Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Kingdom Builder

Kun on tehnyt Dominionin tasoisen hitin, miten siitä jatketaan? Kindgom Builder on Dominionin luojan Donald X. Vaccarinon seuraava peli. Odotukset ovat korkealla, mutta nappiveto tämäkin on. Kingdom Builderissa on jotain samaa kuin Dominionissa, mutta toisaalta se on ihan oma pelinsä.

Yhteistä Kingdom Builderilla ja Dominionilla on runsas vaihtelu pelien välillä ja reipas laajennettavuus. Kingdom Builderiinkin saataneen runsaasti lisäosia,jos peli menestyy. Juuri muuta yhteistä peleillä ei sitten olekaan – paitsi palkinnot. Myös Kingdom Builder voitti arvostetun Saksan vuoden peli -palkinnon, Spiel des Jahresin.

Kingdom Builderin kansi

Pelin idea

Kingdom Builder on mielikuvituksettomasti nimetty. Valtakuntien rakentamista, tosiaan. Joka vuoro pelataan yksi kortti, joka kertoo millaiseen maastoon mökkejään saa rakentaa. Mökkien rakentamisen kultainen sääntö on, että mökki on pelattava aikaisemmin pelatun oman mökin viereen, mikäli mahdollista. Jos se ei onnistu, saa rakentaa minne tahansa.

Laudalla on paikkoja, joiden viereen rakentamalla saa erilaisia lisätoimintolaattoja. Niiden avulla voi vuoron aikana tehdä ylimääräisiä siirtoja. Maatilalla saa rakentaa yhden mökin niitylle, keitaalla yhden mökin autiomaahan ja niin edelleen. Näitä erikoiskykyjä voi käyttää kerran vuorossa, joten niistä ehtii saada pelin aikana paljon hyötyä.

Pelin tavoitteena on kerätä pisteitä. Miten se tapahtuu, riippuu korteista. Jokaiseen peliin tulee kymmenen kortin pakasta kolme korttia, jotka määräävät, mistä pisteitä saa. Lisäksi laudalla on linnoja, joiden viereen rakentaminen on aina pisteiden arvoista.

Kirjavia mökkejä. Kuva: Mikko Saari
Valtakuntia rakentamassa. Kuva: Mikko Saari

Erilaisia voittoehtoja

Pelin luonne riippuu täysin pistekorteista. Erakot kannustavat rakentamaan erilleen, kansalaiset taas samaan läjään. Ritareilla pitää saada paljon mökkejä samalle vaakariville, tutkimusmatkailijoilla taas mahdollisimman monelle eri riville. Kaivosmiehet antavat pisteen jokaisesta mökistä vuorten vierellä, kalastajat taas veden viereen rakennetuista mökeistä, ja niin edelleen.

Lisää vaihtelua tulee pelilaudasta, joka kootaan neljästä eri palasta. Palasia on useita ja jokaisella on tietty erikoistoiminto, jota saa vain kyseiseltä palalta. Valitut palat siis määräävät, mitkä erikoisominaisuudet tulevat peliin. Laudan palat voi vielä asettaa kahdella eri tavalla ja tietysti mihin järjestykseen tahansa, mikä taas vaikuttaa siihen, miten rajoja luovat vedet ja vuoret laudalle asettuvat.

Kaikesta tästä seuraa, että erilaisia pelivaihtoehtoja on Dominionin tapaan valtavasti. Kingdom Builderia ei kannatakaan tuomita ensimmäisen pelin perusteella, sillä seuraava peli on luultavasti luonteeltaan aivan toisenlainen.

Synkkä tuuripeli – tai sitten ei

Yksi erikoinen piirre pelissä on se, että pelaajilla on vuorollaan vain yksi kortti. Ei siis voi paljon valinnanvarasta puhua. Tämä piirre ärsyttää joitain pelaajia suunnattomasti ja erilaisia kotisääntöjä on kehitelty jo paljon. Yhden kortin käyttäminen on tuurielementti, toki, mutta toisaalta se vaatii myös taitoa – jos oma peli epäonnistuu tyystin, kun tulee vääränlaisia kortteja, on pelannut vähän tyhmästi. Hyvä pelaaja pärjää erilaisilla korteilla.

No, ei se aina ihan niin yksinkertaista ole ja toisinaan peli menee huonosti korttituurin takia, mutta sellaista on elämä – Kingdom Builder on sen verran lyhyt peli, ettei asiaa kannata jäädä pitkäksi aikaa murehtimaan.

Jos yhden kortin käyttäminen tuntuu ikävältä, yksinkertaisin kotisääntö on unohtaa kortit kokonaan ja antaa pelaajien valita itse, mihin maastoon kullakin vuorolla pelaavat. Itse en ole kokenut vielä mitään kotisääntöjä tarpeellisiksi – peli toimii vallan hienosti sellaisenaan.

Pelaajat rakentavat mökkejä laudalle. Kuva: Mikko Saari
Pelin edetessä lauta täyttyy mökeistä. Kuva: Mikko Saari

Yksinkertaista, mutta hauskaa

Olen tosiaan fani – Kingdom Builderin yksinkertaisuudessa on jotain perin viehättävää. Vaatii jonkin verran pähkäilyä, että pystyy toteuttamaan pistekorttien vaatimukset mahdollisimman tehokkaasti. Mitä erikoislaattaa lähden käyttämään, miten varaudun erilaisiin kortteihin, mitä muut yrittävät tehdä? Kingdom Builder ei ole hirveän syvällinen peli, mutta näin nopeaksi peliksi se on hauska ja kiinnostava.

Peli toimii hyvin eri pelaajamäärillä. Kaksinpeli on nopea, eikä siinä ole nimeksikään vuorovaikutusta, yleensä. Nelinpelissä lauta käy jo ahtaammaksi, mikä tekee pelistä omalla tavallaan kiinnostavampaa. Pelin kesto on noin 10 minuuttia pelaajaa kohden, eikä aina senkään vertaa, joten peli etenee nopeasti pelaajamäärästä riippumatta.

Kingdom Builderin mökkejä lähikuvassa. Kuva: Mikko Saari

Lisäosat

Peliin on tullut neljä isoa lisäosaa. Ensimmäinen, Nomads, lisää neljä uutta pelilautaa ja sitä myötä neljä uutta erikoisominaisuutta. Lisäosassa tulee kolme uutta pisteytyskorttia ja nappulat viidennelle pelaajalle (punaiset, mikä yksin riittää syyksi ostaa lisäosa).

Toinen lisäosa Crossroads jatkaa samalla sapluunalla: neljä uutta pelilautaa, kahdeksan uutta ominaisuutta. Pelaajat saavat uusia nappuloita: rakentamista estäviä sotureita, liikkuvia vaunuja, purjehtivia laivoja ja seitsemän heksan kokoisia kaupungintaloja.

Kolmas lisäosa Marshlands sisältää sekin neljä uutta pelilautaa ja kahdeksan uutta ominaisuutta. Uusilla laudoilla on suomaastoa. Bonusominaisuuksia saa, jos onnistuu keräämään saman ominaisuuden kaksi kertaa.

Harvest-lisäosassa on uutta viljelysmaata, jolle ei ole kortteja: alueelle pääsee vain rakentamalla viereen ja levittäytymällä.

Pelistä on ilmestynyt muutama koottu laitos. Big Box (2014) sisältää Nomadsin ja Crossroadsin sekä minilisärit Capitol ja Caves. Big Boxin toinen laitos (2017) sisältää kaikki lisäosat ja The Island -minilisärin. Family Box (2018) sisältää Nomadsin, Cavesin ja Capitolin.

Kingdom Builder: Big Box 2nd editionin kansi

50 pelikerran jälkeen

On oikeastaan pieni ihme, että olen ylipäätään onnistunut pelaamaan Kingdom Builderia 50 kertaa. Pidän pelistä suuresti, mutta en ole oikein onnistunut löytämään peliseuraa, joka sitä arvostaisi yhtä paljon kuin minä.

Edellisestä pelikerrasta on jo reilusti yli vuosi tätä kirjoittaessani. Olen pitänyt pelin kuitenkin sitkeästi kokoelmissani ja pitäisikin varmaan yrittää saada sitä pöydälle. Peli kun soveltuisi minun makuuni oivallisesti: säännöt ovat yksinkertaiset, peli etenee nopeasti, nokkeluus palkitaan ja pelikertojen välillä on riittävästi vaihtelua, kiitos modulaarisuuden. Maistuisi siis yhä melkein kymmenen vuotta ensi-ilmestymisensä jälkeen.

Pelaamisen vaivalloisuudesta johtuen en ole lisäosia liiemmin kerännyt. Nomadsin olen hankkinut, jo punaisten nappuloiden vuoksi, mutta muita en ole edes kokeillut. En vain pääse pelaamaan Kingdom Builderia niin paljon, että lisäosille olisi tarvetta.

Nyt jos peliä on hankkimassa, Big Box olisi tietysti kätevä ratkaisu, jos sitä vain vielä jostain saa. Family Box ainakin on toistaiseksi saatavilla ja oikein mainio aloitus sekin.

Faktat Kingdom Builderista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2012), Queen Games (2011)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, säännöt opettaa nopeasti. Sopii hyvin koko perheen peliksi.

Onnen vaikutus: Tuurillakin pärjää, mutta taitavampi pelaaja voittaa kyllä useammin.

Vuorovaikutus: Riippuu hieman pistekorteista, mutta melko rauhallista oman pelin rakentelua Kingdom Builder on, etenkin jos pelaajia on vähemmän.

Teema: Lähes olematon, peli on aika abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Ainakin vaihtelua pelien välillä on runsaasti, joten jos perusidea ei ala tökkiä, tätä jaksaa kyllä vääntää.

Kieliriippuvuus: Sääntökorteissa on tekstiä, joka jonkun pitää osata lukea, muuten peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–40 minuuttia, noin 10 minuuttia / pelaaja tai vähemmän.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Kingdom Builder”

Jätin pelin ostamatta pitkäksi aikaa luettuani tämän arvostelun, etenkin kauhisteltuani masentavaa väliotsikkoa: “Synkkä tuuripeli”.

Onneksi kuitenkin tuli lopulta hankittua! Tämä sopii erinomaisesti kaikille niille, jotka vaihtavat peliseuraa usein tai jotka haluavat ottaa alkupalaottelun ennen varsinaista pääruokapeliä. Säännöt on helppo opettaa uusille pelaajille ja jo ensimmäinen peli tuntuu kaikista mukavalta.

Tuurielementille voi ummistaa silmiään ajattelemalla juuri niin kuin arvostelussakin sanotaan: jos on pelannut korttinsa hyvin, jokainen kortti on enemmän tai vähemmän oikea. Tässä mielessä peli muistuttaa hieman Carcassonnea, mikä varmasti ilahduttaa niitä monia jotka etsivät kuumeisesti “uutta Carcassonnea”. Pelissä on tarpeeksi taktikointia (tai ainakin näennäistä taktikointia), eikä se 3-4 pelaajan kanssa tunnu edes kilpapasianssilta.

Tekisi mieli jo tilata lisäosa, mutta neuroosieni vuoksi haluan että kaikki pisteytyskortit ovat samalla kielellä. Muutenhan peli on täysin kielivapaa.

Hö, täytynee loiventaa otsikointia. Se yrittää olla huumoria, koska tuuripeli tai ei, pidän Kingdom Builderista aika lailla.

Löytääkö tätä ja lisäosaa Suomesta? Viides pelaaja ois aika tärkeä.

Löytää. Kingdom Builder on julkaistu suomeksi ja oli Vuoden peli -finalisti, joten eiköhän tuota löydy lähes kaupasta kuin kaupasta.

Nomads on sitten vähän isompi haaste. Sitä ei ole vielä suomeksi, eikä sitä löydä kuin alan liikkeistä. Tällä hetkellä näkyy olevan Lautapelit.fi:stä loppu, joten sieltä kannattaa kysellä, mikä on tilanne.

Oma luottamus Nomadsin suomennokseen ei ole järin kova kun se Vuoden Pelikin jäi saamatta. Päädyin ostamaan lisäosan englanniksi. Särähtäähän se vähän silmään jos on englannin- ja suomenkielisiä pisteytyskortteja sekaisin, mutta meillä ei oikeastaan tule erityisemmin Nomadsista niitä kortteja käytettyä, sillä ne tuovat peliin vähän turhaakin lisäsäätöä.

Pidemmälläkin pelihistorialla tämä kiinnostaa edelleen. Minäkään en ole tähän peliin edes omia sääntöjä kehitellyt, haastetta riittää, kun yrittää kaikilla peruspelin neljällä pistealueella saada eniten pisteitä ;-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *