Kategoriat
Peliarvostelut

Crystal Code

Tämän pelin teemaksi on keksitty syystä tai toisesta Da Vincin kaltaisten renessanssinerojen koneenrakennusprojektit. Varsinaisesti kyse on kuitenkin pulmapelistä, jossa pelaajat ratkovat ongelmia pikavauhtia keräten palkkioita nopeasta suoriutumisesta. Koneenrakennus on vain erikoinen käänne pisteenlaskussa.

Pelin idea

Crystal Coden kansiPelin ydin on pulmanratkonnassa. Pelaajille jaetaan viisi viisikulmiota, joista tulee tehdä ketju tietyt ehdot täyttäen. Nopein ratkaisija saa parhaan palkkion, mutta kaikki, jotka onnistuvat tehtävässä ennen tiimalasin loppumista saavat myös palkinnon.

Palkintona tulee kortteja ja kristalleja. Niistä rakennetaan konetta. Pelaajien tavoitteena on mahdollisimman suuri, suljettu kone, jossa kaikki kortit istuvat toisiinsa saumatta ja jokainen kristallinpaikka on täytetty kristallilla.

Pelin lopussa voiton vie suurin suljettu kone, eli kesken jäänyt suurvimpain häviää pienelle, mutta valmiille. Menestyksekkäin pelaaja voi siis hävitä, jos yrittää kurkottaa liian korkealle eikä pysty sulkemaan konettaan ennen pelin loppua.

Tasoittavaa satunnaisuutta

Crystal Code ei ole erityisen eksakti peli. Viisikulmiopulmien vaikeustaso vaihtelee villisti. Osa pulmista ratkeaa nopeasti, osa on paljon vaikeampia, osa ei ratkea ollenkaan. Tämä piirre pilaa pelin niille, jotka eivät tällaista satunnaisuutta kestä, mutta toisaalta osaltaan tasoittaa peliä.

Pulmapeleissä osa pelaajista on yksinkertaisesti muita parempia, usein ylivoimaisesti. Vaikeustason satunnainen vaihtelu voi kaventaa eroja. Koneenrakennus on mielenkiintoinen lähestymistapa pisteenlaskuun. Sekin antaa periaatteessa perässä tuleville mahdollisuuden voittaa tappioasemasta.

Pelin suunnittelija Grzegorz Rejchtman on suunnitellut myös toisen vastaavantyylisen pulmapelin, Ubongon. Ubongon pulmat ratkeavat kaikki ja ovat muutenkin vaikeustasoltaan tasaisempia. Ubongo onkin merkittävästi hiotumpi ja parempi peli ja ansaitusti Crystal Codea tunnetumpi. Jos siis Crystal Coden idea kiinnostaa, osta Ubongo.

Suunnittelija:
Julkaisija: Tactic
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *