Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 10.6.2019: 1825 ja ostoskeskus-Lautapelaamaan

Vuoden 2019 Lautapelaamaan järjestetään ostoskeskus Redissä. Cities: Skylines kääntyy lautapeliksi ja Mikko pelasi eeppisen pelin 1825:ttä.

Uutiskatsauksessa kerrotaan Lautapelaamaan-tapahtuman uusista tuulista, esitellään uusi Uwe Rosenbergin peli, jossa ei ole maanviljelyä, kerrotaan Cities: Skylinesin lautapeliversiosta ja fiilistellään eeppistä 1825-peliä.

Lautapelaamaan muuttaa!

Lautapelaamaan järjestetään tänä vuonna uudessa paikassa. Tutun Kaapelitehtaan sijasta tapahtumapaikka onkin Helsingin Kalasatamassa sijaitseva ostoskeskus Redi, josta tapahtuma saa yli 900 m² tilat. Luvassa on perinteiseen tapaan avointa pelaamista, Lautapeliseuran mittava pelikirjasto ja eiköhän seuran 20-vuotisjuhlakin näy tapahtumassa jollain tavalla.

Tapahtuma on ikärajaton, kävijöille ilmainen ja päihteetön. Lisätietoja löytyy toistaiseksi Lautapeliseuran blogista. Jos olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan joko etukäteen tai tapahtuman aikana, ota yhteyttä osoitteella lautapelaamaan@lautapeliseura.fi.

Redin logo

Uutta Uwe Rosenbergiä

Uwe Rosenberg on sen verran tuottelias kaveri, että uusia julkaisijoita kertyy yhä plakkariin. Wyrmgold on uusi saksalainen julkaisija, joka debytoi Essenin Spiel-messuilla lokakuussa 2019 Uwe Rosenbergin kaksinpelattavalla Robin von Locksley -pelillä. Ilmeisesti kummallakin pelaajalla on oma Locksleyn Robininsa, jolla kerätään ryöstösaalista pelilaudalta.

Tavoitteena on kulkea lautaa kiertävä pisterata läpi kaksi kertaa. Pisteradan jokaisessa ruudussa on tehtävä, jonka voi joko suorittaa tai ohittaa maksamalla kultaa.

Robin von Locksley

Cities: Skylines lautapeliksi

Yksi suomalaisen tietokonepelimaailman ilahduttavimmista menestyksistä on ollut Cities: Skylines – jos kaupunginrakentelu miellyttää, etkä ole vielä kokeillut, peli on ehdottomasti hintansa arvoinen. Uutisoimme vuosi sitten toukokuussa pelin lautapeliversiosta, mutta silloin tiedot olivat vähäiset. Nyt tiedämme enemmän.

Peli on Rustan Håkanssonin (Nations, Nations: The Dice Game, Dungeon Rush, WordPress: The Card Game) käsialaa. Julkaisijana on Kosmos, joka julkaisee pelin sekä saksaksi että englanniksi Essenissä 2019. Peli on yhteistyöpeli 1–4 pelaajalle. Tavoitteena on saada kaupungin asukkaat tyytyväisiksi toteuttamalla virstanpylväitä. Pienemmistä laudoista koostuva pelilauta, joka kasvaa pelin edetessä.

Pelaajien on huolehdittava myös kaupungin kassan hyvinvoinnista. Pelaajilla on omat korttinsa, joilla saa rakentaa laudalle tetrispalikkarakennuksia, jotka vaikuttavat roskiin, rikollisuuteen ja muihin tekijöihin kaupungissa. Pelin voi opiskella vaiheittain skenaarioilla, jotka opettavat säännöt vähän kerrallaan.

Cities: Skylinesin kansi

Cities: Skylines -pelitilanne

Lautakunta

Lautakunnassa Spiel des Jahres- ja Vuoden peli -ehdokkaista puhuivat Tuomo PekkanenAnnika Saarto ja Tero Hyötyläinen.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Iron Claysit ovat Roxley Gamesin Brass: Lancashirea ja Brass: Birminghamia varten suunnittelemat pokerichipit. Niitä myytiin Brassin kampanjan yhteydessä myös erillisenä pakettina. Suosio oli suuri, joten nyt valikoimaa laajennetaan 500 ja 2000 arvoisilla chipeillä ja chipit tulevat myyntiin erikseen. Tarjolla on 100, 200 ja 400 kappaleen settejä ja mahdollisuus rakennella omia settejä.

Chippien lisäksi tarjolle tulee samaan tyyliin sopivat Iron Spades -pelikortit.

100 chipin setti maksaa 36 euroa, 200 chipin setti 63 euroa ja 400 chippiä komeassa puuarkussa maksaa 250 euroa. Tee-se-itse-valikoimat chippejä ovat mahdollisia lisämaksusta. Toimituskulut vaihtelevat 100 chipin setin 9 dollarista isoimman arkun 30 dollariin. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Sensor Ghosts on yhteistyö- tai yksinpeli, jossa yritetään navigoida meteorimyrskyn läpi. Pelaaminen vaatii muistia ja muutenkin aivojen vaivaamista. Samassa kampanjassa on myös aikaisemman Assembly-pelin (jolle Sensor Ghosts on temaattista jatkoa) lisäosa Re-Sequence & Override.

Sensor Ghosts maksaa 24 puntaa, Assemblyn lisärin saa 14 punnalla. Postikuluja tulee vajaa kymmenen puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Dungeon Brawler on yhdistelmä luolaholvausta ja vanhoja sivuskrollaavia tappelupelejä. Peli on yhteistyöpeli 1–4 pelaajalle ja luvattu nopeatempoiseksi.

Peli maksaa 20 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Gladiatores: Blood for Roses on peli gladiaattoritaisteluista, jossa pelaajat hankkivat gladiaattorikoululleen sankarigladiaattoreita ja taistelevat sitten näillä eri areenoilla.

Peli maksaa 44 puntaa Suomeen toimitettuna, luksusmallina 60 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Postcard Galactic on nimensä mukaisesti postikorttikokoinen peli, jossa asetellaan noppia ja hallitaan resursseja galaktisella teemalla. Jokaisella pelaajalla on oma postikortin kokoinen galaktinen imperiumi.

Peli maksaa 10 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Altar Quest on yhteistyöfantasiaseikkailu 1–4 pelaajalle. Peli käyttää samaa Modular Deck System -järjestelmää kuin Street Masters ja Brook City, nyt vain fantasiateemalla.

Peli maksaa 109 dollaria, postikuluja on luvassa 35 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Escape the Dark Sector on säännöiltään yksinkertainen scifi-seikkailu, joka keskittyy tarinankerrontaan, tunnelmaan ja pelaajien väliseen yhteistyöhön. Samoilta tekijöiltä on tullut aikaisemmin fantasiaversio Escape the Dark Castle. Tässäkin on vahvasti omaperäinen mustavalkoinen kuvitus ja roolipelimäinen.

Peli maksaa 46 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Unbearable Winter on eläintarhaan sijoittuva karhuteemainen versio Dead of Winteristä – peli on ehkä vähän epämiellyttävänkin lähellä Dead of Winteriä: pelaajat ovat hyviä karhuja, jotka haluavat porukalle menestystä, paitsi joukossa oleva paha karhu, joka haluaa omia kavalia tavoitteitaan. Pelaajat tutkivat eläintarhan paikkoja, keräävät resursseja, joita pitää sitten käyttää haasteiden suorittamiseen, paitsi pahikset saattavat heittää joukkoon pilaantunutta tavaraa… Pelimekaniikka on siis hyvin, hyvin lähellä Dead of Winteriä.

Peli maksaa noin 60 euroa. Toimitus on luvattu joulukuulle 2019 ja veroton. Kampanja löytyy täältä.


The Refuge: Terror from the Deep on itsenäistä jatkoa The Refuge: A Race for Survivalille. Edellinen peli oli zombie-apokalypsiä, nyt pakokauhua lietsotaan pinnan alla, missä sukeltajat pakenevat raivoisaa krakenia pakokapselille. Pelissä on kerrassaan tyylikkäät miniatyyrit ja sitä voi pelata joko kilpailullisena moninpelinä tai puzzlemaisempana yksin- tai yhteistyöpelinä.

Peli maksaa 69 dollaria Suomeen toimitettuna. 109 dollarilla saa molemmat The Refuget. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


The Few and Cursed on pakanrakennuspeli, joka perustuu samannimiseen sarjakuvaan. Tapahtumat sijoittuvat postapokalyptiseen maailmaan, josta lähes kaikki vesi katosi yhdessä yössä vuonna 1840. Pelaajat ovat kirouksenjahtaajia, jotka yrittävät palauttaa tasapainoa kirottuun maailmaan.

Peli maksaa 59 dollaria. 79 dollarilla saa luksusmallin ja 105 dollarilla myös taidekirjan. Postikuluja tulee noin 15 dollaria. Verottomat toimitukset on luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Two Robots on korttipeli, jossa kerätään robotinosakortteja ja kun robotin saa koottua, sillä voi taistella muita pelaajia vastaan. Ensimmäisenä kaksi robottia koonnut pelaaja voittaa.

Peli maksaa 28 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Too Many Bones: Splice and Dice on suositun Too Many Bonesin lisäri, jossa on paljon pahiksiin liittyvää materiaalia, muun muassa uusi tapa luoda tyranneja.

Lisäri maksaa 54 dollaria Suomeen toimitettuna. Kaiken uuden materiaalin saa 191 dollarilla, peruspelin ja lisärin 220 dollarilla ja täyden setin 590 dollarilla. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Dungeon Drop on kepeä luolaholvauspeli, jossa luolasto rakennetaan pudottamalla läjä värikkäitä kuutioita laudalle. Pelin aikana kuutioita pudotetaan lisää ja luolastosta etsitään huoneita valitsemalla kolme harmaata kuutiota, joiden muodostaman kolmion sisällä ei ole harmaita kuutioita – sitten voikin kerätä huoneen sisällä olevat tavarat.

Perusmalli maksaa 23 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli on 29 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Batman: Gotham City Chronicles saa jatkoa. Kakkoskausi sisältää yhdeksän uutta Adventure Mode -skenaariota ja kymmenen uutta Versus Mode -tehtävää. Pääsisältönä tarjolla on Suicide Squad, League of Assassins, ulkomaisia Batmaneita sisältävä Batman, Inc., viidennen pelaajan paketti ja karttapaketti.

Kakkoskauden all-in-paketti maksaa 282 euroa, halvemmallakin voi päästä noukkimalla yksittäisiä kiinnostavia juttuja. Jos haluaa kaiken tähän asti ilmestyneen, hinta on 577 euroa. Postikuluja on odotettavissa muutama kymppi ja toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Company of Heroes on lautapeliversio suositusta RTS-videopelistä. Pelaajat ohjastavat toisen maailmansodan sotajoukkoja joukkuetason taisteluissa, joissa on fog of waria, panssarivaunuja, rakennuksia, tuotantoa ja päivityksiä.

Peruspeli maksaa 99 dollaria. 125 dollarilla mukaan saa rakennuksia sisältävän Terrain Packin tai yksinpelin ja yhteistyöpelin sisältävän paketin, 150 dollarilla molemmat ja 195 dollarilla kaiken mahdollisen. Postikuluja tulee muutama kymppi. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Afternova on peli supernovan jälkeisestä tilanteesta. Peli on strategista neuvottelua scifi-teemalla.

Peruspeli maksaa 24 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli 32 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viimeaikaisten pelailujen kohokohtaa ei tarvitse pitkään miettiä. Lauantainen 1825-peli oli monen vuoden odotuksen täyttymys. Ostin 1825:n kaikki kolme Unitia BGG:stä keväällä 2008 ja sen jälkeen haalin vielä kaikki pelit lukuisat lisäosat kasaan. Yli kymmenen vuotta mielessä on pyörinyt ajatus näiden kaikkien yhdistämisestä yhdeksi isoksi peliksi. Projekti on vain aina siirtynyt eteenpäin: olen ajatellut ettei sille ole aikaa, että pelaajat pitäisi ensin kouluttaa yksittäisillä Uniteilla ja niin edelleen.

Pelasin aikaisemmin tänä vuonna poikani kanssa 1825 Unit 2:sta ja päätin silloin, että kesällä pelataan, oli miten oli. Jos Nooa selviytyy 1825:stä noin hyvin, kyllä aikuiset peliharrastajatkin voi heittää peliin ilman aikaisempaa kokemusta. Kun vielä sain positiivisia signaaleja siitä, että pelin ei välttämättä tarvitse kestää kahtatoista tuntia, päätin että se on pelattavissa Tavernassa joku lauantai aloittamalla heti klo 12 kun ovet aukeavat.

Ja onnistuihan se! Omasta peliporukasta löytyi neljä pelaajaa ja Helsingistä rekrytoitiin pari lisää, erityisen hyvä juttu oli saada mukaan Ville, aikaisemminkin 1825 Worldia pelannut toinen 1825:n omistaja. Pääsimme aloittamaan vähän ennen puoli yhtä ja puoli seitsemän aikoihin peli saatiin päätökseen. Olimme tarkoituksella hieman epämääräisiä pankin koon suhteen, mutta puhetta oli 20 000 punnan pankista (peli siis päättyy, kun pankista loppuu rahat) ja kun päätimme pelin lopettaa ajan vuoksi, 20 000 punnan raja saatiin niukasti rikki, joten hyvä näin.

1825 World – alkuvaihe
Peli on alkuvaiheissaan: LNWR ja GWR ovat ehtineet jo rakennella rataa jonkin verran, MR ja LSWR ovat juuri aloittaneet ja tehneet ensimmäisiä ratojaan. Kuva: Mikko Saari

Peliä ei myöskään tarvinnut lopettaa kesken, se oli selvästi aivan loppuvaiheissaan. Jos olisi ollut vielä tunti aikaa, seuraavalla osakekierroksella olisi ehkä ollut vielä jotain toimintaa tehtävissä, mutta radanrakennuskin alkoi olla kyllä finaalissa. Tähän oli siis hyvä lopettaa.

Se, että pelille täytyy varata seitsemän tuntia aikaa tarkoittaa sitä, että pelikertoja ei kannata odottaa useammin kuin kerran vuodessa. Hyvä mieli jäi, joten eiköhän tätä voisi hyvinkin kokeilla ensi vuonna uudestaan – jos ei sitten jo aikaisemmin. Lisäksi yksittäisiä Uniteja ja erilaisia kahden Unitin yhdistelmiäkin olisi kyllä mukava pelata useammin, nehän ovatkin paljon tolkullisemman mittaisia.

Oma pelini vaikutti alkuun vähän hiljaiselta, alussahan saa lähinnä katsella sivusta, kun kaikki aloittavat alkufirmojen osakkaina. Päädyin itse komentamaan koko pelin ajan Lontoosta lounaaseen lähtevää London and South Western Railwaysiä – aito ja oikea LSWR ajoi länteen Cornwalliin asti, mutta minun LSWR:ni oli lähinnä kiinnostunut Lontoon lähiseuduista ja Birminghamista.

1825 World – keskipeliä
Tilanne on edistynyt. Skotlanti on vielä täysin tyhjä, mutta uusia firmoja on perustettu (NER, GER ja SECR). Kuva: Mikko Saari

Käskytin hetken myös Great Western Railwaysiä, mutta se oli vähän heikossa vaiheessa, jolloin GWR:n kaikki junat ruostuivat ja jouduin luopumaan omistuksistani heti seuraavalla osakekierroksella. Komennossa olivat lopuksi myös pienet London, Tilbury and Southend Railway sekä Midland and Great Northern Joint Railway – ja näihin tiivistyy se, miksi lopulta yllätyksekseni voitin pelin.

Yksi avain 1825:ssä menestymiseen on nimittäin pikkufirmoissa. Isojen firmojen osakkeissa on yksi osake osakekorttia kohden, johtajan osakkeella kaksi. Pikkufirmoissa määrät on tuplattu. Omistin pikkufirmoistani yhteensä viisi korttia, mutta näillä viidellä kortilla oli 14 osaketta. Osakkeiden omistamiselle on raja – tässä kuusinpelissämme 26 – mutta se lasketaan korteista, ei osakkeista. Omistin siis täydet 26 korttia, mutta yhteensä 36 osaketta. Tämä tarkoitti runsaampia osinkoja ja hyvää osakkeiden arvoa pelin lopussa, vaikka en ollutkaan kovin vahvasti mukana pelin parhaimmissa firmoissa.

No, osittain menestystäni siivitti muiden pelaajien vähäinen 1825-kokemus, sen verran kiemurainen peli se monin paikoin on ja poikkeaa muista 18xx-peleistä merkittävillä tavoilla. Kannattaa kokeilla, etenkin jos eteen sattuu tilaisuus pelata tätä 1825 Worldia.

1825 World – Peli loppu
Tässä vielä tilanne pelin lopussa. Pelin 24 firmasta on perustettu 19 (perustamatta jäivät Walesin TVR ja CRC, pohjoisen HR ja GNS ja Keski-Englannista FR). Kuten huomata voi, pelin painopiste on Keski-Englannissa Birminghamin, Liverpoolin ja Manchesterin seuduilla – Lontoo on toki yksittäinen arvokkain kaupunki, mutta suurin kuhina kävi Unit 2:n laudalla. Kuva: Mikko Saari

Toinenkin junapeli on viettänyt paljon aikaa pelipöydällämme. 18Lilliput on Lonny Orglerin yksinkertaistama versio 18xx-peleistä, jossa pelilauta rakennellaan neliönmuotoisista ratapaloista, osakekauppa on paljon yksinkertaisempaa ja perinteinen SR/OR-jako on rikottu valittaviksi toimintokorteiksi. Peli toimii itse asiassa todella mainiosti; ei se mikään 18xx-peli ole, mutta riittävästi sinne päin ja kun kaksinpelin pelaa alle tunnissa, niin maistuuhan tämä.

Arvostelu tästä on jo melko hyvässä vaiheessa ja ilmestynee tässä viikon-parin sisään lomakiireistä riippuen. Sanotaan nyt vain lyhyesti, että ainakin kaksinpelinä tämä toimii oikein mukavasti ja tarjoaa mainion tiiviin 18xx-mäisen kokemuksen.

Pearls on Lautapelit.fi:n tämän vuoden uutuuksia, pieni alunperin Abacuksen julkaisema korttipeli. Idea on yksinkertainen: pöydällä on erivärisiä kortteja, joista voi nostaa käteensä yhden värin kaikki kortit. Kädessä olevien korttien määrälle on yläraja, joten jos mitään ei voi nostaa, täytyy pelata setti samanvärisiä kortteja omaan pistepinoon. Jos setti on tarpeeksi iso, setin koosta saa bonuspisteitä.

Jos tämä kuulostaa etäisesti tutulta, olet luultavasti pelannut JaipuriaPearls ottaa Jaipurin ydinmekaniikan, riisuu siitä kaiken ylimääräisen ja avaa samalla pelin useammalle pelaajalle. Tuloksena on aivan mainio filleripeli.

Copenhagen on tanskalaisin voimin tehty peli, Lautapelit.fi:n julkaisuja tämäkin, nyt vain alkuperäisenä julkaisijana on Queen Games. Tässä pelissä rakennellaan Kööpenhaminan Nyhavnin värikkäitä taloja keräämällä värillisiä kortteja ja pelaamalla kortteja setteinä, jolloin saa sitä isomman tetrispalikan laudalle lisättäväksi, mitä enemmän kortteja pelaa. Tavoitteena on saada omalle laudalle täyteen rivejä ja sarakkeita. Pelin suola on bonuslaatoissa, jotka antavat mahdollisuuksia rikkoa sääntöjä; meidän pelimme vei Tuomo, joka kokeneimpana osasi nyhtää bonuslaatoistaan maksimitehot irti.

Leppoisaa ja sujuvaa perhepeliä etsiville Copenhagenia on helppo suositella.

Krass Kariert on pitkään mielessä ollut korttipeli, jonka nyt sain aikaiseksi hankkia. Peli on jännä sekoitus tikkipeliä ja kiipeämispeliä: edellisen pelaajan pelaama setti on ylitettävä ja jos ei voi tai ei halua, pitää passata, kuten kiipeämispeleissä, mutta tikkipelien tapaan pelataan kerralla kuitenkin vain kerran pöydän ympäri.

Kädestä voi pelata yksittäisiä kortteja, kahden kortin settejä (suora tai pari) ja kolmen kortin settejä (suora tai kolme samaa), mutta jos pelaa useamman kuin yhden kortin, niiden on oltava kädessä vierekkäin – eikä korttejaan saa tietenkään järjestellä. Tavoitteena on olla häviämättä jakoja, voittamisella ei ole niin väliä. Krass kariert on mukavan kiero peli, jota on helppo suositella ovelien korttipelien ystäville. Viidellä pelaajalla lienee ilmeisesti vähän vaaraa pelin venymisestä epämukavaan mittaan, mutta ainakin kolmella peli toimi mukavasti.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33.

2. Naisen suunnittelema peli: Krass Kariert – Pelin on suunnitellut saksalainen Katja Stremmel. Stremmel on ammatiltaan kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

15. Peli kesti yli 2 tuntia: 1825 – Kuuden tunnin mittaisena tämä lienee heittämällä vuoden pisin peli.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Ei muuta toistaiseksi, koska kesä, mutta työn alla on parikin juttua – prosessit vain vähän venyvät näin kesäaikaan.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *