Kategoriat
Peliarvostelut

Halki poikki pinoon

Halki poikki pinoon pistää asiat järjestykseen — tai ainakin pelaajien pitää yrittää järjestää kysyttävät asiat oikeaan järjestykseen.

Peli kyselee yllättäviäkin kysymyksiä. Pistä seuraavat eläimet järjestykseen sen mukaan, montako hammasta niillä on aikuisena: kani, preeriakoira, norsu, koira ja pullonokkadelfiini. Aikaa pari minuuttia. Osaisitko?

Pelin idea

Halki poikki pinoon -pelin kansiHalki poikki pinoon on tietovisailu, jossa pitää tietää asioiden järjestys. Suurin osa kysymyksistä on sellaisia, joissa pitää pistää lista asioita haluttuun järjestykseen. Osassa kysytään, mikä ei kuulu joukkoon (“Mitkä kolme näistä ovat Michelangelon luomuksia?”).

Kysymys luetaan ääneen, tiimalasi käännetään ja pelaajat aloittavat pohtimisen. Vastaukset merkitään lokerikkoon värikkäillä pahvilätkillä ja sen jälkeen lasketaan pisteet. Pelilauta on rata lähdöstä maaliin ja pelaajan senhetkisestä ruudusta riippuu, onko oikea vastaus yhden vai kahden pisteen arvoinen ja tuleeko vääristä vastauksista sakkoja. Ensimmäisenä maaliin päässyt pelaaja voittaa.

Helppoa, mutta haastavaa

Esimerkkejä kysymyskorteistaHalki poikki pinoon on toimiva peli. Kysymykset ovat paikoin mukavan kiperäiä ja oikein vastaaminen on yllättävän vaikeaa, kun yksi väärä arvaus voi sekoittaa koko järjestyksen. Vain täsmälleen oikeilla paikoilla olevista vastauksista saa pisteitä. Täysin oikeat rivit vaativat paljon tietämistä, joten useimmat pelaajat joutuvat vähän arpomaan. Tuurillakin voi pärjätä, mikä on kevyessä seurapelissä hyvä juttu.

Pelilauta tuntuu hieman turhalta tuurielementiltä, kun vastausten arvo tuplaantuu pelkästään sillä, että sattuu oikeaan ruutuun. Jos osuu sakkoruutuun kun kohdalle tulee aihe, josta ei tiedä mitään, käy huonosti. Pelistä on ilmestynyt englanniksi sellainenkin versio, jossa pelilautaa ei ole ja tätäkin voi toki pelata ilman lautaa sovittuun pistemäärään, jos niin haluaa.

Kysymyskortteja on noin 300 ja yhdessä pelissä menee pelaajien taidoista riippuen ehkä 10–20. Pelattavaa siis riittää jonkin aikaa, mutta ei loputtomasti, toisaalta monet kysymyksistä ovat sellaisia, ettei niiden vastausten muistaminen ole ihan helppoa.

Halki poikki pinoon on asiallinen ja parhaimmillaan melko nopeatempoinen tietovisailupeli, joka toimii varsin hyvin perhepelinä vähän isompien lasten kanssa (ikäsuositus 10+ lienee aika hyvin kohdallaan) ja aikuisten kesken. Tämän pelin pelaaminen on hauskaa, ei hampaat irvessä vääntämistä.

Faktat Halki poikki pinoon -pelistä

Julkaisija: Sanoma Pro (2011)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja seurapelimittakaavalla ihan hyvin kirjoitetut, tulkittavaa on vähän.

Onnen vaikutus: Pelilauta tuo peliin tuuria, joka voi tuntua turhalta. Onneksi pelilautaa ei ole pakko käyttää.

Vuorovaikutus: Kaikki vastaavat kaikkiin kysymyksiin, joten pelissä on koko ajan mukana ja kysymykset herättänevät keskustelua.

Teema: Tietovisailujen ystäville Halki poikki pinoon on hauska uusi tuttavuus, mutta se eroaa perinteisestä tietovisasta sen verran, että peliä kannattaa kokeilla, vaikka ei olisikaan aiheen fani.

Uudelleenpelattavuus: Jossain vaiheessa kaikki kortit on nähty. Kovalla kulutuksella siihen ei mene kovin kauan, joten tätä peliä kannattaa pelata peli tai pari silloin tällöin.

Kieliriippuvuus: Peli on lokalisoitu Suomen oloihin.

Pelaajamäärä: 2—6, enemmän jos pelataan joukkueina.

Pituus: 60 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Halki poikki pinoon”

Ilman pelilautaa pelattuna tämä on oikein hauska visailupeli. Kysymyksissä on vaihtelua siten, että usein oikean rivin pystyy päättelemään ilman visailuharrastajan taustaa, mutta joissakin lapuissa kovat tekijät pääsevät rankaisemaan. Arkisistakin asiaoista oli saatu aikaiseksi kiinnostavia lappuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *