Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 25.2.2019: As d’Or -voittajat 2019

Ranskan vuoden pelit eli As d’Or -palkinnot jaettiin Cannesissa. Voittajiksi valittiin The Mind, Detective: A Modern Crime Board Game ja Mr Wolf. Muissa uutisissa KeyForgen uusi lisäosa Age of Ascension.

Uutiskatsaus esittelee vuoden 2019 As d’Or -voittajat, KeyForgen uudet tuulet, Alexander Pfisterin uuden pelin ja lautapelibisneksen käänteitä.

As d’Or 2019 eli Ranskan vuoden peli

Cannesin kansainvälisillä pelifestivaaleilla julkistettiin As d’Or -voittajat eli Ranskan vuoden pelit. Kultaiset ässät jaettiin kolmessa eri kategoriassa: suurelle yleisölle, asiantuntijoille ja lapsille.

Yleissarjan voitti Wolfgang Warschin suunnittelema ja NSV:n julkaisema The Mind, joka joutui Spiel des Jahres -kisoissa jäämään kakkoseksi Azulille. Ranskassa Azul voitti viime vuonna ja The Mind oli kisassa vasta nyt, joten nyt oli reitti vapaa. Muut finalistit olivat Treasure IslandShadows: Amsterdam ja Solenia.

Harrastaja- tai asiantuntijasarjan voittajaksi selviytyi Przemysław Rymerin, Ignacy Trzewiczekin ja Jakub Łapotin suunnittelema ja Portalin julkaisema poliisipeli Detective: A Modern Crime Board Game (Todellisuuspaon arvio). Finalisteina olivat lisäksi Spirit Island ja KeyForge.

Lastenpelisarjan voitti Marie ja Wilfried Fortin suunnittelema ja Blue Orangen julkaisema Mr. Wolf. Finaalissa olivat The Color Monster, Zombie Kidz Evolution (ensimmäinen Legacy-lastenpeli!) ja Who Did It?.

As d'Or -voittajat 2019

KeyForge: Age of Ascension

KeyForge saa jatkoa! Age of Ascension on keväällä tai kesällä 2019 ilmestyvä uusi korttisarja KeyForgeen. Sarja näyttää nyt mallia siitä, miten Fantasy Flight Games on KeyForgea jatkamassa.

Age of Ascension
Kuva: Fantasy Flight Games

Uuden sarjan koko on 370 korttia, kuten aikaisemman Call of the Archonsin. Mukana on 204 uutta korttia ja 166 Call of the Archonsista tuttua korttia. Vanhat kortit ovat pääasiassa uncommoneita ja rareja, common-tasoiset kortit ovat uudistuneet eniten. Pakat on rakennettu siten, että jokaisessa pakassa on uusia kortteja, ei ole mahdollista saada pakkaa, jossa on pelkästään vanhoja kortteja.

Uusia avainsanoja tulee kolme. Alpha-avainsanalla merkityt kortit saa pelata ainoastaan vuoron ensimmäisenä korttina ja Omegan jälkeen ei saa enää pelata muita kortteja. Olennoit, joilla on uusi Deploy-avainsana, saa pelata taistelulinjan keskelle, niitä ei ole pakko lisätä reunalle. Näillä lienee useimmilla joku ominaisuus, joka vaikuttaa naapureihin.

Mitä tahansa vanhoja kortteja voi esiintyä uusissa pakoissa Legacy-kortteina. Legacy on vähän Maverickin kaltainen ominaisuus ja voi tuoda minkä tahansa vanhan kortin mihin tahansa uuteen pakkaan.

Sarjaa myydään sekä irtopakkoina että aloituspakettina. Aloituspaketissa ei ole enää vakiopakkoja, vaan vain kaksi satunnaista pakkaa. Sisältö on muuten sama kuin Call of the Archonsin aloituspaketissa, mutta Stun- ja Power-kortit on korvattu tokeneilla ja mukana on kaksi pelialustaa.

Lisätietoja ja kuvia löytyy Fantasy Flightin sivuilta. Spoilereita löytyy Keyforge Compendiumista.

Keyforgen kortteja
Kuva: Fantasy Flight Games

Hasbrolla huono vuosi – osittain

Toys’R’Us-lelukauppaketjun konkurssi Yhdysvalloissa ajoi Hasbron heikompaan tulokseen vuonna 2018. Lelujätin liikevaihto putosi 12 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Toys’R’Us oli Hasbron kolmanneksi suurin asiakas Yhdysvalloissa ja toiseksi suurin Euroopassa ja Aasiassa.

Vaikka yleisesti suunta olikin laskussa, kaikki ei kuitenkaan ollut silkkaa tappiota. Beyblade, Dungeons & Dragons, Monopoly ja Magic: The Gathering kasvoivat kaikki vuonna 2018. D&D:lle vuosi oli jälleen kerran paras koskaan.

Magic: The Gathering Arena on yhä betatestausvaiheessa ja saatavissa vain PC:lle (Mac-käyttäjänä hivenen ärsyttää Facebook-mainokset pelistä). Viimeisellä vuosineljänneksellä pelattiin silti 350 miljoonaa Magic-matsia, keskimäärin kahdeksan tuntia käyttäjää kohden viikossa. Katsojamäärät Twitchissä ovat kaksinkertaistuneet.

Lisätietoja Hasbron sijoittajatiedotteesta.

Alexander Pfisteriltä uusi peli

Alexander Pfisteriltä tulee uusi peli, Newdale. Pelin julkaisee Lookout ja se sijoittuu Oh My Goodsin maailmaan. BoardGameGeekissä on spekulointiketju, johon Pfister tuli itse kommentoimaan.

If you like Oh My Goods (OMG), you will love Newdale. If you don’t like OMG, you should still take a look at it as it is more accessible, has less luck, “better/more” material than just cards, great maps by Klemens Franz etc.
So core mechanic has similarities, but in Newdale your workers can also do other stuff than only work in your own buildings. So it is a worker placement and engine building game with several maps, which all tell a story.
No details yet, because they might change, but I’m optimistic the game will appeal to a wider audience than OMG.

Luvassa on siis työläistenasettelua, koneistonrakentelua ja kampanjamaista tarinankerrontaa.

Villainous voitti Toy of the Year -palkinnon

New Yorkin lelumessuilla jaetaan Toy of the Year -palkinnot ja tänä vuonna vuoden parhaan pelin palkinnon voitti Villainous, jossa pelaajat pääsevät Disney-pahisten rooliin. Tämä on hivenen yllättävä veto, sillä Toy of the Year on yleensä valinnut pelisarjan voittajaksi lastenpelejä. Esimerkiksi vuonna 2014 Catan jäi kakkoseksi Boom Boom Balloon -pelille, jossa työnnetään keppejä ilmapalloon.

Vuoden peli

Uusi lautapeliblogi Huoltoreitti

Marko Tainion luotsaama Huoltoreitti on uusi suomalainen sotapeleihin keskittyvä blogi. Blogi käsittelee sotapelaamista eri näkökulmista, luvassa on ainakin sotapelien esittelyjä, yleisjuttuja sotapeleistä ja AAR-juttuja eli kuvauksia pelatuista sotapeleistä. Mukana ovat Markon lisäksi Anttoni HuhtalaAntero Kuusi ja Antti Lehmusjärvi.

Tervetuloa Huoltoreitti-blogiin -juttu kertoo mistä tähän tultiin.

Huoltoreitti.fi

Lautakunta

Lautakunta käsittelee ameritrashia. Tuomo PekkanenJoonas Konstig ja Kai Saarto puhuvat siitä, millaista on, kun europelaaja jenkkirässää.

Not Just for Geeks Anymore!

Jon Purkis eli Actualol teki mainion musikaalinumeron lautapeleistä. Katsokaa ja jakakaa:

Lyhyet

 • BoardGameGeekin kauppaan on tullut uutta tavaraa: GeekUp-muovilätkät saa nyt Keyfloweriin ja Above and Below’hun. Hienot kangaspussit löytyvät Vastiin, Keyfloweriin ja Concordiaan. Muovilätkiä on tulossa lisää, valikoimassa on ainakin Le Havre, Quacks of Quedlinburg, Mystic Vale ja Lewis & Clark. Näistä varsinkin Quacks kuulostaa oikein lupaavalta.
 • Fluxxista tulee pari uutta lisenssiversiota. Marvel Fluxx ja Jumanji Fluxxi tulevat kesällä 2019.
 • Tappajahaista tulee lautapeli. Prospero Hall (Villainous) ja Ravensburger julkaisevat Jaws-lautapelin kesällä 2019. Yksi pelaajista on itse hai, muut taistelevat haita vastaan. Amity Island -vaiheessa hai syö uimareita ja muut yrittävät paikallistaa hain, Orca-vaiheessa taistellaan laivalla haita vastaan.
 • Batman: The Animated Series – Rogues Gallery on kesällä IDW Gamesilta tuleva onnenkoetuspeli Batman-piirrossarjasta.
 • Pelinkehitysfirma Forrest-Pruzan Creative, jonka käsialaa ovat muun muassa Richard Scarryn TouhulaHarry Potter: Hogwarts Battle ja Villainous, on ostettu. Ostaja on Funko, joka tunnetaan Funko Pop! -figuureista. Luvassa on siis lisää popkulttuuria hyödyntäviä lisenssipelejä.
 • Harry Potterista puheen ollen: USAOpoly julkaisee Harry Potter: Hogwarts Battle – Defence Against Dark Artsin, joka on kaksinpelattava versio Hogwarts Battlesta. Peli ei ole yhteistyöpeli, kuten edeltäjänsä, vaan kaksintaistelu, jossa pelaajat harjoittelevat puolustautumista pimeyden voimia vastaan ja taistelevat sitten vastakkain. Lisäksi tulee Scrabblen Harry Potter -versio.
 • USAOpolyltä tulee myös Captain Marvel: Secret Skrulls, joka on ilmeisesti Bang! uudella Captain Marvel -teemalla.
 • Evolution on tullut monen vuoden työn jälkeen saataville digiversiona. Ilmeisesti se on aika hyvä. Lisäksi digiversion pelaajien kesken arvotaan tässä muutaman kuukauden aikana tuhat Evolution-lautapeliä: voit voittaa, kunhan vain pelaat digiversiota moninpelinä netissä (ja olet valmis maksamaan postikulut). Steam, iOS, Android.
 • Gamewrightiltä tulee pari uutta noppapeliä: Sushi Roll on keväällä ilmestyvä noppapeliversio Sushi Go!:sta. Rat-a-Tat Roll on puolestaan noppaversio Rat-a-Tat Catista eli Biberbandesta.
 • Z-Man Games esitteli Cannesin pelimessuilla uutta Pandemic-sarjan peliä: Pandemic: Rapid Response on ilmeisesti reaaliaikainen peli. Lisätietoja tullee joskus myöhemmin.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Aeon’s End: The New Age on itsenäinen jatko-osa yhteistyönä pelattavalle pakanrakennuspeli Aeon’s Endille. Uutena saadaan Expedition Mode ja paljon uutta rompetta, joka on yhdistettävissä aikaisempien Aeon’s End -pelien kanssa.

99 dollarilla saa The New Agen ja pikkulisärin siihen. 170 dollarilla saa lisäksi yhden aikaisemman “aallon” sisältöä. Kaksi aaltoa maksaa 245 dollaria ja kaikki kolme saa 320 dollarilla. Toimitukset on luvattu syyskuulle 2019 ja ne ovat verottomia. Kampanja löytyy täältä.


Alone on pidetty scifi-henkinen kauhu- ja selviytymispeli Horrible Gamesilta. Pelissä epätavallista on se, että siinä yksi sankari taistelee yhtä tai useampaa pahista vastaan – yleensähän asetelma on toisinpäin. Ensimmäinen laitos keräsi noin 90 000 euron rahoituksen vuonna 2017. Nyt Kickstarterissa on toinen painos. Uutta sisältöä ei ilmeisesti juurikaan ole, lähinnä jotain edellisestä kampanjasta toteutumatta jääneitä stretch goaleja.

Ykköspainoksen omistajat saavat 15 eurolla päivityssarjan, muuten peli maksaa 100 euroa. Postikuluja on odotettavissa 20–30 euroa. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Chocolate Factory on tehdaspeli, jossa operoidaan suklaatehdasta ja yritetään menestyä suklaa-alalla. Pelin jippona on pelaajalaudan läpi kulkeva liukuhihna, jota pitkin kaakaopapuja kirjaimellisesti työnnetään kun ne etenevät pitkin suklaantekoprosessia. Koneistonrakennuspelin takana on kokeneita tekijöitä, Matt Dunstan ja Brett J. Gilbert.

Perusmalli maksaa 50 puntaa Suomeen toimitettuna, fiinimpi Deluxe-malli on 63 puntaa. Toimitus on luvattu lokakuulle 2019 ja se on veroton, Brexitin varallekin on suunnitelmia. Kampanja löytyy täältä.


Winterbornessa pelaajat johtavat viikinkiklaaneja, jotka valmistautuvat hyiseen talveen. Luvassa on kevyttä pakanrakentamista ja pöydänrakentelua, kun pelaajilla on kalenterivuosi aikaa varautua. Pelissä on mausteena epäsymmetrisiä pelaajavoimia ja monikäyttöisiä kortteja ja sankareita.

Peli maksaa 39 dollaria. Postikuluja on odotettavissa 15–20 dollaria. Toimitus on luvattu helmikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Tiny Epic Tactics jatkaa pienten eeppisten pelien sarjaa. Tämä versio lupaa taktista taistelua 3d-maastoissa erilaisina yhdistelminä yksinpeliä, moninpeliä, yhteistyötä ja kilpailua.

Perussetti maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna, luksuksempi malli 37 dollaria ja lisärin kanssa 49 dollaria. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Waste Knights Second Edition on kakkospainos vuonna 2015 ilmestyneestä postapokalyptiseen Australiaan sijoittuvasta selviytymispelistä. Seikkailua on tarjolla 1–4 pelaajalle, joko kilpaillen tai yhteistyönä. Jengisotia, mutantteja, villiintyneitä robotteja!

Peli maksaa 65 dollaria ja arviolta 25 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Napoléon 1807 on sotapeli Napoleonin sodasta Puolassa. Preussin kampanja on voitokkaasti takana, mutta nyt Puolassa on vastassa tsaarin joukot. Käytössä on sama pelimekaniikka kuin Napoléon 1806 -pelissä. Joukot ovat puupalikoita, mutta blokkipelistä ei ole kyse: blokeilla ei tehdä fog of waria eikä joukkojen vahvuutta.

Peli maksaa 70 dollaria ja pari kymppiä postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Coloma opetti uuden historiallisen faktan: juuri Coloman kaupungista käynnistyi Kalifornian kultaryntäys vuonna 1849. Peli tarjoilee kultaryntäysteemalla työläistenasettelua, toiminnonvalintaa, resurssinhallintaa ja koneistonrakennusta. Pelissä valitaan joka kierros toiminto ja menestyäkseen pitää vähän lukea ajatuksia: jos liian moni pelaajista valitsee saman toiminnon, parempaa versiota toiminnosta ei saa käyttöön.

Perusmalli maksaa 66 dollaria Suomeen toimitettuna. Kickstarter-luksusmalli maksaa 81 dollaria. Toimitukset on luvattu marraskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Chronicles of Crime on ajankohtainen kuuma uutuuspeli vuoden 2018 puolelta, osa erilaisten poliisi- ja mysteeripelien tulvaa. Tämä peli löytyi Tampereelta kirjastosta, mikä sopiikin oivallisesti tällaiselle kertakäyttöpelille.

Pelin lupaukset siitä, että sääntökirjalla ei tarvitse päätään vaivata eivät olleet turhia. Pelaamaan pääsee, kunhan asentaa softan puhelimelle ja täräyttää tutoriaaliskenaarion käyntiin. Ohjekirjasta voi pikkuisen vilkaista, mitä kaikki eri elementit ovat, mutta eipä sitäkään oikeastaan tarvitse. Aloitusskenaario on lyhyt ja yksinkertainen, mutta opettaa pelin säännöt.

Varsinaiseen asiaan päästiin sitten seuraavassa skenaariossa, joka avasi kolmesta skenaariosta koostuvan yhtenäisen kampanjan. Murhatutkimus sujui nopeasti ja mukavasti ja hyvin pistein: loppuarvostelusta saatiin pisteiksi 90/100. Kakkosskenaario menikin sitten vähän kehnommin: loppupisteet 50/100. Sentään osa rikoksista selvisi.

Kelpo viritys, minä tykkäsin kyllä varmaan vähän enemmän kuin Todellisuuspaon Kaitsu (tosin nyt kun katson, BGG:ssä Kaitsulla on korkeampi reittaus pelille kuin minulla). Eihän tässä ihan älyttömästi tarinaa ole, mutta en oikeastaan kaipaakaan – jos haluan lukea tarinaa, luen kyllä mieluummin kirjaa. Pelaaminen QR-koodeja skannaamalla on vähän mekaanista, mutta toisaalta myös ihan freesi lähestymistapa. Ja käytännöllistä! Se mahdollistaa esimerkiksi lisäskenaarioiden luomisen hyvin näppärästi. Myöhemmin tänä vuonna avataan esimerkiksi skenaarioeditori, jolla fanit voivat luoda uusia skenaarioita, mikä moninkertaistaa saatavilla olevien skenaarioiden määrän.

Pitkällisen pohdiskelun päätteeksi päädyin ostamaan Altiplanon, kun en enää voinut sanoa houkutukselle ei. Peli kiinnosti muunnelmana hyväksi havaitusta Orléansista, lukemani perusteella oli syytä epäillä, että Altiplano olisi jopa edeltäjäänsä parempi valinta.

Kaikki, jotka ovat Altiplanoa kehuneet, ovat suhtautuneet varauksella moninpeliin. Näyttäisi kieltämättä siltä, että syytä voi olla – ensimmäinen kaksinpeli vei vähän yli tunnin, eli nelin- ja viisinpelissä voisi hyvinkin mennä yli kaksi tuntia, vaikka pelissä jonkin verran yhtäaikaista päätöksentekoa onkin jouduttamassa pelin kulkua. Lisäksi peli on sen verran pasianssia, ettei lisäpelaajista taida tulla juurikaan lisäarvoa.

Eipä tuo mitään, sillä kaksinpeliksi tämä on hankittu ja näin ensimmäisen pelin perusteella sanoisin, että kyllä tosiaan toimii. Bag building -mekanismi on samanlainen kuin Orléansissa, eli pussista nostellaan laattoja, ne pelataan suunnitteluruutuihin laudalle ja sieltä niillä sitten suoritetaan erilaisia toimintoja, jotka tuottavat lisää laattoja pussiin. Yhdenlainen pakanrakennuksen ja resurssinhallinnan yhdistelmä siis tämä. Odotan lisäpelejä mielenkiinnolla.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46.

27. Pelissä tehdään yhteistyötä: Chronicles of Crime on yhteistyöpeli.

Tulevat lautapelitapahtumat

 • 1.–3.3.2019 pidetään Junacon Turussa. Tapahtuma keskittyy erilaisiin juna-aiheisiin peleihin, mutta muutakin saa toki tulla pelaamaan.  Ohjelmassa on Menolipun SM-turnaus. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Lautapeliseuran foorumilta. Menolipun SM-turnaukselle on oma sivunsa foorumilla ja Facebook-tapahtuma.
 • 2.3.2019 järjestetään Pelipöytä 2019 Porissa. Ohjelmassa lautapelejä, korttipelejä, roolipelejä ja miniatyyripelejä. Vapaan pelaamisen lisäksi on turnauksia, luentoja ja työpajoja. Lisätietoja järjestäjän Pöllökarhujen sivuilta ja Facebookista.
 • 29.–31.3.2019 pidetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista ja roolipelejä. Lisätietoja Facebookista. ja Lautapeliseuran
 • 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta ja Lautapeliseuran sivuilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
 • 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja tästä myöhemmin.
 • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
 • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *