Kategoriat
Peliarvostelut

La Cucaracha Loop

Ikä: 5+. Hexbug Nano -torakka palaa taas peliareenoille. La Cucaracha Loop on yksinkertainen heitä-ja-liiku-peli, jota maustaa peliä häiriköivä sähkötorakka. Pääsetkö maaliin ennen kuin torakka tuuppii sinut pois reitiltä?

La Cucaracha -peli hyödynsi Hexbug Nano -sähkötorakkaa lautapelielementtinä. Ilmeisesti peli on käynyt kaupaksi sen verran hyvin, että brändiä on haluttu jatkaa – etenkin kun tarjolla on uusi kiipeilemään pystyvä v2-malli torakasta.

La Cucaracha Loop -pelin ovat suunnitelleet monia laadukkaita perhepelejä tehneet Inka ja Markus Brand, joiden tunnetuin peli harrastajien näkökulmasta lienee Village.

La Cucaracha Loop on vetovoimaisen näköinen peli: pelilaudalla on värikkäät muoviputket, joita pitkin torakka pääsee siirtymään pelilaudan alle ja sieltä takaisin ylös. Putkissa ryömivä torakka on ainakin lasten mielestä kiehtova juttu.

Heitä ja liiku

La Cucaracha Loopin kansiValitettavasti peli ei ihan täytä odotuksia, mitä itse pelimekaniikkaan tulee. La Cucaracha oli hauska, vauhdikas ja vähän tavanomaisesta poikkeava. Silmukkaversio sen sijaan on yksinkertainen heitä ja liiku -peli, jossa pelaajien on juoksutettava kolme kuoriaista pelilaudan poikki noppaa heittämällä.

Torakan juju on siinä, että nopanheitto ja kuoriaisten liikuttaminen keskeytyy, kun torakka ilmestyy putkeen ja syöksyy pelilaudalle. Pelaajat katselevat, kun torakka säntäilee ympäri lautaa tönien kuoriaisia ympäriinsä.

Kun torakka sujahtaa takaisin putkeen ja siirtyy pelilaudan alle, kuoriaisten tilanne tarkastetaan: kuoriaiset, jotka on tönitty kokonaan pois ruudustaan, palautetaan radan alkuun. Kuoriaiset, jotka ovat edes osin ruudussa, palautetaan takaisin ruutuun – parhaassa tapauksessa pääsee pidemmälle kuin mistä lähti.

Peli päättyy, kun joku saa kolmannen kuoriaisensa maaliin. Sen syvällisempiä ulottuvuuksia tässä torakkapelissä ei ole.

Parempi teoriassa kuin käytännössä

Peli on innostavan näköinen ja Hexbug-torakka ihan yhtä hauska kuin edellisessäkin pelissä. Harmillisesti pelimekaniikka jättää nimekkäistä suunnittelijoista huolimatta toivomisen varaa. Yksinkertainen heitä ja liiku -pelimekaniikka ei juuri nyansseja tarjoa.

La Cucaracha Loopin pääkikka eli putkista ylös ja alas säntäilevä torakka ei sekään käytännössä toimi aivan täydellisesti. Torakan liike on arvaamatonta, hyvässä ja pahassa. Joskus torakka viipyy laudan alla pitkän aikaa, jolloin peli voi ratketa nopeasti, etenkin pelilaudan lyhyemmällä puolella.

Toisinaan torakka taas säntää ylös saman tien alas mentyään, eivätkä pelaajat juuri ehdi noppaa heittää. Torakan riehuminen pelilaudalla voi kestää aika pitkäänkin ja torakan katselu käy nopeasti tylsäksi: sehän oikeastaan estää pelaajia pelaamasta peliä.

On ihan hauskaa, että torakka käy vähän tuuppimassa nappuloita, mutta jos se juuttuu moneksi minuutiksi kiertelemään pelilautaa, tylsäähän se on. Päädyimme testipeleissä pari kertaa palauttamaan torakan putkiin manuaalisesti, kun se ei itse tajunnut lopettaa ajoissa.

Lisäksi torakka tuntui laudalla riekkuessaan pyörivän pääasiassa lautaa ympäri, tönien reunoilla olevia kuoriaisia. Keskellä lautaa olevat kuoriaiset saivat yleensä olla aivan rauhassa.

Torakka valloillaan. Kuva: Mikko Saari
Torakka riekkuu laudalla tuuppimassa kuoriaisia paikoiltaan. Kuva: Mikko Saari

Yksinkertaisten pelien ystäville

La Cucaracha Loop on hauskan näköinen peli, joka meillä ainakin herätti innostusta ulkonäöllään. Innostus lopahti kuitenkin pelimekaniikkaan perehtymiseen, paitsi nuorimmalla torakkaintoilijalla, joka Hexbug-torakoita rakastaa muutenkin.

Veikkaankin, ettei peli saa meillä aivan samalla tavalla pelikertoja kuin alkuperäinen La Cucaracha, joka on kaikessa hektisyydessään mainio peli.

La Cucaracha Loopia suosittelisin lähinnä niille, jotka kaipaavat peleiltä nimenomaan yksinkertaisuutta ja erittäin helppoja sääntöjä. Tavanomaisiin heitä ja liiku -peleihin verrattuna La Cucaracha Loopissa on kieltämättä vähän lisäpotkua.

Torakka vauhdissa. Kuva: Mikko Saari
Torakalla on vauhti päällä. Välillä sitä saa silti odotella tuskallisen kauan. Kuva: Mikko Saari

Faktat La Cucaracha Loopista

Suunnittelija,

Julkaisija: Ravensburger (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset: heitä noppaa ja liiku. La Cucaracha Loop on vähän turhankin yksinkertainen ja suoraviivainen peli. Toisaalta peli toimii mainiosti myös pienempien pelaajien kanssa, ikäsuositus on 5+, mutta kyllä tätä jo nelivuotiaiden kanssa pelaa.

Onnen vaikutus: Useamman nappulan käyttäminen on perinteinen keino lisätä yksinkertaisiin noppapeleihin taktikointia, mutta tässä se ei oikein toteudu. Peli on hyvin paljon tuurista kiinni.

Vuorovaikutus: Siisti kilpajuoksu, jossa nopein voittaa. Toisia pelaajia ei voi estää tai häiritä millään tavalla.

Teema: Hexbugien ystävälle peli on varmasti vetävä juttu, silmukkaputket ovat toki hienot ja kiehtovat.

Uudelleenpelattavuus: Pelin perusmekaniikka on tylsä ja kun torakkakin tuo peliin paljon tylsää odottelua, La Cucaracha Loop menettää vetovoimaansa nopeasti.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, kaksinpeli on vähän tylsä, mutta kaksinpelissä .

Pituus: noin 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *