Kategoriat
Peliarvostelut

Pharaoh Code

Onko matematiikasta hauskaksi peli-ideaksi? Korealaisen Jung-Hun Limin mielestä on, sillä Pharaoh Code on nimellisestä faaraoteemastaan huolimatta silkkaa aritmetiikkaa. Se voidaankin kiteyttää saman tien: Pharaoh Code on takuuvarma valinta alakoulun matematiikanopettajille. Muiden täytyy hieman pohtia.

Pelin idea

Pharaoh Coden kansiPelilaudalla on joukko skarabilaattoja, joissa on lukuja. Laatat on jaoteltu vaikeustason mukaan, helpoimpia laattoja, joissa on yleensä pienempi luku, on enemmän.

Joku pelaajista heittää noppia. Pelissä on kolme noppaa: kahdeksansivuinen, kymmensivuinen ja kaksitoistasivuinen. Nyt pelaajien tehtävänä on muodostaa vähintään kahta noppaa käyttäen yhtälö, jonka tuloksena on jonkun skarabilaatan luku. Yhtälössä saa  käyttää yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskua, ja laskutoimituksia saa ryhmitellä suluilla.

Kun joku onnistuu tällaisen yhtälön keksimään, hän nappaa skarabilaatan laudalta ja kääntää tiimalasin. Kierros kestää sen verran kuin tiimalasin hiekka valuu ja käytetyistä säännöistä riippuen joko muilla on mahdollisuus noukkia itselleen yksi laatta, tai kaikilla on vielä mahdollisuus kerätä niin monta laattaa kuin ehtii.

Kierroksen päätteeksi kerättyjen laattojen laskutoimitukset pitää pystyä näyttämään oikeiksi. Väärin perustein poimitusta laatasta menettää pelin lopussa pisteitä, muuten kerätyt skarabit ovat plussaa. Peliä jatketaan, kunnes skarabilautaa ei enää pysty täyttämään.

Yksinkertainen peli

Pharaoh Code on säännöiltään erittäin helppo peli. Muuten sen pelaamisen helppous riippuu täysin pelaajien päässälaskutaidoista ja jonkin verran paineensietokyvystä. Nopeus on valttia.

Valitettavasti pelin perusluonne on sellainen, että tasaiset pelit voivat olla harvinaisia. Todennäköisesti joku pelaajista on aivan ylivoimainen.

Käytännössä Pharaoh Code onkin mainio peli joihinkin tarkoituksiin, mutta ei erityisen käyttökelpoinen yleiskäyttöön. Kaikkien mielestä kun pika-aritmetiikka ei ole mukavaa… Perhepeliksi nopeuspelit yleensäkin ottaen sopivat kehnonlaisesti, koska aikuiset ovat ylivertaisia. Jos kotoa löytyy useampi alakoululainen, tästä saa kyllä keskimääräistä hauskemman laskuharjoituksen. Aivan ehdottomasti peli sopii oppimispeliksi ja koulun matematiikantuntien kevennykseksi.

Minä pidin pelistä, mutta tiedän, että peliporukassa tätä ei toista kertaa pöytään saa, eikä tälle kotioloissakaan vielä vähään aikaan ole käyttöä (vanhin lapseni aloitti juuri koulun ja on siten vähän nuori vielä näihin treeneihin), eli kiinnostava peli, mutta ei perin käytännöllinen.

Pharaoh Coden nopat ja laattoja. Kuva: Mikko Saari
Pharaoh Coden nopat ja valikoima laattoja. Kuva: Mikko Saari

Faktat Pharaoh Codesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2013)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, sen jälkeen pelin mutkikkuus riippuu vain pelaajien aritmetiikantaidoista.

Onnen vaikutus: Sattumaa on mukana vain noppien heittelyn muodossa, mutta nopat ovat samat kaikille.

Vuorovaikutus: Vain kisaa siitä, kuka on nopein, muuten toisen peliin ei voi puuttua.

Teema: Egyptiteema on täysin yhdentekevä.

Uudelleenpelattavuus: Siinä vaiheessa kun joku pelaajista osoittautuu aivan ylivoimaiseksi, mielenkiinto saattaa hivenen karista.

Kieliriippuvuus: Itse peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–5; voinee tällä yksinkin treenailla, mutta aikapaineen puuttuessa puuttunee mielenkiintokin.

Pituus: 20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *