Kategoriat
Peliarvostelut

TransAmerica

TransAmerica on junapelinä niin yksinkertainen, ettei juuri yksinkertaisempi voi olla. Pelaajat yrittävät yhdistää omat kaupunkinsa samaan rataverkkoon ensimmäisenä. Pelin jujuna on saada muut pelaajat auttamaan omassa pelissä.

Pelin idea

TransAmerican kansiJokainen pelaaja saa joukon kaupunkeja, jotka on tarkoitus yhdistää rataverkolla. Radanrakennus alkaa valitusta aloituspisteestä, josta rataa lähdetään rakentamaan kaksi palikkaa kierroksessa. Kaikkien pelaajien rataverkko on yhteistä. Kun pelaaja saa omat raiteensa kiinni muiden pelaajien rakentamiin, säästyy työtä paljon.

Kierros päättyy, kun joku saa kaupunkinsa yhdistettyä. Muut saavat silloin sakkopisteitä puuttuvista radoistaan. Kierrokset ovat ohi nopeasti, eikä peli usein kestä montakaan kierrosta. Pelaajamäärä kuitenkin vaikuttaa, sillä useammalla pelaajalla rataverkot ovat laajempia ja kierrokset ovat tasaisempia. Peli kestääkin helposti paljon pidempään kuin pienemmillä pelaajamäärillä.

Ultrakevyttä rakentelua

TransAmerica on erittäin kevyt peli, Menolipun kaltaisiin kevyisiin peleihin verrattunakin. Siten se sopii pelattavaksi oikeastaan aivan kenen tahansa kanssa. Pelin säännöt oppii hetkessä, eikä taktisten hienouksienkaan oivaltamisessa kestä pitkään. Tämä auttoi varmasti peliä voittamaan Mensa Select -palkinnon.

Tyypillisin peliä kohtaan kohdistettu moite liittyy siihen, kuinka peli tavallaan pelaa itse itseään. Kriitikot väittävät, että lopputulos riippuu yksinomaan pelaajien saamista korteista. Vaikka väite ei täysin totta olekaan, tuurilla on paljon osuutta pelissä. Se ei silti estä nauttimasta pelistä kevyenä pikkuviihteenä. Kuudella pelaajalla toimiva helppo peli sopii kieltämättä moneen väliin.

Lisäosat

TransEuropan kansiPeliin on olemassa jatko-osa TransEuropa, joka on täysin identtinen pelilautaansa lukuunottamatta. Euroopan kartalta löytyy myös Helsinki!

Suunnittelija:
Julkaisija: Winning Moves, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2001
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 20-45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “TransAmerica”

TransEuropan mukana tuli kullekin pelaajalle kolme värillistä radanpätkää joita muut eivät saa käyttää hyödykseen. Nämä toivat myös lisää taktikointia mukaan.

Ari, tuo on Vexation-lisäosa, jota on joskus kaupiteltu erikseenkin. Se on myös erinomaisen helppo tehdä itse. En ole kuitenkaan itse suuremmin kaivannut, TransEuropa on ollut ihan hyvä ilmankin värillisiä tikkuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *