Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 18.4.2016: Lautapelistä videopeliksi ja videopelistä lautapeliksi

Viikkokatsauksessa pohjustusta Dark Souls -Kickstarterista, Ghostbusters II:n huippusuosio, Twilight Strugglen Steam-versio alennuksessa 20.4. asti ja paljon mainintoja tulevista uutuuspeleistä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari, Kimmo Leivo ja Kai Saarto.

Hans im Glückin, Eggertin ja Z-Manin uutuuksia

Mikko ja Kimmo: Lisää poimintoja Gathering of Friendsistä ja muita uutuuksia. Hans im Glück julkaisee tähän tietoon Essenissä 2016 Helmut Ohleyn (tunnettu 18xx-suunnittelija, Russian Railroads) Orient Expressin (työnimi joka aika lailla varmasti muuttuu, tuonnimisiä pelejä kun on jo kolme), jossa rakennetaan rataa Pariisista Konstantinopoliin. Peliä voisi luonnehtia lyhyesti korttipeliversioksi Russian Railroadsista. Kesto on kuitenkin lähempänä 90 minuuttia, eli kyseessä ei ole mikään filleri.

Eggert Spielen tulevia uutuuksia ovat muun muassa Kramerin ja Kieslingin Glück Aufin eli Coal Baronin korttipeliversio ja Alexander Pfisterin Great Western Trail (Eggert Spiele ja Stronghold Games), joka on saanut pöhinää aikaan GoF-osallistujien keskuudessa.

Z-Manin uutuuslistalta löytyy muun muassa viime vuonna print and play -pelinä menestynyt Robin Leesin ja Steve Mackenzien Beyond Baker Street, jossa ratkotaan rikosjuttuja kilpaa Sherlock Holmesin kanssa. Rio Grande Gamesin uutuuksiin kuuluu Alan D. Ernsteinin (Inca Empire) huvipuistoteemainen Alan’s Adventureland. Ravensburgerilta on tulossa Christian Fioren ja Knut Happelin Legends, jossa matkustellaan ympäri maailmaa nähtävyyksiä etsien.

Uwe Rosenbergin tämän vuoden iso uutuus on A Feast for Odin, joka on nyt saanut virallisen englanninkielisen nimen. Z-Manin julkaisema englanninkielinen laitos tähtää Origins-messuille kesäkuuhun, mutta aikataulu on niin tiukka, että elokuinen GenCon on todennäköisempi julkaisuajankohta. Saksalainen laitos nähtäneen syys-lokakuussa, eli Esseniin mennee.

Pelistä tulee vielä Cavernaakin isompi: laatikko on yli 12 cm syvä. (Cavernan boksi on 10 cm syvä, Agricolan vaivaiset 7 cm.)

Diamantista ilmestyy uusi laitos, joka yhdistelee alkuperäisen Diamantin ja Incan Goldin ominaisuuksia. Suomeksikin ilmestynyt (ja loppuunmyyty) Diamant on onnenkoetuspelien klassikko, jossa pelaajat tutkivat luolia aarteiden toivossa vaaroja vältellen.

Ghostbusters II räjäytti potin

Ghostbusters: The Board Game II pärskähti Kickstarteriin vauhdilla, ensimmäisenä päivänä rahoitusta kertyi yli 400 000 dollaria. Komea summa. Kyllä nostalgia, hienot figuurit ja 24 tunnin rajoitetut early bird -tarjoukset vain kannattavat.

Pelistä on myös myyty tätä kirjoittaessani jo viisi $2500 hintaista pledgeä, joilla saa itsensä ikuistettua peliin taustatarinan ja miniatyyrin kera. Suomeen tilattuna pelille tulee hintaa noin sata dollaria. Kickstarter-kampanja löytyy täältä. Mainosvideolla esiintyy Ernie Hudson eli alkuperäisen Haamujengin Winston.

Jamey Stegmaierin seuraava projekti tulee olemaan legacy-tyylinen europeli nimeltään Charterstone. Muuta ei vielä ole selvillä, mutta tietoa tulee lisää huhtikuun lopussa.

Videopelistä lautapeliksi ja lautapelistä videopeliksi

Mikko: Videopelistä lautapeliksi -osastolla Dark Souls iskee Kickstarteriin 19.4.2016. Luvassa on videopelien tapaan brutaalin vaikea peli, jossa kartoitetaan ympäristöä. Tarkoitus olisi, että peli on nopea valmistella ja karttaa rakennellaan pelin aikana. Kuulostaa armeliaalta, jos kuolemaa on luvassa herkästi…

Julkaisija on Steamforged Games (jolta on aiemmin ilmestynyt kohtuullisesti menestynyt Guild Ball) ja peliin on luvassa tyylikkäät miniatyyrit. Ensi viikon viikkokatsauksessa sitten uusi vilkaisu varsinaiseen kampanjaan.Dark Souls -figuja

Kai: Lautapelistä videopeliksi osastolla puolestaan BGG:ssä parhaiden pelien kakkossijalle rankattu Twilight Struggle saapui PC:lle. Pelin voi ostaa Steam-verkkokaupasta 15 euron hintaan, 20% alennuksella (12 €) 20.4. saakka. Tässä kaksinpelissä palataan kylmän sodan vuosiin ja pelaaja voi johtaa joko jenkkejä tai neukkuja. Historiaa kirjoitetaan uudelleen kun katsotaan kumpi voittaa, kapitalismi vai kommunismi ja syttyykö pelätty ydinsota? Ensimmäisten kommenttien perusteella peli on kääntynyt bittimuotoon hyvin, joskin yksinpelin tietokonevastustaja on vielä pikkuisen tyhmä. Kaveria vastaan voi pelata verkon välityksellä ajastetuilla vuoroilla, joiden keston voi säätää 30 minuutista 45 päivään.Twilight Struggle Steamissa

Onko elämässäsi vajausta zombieista vai lähdetkö mieluummin Kanarialle?

Mikko: Jos elämästäsi on puuttunut zombieita, Twilight Creations julkaisee Zombies!!! Ultimate Collector Setin, joka sisältää kaikki 15 tähän asti ilmestynyttä Zombies!!!-lisäosaa. Mukana on myös soundtrack-cd.

Kimmo: Spielworxxin sivuilta on vielä saatavissa Hippodice 2015 -kilpailun voittanut Martin Schlegelin West of Africa. Pelissä kasvatetaan ja myydään sokeriruokoa, viiniä ja viljaa sekä rakennellaan siirtokuntia Kanariansaarilla. Spielworxx on tunnettu siitä, että se julkaisee peleistään vain tuhannen kappaleen painoksen. Näin ollen painokset myydään usein loppuun ja pelejä on hankala myöhemmin saada, ellei pelin suosio ole niin suurta, että joku muu julkaisija kiinnostu julkaisemaan toista painosta, kuten La Granjan (Stronghold Games) kohdalla kävi.

West of African pelilauta
West of African pelilauta

Pretzel Games julkaisee elokuussa Flick’em Up!:n uuden lisurin nimeltään Red Rock Tomahawk, jossa on muun muassa viisi uutta skenaariota. FFG:ltä on tulossa uusi Signs of Carcosa -lisuri Eldritch Horroriin.

Quined Gamesilta on tulossa syksyllä Papà Paolo, jossa pelaajat kuljettavat pizzoja Napolissa. Lisäksi Quinedilta on tulossa Kickstarteriin uusintapainokset Vanuatusta huhtikuussa sekä La Cosa Nostrasta kesäkuussa.

CoolMiniOrNotin uusin Kickstarter-projekti Rum & Bones: Second Tide näyttää olevan taas menestys. Tällä kertaa merirosvoteemaisen 70+ figuuria sisältävän pelin saa omakseen 135 taalalla sisältäen $35 postikuluja (EU friendly). Peli on samalla sekä itsenäinen peli että yhteensopiva aikaisemman Rum & Bonesin kanssa. Kampanja jatkuu 29.4. saakka täällä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *