Kategoriat
Peliarvostelut

Block Ness

Ikä: 5+. Block Ness on nopea perhepeli, jossa rakennetaan värikkäitä vesikummajaisia moneen kerrokseen.

Block Nessissä ei myyttinen järvihirviö piilottele valokuvaajilta, vaan järven pinta on täynnä erivärisiä monstereita. Pienessä järvessä on tilaa vain rajatusti, joten pitkät kiemurtelevat vartalot joutuvat kulkemaan toistensa vierestä, yltä ja alta miten vain suinkin mahtuvat.

Asettele palasi parhaiten ja yritä saada koko käärmeesi näkyville ja voitat. Kuten pelin nimikin vihjaa, koeta torpata muiden suunnitelmat blokkaamalla toisten petojen liikkuminen.

Block Nessin kansi

Matoja monessa kerroksessa

Block Nessin merikäärmeet koostuvat 12 osasta: päästä, hännästä ja 10 eripituisesta ja -korkuisesta vartalosegmentistä. Peli aloitetaan sujauttamalla matalin pala pelilaudan reikiin ja kiinnittämällä siihen pää- ja häntäpalat. Otusta jatketaan aina omalla vuorolla jommasta kummasta päästä ja siirretään samalla pääpalaa. Madot voivat mennä ristiin toisten tai omien osiensa kanssa ylittämällä, mutta alle ei voi pelata.

Peli on melko tavanomainen abstrakti strategia, mutta eri tasoissa toistensa yli kaareutuvat palat tekevät olennoista elävän näköisiä ja luovat peliin vähän teemaa. Samalla ne tuovat peliin ripauksen strategista syvyyttä (vai korkeutta?).

Block Nessin ansioksi pitää ehdottomasti mainita hieno kuvitus ja tyylikkäät palat ja hienot värit.

Block Nessin pelilauta täynnä merihirviöitä
Block Ness on värikäs peli. Kuva: Tapani Aulu

Erittäin nopea perhepeli

Block Ness skaalautuu kahdesta neljään pelaajalle erikokoisen pelilaudan eli järven pinnan verran. Peli on erittäin nopea, koska vuoroja tulee maksimissaan kymmenen pelaajaa kohden ja käytännössä vähemmän, koska järvi täyttyy nopeasti.

Lopussa ei enää ole mahdollisia paikkoja, joten peli päättyy, kun kukaan ei enää pysty pelaamaan yhtään myyttisen kummajaisen palaa. Eniten paloja pelannut voittaa tai tasapelissä se, kenen pää keikkuu korkeimmalla.

Violetin pelaajan palat
Violetin pelaajan merihirviössä on tällaiset palat. Kuva: Tapani Aulu

Meillä pelit kestävät 5–10 minuuttia ja joka kerta on pelattu useampi erä. Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, joten pienetkin lapset osaavat pelata, joskin ihan pienemmät voivat saada luonnonoikkunsa satimeen vähän turhan helposti.

Peli on enimmäkseen taktinen, mutta pientä suunnitelmalli­suuttakin voi ainakin yrittää harjoittaa. Yllättävän kuriositeettinä peli on asymmetrinen, eli pelaajien aloituspalat ovat erilaisia, mikä varmistaa, etteivät kaikki voi lähteä samalla suunnitelmalla rakentamaan omaa “nessietään”.

Pelaaja asettamassa palikkaa laudalle
Kuva: Tapani Aulu

Faktat Block Nessistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Blue Orange (2021)

Mutkikkuus: Yksinkertaiset säännöt, vaatii jonkin verran taktista silmää.

Onnen vaikutus: Pelissä ei ole lainkaan satunnaisuutta.

Vuorovaikutus: Ei erityisen ilkeä, mutta toisten blokkaaminen on oleellinen osa peliä.

Teema: Taruolennot on tehty teemallisesti.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä on tarpeeksi muuttujia, että peli on aina erilainen.

Kieliriippuvuus: Osissa ei ole tekstiä lainkaan.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: Alle 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *