Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 19.3.2018: Uusia laitoksia

Tällä viikolla uutisoidaan uusista laitoksista. Eclipsen kakkosedikkaa voi katsella, Big Citystä tulee uusi laitos ja Mage Knight saa uuden julkaisun.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Telegram

Lautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Mage Knightista uusi laitos

WizKids on ilmoittanut, että syyskuussa ilmestyy Mage Knight: Ultimate Edition, joka sisältää Mage Knightin ja lisärit The Lost LegionShades of Tezla ja Krang Character Expansion. Lisäksi mukana on kattava ja huolella koottu uusi sääntökirja sekä uusia kortteja ja miniatyyrejä. Julkaisuajankohdaksi on kaavailtu syyskuuta 2018 ja hintalapussa lukee 125 dollaria.

Mage Knightin nykyiset omistajat saavat uuden sääntökirjan PDF:nä, mutta uusia kortteja ei välttämättä julkaista erikseen. Jos julkaistaan, odotusaikaa voi tulla vuosikin.

WizKids julkaisee myös Christophe Boelingerin Star Trek: Galactic Enterprises -pelin, jossa pelaajat ovat kaupankäynnissä kilvoittelevia ferengejä Deep Space 9 -asemalla. BGG:n W. Eric Martin arvelee, että kyseessä voisi olla uusi versio Fantasy Business -pelistä.

Eclipsen kakkoslaitoksen pelaajalauta esillä

Lautapelit.fi esitteli Facebook-sivullaan Eclipsen toisen laitoksen pelaajalautaa. Uusi tyyli on aikaisempaa värikkäämpi ja koristeellisempi. Laudalta puuttuu radat resurssikuutioille, olisiko niiden paikka sitten erillisellä laudalla, jossa on kenties upotukset kuutioita varten?

Pelaajalauta
Mechaneman pelaajalaudan prototyyppi. Kuva: Lautapelit.fi

Big Citystä uusi laitos

Big Cityn kansi

Franz-Benno Delongen Big City on kaupunginrakennuspelien klassikoita. Mainetta ei varmastikaan haittaa se, että peli ilmestyi vuonna 1999 Goldsieberin julkaisemana ja oli silloisilla standardeilla varsin näyttävä ja muoviosia täynnä, ja painos loppui pian, eikä uusintapainoksia ole sittemmin nähty.

Nyt sellainen on tulossa. Mercury Games, joka teki uuden laitoksen Delongen Containerista julkaisee 20-vuotisjuhlapainoksen Big Citystä. Tästä voi nokkelasti päätellä, että julkistus on 2019. Peli tulee Kickstarterin kautta, kampanja nähdään joskus syksystä. Pelin kuvitus uusitaan, muovirakennukset tehdään täysin uusiksi ja sääntöjäkin viilaillaan.

Sääntöviilailulle lienee tarvetta. Omat hatarat muistikuvani yhden pelin perusteella ovat ettei peli niin kummoinen ollut – ei lähelläkään Suburbiaa tai edes Quadropolista, mitä kaupunginrakenteluun tulee. Yleinen käsitys tuntuu olevan, että peli on aika kevyt ja tuuripitoinen, mutta toimii ihan mukavasti kahdella pelaajalla.

Plan B osti Tric Tracin

Ranskalainen Tric Trac on netin lautapelisivustojen vanhaa kaartia, perustettu vuonna 2000 eli samana vuonna kuin BGG ja Lautapelioppaan ensimmäinen versio. Nyt Tric Trac on myyty: sivuston perustaja Philippe Maurin myi osuutensa Tric Tracin omistajasta Flat Prodista Plan B Gamesille. Maurin pysyy Tric Tracin johtajana vuoteen 2020 asti, jonka jälkeen sivuston johtoon tulee François Décamp.

Tämä on vähän sama kuin Lautapelit.fi tai Asmodee Nordics ostaisi Lautapelioppaan, eli hivenen ihmetyttää uutisoinnin puolueettomuuden kannalta. Asiasta kertova artikkeli on melkoista tajunnanvirtaa, eikä Google-käännös ranskasta englanniksi juuri asiaa auta, mutta ei kai se ihme ole, jos parinkymmenen vuoden jälkeen alkaa vähän kyllästyttää.

Lyhyesti

  • Counter-lehti lopettaa. Vuodesta 1998 ilmestynyttä lehteä julkaistiin neljännesvuosittain. Vuodesta 2015 ja numerosta 67 alkaen lehti ilmestyi vain digitaalisessa muodossa ja nyt lehden tie on tullut päätökseensä.
  • Paolo Soledade ja Nuno Sentiero ovat liittyneet What’s Your Game? -firmaan vakituisiksi suunnittelijoiksi ja pelinkehittäjiksi. Pulju muuttaa Berliinistä Portugalin Leiriaan ja Soledade ja Sentiero tekevät jatkossa pelinsä yksinomaan WYG:lle.
  • Asger Harding Granerud on julkaissut Flamme Rougen säälisärin säännöt kommentoitaviksi. Säännöt löytyvät Google Docsista, keskustelua aiheesta BGG:stä.
  • Renegade Games on tehnyt Frosted Gamesin kanssa diilin Frostedin julkaisujen englanninkielisten laitosten jakelusta. Yhteistyön ensimmäinen peli tulee olemaan Essenissä julkaistava ReykholtRenegade Gamesin tiedote aiheesta.
  • Devil Pig Gamesilla on ollut vakavia vaikeuksia, mikä on johtanut Heroes of Normandien Kickstarter-projektin viivästymiseen noin vuodella. Devil Pigin kirjoitus asiasta on kiinnostava ja avaa pelien julkaisemisen hankalampaa puolta.
  • Mottainai: Wutai Mountain on ensimmäinen lisäosa Carl Chudykin Mottainaihin. Peli on parhaillaan Kickstarterissa, mutta vain Yhdysvaltoihin, eli tätä joutuu odottelemaan jälleenmyyntiin. Lisärin uudet kortit ovat Om-workseja, eli toimivat kuten peruspelin worksit, mutta niiden alle voi jemmata kortteja, jotka tehostavat Om-kortin toimintaa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Dinosaur Island tekee paluun Kickstarteriin. Ensimmäinen painos myytiin nopeasti loppuun, nyt tarjolla on toinen, ja lisäksi tarjolla on uusi Dinosaur Island: Totally Liquid -lisäosa, jossa on muun muassa vesidinoja ja mahdollisuus viidennelle pelaajalle. Lisäksi tarjolla on Duelosaur Island, uusi kaksinpeliversio. Erilaisia pledgejä on paljon: pelkän Duelosaurin saa 35 dollarilla, pelkän lisärin 45 dollarilla, nämä kaksi yhdessä 70 dollarilla, pelkän peruspelin 85 dollarilla ja ihan kaiken 150 dollarilla. Päälle sitten postikulut. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Architects of the West Kingdom on uuden trilogian avaus Raiders of the North Seasta tutulta Shem Phillipsiltä. Peli sijoittuu karolingisen ajan loppuun noin vuoteen 850. Peli on työläistenasettelua, jossa työläisiä voi sijoittaa alueille suurempien voittojen toivossa ja vangita vastapuolen ahneita työläisiä. Vaihtelua riittää runsaasti, samoin erilaisia teitä voittoon. Peli maksaa 53 euroa Suomeen toimitettuna, 63 euroa metallikolikoiden kanssa. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Rise of the Exiled on fantasiaseikkailua ja korttien heittelyä jopa 12 pelaajalle. Korttisankarit taistelevat siten, että pelaajat heittävät yhtä aikaa hahmon heittoasetta kuvaavaa läpinäkyvää muovikorttia kohti vihollisen hahmokorttia. Peli maksaa 26 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Cat’astrophes on kevythenkinen kissasimulaattori, jossa tehdään kaikenlaista jäynää kissana, jäämättä kiinni pahanteosta. Peli maksaa 34 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus lienee veroton ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mysthea on eurotyylinen strategiapeli hienoilla miniatyyreillä ja unenomaisella tunnelmalla. On seikkailua, kartoitusta, valintoja ja taistelua. Peli maksaa 103 euroa perusmallina, keräilyversiona 120 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dead Throne on avoimen maailman hiekkalaatikkopeli 1–7 pelaajalle. Pelissä on erikoinen pelilaatikon kanteen rakennettu korttitori, joka pitää kortit paikoillaan, kunnes se avataan. Erikoinen viritys, jonka tuoma lisäarvo herättää kysymyksiä. Peli maksaa 90 puntaa Suomeen toimitettuna, toimitus on luvattu verottomasti tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Brutality on keskiaikaista pelaajien välistä areenataistelua. Erikoisvoimia, toimintokortteja ja yleistä synkkyyttä on luvassa. Peli maksaa 92 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Dragon Keepers on Vital Lacerdan ja tämän nuorimman tyttären Catarinan yhteistyötä. Pelaajien tehtävänä on suojella lohikäärmeitä metsästäjiltä. Pelissä on kaksi pelimuotoa, joista toinen on yksinkertaisempi ja sopii pienemmille lapsille. Toinen on haastavampi yhteistyöpeli, joka on tarkoitettu aikuisille ja vanhemmille lapsille. Peli maksaa 25 dollaria ja vähän postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Monumental on eeppinen sivilisaatiopeli miniatyyreillä. Se on Funforgen tuotantoa, eli jos Tokaidon Kickstarter-kampanja antaa mitään mallia, peli myöhästyy puolitoista vuotta ja säädön määrä matkan varrella on huikea. Peruspeli maksaa 95 euroa, all-in-paketti on 220 euroa ja

Munchkin: Teenage Mutant Ninja Turtles on Munchkin Turtles-teemalla. Pelin kuvitus on Kevin Eastmanin eli alkuperäisen Turtles-piirtäjän käsialaa. Perusmalli eli deluxe maksaa 40 dollaria postikuluineen. Deluxe Ultimate Edition on saman hintainen. Toimitus on ilmeisesti veroton ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Munchkin: Turtles

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *