Kategoriat
Peliarvostelut

The Magic Tower

Ikä: 5+. Vuoden lastenpeli 2014 on The Magic Tower – Lumottu torni, jossa prinssi ja velho yrittävät kilvan päästä lumottuun torniin vangitun prinsessan luokse.

Inka ja Markus Brand ovat päteviä moneen kertaan palkittuja pelisuunnittelijoita. Yksi palkintorohmu on ollut The Magic Tower, joka voitti viime vuonna Saksassa parhaan lastenpelin Kinderspiel des Jahres -palkinnon ja tänään Suomen Vuoden lastenpeli -palkinnon. Se ei ole mikään ihme, sillä The Magic Tower tai Lumottu torni on näyttävä ja toimiva lastenpeli.

Vuoden lastenpeli 2014Ulkoasu on kohdillaan, sillä peli on Drei Magier Spielen tuotantoa ja kuvitukseltaan firman luottokuvittajan Rolf Vogtin käsialaa.

Pelin kulku

Magic Towerin kansiPrinsessa on joutunut pulaan, vangiksi lumottuun torniin. Reipas Robin säntää apuun ja saa vastaansa pahan velhon. Tässä kohtaa voisi pitää luennon siitä, miten kulunut aihe pulassa oleva prinsessa on ja miten joskus olisi hienoa, että pulassa olisi prinssi ja reipas prinsessa hoitaisi pelastushommat, mutta olkoot nyt tämän kerran – mutta ensi kerralla jotain vähän vähemmän väsynyttä aiheeksi, kiitos.

Yksi pelaajista on paha velho ja muut ohjastavat yhdessä Robinia. Velho piilottaa tornin avaimen yhteen pelilaudan lokeroista. Joka vuoro heitetään kahta noppaa: nopat kertovat paljonko Robin ja velho liikkuvat ja kumpi liikkuu ensin. Pelaajat liikuttavat nappuloita laudalla ja jos nappula astuu laatalle, jonka alla on piilossa avain, magneetti nappaa avaimen.

Pelaaja, joka löysi avaimen, saa sovittaa sitä yhteen taikatornin kuudesta lukosta. Jos lukko on oikea, prinsessa sinkoutuu ulos tornista (kirjaimellisesti) ja pelaaja voittaa. Jos lukko ei vapauta prinsessaa, velho piilottaa avaimen johonkin toiseen lokeroon ja peli alkaa alusta ja etsijät yrittävät uudestaa, kunnes joku saa prinsessan vapautettua.

Mukava kaksinpeli

Lumotun tornin parempiin puoliin kuuluu se, että se on hyvä kaksinpeli. Pelistä nauttiminen ei vaadi isoa laumaa pelaajia, vaan kaksi riittää – vaikkapa vanhempi ja lapsi. Peli on myös sen verran tuuripeli, että aikuista vastaan pelaavalla lapsella on voiton mahdollisuus. Tämä on hyvä: monet kuitenkin pelaavat lastenpelejä yhden lapsen kanssa.

Peliin mahtuu onneksi myös enemmän pelaajia. Silloin peli muistuttaa hieman yhteistyöpeliä, sillä Robinin etsintäpartio voittaa tai häviää yhdessä.

Pelissä on hauskaa epäsymmetrisyyttä. Velho tietää, missä avain on piilossa, joten velholla on selvä etulyöntiasema. Sitä tasapainottaa se, että velho aloittaa laatikon ulkopuolella olevalta lisälaudalta, mikä antaa Robinille noin kolme vuoroa etumatkaa. Molemmilla on siis oiva mahdollisuus voittaa.

Ansiokas palkintovoittaja

Lumottu torni on erinomainen lastenpeli: se on komponenteiltaan laadukasta työtä (olettaen että prinsessan lentoon sinkoava tornihärveli kestää käyttöä), näyttää hyvältä ja on mukava pelata. Pelissä on sopivasti tuuria, että voittaa voi kuka tahansa, mutta myös sen verran valinnanvaraa, että peli ei tunnu automaatilta, vaan itsekin saa päättää, mitä tekee.

Vuoden peli -raati valitsi mielestäni erinomaisen Vuoden lastenpelin.

The Magic Tower. Kuva: Bergsala Enigma
Kuva: Bergsala Enigma

Faktat The Magic Towerista

Suunnittelija,

JulkaisijaDrei Magier Spiele (2012), Enigma (2014)

Mutkikkuus: Säännöt ovat selkeät ja yksinkertaiset ja pelaaminen onnistuu lapsilta ilman aikuisten apuakin.

Onnen vaikutus: Pelin voittaa pitkälti hyvällä tuurilla.

Vuorovaikutus: Vähänlaisesti, mutta eipähän kukaan pahoita mieltään pelistä.

Teema: Prinsessan pelastaminen on aiheena tympeä kuin mikä, mutta kuvitus on kyllä näyttävää.

Uudelleenpelattavuus: Peliä on sen verran hauska pelata, että se kestää kyllä käyttöä kymmeniä pelikertoja.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii ehkäpä parhaiten kaksinpelinä.

Pituus: 10–15 minuuttia.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “The Magic Tower”

Tämän arvostelun innoittamana kävin hakemassa tekeleen kaupasta ja suorinta tietä kotiin kokeilemaan 4-vuotiaan poikani kanssa.

Erinomaista viihdettä! Sekä isä, että poika tykkäsivät kovasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *