Kategoriat
Peliarvostelut

Tower of Babel (Der Turmbau zu Babel)

Reiner Knizian pelien kohdalla tyypillinen valitusvirsi on teeman ohuus. Vaikka Knizia omien sanojensa mukaan aloittaakin usein teemasta, monessa Knizian pelissä teema on kieltämättä hieman sivuosassa. Sama koskee tietysti europelejä yleensäkin.

Tower of Babelin teemakaan ei aivan täysin istu. Pelaajat rakentavat antiikin kahdeksaa ihmettä — Baabelin torni on otettu mukaan kahdeksanneksi ihmeeksi — mutta kaikkia ei edes saada valmiiksi pelin aikana. Pelin alaotsikko kuuluukin “… eli miksi maailman kahdeksatta ihmettä ei koskaan saatu valmiiksi”. Tähän peliin sopisi joku toinenkin teema mainiosti.

Pelin idea

Tower of Babelin kansiMaailman ihmeet koostuvat aliprojekteista, joita pelaajat valmistavat. Kullakin projektilla on suuruus, 3-6 korttia, ja väri. Vuorollaan pelaaja valitsee jonkun projektin, jota yrittää rakentaa. Muut pelaajat voivat tarjota kortteja rakentamiseen. Rakennuttaja valitsee, keneltä ottaa kortit ja käyttää halutessaan omia korttejaan.

Rakentamaan päässeet saavat rakennusmerkkejä ihmeen kohdalle; tavoitteena on kerätä enemmistöjä. Ne, joiden tarjous torjuttiin, saavat tarjouksensa korttimäärän verran voittopisteitä lohdutuksena. Kun ihmeet valmistuvat, ne pisteytetään enemmistöjen perusteella, tarjolla olevien pisteiden määrä kasvaa pelin loppua kohti.

Pelaajat yrittävät myös kerätä samanvärisiä settejä rakennusprojekteja kuvaavista kiekoista. Normaalisti kiekon saa rakennuttaja, mutta pelaajat voivat tarjota korttien mukana vaihtoa. Silloin kiekon saa kortit antanut, mutta rakennuttaja saa korvauksena rakennusmerkkejä. Tämä tekee vaihdoista vielä kutkuttavampia.

Kilparakentamista

Tower of Babelin pelivälineet. Kuva: Steve Kearon
Tower of Babelin pelivälineet. Kuva: Steve Kearon

Tower of Babel on tyylikäs peli, erityisesti pienemmillä pelaajamäärillä. Kaikki pelaajat ovat mukana jokaisella kierroksella, joko rakennuttamassa tai tarjoamassa. Pelissä on vuorovaikutusta, joka esiintyy pahimmillaan siten, että joku pelaaja voidaan järjestelmällisesti sulkea tarjouksista pois, joka pienentää voitonmahdollisuuksia huomattavasti.

Pelissä on mukana joukko bonuskortteja, joita pelaajat saavat kun ihmeet valmistuvat. Epävirallisen tiedon mukaan kortit ovat julkaisijan lisäys. Joidenkin mielestä kortit rikkovat pelin eleganssia. Jos korttien tuurielementti ärsyttää, kortit on helppo poistaa pelistä.

Myös pelin ulkoasua olisi voinut vähän piristää. Nyt kansikuva on mainio, mutta pelin sisältö muuten vaisua. Tylsä pelilauta, täysin tarpeettomia puuosia… Pienempi laatikko ja terävämpi toteutus olisi tehnyt pelille hyvää.

Suunnittelija:
Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Tower of Babel (Der Turmbau zu Babel)”

Bonuskortit ovat tosiaan täysin turhia ja lisäksi epäselviä symboliikaltaan. Jätimme ensimmäisen kokeilun jälkeen ne pois peleistä. Peli on perusmekaniikaltaan kuitenkin yksinkertainen, helppo opettaa ja erittäin nopea pelata. Peli on nopeilla pelaajilla ohi puolessa tunnissa, mitä pidän pelkästään plussana.

Babelin torni on yksi suosikeistani ei-pelaajien kanssa pelattavaksi, vaikka lautapeliopas sen luokitteleekin harrastajille suunnatuksi. Varmasti kokeneella pelaajalla on etu, mutta aloittelijallekin peli on miellyttävä, vaikkei kovin kummoiselta näytäkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *