Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 19.2.2018: Auringonpimennyksen potkustartti

Lautapelit.fi kokeilee Kickstarteria: Eclipsen kakkoslaitos tulee keväämmällä Kickstarteriin. Lautapelaamisen SM-kisojen kisapelit on valittu.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

SM-kisojen pelit valittu

Lautapelaamisen SM-kisat pelataan Turussa 21.4.2018. Raati valitsi kisapeleiksi seuraavat pelit:

  1. Small World
  2. The Voyages of Marco Polo
  3. Isle of Skye: From Chieftain to King
  4. Great Western Trail

Kisa pelataan nelihenkisin joukkuein. Lisätietoa turnauksesta tulee Lautapeliseuran foorumille tapahtuman lähestyessä.

Eclipsen kakkoslaitos julkaistaan Kickstarterissa

Hieman yllättävästi Lautapelit.fi on päätynyt kokeilemaan Kickstarteria Eclipsen kakkoslaitoksen julkaisemisessa. Asiasta kertoi yhteistyökumppani Kolossal Games, joka toimii markkinointikumppanina ja vastaa Kickstarter-kampanjan toteutuksesta, suomalaisfirmoillahan ei vieläkään ole asiaa itsekseen Kickstarteriin.

Hyvä kysymys tietysti on, miksi suositun pelin toinen laitos ylipäänsä tarvitsee julkaista Kickstarterin kautta, mutta toisaalta – jos Lautapelit.fi haluaa kokeilla Kickstarteria julkaisu- ja markkinointikanavana (koska sitähän se myös on), mikä olisi parempi peli siihen kuin Eclipse, jolla on jo valmista vetovoimaa? En usko, että Eclipsen kanssa on mitään vaikeuksia saada rahoitustavoitetta kasaan. Lisäksi Kickstarter antaa vastauksia, kun mietitään, kuinka moni alkuperäisen Eclipsen omistaja on kiinnostunut päivittämään pelinsä.

Päivitys 19.2.2018: Lautapelit.fi:stä vahvistettiin, että aika lähellä oltiin arvioissa. Lisäksi Kickstarter-ratkaisuun on vaikuttanut se, että pelissä on paljon varta vasten tehtyjä muoviosia (toisin kuin alkuperäisessä Eclipsessä, joka käytti esimerkiksi valmiita avaruusalusmalleja), joiden valmistamisen aloituskustannukset ovat sen verran korkeat, että tarvittavasta painoksen koosta olisi hyvä saada vähintään auttava käsitys.

Eclipse: Second Dawn for the Galaxy

Amigo Games avaa ovensa

Saksalainen pelivalmistaja Amigo, joka tunnetaan erityisesti pienistä ja näppäristä korttipeleistään, on pistänyt Yhdysvaltojen jakelukuvionsa uusiksi. Amigo on pitkään tehnyt yhteistyötä Mayfairin kanssa, joka lakkasi hiljattain olemasta, joten nyt Amigo on perustanut oman yhtiönsä Yhdysvaltoihin. Amigo Games vastaa nyt pelien julkaisemisesta.

Kiinnostavaa on Amigon uusien perhepelien sarja, joka saa uudet, 1960-luvulle viittaavat retrohenkiset ulkoasut. Alla esimerkiksi No Thanks!:n uusi kansi ja uusi Take Five & Take A Number, joka yhdistää samaan pakettiin 6 Nimmt!:n ja X Nimmt!:n, joita pelattiin valmiiksi lähes samoilla osilla.

No Thanks & Take Five

Ropeconin ennakkolipunmyynti on alkanut

Ropecon on tulossa. Vuoden 2018 Ropecon pidetään Messukeskuksessa 27.–29.7.2018. Lipunmyynti tapahtumaan on nyt alkanut. Ostamalla ennakkolipun nyt säästät muutaman euron: liput maksavat 38 euroa, kun ovelta viikonloppurannekkeen hinta on 42 euroa. Lisäksi ennakkolipun ostaneille on oma rannekkeenvaihtopiste ja mahdollisuus päästä perjantaina ohittamaan jonot.

Ennakkolippuja myydään 1.7. asti. Tapahtuman päiväliput maksavat 30 euroa perjantaina ja lauantaina ja 20 euroa sunnuntaina.

Ropecon

Lyhyet

  • Looney Labsilta tulee Star Trek Fluxx ja Star Trek: The Next Generation Fluxx.
  • Race for the Galaxyyn tulee jatkoa. Vuoden 2015 Xeno Invasion jatkuu uudella Xeno Counter Strike -lisäosalla, jolla ei tosin vielä ole minkäänlaista arviota julkaisuajankohdasta.
  • Memoir ’44:n Air Packia ei kannata edelleenkään odottaa uudelleenjulkaistavaksi, mutta Richard Borg on kertonut Days of Wonderin foorumeilla, että jotain uutta ilmasotalisäosaa on odotettavissa. “It will be and most certainly will be a seamlessly fit into all our Memoir ’44 game scenarios. This is in fact is how I originally imagined it would always be. Air rules that were simple and yet they would be a very interesting and fun way to add another very cool feature into our Memoir ’44 games.”
  • Martin Wallacelta ja Osprey Gamesilta tulee loppuvuodesta 2018 uusi peli Wildlands, jossa pelaajat taistelevat omilla joukkioillaan, joilla on omat ja muista eroavat korttipakat.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Argonauts on kreikkalainen peli Jasonin ja argonauttien seikkailuista vuodelta 2015. Nyt Kickstarterissa on pelin uusi laitos, jossa sääntökirja on uusittu ja osa korteista päivitetty. Peli on yhä yhteistyöseikkailua 1–4 pelaajalle. Peli maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018 ja verottomasti. Kampanja löytyy täältä.

Mallorca eli Finca on oivallinen europeli, joka on pitkään Suomen ulkopuolella ollut vaikeasti saatavilla (Suomessa peliä löytyy Lautapelit.fi:n suomennoksena yhä hyllystä 35 € hintaan). Peli maksaa 33 euroa, johon tulee päälle kirpeät 19 euron postikulut. Kahdella kappaleella yhteishinta on siedettävämpi 85 euroa, kolmella 118 euroa. Peliä ei ole erityisemmin päivitetty, stretch goalina mukaan tulee El Razul -lisäosa ja puiset aasimerkit, mutta jos stretch goaleja ei tavoiteta, ei tätä kyllä kannata ostaa, kun suomalainenkin laitos on tarjolla. Kampanja löytyy täältä.

Aeon’s End: Legacy on itsenäinen jatko-osa Aeon’s End -yhteistyöpakanrakennuspelille. Peli on nimensä mukaisesti legacy-peli, eli luvassa on kortteihin kirjoittamista,  mysteeribokseja ja kampanjan edetessä aukenevia uusia ominaisuuksia. Perussetti maksaa 85 dollaria Suomeen toimitettuna, 225 dollarilla saa kaiken Aeon’s End -materiaalin. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Aeon's End: Legacy

Cooks & Crooks on kokkailukilpailu, jossa saa tehdä likaisia temppuja: kaverin soppaan voi heittää kärpäsen tai hikisukan. Peli maksaa noin 30 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Blackwater Gulch on western-kauhu-skirmishiä, joka sijoittuu 1800-luvulle, jossa yliluonnolliset hirviöt ovat oikeasti olemassa. Aloituspakkaus maksaa 95 dollaria ja erilaisia addon-ostoja on tarjolla reippaasti. Postikuluja on luvassa myös muutama kymppi. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Alphas on sarjakuva-aiheinen miniatyyripeli, skirmish-taisteluja ja sarjakuvan muotoon kirjoitettu kampanjapeli. Peli maksaa 90 dollaria, päälle tulee muutama kymppi postikuluja. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

The Reckoners on Brandon Sandersonin kirjoihin perustuva yhteistyöpeli, jossa tavalliset ihmiset jahtaavat yliluonnollisia voimia saaneita pahiksia (tätä nimenomaista kirjasarjaa ei ole suomennettu, mutta Viimeinen valtakunta on lukemisen arvoinen). Perusmalli maksaa 69 dollaria, Deluxe 99 dollaria ja valmiiksi maalatuilla figuilla hinta on 119 dollaria. Postikuluja tulee päälle kymppi tai pari. Toimitus on luvattu verottomasti lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Reckoners

Dice Throne: Season Two on jatkoa Dice Thronelle. Peli on nopanheittoa, hahmojen kykyjen aktivointia ja korttien erikoisvoimia. Erilaisia hahmoja on monia, joten vaihtelua riittää. Noin 15 eurolla saa aloituspakkauksen, noin 50 eurolla saa kaikki kakkoskauden sankarit ja 140 eurolla jokseenkin kaiken tähän asti julkaistun. Päälle tulee hieman postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Leviathan on Moby Dickistä inspiroitunut kahden pelaajan mikropeli, jossa kapteeni Ahabin valaanmetsästäjät taistelevat Moby Dickiä vastaan. Peli maksaa 19 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja tuohon hintaan verottomuudella ei ole väliä. Kampanja löytyy täältä.

Pandorum on scifipeli, jossa asutetaan uutta planeettaa ja rakennetaan infrastruktuuria. Peli maksaa 65 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärin ja muiden herkkujen kanssa hintaa tulee 133 dollaria. Veroton toimitus on luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Pandorum
Kuva: Henk Rollemann / BGG

Mikon pelaamia

Poikkesin Jyväskylässä puhumassa WordCampissa ja lounastauolla piti tietysti käväistä paikallisessa pelikaupassa tsekkaamassa hyllyt. Matkaan tarttui pari peliä, joita tässä viikon aikana pääsin saman tien kokeilemaan. Tiistaina saatiin testiin Hero Realmsin boss deck eli The Lich. Boss deck tarjoaa tiukkaa vastusta jopa viidelle seikkailijalle, nyt vastassa oli kaksi.

Ei ollut pojilla kyllä suuriakaan mahdollisuuksia, kiskoin lichinä jatkuvasti pöytään pahoja hirviöitä, jotka kuoltuaan palaavat pahimmillaan seuraavalla vuorolla takaisin ilman suurempaa vaivannäköä. Sen verran sankarit onnistuivat, että lichin elämää mittaavista Soul Jareista ensimmäinen tuhoutui, mutta toinen ei kyllä ollut lähelläkään. Lich on siis selvästi vaikea voitettava ja vaatii sankareilta hyvää peliä.

Tiedäpä tästä. En ole nyt ensimmäisen pelin jälkeen myyty. Kaksinpelinä tämä ei ainakaan taida toimia, ei ainakaan yksi vastaan yksi. Ehkä jos sankaripelaaja pelaisi kolmea hahmoa… mutta siinä on aika paljon pelaamista. Boss deck vaikuttaisi kuitenkin selvästi tavallista peliä mielekkäämmältä tavalta pelata Hero Realmsia moninpelinä, sen kerran kun olen tavallista moninpeliä kokeillut, niin se ei kyllä vakuuttanut millään tavalla.

Toisena ostoksena mukaan tarttui Unlock! Mystery Adventures eli toinen Unlock!-boksi. Näitä näkyy sen verran harvoin, ettei boksia oikein voinut jättää hyllyyn lepäämään. Tästä on ehditty pelaamaan jo ensimmäinen skenaario eli The House on the Hill. Skenaarion vaikeusasteeksi on arvioitu yksi tähti ja helppohan tämä oli, tehtävät olivat enimmäkseen mukavan loogisia. Pari vähän vaativampaa ajatushyppyä tässä vaadittiin, parissa kohtaa tarkkoja silmiä ja loppupuzzlen oikea ratkaisu vaati muutaman epäonnistuneen yrityksen. Mutta kelpo viihdettä!

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Uutiskatsauksen kansikuvan tähtitaivas: ESA/Hubble

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *