Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2011

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista osoittaa mielenkiintoisia valintoja, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu erilaisiin luokituksiin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on myös pari moneen tilaisuuteen sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn luokitukseen.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista. Kannattaa vilkaista myös Lautapelaajien lahjatoiveet -video.

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2012!

Listaa saatetaan päivittää vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai fanita Lautapeliopasta Facebookissa!

Yleissuositukset

MondoMondo. Tavoite: rakenna täydellinen maailma. Aikaa: korkeintaan seitsemän minuuttia. Lisähaasteet: kilpailevat maailmanrakentajat vievät kaikki parhaat palaset. Kolmen vaikeusasteensa ansiosta moneen tilanteeseen taipuva Mondo on hauska peli niin koko perheelle, aikuisille kuin peliharrastajillekin. Toimii myös yksinpelinä! Lue Mondon arvostelu »

DobbleDobble. Nopea ja hauska peli perustuu yksinkertaiseen ideaan. Korteissa on läjä kuvioita ja jokaista korttiparia yhdistää yksi ja vain yksi kuvio. Kuka löytää yhteisen kuvion ensin? Tästä ideasta on rakenneltu viisi erilaista minipeliä, joita voi halutessaan yhdistellä isommaksi turnaukseksi. Tuloksena on todella hauska peli, joka sopii eri pelaajamäärille kahdesta kahdeksaan ja monenikäisille pelaajille. Lue Dobblen arvostelu »

Muista myös: Dixit, Qwirkle, Marrakech, Carcassonne.

Perhepeliksi

Salaisuuksien saariSalaisuuksien saari. Jännittävä seikkailu uppoavalla saarella! Vaativampi Pandemia voi olla enemmän peliharrastajien mieleen, mutta Salaisuuksien saari on perhepelinä oivallinen. Yhteistyöpelissä kaikki voittavat tai häviävät yhdessä, ja tässä pelissä haastetta riittää. Pelaajien on tehtävä yhteistyötä, muuten tappio on varma — eikä voitto sittenkään ole taattu juttu. Tyylikäs, toimiva peli, ansaitusti Vuoden perhepeli. Lue Salaisuuksien saaren arvostelu »

JälkipeliJälkipeli. Eläinaiheinen Jälkipeli on mielenkiintoinen yhdistelmä setinkeräilyä, arvailua, bluffaamista ja loogista päättelyä. Sopii hyvin koko perheelle, mutta myös aikuisten ajanvietteeksi. Oppi&ilo-sarjalle uskollisesti pelissä on opettavainen puolensa: pelaamisen ohessa voi oppia faktatietoa suomalaisista eläimistä. Lue Jälkipelin arvostelu »

Top RaceTop Race. Wolfgang Kramerin yli 20 vuotta vanha peli-idea toimii yhä. Tälläkin pelillä on ikää jo 15 vuotta, mutta vasta ilmestynyt suomennos on yhä ajankohtainen. Erityisesti perheen miehiin vetoava kilpa-ajopeli ei ole pelkkää rallia, vaan menestyäkseen täytyy osata arvioida omat vahvuutensa ja ostaa ennen kisaa sopivat autot sopivaan hintaan — ja sitten ajetaan, jolloin taktikointi radalla varmistaa menestyksen. Lue Top Racen arvostelu »

Muista myös: A la Carte, Charly.

Aikuisille

7 Wonders7 Wonders + Leaders. Vuoden aikuistenpeli on varma valinta. 7 Wonders ei ole aivan yksinkertainen peli, mutta palkitsee vaivannäön. Peli on melko nopea ja toimii hyvin eri pelaajamäärillä kolmesta seitsemään. Tällaista joustavuutta näkee harvoin! Leaders-lisäosa on oiva valinta peruspelin seuraksi, sillä se tuo peliin tarpeellista vaihtelua ja estää pelaajia jumiutumasta aina samoihin strategioihin. Lue 7 Wondersin arvostelu »

FreskoFresko. Katedraalin fresko on aika kunnostaa. Pelaajien mestarimaalarit kilvoittelevat kunniasta urakassa. Oppipojat on ajettava hoitamaan asioita, jotta työ saadaan tehtyä. Ohjelmassa on  maalien ostamista ja sekoittamista, aikaisia herätyksiä ja teatteri-iltoja… Moduuleihin perustuva peli mahdollistaa pelin mutkikkuuden säätämisen sopivaksi. Deutscher Spiele Preis -voittaja on tyylipuhdas saksalainen lautapeli. Lue Freskon arvostelu »

CatanCatan. Vanha peli, myönnetään, mutta Lautapelit.fi:n julkaiseman uuden laitoksen myötä Catan on taas ajankohtainen. Vuonna 1995 ilmestynyt peli on lautapelien uuden aallon edelläkävijä ja edelleen erittäin pätevä peli. Rakentamista ja kaupankäyntiä yhdistelevä peli on aiheesta klassikko. Innostuneiden iloksi Lautapelit.fi julkaisee uuteen laitokseen suomeksi myös kaikki lisäosat. Lue Catanin arvostelu »

Terra EvolutionTerra Evolution. Kotimainen pakanrakennuspeli Terra Evolution tarjoaa hauskan evoluutioteeman ja mahdollisuuden täräyttää toisen pelaajan planeettaa asteroidilla. Mitä muuta peliltä tarvitsee? Kaksinpeli on mukavan nopea mittelö, useammalla pelaajalla taas pääsee kilpailemaan herruudesta toden teolla ja lyömään kaveria luonnonmullistuksella oikein olan takaa. Vähän erilaiset pelikokemukset siis tarjolla, mutta molemmille löytyy varmasti ystävänsä. Itse suosin kaksinpeliä. Lue Terra Evolutionin arvostelu »

HollywoodHollywood. Elokuvakaupungissa kisataan siitä, kuka saa kiinnitettyä loistokkaimmat tähdet ja taitavimmat ohjaajat elokuviinsa. Parhaat elokuvat tuottaneelle studiolle on luvassa komeat palkinnot. Huutokaupoissa ei vain parane innostua huutamaan liikaa, sillä maksetut rahat jaetaan muille studioille… Napakka huutokauppapeli on helppo pelata ja hauskan leffateemansa vuoksi toimii hyvin missä tahansa porukassa, josta löytyy elokuvien ystäviä. Lue Hollywoodin arvostelu »

Muista myös: Modern Art, Mallorca

Tietovisailijoille

BezzerwizzerBezzerwizzer. Tietovisojen ystäville vuoden 2011 parasta antia oli Bezzerwizzer, jossa perinteistä tietovisailua virkistetään sillä, että pelaajat pääsevät vastaamaan muille esitettyihin kysymyksiin, jos arvelevat itse tietävänsä paremmin. Lisäksi 20 aihealuetta varmistaa sen, että kysymyksiä on moneen lähtöön. Peli on myös mukavan nopea ja kestää vain 20–30 minuuttia. Uusintaottelu on helppo ottaa! Lue Bezzerwizzerin arvostelu »

Halki poikki pinoonHalki poikki pinoon. Osaatko laittaa asioita järjestykseen? Halki poikki pinoon kysyy yllättäviä asioita ja antaa kokeneellekin tietovisailijalle mainioita haasteita. Vähän erilainen tietovisailupeli on helposti lähestyttävä ja hauska. Toimii aikuisten pelinä ja perheen kesken kouluikäisten kanssa. Lue Halki poikki pinoon -arvostelu »

Muista myös: Arvuutin, Fauna.

Lapsille ja lapsenmielisille

CarnevalCarneval. Leppäkertut valmistautuvat naamiaisiin vaihtamalla pilkkuja keskenään. Onnistuuko vaihto? Leppäkertut pussaavat, tai sitten toinen leppäkerttu kääntää vaihtoa ehdottavalle tylysti selkänsä. Tämä söpö peli on yhteistyöpeli, joka takaa sen, että hyvä mieli voitosta tai paha mieli tappiosta on yhteinen. Aikuisten kanssa tätä pelaa jo kolmivuotiaasta alkaen, mutta viisivuotias poikakin toivoo peliä silloin tällöin. Lue Carnevalin arvostelu »

OctopusOctopus. Harvan lautapelin välineistöön kuuluu pitkää keppiä, jonka päässä on iso kuminen mustekala. Tässä pelissä sellainen on. Olennaisempaa kepin päässä on pätkä siimaa, jonka päässä on pallo, jonka voi laittaa pyörimään — jolloin se uhkaa kaataa laudalla seikkailevan laivan. Octopus on vähän erilainen muistipeli, jonka hauska ulkoasu tekee siitä todella houkuttelevan. Lue Octopusin arvostelu »

Eläinpyramidi MaxiEläinpyramidi Maxi — Suuri seikkailu. Alkuperäinen Eläinpyramidi on erinomainen lastenpeli, eikä tämä uusi laitos juuri jälkeen jää (sen verran kuitenkin, että jos alkuperäistä ei vielä pelikokoelmista löydy, siitä kannattaa aloittaa). Tämä peli yhdistää sukupolvia ja tarjoaa hupia koko perheelle. Aikuisetkin voivat pelata keskenään… Tehtäväkorttien määrän vaihtelu on näppärä keino tasoittaa pelaajien välisiä taitoeroja. Kaikkiaan komea peli. Lue Eläinpyramidi Maxin arvostelu »

Richard Scarryn TouhulaRichard Scarryn Touhula. Vuoden lastenpeli -palkinnon voittanutta Touhulaa voi suositella huoletta kaikkiin perheisiin, joissa pidetään Richard Scarrystä. Tässä yhteistyöpelissä kaikki voittavat tai häviävät yhdessä (todennäköisesti häviävät, sillä Eipäs-possu ja Juupas-possu ovat paha vastus). Pienten esineiden etsiminen kaksimetriseltä pelilaudalta on haastavaa ja hauskaa. Lue Richard Scarryn Touhulan arvostelu »

Muista myös: Lasten Carcassonne.

Peliharrastajille

EclipseEclipse. Touko Tahkokallion ja Sampo Sikiön avaruuseepos Eclipse on kenties paras Suomessa koskaan tehty lautapeli. Tästä pelistä peliharrastaja ilahtuu. Englanninkielinen, muutaman tunnin kestävä peli on aika raskasta tavaraa, mutta sen verran hieno peli, että siitä innostuvat muutkin kuin scififanit. Lue Eclipsen arvostelu »

Power GridPower Grid. Vuoden 2011 kovimpia käännösjulkaisuja peliharrastajille oli ehdottomasti Power Grid, jossa pelaajat pääsevät rakentamaan voimalaverkostoja. Kaupungit yhdistetään sähköverkkoon, voimalat hankitaan huutokaupasta ja polttoaine löytyy sopuhintaan markkinoilta — kuka saa eniten virtaa jakoon? Paljon laskemista ja laskelmointia vaativa peli on ansiosta Lautapelioppaan suosituimpien pelien listan kärjessä. Lue Power Gridin arvostelu »

PrincipatoPrincipato. Eclipsen lisäksi Touko Tahkokallio on saanut aikaan Principaton, puhdasoppisen europelin, jossa tuotetaan kuutioita ja muutetaan niitä voittopisteiksi. Kliinisyyteen asti elegantti Principato on taitavasti rakennettu ja hyvin tasapainotettu peli, jonka toimintakorttimekaniikka on omaperäinen ja mielenkiintoinen. Lue Principaton arvostelu »

Muista myös: Toscana, Vasco da Gama.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *