Kategoriat
Uutiset

Competolta kaksi kotimaista uutuutta kesällä

Toscana -kansikuva

Competo julkaisee kesällä kaksi kotimaista uutuuspeliä. Kimmo Sorsamon Tori jatkaa Epäillyt-pelin aloittamaa Helsinki-trilogiaa. Pelaajat ovat torikauppiaita Helsingin Kauppatorilla kesällä 1952, olympialaisten aikaan. Kaupunki kuhisee turisteja, joten ovelalle bisnesmiehelle on paljon mahdollisuuksia. Pelaajat yrittävät saada kojuilleen torin vauraimmat asiakkaat.

Toinen uutuus on Toscana, jonka on suunnitellut Paul Laane. Se vie pelaajat viininviljelyksen pariin. Pelaajilla on omat viinitilansa, jotka pitää saada menestymään mahdollisimman hyvin. Pelaajat pääsevät palkkaamaan työntekijöitä, järjestämään maistajaisia, valmistamaan viiniä ja myymään sitä viinipörssissä. Menestys vaatii oveluutta ja bisnesvainua.

Tori -kansikuva

Pelit ilmestyvät kesällä yhtä aikaa kaikissa Pohjoismaissa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

9 vastausta aiheeseen “Competolta kaksi kotimaista uutuutta kesällä”

Onko pelien sisällöstä tätä tarkempaa tietoa vielä tarjolla?

Ei, tuossa on jotakuinkin kaikki, mitä saamassani lehdistötiedotteessa kerrottiin. Toscana lienee kuitenkin hieman kevyempi peli, eikä varsinainen taloussimulaatio. Veikkaan, että kumpikin on kuitenkin pääasiassa suunnattu suurelle yleisölle – mikä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö ne voi olla ihan fiksuja pelejä. Toscana kuulostaa noista lähtökohtaisesti hieman kiinnostavammalta, mutta saapa nähdä. Eiköhän nuo saada Lautapelioppaan syyniin niin pian kuin mahdollista.

Molemmat pelit ovat kyllä ainakin demotuksen perusteella aikuisten peli -kategoriaan kuuluvia ja ehkä enemmän pelaajille suunnattuja kuin mitä voisi kuvitella.

Toscana on talospeli, jossa rakennellaan ensin tuotantokoneisto, joka laitetaan sitten tuottamaan pelin lopussa mahdollisimman tehokkaasti. Tori on puolestaan alue-enemmistöpeli suhteellisen omintakeisella resurssienkeruumekaniikalla varustettuna.

Nämä ovat suomalaisittan mielenkiintoisen pelivuoden ensimmäiset mielenkiintoiset uutuudet mutta emmeköhän vielä kuule muutamasta muustakin pelistä lähitulevaisuudessa! ;)

Toscanan osalta Antti on ihan oikeassa – se on aikuisemmalle yleisölle suunnattu. Ulkoasun suunnittelussa olen myös tähdännyt humoristisen modernilla retro-ilmeellä miellyttämään juuri aikuisempaa makua. Peli sinällään ei ole säännöiltään kovin monimutkainen jotteiko sitä pystyisi perheen kanssa pelaamaan. Ikäsuositus on 10+. Mutta teema ja pinnan alta paljastuva moniulotteinen talouspuoli kiinostanevat eniten alkuiltaviinilasin ääressä pelailevia aikuisia.

Enemmän pelaavia viehättänee se, ettei pelissä ole juurikaan satunnaiselementtejä sekä pelin uutuusarvo: kukaan ei tunnu olevan törmännyt aiemmin samanlaiseen resurssienhallinta- ja pörssipelin yhdistelmään. Pelissä jokaisella on kierroksessa 3 toimintoa: palkkaus, viininteko ja kaupankäynti – kierroksen lopussa markkinahinnat päivittyvät. Pelin lopussa eniten rahaa tienannut pelaaja voittaa. Eli tiukasta bisnespelistä on kyse, joka mielestäni mallintaa oikeata talouselämää yllättävänkin todellisesti (mm. kysyntä&tarjonta, monopoliasemat, kulissien takainen kähmintä jne.). Toivon, että pelaajat viihtyvät tämän parissa.

Odottelen Toscanaa kyllä mielelläni, hyvät bisnespelit ovat aina tervetulleita ja viiniteema on ihan kivaa vaihtelua junille. Ihan plussaa, jos peli on sen verran kevyt ja nopea, että sitä voi pelata muussakin kuin kovimmassa bisnespeliseurassa – sitä osastoa kyllä on. Jos muuten Paul olet kiinnostunut tuurittomista bisnespeleistä, suosittelen tutustumaan Winsome Gamesin peleihin.

“Kivaa vaihtelua junille…” Ihan kuin Mikko oikeasti sitä kaipaisi! Mutta meille muille kelpaa kyllä muukin teemoitus.

Kyllä tuo Winsomen juna-pisnesmaailma kiehtoo tutustua. Ja viskiteema on kiintoisa – paljastettakoon, että skottilaisten mallasviskien ystävä ollaan, joten täytyypä miettiä, josko saisi sen teeman pohjalta jotain peliä aikaiseksi. Ehkäpä “Toscana 2: Return to Scotland” tai “Toscana – the land of Whisky”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.