erikoiskykyjä ja pistekortteja on enemmän kuin yhdessä pelissä tarvitaan, joten vaihtelua riittää. Kingdom Builderia ei kannata tuomita kertapelin perusteella: ei ole harvinaista, että ensimmäinen peli jättää fiiliksen “missä tässä on peli”, mutta toisen tai kolmannen pelin jälkeen klikkaa ja peliin ihastuu. Lue Kingdom Builderin arvostelu »

BlitzBlitz. Vuoden perhepeli -palkinnon napannut Blitz on vauhdikas peli, jossa pitää oivaltaa nopeasti, mitä esinettä esiin käännetyllä kortilla haetaan. On helppoa bongata esine, joka on kuvattu kortissa oikein, mutta jos kortti ei näytä mitään esinettä oikein ja pitää löytää se esine, jota itseään ja jonka väriä kortissa ei näy? Vähemmästäkin menee aivot solmuun. Lue Blitzin arvostelu » | Katso video »

Muista myös: Dixit, Qwirkle, Marrakech, Carcassonne.

Perhepeliksi

TakenokoTakenoko. Keisarillinen puutarhuri joutuu pandanhoitotehtäviin. Puutarhuri yrittää saada bambun kasvamaan, mutta panda ahmii, minkä ehtii. Siinä sivussa pelaajat yrittävät suorittaa tehtäviä kerätäkseen pisteitä. Pelin virallinen ikäsuositus on 13+, mutta sillä on enemmän tekemistä USA:n kuluttajansuojalakien kuin itse pelin kanssa – olen itse pelannut Takenokoa hyvällä menestyksellä kuusivuotiaan poikani kanssa. Lue Takenokon arvostelu »

Hotel MysteryHotel Mystery. Hotellissa on tapahtunut rikos! Pelaajat ovat onneksi paikalla ratkomassa tapausta – mutta ikävä kyllä, joku pelaajista on syyllinen. Alkaa murhamysteeri, jossa selvitetään, missä rikos tapahtui ja kuka oikein on syyllinen – pudottelemalla kuutioita pahviseen hotellitorniin ja kuuntelemalla, minne ne tornin sisällä asettuvat. Omaperäinen peli on mainio perhepeli, eikä pelikokoelmasta löydy takuuvarmasti toista samanlaista peliä! Sopii kouluikäisille lapsille. Lue Hotel Mysteryn arvostelu »

Mister MonsterMister Monster. Hauska yhteistyöpeli, jossa pelaajat yrittävät pareina pudottaa mahdollisimman monta hirviötä kuoppaan. Jokainen pelaaja on pari kummankin naapurinsa kanssa ja parhaiten suoriutunut yksittäinen pelaaja vie voiton. Hyvä yhteistyö kummankin naapurin kanssa on avain voittoon. Mister Monster sopii mainiosti koko perheelle, kolmivuotiaskin ymmärsi jo pelin hengen, vaikka ei ihan vielä kilpailekaan voitosta. Lue Mister Monsterin arvostelu »

ColorpopColorpop. Yksinkertainen ja värikäs peli tarjoaa kevyttä purtavaa aivoille. Säännöt selittää alle minuutissa, mutta pelissä on sen verran jujua, ettei paras strategia ole aivan ilmeinen. Silmiinpistävä ulkoasu houkuttaa kokeilemaan ja lyhyt peliaika sopii hyvin uusintaerän ottamiseen. Toimii vallan erinomaisesti myös kevyenä älypelinä aikuisten kesken. Lue Colorpopin arvostelu »

Muista myös: Salaisuuksien saariA la Carte, Charly.

Aikuisille

Paris ConnectionParis Connection. Vuoden aikuistenpeli -voittaja on mainio valinta. Se on säännöiltään yksinkertainen ja nopeasti opeteltu peli eikä yhden erän parissa tarvitse useinkaan kauaa vanheta – junat menevät Marseilleen yllättävän nopeasti, kun sille päälle sattuvat. Iso laatikko kätkee sisäänsä pienen ja notkean pelin. Lue Paris Connectionin arvostelu » | Katso video »

MadeiraMadeira. Jos suosikkeihin kuuluvat Mallorcan ja Thurn und Taxisin kaltaiset pelit, Madeira on nappivalinta. Kaksivaiheisessa pelissä ensin kartoitetaan saarta ja pelaajien pisteytyskortteja, sitten tyhjennetään laudalta pelaajien napit, vaihdetaan kortteja toisten pelaajien kanssa ja pelataan uusi kierros vähän paremmalla tiedolla. Idea on nokkela. Peli sopii myös perhepeliksi, etenkin vähän isompien lasten kanssa. Lue Madeiran arvostelu »

EnigmaEnigma. Suomalainen Touko Tahkokallio on tehnyt oman tulkintansa Ubongon tyylisestä pulmapelistä. Enigmassa ratkotaan neljänlaisia pulmatehtäviä ja kerätään pisteitä pelaamalla arkeologeja muinaisen temppelin käytäville. Haasteet ovat sen verran vaativia, että Enigma on parhaimmillaan aikuisten kesken. Perhepeliksi sitä suosittelemme ainoastaan vähän isompien lasten kanssa. Lue Enigman arvostelu »

Muista myös: 7 Wonders, Hollywood, CatanModern Art, Mallorca

Tietovisailijoille

iKnowiKnow. Perinteisistä tietovisailupeleistä ykkönen vuonna 2012 on iKnow. Tieto on valttia, mutta hyvin pärjää myös sillä, että tietää, mitä muut tietävät. Kaikki vastaavat jokaiseen kysymykseen, mutta pelaajat saavat valita, montako vihjettä (ja toisten pelaajien vastausta) kuuntelevat ennen vastaamista. Pisteitä kertyy niin vastauksista kuin oikeista veikkauksista sen suhteen, kuka vastaa oikein. Lue iKnown arvostelu »

TimelineTimeline. Minä vuonna kopiokone keksittiin? Milloin peruna tuotiin Eurooppaan? Milloin keksittiin pronssi? Milloin oli Woodstock? Timeline pistää pelaajat järjestämään tapahtumia ja keksintöjä vuosiluvun perusteella. Pelin säännöt opettaa yhdellä lauseella, yksi erä kestää noin vartin ja mukaan mahtuu jopa kahdeksan pelaajaa – täydellinen seurapeli siis, vaikka ei niin vuosiluvuista välittäisikään. Lue Timelinen arvostelu »

Bezzerwizzer MiniBezzerwizzer Mini. Tämä on vielä Timelineäkin nopeampi peli: yksi erä kestää neljä kysymystä eli noin viisi minuuttia. Bezzerwizzer Mini on erittäin pieni ja helposti mukana kulkeva tietovisailupeli, jossa on todella yksinkertaiset säännöt, mutta sen verran omaa jujua, että peli erottuu joukosta. Menestyäkseen täytyy paitsi tietää, myös arvioida vähän oman ja muiden tietämyksen tasoa. Lue Bezzerwizzer Minin arvostelu »

Muista myös: BezzerwizzerArvuutin, Fauna.

Lapsille ja lapsenmielisille

Mato MatoMato Mato. Kastemadoilla on kilpailu kasvimaalla. Kuka ehtii ensimmäisenä möyriä multatunnelien läpi maaliin? Peli on yksinkertainen noppapeli, jossa parhaiten noppaa heittävä vie voiton, mutta mukana on sentään pieni arviointielementti, jossa oikein veikkaamalla edistää menestystään. Näyttävä ulkoasu tekee Mato Matosta puoleensavetävän pelin ja helppojen sääntöjen vuoksi lapset voivat pelata keskenään. Lue Mato Maton arvostelu »

Halli KlackHalli Klack. Vuoden lastenpeli -palkittu Halli Klack on nopeaa toimintaa edellyttävä peli, jossa keräillään kiekkoja pöydältä. Nopanheitto kertoo, mitä kuvioita pöydältä on löydettävä. Kiekot kliksahtavat kerättäessä toisiinsa kiinni näppärästi magneettien voimalla. Lue Halli Klackin arvostelu »

Olipa kerran...Olipa kerran… Tässä pelissä on vuoden erikoisin taustatarina. Pelaajien on autettava kissaa ihmeelliseen linnaan, jonne pääsevät vain kaikista luovimmat tarinankertojat. Se tapahtuu kertomalla tarinaa. Pelaajien on kerrottava joka vuoro samaa tarinaa, johon tulee jatkuvasti uusia käänteitä ja vanhoja putoaa pois. Menestys vaatii siis uusien osuuksien keksimistä ja vanhojen muistamista. Hauska ja opettavainen peli! Lue Olipa kerran… -arvostelu »

Muista myös: Richard Scarryn Touhula, OctopusLasten Carcassonne.

Peliharrastajille

EclipseEclipse. Peliharrastajille saatiin 2012 vähänlaisesti uutuuksia, joten pidetään viime vuoden ykkössuositus yhä listoilla. Eclipse on edelleen hienointa, mitä Suomessa on lautapelien saralla saatu aikaiseksi. Peli on englanninkielinen ja vaatii muutaman tunnin aikaa, mutta tarjoaa vastineeksi eeppisen kamppailun galaksin herruudesta. Jos lahjansaajalta löytyy jo Eclipse, jouluksi ilmestyvä Rise of the Ancients -lisäosa on takuuvarma valinta. Lue Eclipsen arvostelu » | Katso video »

Mr JackMr Jack. Sarjamurhaaja Viiltäjä-Jack riehuu Lontoon Whitechapelissa. Tässä kaksinpelissä toinen pelaajista on Jack ja toinen yrittää saada tämän kiinni. Pelaajat liikuttavat samoja nappuloita, joista yksi on salaa Jack. Etsivän tehtävänä on saada murhaajan identiteetti selville, ennen kuin tämä pakenee tai aika loppuu. Peli vaatii päättelykykyä ja ajatustyötä. Lue Mr Jackin arvostelu »

Muista myös: Power GridToscana, Vasco da Gama.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *