Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 6.6.2016: Tokion uusi kuningas

Viikkokatsaus tarkastelee lautapelimaailman tapahtumia. King of Tokyo uudistuu, Mayfair julkaisee uusia pelejä ja Kickstarterissa on taas uutuuksia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kimmo Leivo.

Ensi viikolla viikkokatsaus pitää kesälomaa, eikä ilmesty!

Junatikkiä ja Ghostbustersia

MikkoOrigins-pelitapahtuman ennakkokatsaus BGG:ssä on avattu. Origins on iso pelitapahtuma Yhdysvalloissa 15.–19.6., ja siellä esitellään joukko pelejä ensimmäistä kertaa.

Itse bongasin listalta ainakin Hisashi Hayashin Trick of the Rails -korttipelin, joka on näemmä parhaillaan Kickstarterissa. Minulla on pelin alkuperäinen japanilainen laitos ja suosittelen kyllä vilkaisemaan: tämä tikkipelin ja junapelin yhdistelmä on varsin kekseliäs viritys.

Peli on kohtuuhintainen, toimitettuna Suomeen yksi kappale maksaa 25 dollaria, joten vaikka toimitus ei ole EU-ystävällinen, hinta on sen verran halpa, että ALVeja ei pitäisi joutua maksamaan. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/justinschaffer/trick-of-the-rails?ref=card

Brian Yun Geister, Geister, Schatzsuchmeister eli vuoden 2014 Kinderspiel des Jahres -voittaja julkaistaan Yhdysvalloissa Ghostbusters: Protect the Barrier Gamena – toki uuden leffan brändillä, kansikuvan naisista päätellen. Aika hienoa ja kelpaisi minullekin. Harmillisesti tätä ilmeisesti varsin mainiota lastenpeliä ei olla vielä nähty Suomessa, johtuisiko sitten siitä, että julkaisija on hankalan iso Mattel – Mattel ei luultavasti ole kiinnostunut myymään käännösoikeuksia muille, mutta ei toisaalta ole innokas julkaisemaan peliä suomeksikaan. Saapa nähdä, miten tämä uusi laitos vaikuttaa asiaan.

Avalon Hill on esitellyt Acquiren ja Robo Rallyn uusia laitoksia. Näistä lisätietoja myöhemmin, nyt on tarjolla vain yksi kuva.

Vihan päivät Budapestissa

MikkoDays of Ire: Budapest 1956 on tullut Kickstarteriin. Pelin on suunnitellut sama tiimi, joka on tehnyt [redacted]-pelin. Pelin aiheena on lokakuun 23. päivän vallankumous, jossa opiskelijat ja intellektuellit kapinoivat kommunistihallintoa vastaan Budapestissa vuonna 1956.

Suomalaisittain tämä kiinnostaa senkin vuoksi, että pelin graafinen suunnittelu on Dale of Merchantsista tutun Sami Laakson tekemään. Pelin kuvitus on Kwanchai Moriyan työtä ja todella tyylikästä.

Vertailukohtina on mainittu Twilight Strugglen tyyliset korttivetoiset sotapelit ja toisaalta Pandemia. Pelissä on yhteistyöpeliä: yksi pelaajista on kommunistihallinto, loput pelaajat ovat vallankumouksellisia. Vaihtoehtona on myös pelata tekoälyn ohjastamaa kommunistihallintoa vastaan. Kommunistien puoli on enemmän Twilight Strugglea, vallankumouksellisten puoli Pandemiaa.

Peli on EU-ystävällinen ja maksaa Suomeen toimitettuna 59 dollaria. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/214167672/days-of-ire-budapest-1956

Steamin viides lisäosa ja muita Mayfairin uutuuksia

Kimmo: Mayfair Games on julkaissut monen junapelaajan suosikkipeleihin kuuluvaan Martin Wallacen Steam-peliin viidennen lisäosan Boxcar. Lisäosassa on kaksi lisäkarttaa, joista Intia toimii 3–5 pelaajalla sekä South Eastern USA 2–6 pelaajalla.

Mukana on myös useampi minilisuri, jotka toimivat aiempien Steam-karttojen kanssa, uusia toimintolaattoja sekä minilisureita, joita on julkaistu aiemmin vain promoina. Lisäosaan kuuluu myös uusia ratalaattoja ja uusi pelilauta, jota käyttämällä lisurikarttoja ei tarvitse enää pelata alkuperäisen pelikartan päällä.

Mukana on myös uusi sääntökirja sisältäen selvennetyt säännöt kaikkiin aiempiin lisäosiin. Boxcar-lisäosan laatikko on myös suunniteltu niin, että kaikki aiemmat Steam-lisäosat mahtuvat siihen.

Mayfair Gamesin tuleviin uutuuksiin kuuluu myös Brett Gilbertin ja Matthew Dunstanin heinäkuussa julkaistava Costa Rica. Peli toimii pitkälti Diamant-pelin tyylisesti, nyt vain pelaajat ovat tutkimusmatkailijoita, ja laattoja käännellään tutkimusmatkan edetessä.

Pelaajat päättävät vuorollaan jatkavatko tutkimusmatkaa muiden mukana isomman eläinkuorman toivossa vai jättävätkö reissun kesken poimien mukaansa siihen mennessä kerätyt eläimet. Pelin tarkoituksena on kerätä settejä harvinaisista ja eksoottisista eläimistä vältellen moskiiton pistoja. Pelissä on siis selkeä tuurielementti mukana. Yksi erä kestää puolisen tuntia ja peli toimii 2–6 pelaajalla.

Toinen Mayfair Gamesin kesän uutuuksista on Matthias Cramerin (Glen More, Lancaster, Helvetia, Rokoko) kaksinpelattava Kreikan mytologiateemainen Fight for Olympus. Tässä korttivetoisessa aluehallintapelissä pelaajat taistelevat käyttäen sotilaita, sankareita ja jumalia.

Mayfair Games ilmoitti myös ostaneensa Zombies!!! -pelisarjan peleistä tunnetun Twilight Creationsin.

Harry Potter ja Tokion kuningas

Mikko: Julkaisija USAOpoly tunnetaan lähinnä miljoonista Monopoly-versioinneistaan, mutta firma on pikkuhiljaa laajentanut julkaisuohjelmaansa. Tämän kesän uutuus on Harry Potter: Hogwarts Battle, yhteistyöpakanrakennuspeli, jossa Harry, Ron, Hermione ja Neville taistelevat Tylypahkan koulua uhkaavia vihollisia vastaan.

King of Tokyo täyttää viisi vuotta. Peli on ilmestynyt 30 eri kielellä ja on myynyt yli 750 000 kappaletta, joten julkaisija IELLO on juhlistanut asiaa pistämällä pelin ulkoasun uusiksi (sillä keinolla peliä myydään näppärästi toiset 750 000 kappaletta, kun fanit päivittävät).

Osasyy taiteen uusimiselle on pelin digitaalinen versio, jota varten pelin alkuperäinen taide on ollut laadultaan riittämätöntä.

Hirviökaartikin vaihtuu hieman. Kraken ja Cyber Bunny joutuvat jäähylle, tilalle tulevat aiemmin vain turnausvoittajille palkintona jaettu Space Penguin ja Cyber Kitty. Kraken kuulemma palaa joskus jossain muodossa, Cyber Bunny sen sijaan sai potkut lakiteknisistä syistä, joten pupua ei tulla enää näkemään. Myös Power Up! -lisäosasta on tulossa uusi versio.

Sääntökirjakin on uusittu. IELLOn mukaan uusi laitos ilmestyy myös suomeksi vuoden 2016 loppuun mennessä.

King of Tokyon uusi kansi

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapelituubin ja podcastin tuotanto on ollut hivenen tauolla Mikon flunssan ja kipakan yskän vuoksi. Koululaisten kesäloman alettua julkaisutahti tulee muutenkin hidastumaan jonkin verran.

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *