Kategoriat
Peliarvostelut

Fjords (Fjorde)

Fjords on viikinkiaiheinen peli, jossa ei ryöstetä ja tuhota, vaan rakennellaan maatiloja vuonojen rannoille. Mukavaa vaihtelua! Peli on kuitenkin varsin abstrakti, eikä teemalla ole juuri merkitystä.

Peli on kuitenkin kiinnostava. Ensinnäkin, se jakautuu selvästi kahteen eri vaiheeseen, mikä on melko harvinaista. Ensin pelaajat rakentavat kuusikulmaisista laatoista kartan, jonka jälkeen se täytetään pelaajien merkeillä alkaen pelaajien kartalle sijoittamista taloista.

Fjordsia kuvaillaan usein Carcassonnen ja gon sekoitukseksi. Se pitää paikkansa, tavallaan.

Pelin idea

Fjordsin kansiEnsimmäisessä vaiheessa pelaajat latovat karttaa pöydälle. Laatoilla esiintyy kolmea eri maastonmuotoa: vuoria, vettä ja niittyjä. Kartanteko on aika rajoittunutta, sillä laatan pitää sopia kahden laatan viereen. Usein laatta sopiikin vain pariin paikkaan.

Kartanrakennusvaihe on siis nopeaa puuhaa. Tai no — aikaa kyllä kuluu, kun yrittää etsiä ne paikat, joihin nostettu laatta sopii. Toisinaan laatalla joutuu auttamaan vastapelaajaansa.

Laatoille pelataan taloja, joita kummallakin pelaajalla on neljä. Talot on osattava asetella hyvin pelin toisen vaiheen kannalta, päätöksessä painaa toisaalta taito osata asetella talonsa hyvin, toisaalta tuuri sen suhteen, miten laatat antavat kehittää karttaa.

Toinen vaihe

Kun kartta on valmis, alkaa maan valloitus. Pelaajat pelaavat laudalle merkkejä aloittaen taloistaan. Tässä on kyse blokkailusta, koska merkkien on muodostettava yhtenäisiä alueita. Tavoitteena on rajata toinen pelaaja kokonaan ulos joltain kartan alueelta.

Tämä latomisvaihe on nopeasti pelattu, varsinkin kun osa siirroista on hyvinkin itsestäänselviä. Lopuksi pelaajat laskevat pisteensä eli laudalle pelatut pelimerkit. Voittaja on se, joka sai enemmän peltoja vallattua, joko talojen taidokkaan asettelun tai hyvin pelatun valtausvaiheen ansiosta.

Yhteenveto

Fjords on kaikinpuolin mukava pieni peli. Erä menee nopeasti — eikä peliä tarvitse pelata kerralla kolmea erää, kuten sääntökirja suosittaa — ja yhteen erään mahtuu mukavan kevyt määrä taktista pohdiskelua. Päätöksiä ei ole paljon eivätkä ne ole vaikeita, mutta silti Fjordsin pelaaminen on mukavaa.

Peli saa jonkin verran syvyyttä toistuvilla peleillä. Luulisin, että pitkällinen kokemus tuo peliin vielä hieman lisäsyvyyttä, kun pienehkön laattavalikoiman oppii tuntemaan paremmin. Mitään merkittävää oppimiskynnystä pelissä ei ole.

Parhaimmillaan Fjords on kevyenä aloitus- tai lopetuspelinä kahdelle pelaajalle. Lyhyen kestonsa vuoksi se on sopiva välipala niihin hetkiin, jolloin aikaa pidemmille peleille ei ole. Peli on kevyt ja helppo, mutta tarjoaa kuitenkin mukavan annoksen pohdittavaa.

Suunnittelija:
Julkaisija: Hans im Glück / Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Fjords (Fjorde)”

Hauska pieni peli. Sopii hyvin silloin, kun kahdella pelaajalla kaipaa jotain suhteellisen lyhyttä, mutta mielenkiintoista ajanvietettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *