Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 5.6.2017: Mennään Peliconiin

Suomen pelimuseossa Tampereella järjestetään Pelicon-tapahtuma, jossa kerrotaan Ropeconin ohjelmasta ja esitellään lauta- ja roolipelien maailmaa.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Pelicon Suomen pelimuseossa 10.6.2017

Lauantaina 10.6. Suomen pelimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella järjestetään Pelicon, jossa esitellään pelaamista. Luvassa on puheohjelmaa, pelautusta sekä pelitohtorin ja hahmotohtorin vastaanotot. Järjestävinä tahoina toimivat Pelimuseon lisäksi Ropecon 2017, lautapelikahvila Taverna, Lautapeliopas, Pathfinder Society Tampere ja Tampereen D&D-pelipäivien porukka.

Puheohjelmassa Pekka Wallendahl esittelee parhaita paloja tämän vuoden Ropeconin ohjelmasta, Tuomo Pekkanen pitää johdatuksen lautapelaamiseen ja minä listaan 20 lautapeliä, jotka kaikkien pitäisi tuntea.

Tohtorien vastaanotolle pääsee ajanvarauksella. Pelitohtori kuuntelee peli-ideasi tai tarkastelee peliprotoasi ja antaa rakentavaa palautetta. Hahmotohtori antaa vertaistukea roolipeli- tai näytelmähahmon kehittämiseen, pelaamiseen tai kirjoittamiseen.

Tapahtuma on la 10.6. klo 11–17. Osallistuminen maksaa museon sisäänpääsyn verran, eli 12 € aikuisilta ja 6 € lapsilta. Pelimuseossa on lisäksi Ropecon-aiheinen näyttely.

Tarkempi ohjelma löytyy esimerkiksi Lautapeliseuran blogista.

Pelicon

Uudet painokset Antiquitystä ja Food Chain Magnatesta

Splotter löysi pari viikkoa sitten sadan kappaleen erän Food Chain Magnatea, laittoi ne myyntiin ja kas, ne myytiin kahdeksassa tunnissa. Kysyntää näyttäisi siis olevan, joten Splotter on päättänyt ottaa vielä uuden painoksen Food Chain Magnatesta.

Antiquityn uusi painos on kuitenkin etusijalla (sen pitäisi valmistua lokakuuhun ja Essenin messuihin mennessä), joten Food Chain Magnaten pariin päästään vasta sen jälkeen. Uuden painoksen valmistusajaksi arvioidaan vuoden 2018 alkua. Ennakkotilauksia voi jättää Splotterin sivuilla.

Antiquityn uusi laitos sisältää pieniä parannuksia. Laatikko vaihtuu jättilaatikosta samaan A4-kokoluokkaan kuin uudemmilla Splotterin peleillä, se on vain muita Splotterin pelejä syvempi. Puukuutiot on vaihdettu teemaan sopivammiksi ja pienet saasteita kuvaavat pahvilätkät on vaihdettu helpommin käsiteltäviksi muovilätkiksi (olen tehnyt tämän muutoksen omaan Antiquityyni ja se on todella merkittävä käytettävyysparannus). Tämäkin peli on ennakkotilattavissa Splotterin sivuilla.

Asiasta kerrottiin Splotterin Facebook-sivuilla.

Kanban palaa

Vital Lacerdan peleistä kiinnostuneille ilouutisena kerrottakoon, että Kanban: Automotive Revolution ilmestyy vielä tänä vuonna uutena laitoksena Stronghold Gamesilta. Uuden laitoksen tunnistaa kannen keltaisesta autosta.

Lacerdan mukaan uudessa laitoksessa on kaksipuolinen pelilauta, jonka toisella puolella on aloittelijaystävällisempi pelilauta, jossa pelimekaniikkaan liittymättömiä asioita on himmennetty. Lisäksi pelaajien autonappulat ovat paitsi erivärisiä, myös erimallisia. Alkuperäisen laitoksen omistajilla ei siis ole erityisemmin syytä päivittää peliään.

Kanban
Kanbanin uuden laitoksen selkeämpi pelilauta.

Menolippu Siperiaan

Outpost: Siberia on Daryl Andrewsin (Sagrada) ja Jonathan Gilmourin (Dead of Winter) uusi yhteistyöpeli, jossa harjoitetaan kauhuselviytymistä Siperiassa. Peli on 30–45 minuutin mittainen tiivis ja helposti lähestyttävä paketti, jonka luvataan kuitenkin olevan tiivistunnelmainen tapaus.

Peli on ensimmäinen osa neliosaiseksi kaavailtua sarjaa pelejä, joita yhdistää selviytymisteema ja keräilyhenkinen peltilaatikko. Tapahtumapaikat vain vaihtelevat. Hinta on ruuvattu mukavan alas, noin pariinkymppiin. Pelin julkaisee IDW Games elokuussa. Kiinnostuneille BGG:stä löytyy sääntökirja.

Outpost: Siberia

AlphaGo jää eläkkeelle

Google DeepMindin kehittämä go-tekoäly AlphaGo jää eläkkeelle: se on onnistunut voittamaan sen verran monta maailman huippupelaajista, ettei haasteita ole enää tarjolla.

AlphaGon tekijät laativat kuitenkin vielä opetustyökalun, joka näyttää AlphaGon analyysejä go-asemista, ja antaa siten näkymän siihen, miten AlphaGo pelin näkee. Pelejä analysoi myös go-mestari Ke Jie.

Viimeisenä lahjana go-harrastajille DeepMind on julkaissut viisikymmentä go-peliä, joissa AlphaGo pelaa itseään vastaan. Gon maailmanmestari Shi Yue sanoi pelien olevan “jotain aivan ennennäkemätöntä – ne ovat sellaisia, millaisiksi kuvittelen tulevaisuuden pelit”. Maailmanmestari Gu Li kuvaili AlphaGon omia pelejä “ihmeellisiksi” ja arvioi, että niistä voi oppia paljon.

AlphaGon tekijät kohdistavat huomionsa nyt muihin asioihin ja toivovat tekoälyn auttavan tautien parantamisessa, energiankulutuksen vähentämisessä ja vallankumouksellisten uusien materiaalien kehittämisessä – näin esimerkiksi.

Aiheesta lisää DeepMindin blogissa.

AlphaGo

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Napoleonin tarina

Napoleon Saga: Waterloo liittyy Napoleonin kuuluisimmasta taistelusta kertovien pelien sankkaan joukkoon. Tämä versio on korttivetoinen, eli yksiköitä kuvataan korteilla, lisäksi korteissa on kaikenlaista toimintaa.

Peli maksaa 36 euroa tai Kickstarter-eksklusiivisen Preussi-lisäosan kanssa 49 euroa. Postikuluja tulee 13 euroa. Toimitus luvataan EU-ystävällisesti, mutta vasta toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Napoleon Saga: Waterloo

Trollien raivo

Gruff on parin vuoden takainen taistelukorttipeli mutanttivuohista. Gruff: Rage of the Trolls on itsenäinen, mutta yhteensopiva, peli, jossa mutanttivuohilla taistellaan peikkobosseja vastaan.

Peliä voi pelata moninpelinä kilpailuna tai yhteistyöpelinä, mutta myös soolopelinä. Sääntökirja on saatavilla, mikäli haluat perehtyä tarkemmin.

Pelkän Rage of the Trollsin saa 32 dollarilla. 91 dollarilla saa Rage of the Trollsin, alkuperäisen Gruffin ja Clash of the Battle Goatsin. Toimitus on luvattu helmikuulle 2018 ja EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Gruff: Rage of the Trolls

Ei Carcassonne, vaan Carcosa

Carcosa on Lovecraft-teemainen Carcassonne-muunnelma, jossa rakennellaan Carcosan kaupunkia laatoista ja pelataan kultisteja laudalle.

Peli lisää Carcassonneen roimasti suoraa vuorovaikutusta, toisten pelaajien hätyyttelyyn on enemmän mahdollisuuksia. Mukana on myös ulottuvuuksienvälisiä kauhuja, mielenterveyden järkkymistä ja muuta synkkyyttä.

Peli maksaa 35 puntaa Suomeen toimitettuna. EU-ystävällinen toimitus on luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Carcosa

Zombiekauhua fantasiamaailmassa

Zombicide: Green Horde on uusin jatko-osa suositulle zombie-pelien sarjalle. Green Horde jatkaa Black Plaguen fantasiateemaa. Peli on itsenäinen, mutta yhteensopiva Black Plaguen kanssa.

Kuvio on tuttu: yhteistyössä hengissäselviämistä zombieörkkejä vastaan. Löytyy lohikäärmeitä, piirityskoneita ja kaikkea muuta hienoa, kuten odottaa sopii.

Hinnoittelu on selkeää: peli maksaa 120 dollaria ja 35 dollaria postikuluja päälle. Vastineeksi saa runsaasti stretch goal -roinaa. Toimitusta luvataan kesäkuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Zombicide: Green Horde

Jatsia Pääkallosatamassa

Skull Port on merirosvoteemainen noppapeli, jossa pelaajat kilvoittelevat merirosvopäällikön asemasta.

Peli perustuu jatsimekaniikkaan: viittä noppaa heitetään, kolme kertaa saa heittää, sopivalla yhdistelmällä tulee tuloksia ja nopanheittoja on mahdollista manipuloida.

Peli maksaa 35 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja arvioitu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Skull Port

Kreikkalais-roomalaista sotaa kahdelle

Bellum on kahden pelaajan pakanrakennuspeli, jossa Ateena ja Sparta ottavat mittaa toisistaan. Peli onkin lähtökohtaisesti nimetty ihan väärin: Polemos, eli Bellumin kreikkalainen vastine, olisi selvästi täsmällisempi nimi.

Pelin rakenne muistuttaa lähinnä Magic: The Gatheringia: pelaajilla on olentoja, joilla hyökätään ja blokataan hyökkäyksiä. Siinä ohessa pelataan kädestä loitsuja ja uusia olentoja, ja lopuksi ostetaan kortteja.

Peli maksaa 30 euroa Suomeen toimitettuna. Ostamalla kaksi hinta on vain 25,50 euroa kappaleelta. EU-ystävällinen toimitus on luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Bellum

Roomalais-japanilaista viisautta

Minerva on maineikkaan japanilaisen pelisuunnittelijan Hisashi Hayashin (String Railway, Yokohama, Trains) peli vuodelta 2015. Nyt Pandasaurus tuo pelin Kickstarterin kautta laajempaan jakeluun.

Peli tarjoilee resurssinhallintaa, kaupunginrakennusta ja voittopisteiden keräilyä antiikin Roomassa. Pelissä on häivähdys Glen Morea: pelaajat rakentavat kaupunkia laatoista ja aiemmin pelattuja laattoja aktivoidaan pelin aikana.

Peli maksaa 40 dollaria perusmallina ja 60 dollaria luksusversiona. Postikuluja tulee päälle arviolta parikymmentä dollaria. Toimitusta lupaillaan EU-ystävällisesti maaliskuussa 2018. Kampanja löytyy täältä.

Minerva

Vapaussotaa Saratogassa

Saratoga 1777 on kolmas osa Amerikan vapaussotaan sijoittuvasta pelisarjasta, jonka aikaisempia osia ovat Trenton 1776 ja New York 1776.
Peli kuvaa Saratogan kampanjaa, jossa britit saivat historiallisesti turpiinsa niin reippaasti, että sodan suunta kääntyi amerikkalaisille suotuisaksi. Peli on blokkisotapeliä point-to-point-liikkumisella.

Peli maksaa 84 dollaria Suomeen toimitettuna. Tarjolla on samaan hintaan myös New Yorkin ja Trentonin uusintapainoksia. Kolmen pelin paketille tulee hintaa vain 159 dollaria, joten se tuntuu vahvasti fiksuimmalta valinnalta. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Saratoga 1777

Pako synkästä linnasta

Escape the Dark Castle on omaperäisen mustavalkoinen yhteistyöpeli, jossa paetaan synkästä linnasta (oho).

Linnaa käydään läpi kortti kerrallaan. Korteissa on haasteita, joista pitää suoriutua, joko taistellen tai yrittäen käyttää muita hahmojen ominaisuuksia, kuten viisautta ja oveluutta. Peli kehuu olevansa helppo opettaa, nopea pelata ja sopivasti seurallinen. Aikaa ei kieltämättä kulu alkuvalmisteluihin.

Peli maksaa 38 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Escape the Dark Castle

Monen äidin kyyneleet

1066, Tears to Many Mothers on omaperäisesti nimetty peli Hastingsin taistelusta, jossa Englannin kuningas Haroldin johtamat saksit ottivat yhteen Vilhelm Valloittajan normannien kanssa. 1066 on kaksinpelattava korttipeli, joka on julkaistu jo pari vuotta sitten print’n’playna.

Pelin kuvitus on Ania Kryczkowskan käsialaa ja oikein siivon näköistä. Peli nojaa vahvasti historiaan. Voittaminen vaatii kädenhallintaa ja strategista silmää.

Yhden pelin saa Suomeen toimitettuna 35 punnalla, kahden pelin hinta on 59 puntaa. Toimitus luvataan maaliskuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

1066, Tears to Many Mothers

Porvarillinen komponenttiratkaisu

The Component Collector on pelikomponenttien organisointiin tarkoitettu järjestelmä, joka koostuu pienistä puisista lokeroista. Lokeroiden sivuilla on magneetit, joten ne kiinnittyvät toisiinsa. Mukana tulee nopanheittoalusta, johon lokerot sopivat säilytettäviksi.

Tarjolla on valikoima erilaisia lokeroita: pyöreäpohjainen kulho, josta on helppo noukkia, neljä lokeroa pystyssä pidettäville korteille, isompia ja pienempiä kolosia, korttipakoille suunniteltua lokeroa ja niin edelleen.

Melko kalliita nämä kyllä ovat. Halvin malli maksaa Suomeen toimitettuna 64 dollaria ja erilaiset puulajit nostavat yhden setin hinnan jopa 149 dollariin. Neljän setti, jossa saa valita halvemmista puulajeista, maksaa 250 dollaria. Siihen päälle sitten verot ja mahdolliset tullit, sillä toimitus ei ole EU-ystävällinen, ja puhutaan varakkaimpien peliharrastajien statusesineistä. Toimitus luvataan jo elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

The Component Collector

12 valtakuntaa

12 Realms on vuonna 2010 alkanut pelisarja, johon on ilmestynyt osa jos toinenkin. 12 Realms: Dungeonland on tuorein osa, joka on parhaillaan Kickstarterissa. Peli on itsenäinen luolaholvauspeli, jossa tutut satuhahmot kuten Prinssi Uljas tai Punahilkka kulkevat halki maan etsien 12 Realmsin maailmassa leviävän pahuuden alkulähdettä.

Peli on yhteistyöpeli, jossa on parhaiden Kickstarter-perinteiden mukaisesti hirveä määrä sälää ja miniatyyriä. Vastustajana on tekoälysysteemi, joka ohjastaa hirviöitä pelaajia vastaan.

Peli maksaa 95 dollaria ja tuntematon määrä postikuluja päälle. EU-ystävällinen toimitus luvataan huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

12 Realms: Dungeonland

Mikon pelaamia

Hiljaisen peliviikon kohokohta oli ehdottomasti Hisashi Hayashin Yokohama, jonka Kickstarterissa julkaistu laitos saapui edellisellä viikolla. Jonkun tovin tätäkin sai odotella, rahoitus tuli täyteen heinäkuussa 2016 ja maaliskuulle luvattu peli saapui lopulta toukokuussa. Vaan vähätpä siitä, peli on nyt täällä ja se on hieno ja odotusten mukaisesti varsin hyvä.

Lyhyesti Yokohamaa voisi kuvata Istanbulin isoveljeksi: perustana on pintapuolisesti samantyyppinen pelimekaniikka, jossa iso pomo liikkuu avustajiensa kanssa pelilaudalla suorittamassa eri alueiden mahdollistamia toimenpiteitä. Istanbulin avustajien ripottelua ja keräämistä Yokohamassa ei kuitenkaan ole, vaan avustajia kylvetään alueille ensin ja ne palaavat alueilta takaisin, kun pomo käy suorittamassa tehtävän.

Muuten Yokohama on tilausten toimittamista: resursseja kerätään eri laudoilta, jotta saadaan suoritettua tilauksia. Tilausten tekemisestä palkitaan pisteillä ja tuontituotteilla, joita taas voi muuttaa pisteiksi hieman toisella tavalla. Toinen tapa muuttaa ylimääräisiä resursseja pisteiksi on käydä lahjomassa niillä kirkkoa. Varsin nokkela viritys tämä on, alkuun ehkä vähän sekava, mutta kun vauhtiin pääsee, peli on kyllä aivan ymmärrettävissä ja oikein mielenkiintoinen.

Tulevia tapahtumia

10.6.2017: Pelicon on Suomen pelimuseon, Lautapeliseuran, Ropeconin ja lautapelikahvila Tavernan yhteinen peliesittelytapahtuma, jossa esitellään ja pelautetaan lautapelejä ja roolipelejä. Tapahtuma järjestetään museokeskus Vapriikin tiloissa. Itse tapahtuma on ilmainen, mutta Vapriikin pääsymaksu on maksettava. Tapahtuman sivut Facebookissa.

28.–30.7.2017: Helsingin Messukeskuksen valtaa Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, jossa kaikenlaiset lauta-, kortti-, rooli- ja figuuripelit ovat pääosassa. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *