Valley of the Kings on pieneen laatikkoon pakattu pakanrakennuspeli. Pelaajat ovat faaraoiden aikakauden egyptiläisiä aatelisia tarkoituksenaan valmistautua tuonpuoleiseen täyttämällä hautansa sopivilla esineillä eli artefakteilla.
Valley of the Kings pohjaa pakanrakennuksen perinteisiin: alkupakan koko on kymmenen korttia ja käteen nostetaan viisi korttia. Valley of the Kingsin oma juttu kuitenkin on, että pelkkä korttien kerääminen pakkaan ei pisteitä anna, vaan ne pitää myös pelin aikana ehtiä pakasta poistamaan eli pelin termein hautaamaan.
Peli päättyy, kun pelin kahteen kauteen jaettu noin 60 artefaktikortin pakka on käyty läpi, jäljellä ei ole enää yhtään korttia ja kaikki pelaajat ovat tehneet saman määrän vuoroja.
Elämää tämänpuoleisessa – pelivuoro
Pelaajat tekevät vuoronsa vuorotellen. Omalla vuorollaan pelaaja pelaa kädessään olevat korttinsa kolmella eri tavalla. Kunkin kortin voi käyttää joko rahana ja ostona tai sitten toteuttaa kortin toiminnon. Kerran vuorossa yhden käsikorteistaan voi myös haudata.
Uusia kortteja ostetaan kuuden kortin muodostaman pyramidin (1-2-3) pohjalta ja ne laitetaan poistopakkaan. Kun pyramidista poistuu kortti, niin se sortuu loogiseen tapaan tuoden ylemmältä tasolta kortin alemmalle. Pyramidi täydennetään vasta vuoron lopussa. Jos pyramidiin ei tullut vuoron aikana muutosta, pelaaja poistaa pyramidista yhden kortin hautuumaalle, mikä varmistaa pelin etenemisen.
Kullakin erilaisella kortilla on oma toimintonsa. Toiminnot saattavat sisältää hautaamistoimintoja, korttien nostamista ja ottamista pyramidista, pyramidin muokkaamista ja niin edelleen. Toimintoja on siis lukuisia ja myös aloituspakan korttien toiminnoista on hyötyä pitkin peliä.
Hautaamalla korteista saa pisteitä. Aloituspakan kortit ovat yhden pisteen arvoisia kukin. Uniikit kortit antavat ilmoittavansa määrän voittopisteitä. Loput kortit kuuluvat setteihin ja tuottavat pisteitä setin erilaisten haudattujen korttien lukumäärän neliön verran. Settien koko vaihtelee pelistä riippuen kolmesta seitsemään ja kutakin settikorttia on pakassa kaksi kappaletta. Tuplakappaleet eivät ylimääräisiä pisteitä tuota.
Vuoron lopuksi pelatut ja pelaamattomat kortit laitetaan poistopakkaan, pyramidi täydennetään ja käteen nostetaan uudet viisi korttia.
Anubiksen vaaka – tuomio
Valley of the Kings -sarja on ehkäpä suosikkini puhtaista pakanrakennuspeleistä. Peli on pienikokoinen ja tarjoaa hyviä pulmia pähkäiltäväksi. Haudatako hyödyllinen kortti jo nyt ja varmistaa pisteet vaiko kierrättää sitä vielä pakassa? Käyttääkö kaikki kortit rahana, jolloin pyramidista saa paremman kortin, mutta silloin vuoron hautaustoiminto jää käyttämättä. Vuorot eroavat toisistaan, mutta toisaalta ne ovat tasaisen mielenkiintoisia. Lisäksi pelin eteneminen on helposti seurattavissa.
Egypti-teema ei ehkä ole hirveän syvällinen, mutta pyramidia on hyödynnetty pelimekaniikassa ja onpa alkupakan koostumuskin pyramidimainen: neljää erilaista korttia, joita on 1, 2, 3 ja 4 kappaletta. Voipahan pelistä vielä oppia hiukan egyptologiaa korttien sisältämän lyhyen historiallisen tekstin perusteella ja kuvituskin on kelvollista.
Koirat ja shakaalit, Senet… – useita pelejä
Valley of the Kingsiä on olemassa kolme eri versiota: alkuperäinen, Afterlife ja Last Rites. Kaksi ensimmäistä jakavat samat aloituspakkojen kortit ja niissä olevat setit ovat samankokoisia. Ne ovat myös ehkä hieman yksinkertaisempia kuin Last Rites. Last Rites keskittyy myös artefaktien sijaan ihmisiin: pappeihin, käsityöläisiin ja muihin oppineisiin ja ammatinharjoittajiin ja heidän osaltaan pelitermi hautaaminen tarkoittaa hautaamiseen liittyvien valmistelujen tekemistä, mistä ohjekirja muistuttaa.
Tänä keväänä (2019) Kickstarteriin tuli myös kaikki kolme versiota yhdistävä Premium Edition, jossa muun muassa kortit on suurennettu tarot-kokoon. En ole vakuuttunut suurempien korttien ja isomman pelilaatikon tarpeellisuudesta, jotka sotivat pienen pelin etuja vastaan, mutta toki Premiumissa tulee olemaan myös muutakin, ja uuttakin, sisältöä. Jos kiinnostus heräsi, suosittelen kokeilemaan jollakin aiemmista versioista.
Faktat Valley of the Kingsissä
Suunnittelija: Tom Cleaver
Julkaisija: AEG (2014)
Mutkikkuus: Kohtalainen, hieman genren arkkivaari Dominionia monimutkaisempi.
Onnen vaikutus: Pienehkö. Tilanteeseen parhaiten sopivan käden tai kortin nostaminen on onnen takana, mutta muuten pelaaja tekee valintansa ostojen, hautaamisen ja toimintojen suhteen.
Vuorovaikutus: Kohtalainen. Pelissä on joitakin toisia pelaajia haittaavia kortteja, mutta alkupakassa on sisäänrakennettuna suojakortti, jos sen vain sattuu oikeaan aikaan nostamaan. Suurin vuorovaikutus on pyramidissa, josta toisen kaipaamia kortteja voi yrittää poistaa. Jotkin toiminnoista antavat muiden pelaajien tehdä tai valita jotain.
Teema: Muinainen Egypti istuu teemaksi, vaikkei pelatessa nyt erityisesti egyptiläiseltä aateliselta tunnukaan.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Korttien ilmaantumisjärjestys kautensa aikana on sattumanvarainen, mikä tekee valinnoista ja peleistä erilaisia.
Kieliriippuvuus: Suuri. Korteissa on oleellista tekstiä.
Pelaajamäärä: 1–4. Parhaimmillaan kolmella. Useamman eri version omistamalla myös kuuden hengen pelit ovat mahdollisia, mutta totuus on, etteivät pakanrakennuspelit parane lisäpelaajilla.
Pituus: 45–60 minuuttia.
Yksi vastaus aiheeseen “Valley of the Kings”
VotK on ollut vuosia suosituin kaksinpelimme, etenkin LastRites-pakka. Jokaisessa pakassa riittää hämmästyttävästi uudelleenpelattavuutta kahdellekin. Kiltissä 2p:ssä on kyllä vaarana, että ei tule hävittäneeksi luutarhaan niitä 2. tai 3. pelin kortteja jotka ovat aivan ylivoimaisia yhdessä.
Periaatteessahan nuo pakkojen setit on tarkoitettu yhdisteltäviksi, jahka kyllästyy pakka/peli-lähtökohtiin. Suosituksia yhdistelyihin löytyy AEG:stä:
https://www.alderac.com/2017/11/25/combining-valley-of-the-kings-sets/
ja bgg:ssä joku kertoo yhdistäneensä kaikkien pakkojen setit (ilman duplikaatteja) pitkäksi peliksi
https://boardgamegeek.com/thread/1917795/combining-sets