Kategoriat
Peliarvostelut

Friday

Friday on Friedemann Friesen näkemys viimeisimmäksi villitykseksi nousseesta pakanrakentamisesta. Muihin pakanrakennuspeleihin verrattuna peliseuraa ei tarvita, vaan peliä pelataan yksin. Tämä tekee Fridaysta erityisen mielenkiintoisen, sillä pelkästään yksinpelattavat lautapelit ovat edelleen melko harvassa.

Peli kuuluu Friesen perjantai-projektiin, johon myös Black Friday kuuluu. Tällä kertaa perjantai linkittyy peliin Robinson Crusoen kautta, jota pelin päähenkilö Perjantai pyrkii auttamaan. Tarkoitus olisi saada Robinson selviämään hengissä viidakossa ja varustella häntä taisteluun merirosvolaivoja vastaan.

Pelin idea

Fridayn kansiAlussa pelaaja saa sekä aloituspakan, johon kuuluu 18 hyökkäyskorttia, että vaikeusasteesta riippuen tietyn määrän elinpisteitä. Vuoron alussa pelaaja nostaa kaksi vaarakorttia ja valitsee niistä toisen taisteltavakseen. Vaarakortissa olevat numerot kertovat kuinka voimakas vaara on ja montako hyökkäyskorttia pelaaja saa nostaa. Pääsääntöisesti mitä vaikeampi kortti on, sitä enemmän hyökkäyskortteja nostetaan.

Hyökkäyskortit nostettuaan pelaaja vertaa niiden yhteisarvoa vaarakortin arvoon. Mikäli pelaajan korttien arvo on vaarakorttia suurempi tai yhtä suuri, vaara on voitettu ja se lisätään pelaajan poistopakkaan. Kun poistopakka sekoitetaan, vaarakortista tulee pelaajan uusi hyökkäyskortti. Vaarakortit sisältävät myös erikoisvoimia, joilla pelaaja voi manipuloida korttikättään eri tavoin.

Mikäli pelaajan korttien arvo on vaaraa pienempi, hän voi nostaa yhden lisäkortin jokaista poistettua elinpistettä kohti. Pelaaja voi myös luovuttaa taistelun milloin tahansa, jolloin hän poistaa hyökkäyskorttien ja vaarakortin välisen erotuksen verran elinvoimaa, eikä saa vaarakorttia itselleen. Luovuttamisessa on hyvätkin puolensa, sillä se antaa pelaajalle mahdollisuuden tuhota pöydälle pelattuja hyökkäyskortteja.

Ikä painaa

Peli vaikeutuu asteittain. Joka kerta, kun pelaajan poistopakka sekoitetaan uudeksi nostopakaksi, sekaan laitetaan yksi ikäkortti. Tämä symbolisoi Robinsonin viettämää aikaa saarella. Ikäkortit joko ovat arvoltaan miinusmerkkisiä tai vaikeuttavat peliä muilla keinoilla. Myös vaarat vaikeutuvat joka kerran, kun vaarapakka käydään kokonaan läpi.

Kun vaarapakka on käyty kolme kertaa läpi, päästään pelaamaan merirosvoja vastaan. Merirosvokortit on nostettu pöydälle pelin alussa ja ne ovat huomattavasti kestävämpiä kuin muut vaarakortit. Merirosvoja vastaan taistellaan samaan tapaan kuin muitakin vaaroja. Jos pelaaja kukistaa molemmat merirosvokortit, peli on voitettu.

Tuhoutukaa kurjat kortit!

Pelin ydin muotoutuu taisteluiden voittamisen tai niiden luovuttamisen välisestä jännityksestä. Luovuttaminen varsinkin alussa on järkevää, sillä aloituspakka on umpisurkea. Toisaalta se vie elinpisteitä ja vaarakortteja tulisi myös voittaa, jotta pakastaan saa voimakkaamman. Liian ohut pakka lisää ikäkorttien määrää, liian paksu on täynnä turhempia kortteja.

Peli on monella tapaa perinteinen pakanrakennuspeli. Dominionin juuret näkyvät selvästi, kun kortteja tuhotaan ja niiden erikoisominaisuuksia ketjutetaan. Jotkut korttien erikoiskyvyistä ovat lajityypin pelejä pelanneille tuttua kauraa, joten peli saattaa jopa tuntua typistetyltä pakanrakentamiselta. Vaikka Friday on erilainen kuin muut pakanrakennuspelit yksinpeliluonteensa takia, genreen kyllästynyt ei jaksa välttämättä innostua.

Pienen laatikon sisältä paljastuvat laadukkaat komponentit. Jokaiselle pakalle on turhanoloinen, mutta hieno alusta ja elinpisteet ovat pieniä puisia viljamerkkejä. Kortit ovat kuvitukseltaan humoristisia ja miellyttäviä katsella. Ainoa suurempi miinus tulee korttien erikoisesta koosta, jonka vuoksi niille ei löydy sopivia muoveja. Muoveille olisi käyttöä, sillä kortteja sekoitetaan melko paljon.

Yksinpelipasianssia parhaimmillaan

Fridayn päihittäminen on vaikeaa (tai arvostelija on vain huono pelaaja). Pelistä löytyy neljä vaikeusastetta, mutta omalle kohdalle jo ensimmäiset kaksi tuntuivat tarpeeksi haastavilta. Onnistumiseen vaikuttaa osaltaan myös korttituuri, sillä omien hyökkäyskorttien lisäksi satunnaisuutta lisäävät vaarakortit, ikäkortit ja merirosvokortit. Näiden huono yhdistelmä voi pilata pelin jo alkuunsa.

Onneksi erä Fridayta ei kestä pitkään, vaan yhden pelin saa pelattua 30 minuuttiin. Epäonnistuneen erän jälkeen revanssihenki on korkealla ja peliä pelaakin putkeen useamman kerran. Peli on lisäksi mukavan leppoisa, joten sitä jaksaa pelata myös silloin, kun muille peleille ei ole aivokapasiteettia jäljellä.

Friday on koukuttava pakanrakennuspeli, joka tuo lohtua yksinäisiin peli-iltoihin. Mitään mullistavaa ja uutta peli ei genrelleen tarjoa, mutta yksinpelattavien lautapelien joukossa se on yksi parhaimmista.

Faktat Fridaystä

Suunnittelija:

Julkaisija: 2F-Spiele ja Rio Grande Games (2011)

Mutkikkuus: Haastetta riittää, vaikka säännöt ovat helpot.

Onnen vaikutus: Korttituuri vaikuttaa jonkun verran pelissä menestymiseen, mutta korttien erikoisvoimien ketjuttaminen ja taistelukorttien tuhoaminen auttavat minimoimaan tuurin osuutta.

Vuorovaikutus: Tätä peliä voi oikeasti kutsua yksinpelipasianssiksi.

Teema: Korttien kuvitus on humoristista ja värikästä.

Uudelleenpelattavuus: Vaihtelevat merirosvokortit ja useampi vaikeustaso lisäävät uudelleenpeluuarvoa.

Kieliriippuvuus: Korteissa on jonkun verran tekstiä.

Pelaajamäärä: 1.

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

6 vastausta aiheeseen “Friday”

Loistava yksinpeli yksinäisten hereillä pyörittyjen öiden seuraksi. Peli on tarpeeksi avoin ja säännöt on kerrottu selkeästi, että omien virheiden takia häviäminen harmittaa tarpeeksi, jotta haluaa pelata uudestaan.

Kuvitukset korteissa ja laudassa hauskoja ja selkeitä…

Noniin, tämäkin kokeiltu. Aika kiva pelihän se oli ja sisälsi paljon tuttuja pakanrakennuselementtejä. Teemakin oli oikein sopiva, ja kuvitus mukavan humoristinen ja selkeä.

Vaikeustasoltaan varmaan sopiva, kaksi peliä kokeilin ja toisella pääsin piraatteihin asti joista en kuitenkaan selvinnyt.

Mutta, ei yksinpelit kyllä ole minun juttu. Eli en lähtisi omaan hyllyyn hankkimaan koska pelikertoja ei vaan tulisi. Silti, jos tällainen kiinnostaa niin varmasti ihan mainio peli.

Tuote näyttäisi olevan loppu jo vähän kaikkialta suomesta :(

Kiitos! :D En osannut amazonia sun muita käyttää, mutta tuo vaikuttaa sen verran yksinkertaiselta tilata muihinkin maihin kun USA:an että taidanpa ostaa :)

Kiinnosti kokeilla tätä yksinpeliä, kun tätä on nyt hyvin saatavillakin Fantasiapeleistä. Peli näyttää olevan yksinpelattavien lautapelien arvosteluissa (BGG) kärkiluokkaa. Itsellä ei ole muista yksinpelattavista lautapeleistä kokemusta (paitsi korttipelin pasianssit ja taistelupelikirjat).

Kuten kirjoittakin kertoi, voittaminen on kyllä vaikeaa – jo ensimmäiselläkin vaikeustasolla. Vielä en ole päässyt edes merirosvovaiheeseen, mutta eipä se haittaa, että haastetta riittää – parempi niin. Elinpisteet ovat huvenneet aika nopeasti loppuun. Kortit eivät ole nousseet varsin myötämielisesti, mutta johtunee ehkä siitä, että en ole hirveästi pakanrakennuspelejä pelannut, joten kokemus siltä puolen on aika ohkaista.

Peli on varsin simppeli: Nosta kaksi vaarakorttia, taistele vaaraa vastaan ja ratkaise taistelu. Kun taistelukortit on käyty läpi, sekoitetaan ne uudeksi taistelupakaksi lisättynä sinne yksi ikäkortti. Tässä on myös pelin vaikeutumisen lisäksi se vaara, että jos sinulla ei ole ikäkorttia lisättäväksi taistelupakkaan, niin Robinson kuolee vanhuuteen. Kun taas vaarakortit on käyty läpi, sekoitetaan ne uudeksi vaarapakaksi, jolloin taistelet vaaroja vastaan niiden uusilla korkeammilla vaara-arvoilla. Sitten lopussa vastaan tulee kaksi merirosvoa, jotka pitäisi saada vielä kukistettua, jotta voittaisi pelin ja näin Robinson pääsisi lähtemään saarelta…

Uudelleenpelattavuus on hyvä ja pelin 30 minuutin kesto pitää tosiaan revanssihengen varsin korkealla. Komponentit ovat laadukkaita ja kortit teemaan sopivia ja ilo silmälle. Korttien koko on kyllä hieman erikoinen (56x100mm), eikä suojia Suomesta löytynyt, mutta Swan PanAsia ja Mage Company valmistavat tuohon suojia ja niitä saa tilattua Euroopasta.

Tämä peli on kyllä mieleeni. Kun peliseuraa ei ole aina saatavilla ja/tai haluaa pelata vain yksin (tämä löytyy myös digiversiona), niin tässä on mainio kaveri siihen :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *