Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Pandemic Iberia

Taistelua pandemioita vastaan 1800-luvun Iberiassa – Pandemic Iberia on itsenäinen sisarpeli Pandemialle, joka vie pelaajat historialliseen kamppailuun. Lavantauti, kolera, malaria ja keltakuume uhkaavat!

Vuosi on 1848, Iberian niemimaalla jylläävät kolera, malaria, lavantauti sekä keltakuume.

Pandemic, tai kotimaisittain Pandemia, on erittäin suosittu pelisarja, jossa pelaajat taistelevat yhteistyössä kulkutauteja vastaan. Tämä moderni klassikko on jotenkin onnistunut välttämään pelipöytämme, mutta siihen tuli nyt lopulta muutos Pandemic Iberian myötä.

Tavallinen Pandemia, mutta pienin muutoksin

Pandemic Iberian kansiPelaajat voivat ottaa maalaislääkärin, sairaanhoitajan, rautatieläisen, merimiehen, poliitikon, agronomin tai kuninkaallisen akatemiatutkijan roolin taistelussa kulkutauteja vastaan.

Lissabonin ja Barcelonan väliin mahtuu paljon lääniä, jolla taudit leviävät. Hevoskärryillä matka etenee tuskallisen hitaasti, mutta Pandemic Iberiassa voi liikkua laivoilla satamakaupunkien välillä ja jopa rakentaa rautateitä. Rautahepo nopeuttaa huikeasti pelaajien liikkumista, mutta mahdollisesti myös levittävät tauteja räjähdysmäisesti.

Lisäpelimuodot simuloivat potilasvirtojen ja sairauksien kulkua

Vahvasti historiasta ammentava peli lisää kaksi hyvin mielenkiintoista varianttia peruspeliin. Potilasvirta-pelimuodossa sairastuneet lähtevät muista kaupungeista vaeltamaan kohti pelaajan perustamaa sairaalaa. Tämä aiheuttaa mielenkiintoista elämää pelilaudalla, kun pitää arvioida potilasvirtojen määrää ja saapumisaikaa.

Jos kaupunkiin kertyy missään vaiheessa neljäs sairastuneita kuvaava kuutio, alkaa epidemia-aalto levitä naapurikaupunkeihin. Kun sairaalaan saapuu liikaa henkensä puolesta pelkääviä sairastuneita, syntyy kontrolloimaton paniikki ja sairastuneet pakenevat ympäröiviin kaupunkeihin. Pelaajien rakentamat junaradat voivat tässä pelimuodossa muuttua hengenvaarallisiksi, sillä sairastuneet voivat liikkua kontrolloimattoman nopeasti ja aiheuttaa paniikin sairaalakaupungissa.

Pelilauta
Kaksinpelimme loppuvaiheessa Annika lähti perustamaan viimeistä sairaalaa keltaiselle alueelle, ja Kaitsun tehtäväksi jäi taistella epidemiaa vastaan kriittisellä punaisella alueella. Onnistui! Kuva: Kai Saarto

Historialliset sairaudet -pelimuodossa sairaudet eivät enää noudata peruskaavaa, vaan käyttäytyvät eri tavoilla. Kolera-aallot esimerkiksi kantavat kahden kaupungin päähän alkupaikastaan ja satamakaupunkiin pääsevä keltakuume puolestaan levittää tautia laivojen mukana toisiin satamiin.

Kumpikin pelimuoto tuo tunnelmaa ja lisää odottamattomia tilanteita. Yksinäinen punainen kuutio espanjalaisessa pikkukaupungissa, kaukana epidemian keskuspaikoista jäi itseltäni huomaamatta. Seuraavassa hetkessä sairaalakaupungissa käynnistyi paniikkiaalto, joka aiheutti koko Iberian luoteisrannikon kaupunkeihin leviävän epidemian.

Mitä Iberian jälkeen? Musta surma 1300-luvulla?

Pandemic Iberiassa eivät pelaajat parhaista yrityksistään huolimatta pysty taltuttamaan pelin neljää kulkutautia. Toimenpiteillä voidaan hidastaa vain vääjäämätöntä, historiallista epidemia-aaltoa. Tämä onnistuu parhaiten toimittamalla puhdasta vettä maakuntiin. Voittotavoite on vain tutkia sairautta.

Keräämällä viisi saman väristä kaupunkikorttia ja käyttämällä ne samanvärisessä sairaalassa, saadaan taudista riittävästi tietoa. Jos pelaajat onnistuvat tutkimaan kaikki neljä tautia, ennen kuin tautiaalto puhkeaa kahdeksan kertaa, peli päättyy. Peli loppuu myös jos pelipakka tai yhden värin tautikuutiot loppuvat kesken.

Tiedonvaihtoa kaupungissa
Maalaislääkäri ja agronomi kohtasivat Burgosin sairaalassa tiedonvaihdon merkeissä. “Pablo, tässä tiedot Valladolidin klinikalta!”, agronomi kuiskasi. “Esmeralda, tämä oli puuttuva palanen. Nyt ymmärrän mikä aiheuttaa lavantaudin! Punainen kaupunkikorttisi ratkaisi kaiken!”. Kuva: Kai Saarto

Ensimmäiseksi Pandemic-kokemukseksi Iberia oli hyvin miellyttävä. Peli on todella kaunis laatikosta lähtien. Pelilauta miellyttää silmää ja kuvitus on korteissakin hyvää. Mukana tulee myös pieni taidevihko, josta näkee miten esimerkiksi upea kansikuva on syntynyt.

Iberia saattaa olla jonkinlaisen itsenäisten historiallisten Pandemic-pelien sarjan avaus. Laatikon kannessa lukee Limited Collector’s Edition. Yhden (suuren) painoksen saava peli todennäköisesti saa sarjan tosifanit avaamaan kukkaronnyörejään ainutkertaisuutensa ansiosta ja tuo myös sarjan pariin pelaajia, jotka innostuvat teeman vuoksi kokeilemaan peliä. Näin ainakin meidän kohdallamme kävi.

Rakkautta koleran aikaan
Rakkautta koleran aikaan? Agronomi ja maalaislääkäri ratkaisivat pelissämme yhteistyössä lavantaudin mysteerin. Kuva: Kai Saarto

Meillä oli taustalla jonkin verran kokemusta Matt Leacockin peleistä (Salaisuuksien saari, Kadonnut kaupunki) ja Pandemic Iberia tuntui suoralta jatkumolta niihin pelimekaniikkojensa osalta. Iberiassa Leacock on tehnyt yhteistyötä Jesús Torres Castron kanssa. Castro on Cordoban yliopiston fysiikan professori ja suunnittelee harrastuksenaan lautapelejä.

Kolmen vartin fiksu ja kaunis yhteistyöpeli toimii monenlaisessa tilanteessa ja on myös varsin näppärän kokoinen.

Faktat Pandemic Iberiasta

Suunnittelija,

Julkaisija: Z-man Games (2016)

Mutkikkuus: Suhteellisen nopeasti omaksuttava. Yhteistyöpelaamisen ansiosta riittää, että yksi hallitsee säännöt.

Onnen vaikutus: Korttituuri vaikuttaa siihen mihin kulkutaudit leviävät ja koska puhkeaa vakavampi epidemia. Näitä tekijöiden vaikutusta voi kuitenkin fiksulla pelaamisella rajoittaa.

Vuorovaikutus: Voittoon tarvitaan vahvaa tiimityötä.

Teema: Pelilauta, kortit ja muut komponentit välittävät 1800-luvun espanjalaisen tunnelman varsin kohtuullisesti. Taudin leviäminen ja potilasvirrat ja niiden kontrollointiyritykset tuntuvat hyvin onnistuneilta. Teema ei tunnu lainkaan päälleliimatulta, vaan se tukee pelaamista.

Uudelleenpelattavuus: Melko hyvä. Vaikeustason säätö ja eri pelimuodot tuovat vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Englanninkielinen. Korteissa ei ole paljoa tekstiä, joten apulapuilla tai toisten avustuksella voivat englanninkieltä taitamattomatkin pelata.

Pelaajamäärä: 1–5.

Pituus: 45–60 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Kai Saarto

Turkulainen pitkän linjan toimittaja. Tekee sivutöinä kuvituksia ja verkkosivuja. Rooli- ja lautapelaaja from way back.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *