Kategoriat
Peliarvostelut

Pick Picknic

Ikä: 6+. Kanamainen Pick Picknic on hauska lastenpeli, joka sopii mainiosti myös aikuisten älyvapaaksi filleriksi.

Pick Picknicissä nälkäiset linnut taistelevat pelloilla maissinjyvistä. Sen lisäksi, että on muita lintuja ovelampi valitsemaan oikeat pellot, on osattava myös varoa kettuja. Pick Picknic on kaoottinen ja lähes täysin tuuripohjainen peli, mutta siitä huolimatta se on erittäin hauska täytepeli, joka sopii erityisesti peli-iltojen lopettajaksi.

Pelin kulku

Pick Picknicin kansiPelissä on kuusi eriväristä peltoa. Jokaista peltoa kohti on pakassa lintuja, joiden arvo vaihtelee kolmen ja kuuden pisteen välillä. Näiden lisäksi on arka lintu, jonka arvo on miinus kaksi pistettä. Lintujen lisäksi jokaista peltoa kohti on myös kettuja, joiden arvo vaihtelee myös kolmen ja kuuden välillä.

Peli etenee siten, että jokaiselle pelaajalle jaetaan pakasta viisi korttia. Linnut ja ketut ovat samassa pakassa. Tämän jälkeen jokaiselle pellolle asetetaan maissinjyvä, jonka arvo on väristä riippuen yhdestä kolmeen pistettä. Pelaajat valitsevat kädestään kortin ja paljastavat sen yhtä aikaa. Sinisen linnun valinnut pelaaja menee syömään siniselle pellolle ja niin edespäin.

Jos samalle pellolle eksyy useampia lintuja, syntyy tappelu ruoasta. Mikäli pelaajat eivät halua jakaa tarjolla olevia maisseja, riita ratkaistaan sillä, että pelaajat heittävät noppaa ja lisäävät silmäluvun lintunsa pistearvoon. Suuremman yhteissumman saanut pelaaja saa kaikki pellon maissit. Jos pellolla vierailee arka lintu, se ei jää taistelemaan muiden lintujen kanssa, vaan nappaa yhden jyvän ja pötkii pakoon. Tyhjältä pellolta arka lintukin uskaltaa syödä kaikki maissit.

Ketut eivät syö maissia, vaan pellolla vierailevia lintuja. Jos ketun valinneen pelaajan pellolle eksyy lintuja, kettu syö ne kaikki ja saa pisteitä lintujen pistearvon mukaan. Useamman ketun osuessa pellolle syntyy tappelu, joka ratkaistaan kuten lintujen kanssa. Aran linnun osuessa ketun pellolle lintu pääsee karkuun ja kettu joutuu ottamaan linnun pistearvon mukaiset miinus kaksi pistettä.

Joka kierroksen lopuksi jokaiselle pellolle lisätään uusi maissinjyvä ja pelaajat nostavat pakasta uuden kortin. Peli jatkuu, kunnes kaikki pelissä olevat maissinjyvät on asetettu pelloille.

Viehättävää kuvitusta. Kuva: Chris Norwood / BGG
Doris Matthäusin kuvitus on hauskaa. Kuva: Chris Norwood / BGG

Satunnaista mutta hauskaa

Herkkupöytä on katettu. Kuva: Chris Norwood / BGG
Kanojen herkkupöytä on katettu. Kuva: Chris Norwood / BGG

Pick Picknic on täysin sattumanvarainen peli, jossa taktiset ratkaisut ovat hyvin alkeellisia. Kyseessä on oikeastaan lastenpeli, jota pystyvät pelaamaan alle kouluikäiset lapsetkin. Satunnaisuudestaan ja lapsellisuudestaan huolimatta Pick Picknic on kuitenkin osoittautunut hyvin suosituksi täytepeliksi monissa peliporukoissa. Peli on niin hölmö, että siihen on mahdotonta suhtautua vakavasti.

Pelin henki on sellainen, että kaoottisuudesta huolimatta ratkaisuiden miettiminen on hauskaa. ”Valitsenko pellon, jossa on eniten maissia, vai harhautanko valitsemalla vähemmän pisteitä tuottavan pellon. Vai olisiko nyt oikea aika pelata kettu?”

Omissa peliporukoissani Pick Picknic on osoittautunut ajoittain suosituksi peliksi etenkin pelisession lopuksi tai aluksi. Peli sopii hyvin nollaamaan aivoja raskaan pelin tai pidemmän session jälkeen. Itselläni olevan saksalaisen painoksen nimi on sellainen (Hick Hack in Gackelwack), että peliä ehdottaa pelattavaksi jo siksi, että saisi sanoa nimen ääneen.

Muunnelma

Usein pelataan variaatiota, jossa peltoja on yksi enemmän kuin pelaajia. Tällöin osutaan useammin samoille pelloille ja pelaaminen on hauskempaa.

Faktat Pick Picknickistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Zoch, Rio Grande Games (2001)

Mutkikkuus: Pelin säännöt oppii lapsikin hetkessä.

Onnen vaikutus: Erittäin suuri.

Vuorovaikutus: Pelin viehätys perustuu suureen vuorovaikutukseen.

Teema: Kaikessa hölmöydessään teema toimii hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Eihän tätä peräkkäisiä matseja kukaan jaksa pelata, mutta muuten peli säilyttää viehätyksensä hyvin.

Kieliriippuvuus: Täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–6, parhaimmillaan suuremmilla pelaajamäärillä.

Pituus: 15–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

3 vastausta aiheeseen “Pick Picknic”

Sen verran vanha peli on kyseessä, että ei taida Suomesta helpolla löytyä. Ainakaan Lauta-, Fantasia- tai Puolenkuun pelit ei näytä tuota myyvän tällä hetkellä. Sokkona tilaamalla peliä saa kyllä ainakin Saksasta esimerkiksi Milan Spielestä. Saksankielinen versio sisältää myös englanninkieliset säännöt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *