Kategoriat
Peliarvostelut

Heat: Heavy Rain

Heat: Pedal to the Metal oli vuoden 2022 suosituimpia pelijulkaisuja. Heat keräsi palkintoja ja arvostusta, ja nyt vuoden 2024 keväällä sai odotetun lisäosansa Heat: Heavy Rain.

Heat: Pedal to the Metal on noussut kahdessa vuodessa BGG:n sadan parhaan pelin joukkoon ja luultavasti tulee siellä jonkin aikaa pysymään. Käydään ensin läpi, mitä Heavy Rain tuo mukanaan ja sitten katsotaan, onko lisäosa hyvä lisä, pakko-ostos Heatin faneille vai turha lisäys.

Mitä laatikosta löytyy?

Heavy Rainin laatikko on noin kolmasosan peruspelin laatikosta, eikä sisältä löydy tavaraa mitenkään mahdottomasti. Kaikki mitä sieltä löytyy kehittää kuitenkin peliä.

Aloitetaan selkeimmästä lisästä, yhdestä uudesta autosta. Peruspelin laatikossa on paikat kahdelle uudelle autolle, ja tässä lisäosassa tuli auto toisen täyttämiseen. Uskoisiin siis vielä ainakin toisen lisäosan olevan tekeillä. Uusi auto mahdollistaa seitsemällä pelaajalla pelaamisen ja Heat onkin sitä parempi, mitä enemmän pelaajia peliin saadaan mukaan. 

Laatikosta löytyy myös uusi kaksipuoleinen pelilauta. Japanissa rata tulvii massiivisen sateen jäljiltä, ja Meksikon pitkät suorat mahdollistavat kovat vauhdit ennen tiukkoja shikaaneja. Uudet stressi- ja lämpökortit eivät muuta peliä, niillä vain varmistetaan, että kyseiset kortit eivät lopu uuden pelaajan myötä. Sen sijaan päivityskortit tuovat mukanaan uudenlaisen superviilennysmekanismin. Muutamia muitakin kortteja laatikosta löytyy, muttei näiden lisäksi mitään merkittävää. 

Uudet mekaniikat

Tulvamekanismi Japanin radalla toimii siten, että jos autosi lähtee lätäköstä, maksaa vaihteen alaspäin vaihtaminen yhden lämmön enemmän. Jos haluat laskea vaihdetta kaksi askelta alas, maksaa se kaksi lämpöä yhden sijaan. Kuulostaa melko mitäänsanomattomalta, eikö vain?

Juju on siinä, että lätäköt muodostuvat mutkiin, ja mutkiin tullessa halutaan hidastaa vauhtia. Nyt hidastaminen on vaikeampaa ja riskialttiimpaa.

Shikaaneja taas löytyy sekä Japanista että Meksikosta. Shikaanit ovat normaaleja mutkia jyrkempiä ja siten rankaisevat enemmän. Normaaleissa mutkissa katsotaan nopeusrajoitusta vain kerran, kun taas shikaaneissa nopeusrajoitus tulee kahdesti. Eli myös nopeusrajoituksen ylittämisestä rangaistaan kahdesti!

Uudet radat tuovat sopivaa maustetta, jos vanhoja ratoja on tullut tahkottua paljon. 

Heatissa pelataan soolopeliä legendoja vastaan. Peruspelissä legendat olivat taitavia, mutta melko varovaisia. Heavy Rainin legendat toimivat aikaisempaa aggressiivisemmin tietyissä kohdissa rataa ja näin ollen soolopelin vaikeustaso nousee tarvittaessa.

Viimeisenä vielä uusien päivityskorttien mukana tulee uusi Super cool -symboli, joka on tehokkaampi tapa auton viilennykseen. Ennen lämpöä sai poistettua vain kädestä, nyt myös poistopakasta. Se on erittäin hyödyllinen päivitys autoihin.

Hyvät ja (olemattomat) huonot puolet

Lisäosan nimi on Heavy Rain, silti vain Japanissa on vettä. Vesimekaniikka on toimiva, hauska ja lisää taktista syvyyttä. Olisin toivonut, että sen olisi voinut lisätä jokaiseen karttaan. Temaattisesti vesi olisi esimerkiksi sopinut Brittien saarille täydellisesti. Toivottavasti mahdollisessa toisessa lisäosassa tätä tulee enemmän.

Myös shikaanien tuominen radoille toimii mainiosti. Ne lisäävät riskejä, amutta tuovat myös suuremman palkinnon riskin kannattaessa. Myös aggressiiviset legendat ja uusi viilennysmekanismi toimivat ja tuovat uutta löydettävää peliin. 

Huonoja puolia en itse oikeastaan keksi veden vähyyden lisäksi! Pakolliseksi ostokseksi en Heat: Heavy Rain lisäosaa luokittelisi, mutta uutta se tuo ja on hyvä lisä pelin kylkeen.

Faktat Heavy Rain -lisäosasta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Days of Wonder (2024)

Mutkikkuus: Tuo pieniä sääntölisäyksiä peruspeliin, mutta peli ei mutkistu. Edelleen lisärinkin myötä Heatia pystyy pelaamaan vaikka täysin aloittelijoiden kanssa.

Onnen vaikutus: Lisäosa ei lisää tuurielementtejä; se ennemmin vähentää niitä, koska shikaaneista ja lätäköistä pitää mennä läpi aiempaa varovaisemmin.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutuksen määrä ei muutu peruspelistä.

Teema: Shikaanit ja vesielementit tuovat uusiin ratoihin kiinnostavia teemallisia elementtejä.

Uudelleenpelattavuus: Lisäosa lisää pelattavaa paljon; suosittelen sitä kaikille, jotka ovat peruspeliä tahkoneet enemmänkin.

Saavutettavuus: Ikoneita on jonkin verran, mutta uskoisin pelin soveltuvan lähes kenelle tahansa. 

Pelaajamäärä: 1–7.

Pituus: 30–90 minuuttia, ei eroa peruspelistä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *