Kategoriat
Peliarvostelut

Dominion: Katovuodet

Katovuodet on Dominionin seitsemäs lisäosa. Loppu alkaa häämöttää! Tämä toiseksi viimeinen lisäosa on iso boksi, jossa on peräti 500 korttia, vaikka kyse ei olekaan itsenäisestä setistä.

Paketista löytyy 35 uutta valtakuntakorttia, uusia ikävyyksiä muille pelaajille annettavaksi, korvikkeita aloituskäden tiloille ja kortteja, joita voi saada ainoastaan toisilla korteilla.

Pelin idea

Dominion: Katovuosien kansiKatovuodet, Dark Ages, on synkkä lisäosa. Nousukausi ja Elonkorjuun vauraat ajat ovat takana. Nyt Dominionin mailla kärsitään tuhosta ja kurjuudesta. Tämä nähtiin heti ensimmäisessä testipelissä, jossa käytimme pelkkiä Katovuosien kortteja: peli päättyi pistein 18–18–16–12.

Korttien näkyvimpänä teemana on tuhoaminen. Suuri osa setin korteista liittyy jotenkin korttien tuhoamiseen: monet kortit tekevät jotain erityistä, kun ne tuhotaan. Tuhottuja kortteja on myös mahdollista saada takaisin, ja tuhoaminen on usein hyvin kannattavaa.

Toinen teema on päivittäminen. Setissä on kortteja, jotka päivittävät muita kortteja paremmiksi ja kortteja, jotka itse kehittyvät paremmiksi, kun niitä käyttää. Esimerkiksi Katulapsi on melko heikko hyökkäyskortti, josta tulee sopivissa oloissa parempi Palkkasoturi. Erakosta puolestaan kehittyy Kylähullu.

Rauniot, suojat ja ritarit

Lisäosan erikoisuuksia ovat Rauniot ja Suojat. Rauniot ovat uusia harmikortteja Kirousten tapaan. Ne ovat heikkoja, ankeita kortteja, mutta eivät sentään niin onnettomia kuin Kiroukset. No, ainakin Eloonjääneitä on mukava marssittaa Alttarille…

Suojat ovat kolme erilaista korttia, jotka korvaavat aloituskäden Tilat. Kuolleiden kaupunki on +2 toimintoa, Hylätty tila on nollan voittopisteen kortti, jonka tuhoamalla saa yhden kortin ja Röttelön saa tuhota, jos se on kädessä, kun ostaa voittopistekortin. Nämä ovat hauskoja kortteja ja yksi parhaista uudistuksista, sillä ne rikkovat aloituskäden monotoniaa mukavasti.

Erikoisuuksia ovat myös ritarit, sillä vaikka ritarit ovat keskenään melko samantyylisiä, ne ovat silti uniikkeja. Ritaripinosta näkee vain päällimmäisen kortin, joten sokkona ei tarvitse ostaa, mutta oman suosikkiritarin sijaintia pinossa ei tiedä.

Suunnittelijan suosikki

Setissä on mukana myös Donald X. Vaccarinon oma suosikkikortti: Rotat. Rottia tulee tavallista paksumpi pino, 20 kappaletta. Kortti antaa lisäkortin ja lisätoiminnon ja sen lisäksi uuden Rotan. Pakasta pitää myös tuhota yksi kortti, joka ei saa olla Rotta. Rotat siis muuttavat muita kortteja Rotiksi. Monien toisia kortteja tuhoavien korttien kannalta on kätevää, jos voi muuttaa nollan hintaisia kuparirahoja neljän rahan hintaisiksi toimintokorteiksi…

The Secret History of Dark Ages on totuttuun tapaan mielenkiintoista luettavaa, jos setin tausta kiinnostaa. Jutusta selviää muun muassa se, että Katovuosien alkuperäinen teema oli sota, mutta se ei saksalaiselle julkaisijalle Hans im Glückille kelvannut. Toinen kantava ajatus oli interaktio ja runsas määrä hyökkäyskortteja, mutta sekään ei käytännössä toiminut ihan yhtä hyvin kuin ajatuksen tasolla.

Alkuperäinen sotasetti oli Donald X. Vaccarinon oma suosikki, mutta Vaccarino pitää edelleen Katovuosia parhaimpana settinä. Tässä kohtaa on helppo myötäillä: Katovuodet on ehdottomasti kiinnostavimpien Dominion-settien joukossa, kortit on sen verran mielenkiintoisia ja toimivat mielenkiintoisilla tavoilla yhteen. Tätä lisäosaa suosittelen lämpimästi jokaiseen Dominion-kokoelmaan.

Nyt on jäljellä enää Killat, jonka jälkeen Dominionin pitäisi olla valmis. Saapa nähdä…

Faktat Dominion: Katovuosista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Rio Grande Games (2012)

Mutkikkuus: Kortit ovat monimutkaisempia kuin peruspelissä, mutta ei paljon.

Onnen vaikutus: Taitopeli sopivalla annoksella tuuria.

Vuorovaikutus: Seassa on jokunen vuorovaikutteinen kortti, mutta melko pasianssia Dominion tämänkin lisäosan kanssa on.

Teema: Synkkien aikojen teema välittyy korteista hienosti, temaattisesti Katovuodet on yksi vahvimpia lisäosia.

Uudelleenpelattavuus: Erinomainen.

Kieliriippuvuus: Korteissa on runsaasti tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 30 min, pelit ovat ehkä hieman pidempiä kuin pelkällä peruspelillä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *