Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 29.3.2021: As d’Or -voittajat 2021

Uutiskatsauksessa käydään läpi hieman palkintovoittajia: Ranskassa ja Japanissa on nimetty vuoden pelejä. Bisnesuutisissa kuulemme Asmodeen tuoreimmat kuulumiset. Lautapeliartistit tarjoilee meille taas neljä lautapeliarvostelua ja käymme tietysti läpi Kickstarterin (ja Gamefoundin) parasta antia.

As d’Or -voittajat 2021

As d'Or -logo

Vuoden 2021 As d’Or -voittajat eli Ranskan vuoden peli -palkinnot jaettiin Cannesin Festival International des Jeux -messujen sijasta Facebookissa helmikuussa.

Pääpalkinnon voitti MicroMacro – Rikospaikalla, Johannes Sichin ja tovereiden rikospulma, jonka Löydä Vallu -tyyppinen puuhastelu ei kyllä ihan osu pelaamisen määritelmän sisään, mutta on sen verran hauskaa hommaa, että As d’Or -raatikin on näemmä vaikuttunut.

Parhaan lastenpelin palkinnon voitti Dragomino. Tästä Bruno Cathalan, Marie Fortin ja Wilfried Fortin pelistä on kirjoittanut Koko perhe pelaa -blogi. Fortit ovat ranskalainen pariskunta ja hyvässä vauhdissa lastenpelien saralla, sillä pariskunta on ennen tätä voittanut vuoden 2019 parhaan lastenpelin As d’Orin Mr. Wolf -pelillä ja saman vuoden Kinderspiel des Jahresin Viikinkien laaksolla.

Parhaan kokeneiden pelaajien As d’Or Grand Prix -palkinnon voitti Thomas Singin yhteistyötikkipeli The Crew, kuinkas muutenkaan.

MicroMacro: Crime Cityn kansi
Dragominon kansi
The Crew'n kansi

Japan Boardgame Prize 2020

Japan Boardgame Prizen logo

Vuoden 2020 Japan Boardgame Prize -palkinnot jätettiin raadin valinnan osalta jakamatta, koska raati koki, ettei pystynyt kartoittamaan tarjontaa riittävästi vuoden aikana. Yleisöäänestys kuitenkin pidettiin ja sen viiden kärjeksi valikoitui seuraava lista pelejä:

  1. It’s a Wonderful World
  2. Just One
  3. The Crew
  4. Rumble Nation
  5. Gloomhaven

Lautapelit.fi-uutuuksia

Lautapelit.fi julkaisi Maracas-pelin. Vuonna 2020 Blue Orangelta tullut peli on ranskalaisten Bruno Faiduttin ja Hervé Marlyn luomus, joka vaatii tarkkaa kuuloa. Pelin jippona on muovinen avattava marakassi, johon joku pelaajista jemmaa haluamansa määrän jyviä ja muiden pitää marakassia ravistelemalla arvata, minkä verran tavaraa sisällä on.

Helmikuussa uutisoimme uudesta Carcassonnen 20-vuotisjuhlapainoksesta. Nyt on vahvistunut, että tämä juhlaversio ilmestyy myös suomeksi. Juhlaversiossa on mukana uusi minilisäri, uusia yksityiskohtia laattojen kuvituksessa ja tarrat, joilla voi koristella meeplet.

Carcassonnen 20-vuotispainoksen kansi

Lautapeliartistit arvioi: Dune

Testissä: Dune

Dune on Frank Herbertin scifi-kirjoihin perustuva alueenhallinta-peli, jossa kukin pelaajista edustaa yhtä kirjasarjan hahmoa tai kansaa. Valuuttana pelissä toimii kirjasarjoissa esiintyvä mystinen mauste, jota saa ainoastaan hiekkadyyneiltä. Pelin voittaa pelaaja, joka onnistuu valloittamaan vähintään kolme linnaketta viidestä.

Helpotusta tuo kuitenkin liittoutumien muodostamisen mahdollisuus, jolloin kaksi pelaajaa voi voittaa kontrolloimalla vähintään neljää linnoitusta. Linnakkeet on valloitettava vähintään 10 kierroksen kuluessa, jonka aikana peli päättyy. Valloittaminen ei ole pelissä helppoa, sillä jatkuva sodan uhka (ja sodat itsessään, peli on hyvin sotaisa), hiekkamyrskyt sekä muiden pelaajien pelaamat petturi- ja kavaluuskortit aiheuttavat varsin paljon päänvaivaa.

Dune on vahvasti asymmetrinen peli, joka vaatii kaikilta pelaajilta aktiivisia toimia pelin tasapainottamiseksi. Aloittelijoille Dune ei tämän vuoksi sovi. Peli toimii parhaiten 6 pelaajalla, mikä meidän peliporukalla (5 henkeä) on iso miinus, kun yksi jää ilman liittolaisuutta väkisin. Huonolla tuurilla voi myös käydä niin, että liittouman voi tehdä vain kerran, jolloin kannattamattomaksi käyneestä liittoumasta ei voi paeta.

Dunen hyviksi puoliksi koemme erilaisen teeman, petturi- ja kavaluuskortit sekä ne mekaniikat, joilla pelaajat aktiivisesti pystyvät vaikuttamaan pelin kulkuun (esimerkkinä hiekkamyrskyn eteneminen, määräytyy kahden viimeiseksi sotineen pelaajan valintojen perusteella).

Dunelle emme anna numeerista arviota, sillä mielestämme numeeriset arviot edellyttävät riittävästi pelikertoja. Dunelle niitä ei kertynyt meidän porukalla, mitä voitanee pitää eräänlaisena signaalina mielipiteestämme kyseiseen peliin.

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Dunen pelilauta
Dunen taistelupyörät
Dunen kortteja

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Exitiä Keskimaassa

Exit-pelit juhlivat syksyllä viisivuotisjuhliaan. Juhlan kunniaksi ilmestyy Exit: Das Spiel – Schatten über Mittelerde eli Taru sormusten herrasta -aiheinen Exit-peli ja Die Rückkehr in die verlassene Hütte eli Paluu hylättyyn mökkiin, paluu sarjan ensimmäisen pelin tunnelmiin. Näistä ei vielä ole sen tarkempia tietoja.

Res Arcanan toinen lisäosa

Res Arcanan toinen lisäosa on nimeltään Perlae Imperii eli vallan helmet, jotain merellistä teemaa on siis luvassa. Spekulointiketjua löytyy BGG:stä, mutta kovin syvällisiin pohdintoihin siinä ei ole päästy.

Isot pelitapahtumat siirtyvät

Gen Con pidetään tavallisesti elokuun ensimmäisenä viikkona, mutta nyt tapahtuma on päätetty siirtää syyskuun puoliväliin. Suunnitelmissa on edelleen järjestää ihan fyysinen Gen Con, mutta viime vuoden virtuaalitapahtuma saa sekin jatkoa.

Fyysisen Gen Conin ja Gen Con Onlinen lisäksi pelikaupoissa järjestetään Pop-Up Gen Con -tapahtumia.

Gen Con ei ole ainoa kalenteriaan rukannut pelitapahtuma. UK Games Expo siirtyi kesäkuusta heinä-elokuun vaihteeseen, Origins siirtyi kesäkuulta syyskuun viimeiseen viikonloppuun ja Geekway to the West loikkasi toukokuun puolivälistä lokakuun alkuun. Essenin Spiel kaavaillaan edelleen pidettävän lokakuun puolivälissä.

White Wizard vaihtaa nimeään ja esittelee uusia pelejä

White Wizard Games on nykyään Wise Wizard Games, melko ymmärrettävistä syistä. Firma esitteli joukon uusia pelejä.

Riders of Chaos on Richard Garfieldin suunnittelema areenataistelupeli, jossa pelaajat valitsevat itselleen soturin ja arvaamattoman pedon ja sitten luvassa on hulluja komboja, eli juuri sellaista kaaospelaamista, mistä Garfield parhaiten tunnetaan.

Robot Quest Arenassa rakennetaan pakka, jolla ohjataan söpöä robottifiguuria.

Hero Realms: Dungeon of Thandar on kampanja Hero Realmsiin aikaisemman The Ruin of Thandarin tapaan.

Star Realms: Rise of the Empire on Star Realmsia legacy-pelinä, jossa lopputuloksena on pelattava ja kustomoitu Star Realms -setti.

Pelialan bisnesuutisia

Plan B Gamesin logo

Sophie Gravel on taas tehnyt yrityskauppoja Asmodeen kanssa. Vuonna 2016 Gravel myi F2Z Entertainmentin Asmodeelle. Silloin Gravel piti Pretzel Gamesin itsellään ja perusti sen päälle Plan B Gamesin vuonna 2017. Plan B Games taas osti Eggertspielen kesällä 2017. Vuonna 2018 Plan B Games perusti Next Move Games -brandin kevyille abstrakteille strategiapeleille.

Plan B ja Next Move tunnetaan varmasti parhaiten Azulista ja sen jatko-osista. Azul on harvinaislaatuinen megahitti, joka on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta. Sellaiset taas kiinnostavat aivan erityisesti Asmodeeta, joten nyt Gravel on myynyt Plan B Gamesin ja kaikki sen alla olevat firmat Asmodeelle.

Diilin seurauksena Plan B Gamesin pelien jakelu siirtyy Saksassa Pegasukselta Asmodeelle. Suomessahan Plan B:n pelit ovat olleet Asmodeen heiniä jo muutenkin.

Hachette Boardgames, Scorpion Masqué ja Sorry We Are French -logot

Ranskassa Hachette Livre, maan suurin kirjankustantamo, on laajentanut panoksiaan lautapelien puolella. Helmikuussa 2019 Hachette osti abstrakteista peleistään tunnetun Gigamicin. Syyskuussa 2019 perustettiin kaksi uutta studiota, Studio H ja Funnyfox ja lokakuussa Hachette osti Blackrock Gamesin, joka jakelee pelejä.

Vuoden 2021 alussa Hachette Boardgames -perhe on laajentunut kahdella ostoksella. Ensin hankittiin ranskalainen Sorry We Are French ja sitten kanadalainen Le Scorpion Masqué, joka tunnetaan Suomessa varmasti parhaiten Decrypton tekijöinä.

Tabletop Spirit -lehden tuorein numero

Tabletop Spirit #12:n kansi

Ilmaisesta Tabletop Spirit -lautapelilehdestä on ilmestynyt uusi numero. Sen saa ladattua Dropboxista. Lehdessä haastatellaan Richard Breeseä ja Sandy Peterseniä, arvostellaan joukko pelejä, listataan vuoden 2020 parhaita pelejä ja puhutaan Kickstarter-kampanjan vetämisestä Obsessionin tekijän Dan Hallaganin kanssa. Mukana on myös lautapeliaiheinen sanaristikko!

Pandemic-puzzleja

Z-Man Games julkaisi tammikuussa Yhdysvaltojen kansallisen puzzlepäivän kunniaksi ensimmäisen Pandemic-puzzlen Operation: Archival Expert.

Tässä puzzlessa pelaaja saa tietyt roolit, kortit ja muut parametrit ja peli on ratkaistava tietyssä määrässä siirtoja.

Puzzleja on sittemmin ilmestynyt lisää: The Friendly Skies, Say Goodbye to the Blues ja The Event Speciale.

Pandemic-puzzle Operation: Archival Expert

Näyttelijöitä Lautapelipöydän äärellä

Assembly Winter ’21 -tapahtumassa kerättiin joukko näyttelijöitä saman pelipöydän ääreen pelaamaan lautapelejä. Tuloksena oli kolme jaksoa Lautapelipöytä-sarjaa, jossa Niina Lahtinen, Ernest Lawson, Ulla Virtanen ja Tuukka Tiihonen pelaavat lautapelejä.

Sarjan jaksoissa nähdään peleinä Dixit, Spyfall ja GoodCritters. Kaikki jaksot löytyvät YouTubesta Assembly Gaming -kanavalta. Lisää ei ole tähän tietoon tulossa, mutta jos sarja saa hyvän vastaanoton, se voi saada jatkoa.

Lautakunta

Monen huippupelin ja Uwe Rosenbergin dominoima(?) pelimekaniikka keskusteluttaa tässä Lautakunnan jaksossa. Mikä työläistenasettelupeleissä kiehtoo? Miksi silti korkein tämän mekaniikan peli on “vasta” sijalla 21 BGG:ssä oleva A Feast for Odin? Mitkä ovatkaan lautakuntalaisten mieluisimmat työläistenasettelupelit?

Työläisiä liikuttelemassa ja siitä juttelemassa ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Annika Saarto (Todellisuuspako) sekä Tapani Aulu (Lautapeliopas).

Keskustelijoiden top-3 työläistenasettelupelit:

Tuomo: 3) Parks (159, 2019) 2) Agricola (revised, 73, 2016) 1) Lords of Waterdeep (67, 2012)
Tapani: 3) Vasco da Gama 2) Caylus 1) Agricola (ilman kortteja)
Annika: 3) Raiders of the North Sea 2) Viticulture Essential Edition 1) Manhattan Project

Jakso on nauhoitettu 24.1.2021. Jakso löytyy Youtubesta täältä.

Lautapeliartistit arvioi: Underwater Cities

Testissä: Underwater Cities

Underwater Citiesissä pääset rakentamaan kaupunkia merenpinnan alle pelin mittaan kerätyillä resursseilla. Kaupungit muodostuvat yksittäisistä kupoleista, niiden yhteyteen rakennettavista laitoksista sekä kupoleita yhdistävistä tunneleista. Pelissä on kolme aikautta. Ensimmäisessä on neljä kierrosta, muissa kolme. Lopulta pelin voittaa paras kaupunki, eli eniten pisteitä tuottava kaupunki.

Pelin ydinmekaniikka ja hienous piilee korttien ja laudalta valittavan actionin värin yhdistämisessä. Saat tehdä sekä kortin että laudan actionin vain, jos värit täsmäävät. Laudalta ja korteista löytyy kolmea eri väriä. Kortteja on erityyppisiä: välitön efekti, pysyvä vaikutus, loppupisteytys extraa ja lisä action. Laudalta löytyy myös monia eri mahdollisuuksia: voit rakentaa kupoleita, laitoksia tai tunneleita, aktivoida lisäactioneita, päivittää laitoksia tai tunneleita, kerätä resursseja ja niin edelleen. Kaikilla on hieman erilainen pelaajalauta, johon kaupunkia rakennetaan. Erot ovat kuitenkin melko pieniä ja merkityksettömiä.

Kierrokset etenevät niin, että jokainen vuorollaan pelaa kädestään kortin ja asettaa workkerinsä laudalle. Jos värit täsmäävät, saa tehdä molemmat actionit. Jos värit eivät täsmää, kortti menee poistopinoon ja saa suorittaa vain laudan actionin. Jokaisella kierroksella kaikilla on käytössä 3 workkeria.

Ennakkoon kuultiin, että jos tykkää Terraforming Marsista, tykkää myös tästä. Peli oli ihan ok, mutta jotain siitä puuttui. Teema tuntui päälleliimatulta ja tuurielementti oli suuri. Toki tätä ilmeisesti monet vähentävät pelaamalla lisäsäännöillä. 4 hengellä pelattaessa peli sekä venyy että tulee turhan ahtaaksi. Tuotannot tuleva pääosin actioineista, itse tuotannon sijaan, mikä tuntui oudolta. Kaikkein huonoin puoli on kuitenkin, että pelin voi voittaa vain rakentamalla punaisia kupoleita tai paljon levätuotantoa.

Meidän arvio: 7.0 (asteikolla 4–10)

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Underwater Citiesin pelaajalauta
Underwater Citiesin pelilauta

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Junakolikoita

Taiwanilainen Moaideas Game Design on kehitellyt Rail Coins -pelikolikot erityisesti junapelien ystäville. Kuusikulmion muotoisissa metallikolikoissa on kuvattuna historiallisia vetureita.

Ihan halpojahan nämä eivät ole, hintaluokka on noin dollari kolikkoa kohden, eli 18xx-pelien harrastajille nämä ovat auttamatta liian kalliita – toki hankalia muutenkin. Pienimuotoisempaan junapeliharrastukseen nämä sen sijaan ovat kyllä nappivalinta, jos metallirahoista tykkää.

Tarjolla on 1, 5, 10, 50, 100 ja 500 arvoiset kolikot ja niistä voi halutessaan koostaa erilaisia settejä omiin tarpeisiin.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 16.4.2021 asti.

Rail Coins

Waterloon roskaväkeä

1815, Scum of the Earth: The Battle of Waterloo Card Game on Tristan Hallin tuorein Historic Epic Battle System -peli. Aikaisemmat osat 1066, Tears to Many Mothers ja 1565, St. Elmo’s Pay ovat keränneet kiitosta. Nyt käsillä on Waterloon taistelu eli Wellingtonin herttua vastaan Napoleon vuonna 1815.

Peli on epäsymmetrinen korttipeli yhdelle tai kahdelle pelaajalle. Pelissä on näyttävä kuvitus ja sen kortit nojaavat vahvasti historiallisiin yksityiskohtiin. Yhden erän kesto on noin 30–40 minuuttia, eli aika lyhyestä pelistä on kyse. Yhdistämällä kaksi kappaletta peliä on mahdollista pelata myös 3–4 pelaajan pelejä.

Peli on myös yhteensopiva aikaisempien pelien kanssa, eli on mahdollista marssittaa vaikkapa Napoleonin joukot 1565:n ottomaaneja vastaan.

Sääntökirja on saatavilla. Soolosäännöt. Peli löytyy Tabletopiasta.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 17.4.2021 asti.

1815, Scum of the Earthin  kansi
1815, Scum of the Earthin kortit Wellingtonin herttualle ja Napoleonille

Maltan piiritys 1940–1942

Malta Besieged: 1940–1942 on Victory Point Gamesin yksinpeli vuodelta 2011. Victory Point Gamesin lopetettua toimintansa sen pelit ovat löytäneet tiensä muille julkaisijoille, tässä tapauksessa uusi julkaisija on Worthington Games.

Peli on Steve Careyn States of Siege -pelien sarjaa. Pelaaja pääsee liittoutuneiden puolelle Välimerelle torjumaan akselivaltojen hyökkäyksiä Maltalle. Kysymys on pitkälti tuesta: miten varmistetaan, että haavoittuvaiset rahtisaattueet pääsevät Maltalle saksalaisten sukellusveneiden ohi. Mukana on myös taistelu Pohjois-Afrikassa Rommelin Afrika Korpseja vastaan.

Pelin ulkoasu on uudistettu täysin ja toteutus on muutenkin selvästi aikaisempaa versiota näyttävämpi. Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 6.4.2021 asti.

Malta Besiegedin esimerkkikortteja

Kukkia!

Floriferous on uusi peli Steve Finniltä ja Eduardo Barafilta ja Pencil First Gamesilta (Herbaceous). Peli on yksinkertainen settienkeräilypeli, jossa kerätään, yhdistellään ja järjestellään kukkasia. Pelin kuvitus on Clémentine Campardoun käsialaa ja yksinkertaisesti todella kaunista vesiväritaidetta.

Julkaisu on taas kerran ajoitettu toukokuulle, mikä ei liene sattumaa, vaan tässä on ajatusta äitienpäivälahjaksi.

Sääntökirja on luettavissa ja peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 5.4.2021 asti.

BoardGameTablesin uudet pelit

BoardGameTables.com on taas pistänyt kolme uutta peliä tarjolle.

Bear Raid on Ryan Courtneyn suunnittelema pörssipeli, jossa ostetaan, myydään ja myydään lyhyeksi osakkeita. Pelaajat voivat manipuloida kursseja ja yrittävät tehdä niin omaksi edukseen. Sääntökirja on luettavissa.

Factory Funner on uusi versio Corné van Moorselin tehdaspelistä, joka ilmestyi alunperin nimellä Factory Fun nelikulmaisilla laatoilla ja sitten Factory Funnerina kuusikulmiolaatoilla. Tämä versio ei muuta pelin sisältöä, mutta lisää kuudennen pelaajan ja uusii taiteen. Sääntökirja on luettavissa.

Ghosts of Christmas on uusi versio japanilaisesta Time Palatrix -tikkipelistä, jossa pelataan kortteja kolmeen tikkiin yhtä aikaa: menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan Saiturin joulun hengessä. Tikkiä aikamatkustuksella! Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 16.4.2021 asti.

Ghosts of Christmas, Factory Funner ja Bear Raid

Ensimmäiset luomisen pilarit

Makedonialainen Final Frontier Games on aloittanut uuden Pillars of Creation -pelisarjan. Sarjan pelejä yhdistää se, että ne pyrkivät tuomaan pelien maailmaan uusia näkökulmia. Niihin valitaan aiheiksi harvoin peleissä ja mediassa nähtyjä myyttejä ja tarinoita, niiden painoluokka on melko kevyt ja asiantuntijoita hyödynnetään varmistamaan, että pelien kuvaamia kulttuureita esitetään kunnioittavasti ja huolellisesti.

Solani on sarjan ensimmäinen peli ja kuvaa navajoiden myyttiä Linnunradan luomisesta. Peli on laattojen draftaamista ja asettelua omalle pelilaudalle muodostamaan tähtikuvioita. Sääntökirja on luettavissa.

The Girl who Made the Stars on sekin mytologinen kuvaus Linnunradan synnystä, afrikkalaisten sanien myyttien mukaan. Tässä pelissä pelaajat asettelevat laudalleen tähtilaattoja, joista muodostuu tähtikuvioita. Kun tähtikuvio on valmis, sen valolla voi yhdistää oman kylän etäisiin keräilyalueisiin, joilta kyläläiset voivat sitten käydä keräämässä resursseja. Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.4.2021 asti.

Solani ja The Girl Who Made the Stars

Kaipaatko vuonoille?

Fjords on Franz-Benno Delongen peli vuodelta 2005. Peli on melko pidetty, se on edelleen BoardGameGeekin abstraktien pelien listalla sadan parhaan joukossa, mutta se on käynyt harvinaiseksi, koska siitä ei ole koskaan tullut uutta painosta.

Nyt Grail Games julkaisee pelistä kauan odotetun uuden laitoksen. Peli eroaa alkuperäisestä muutamalla tavalla. Pelaajamäärä on nostettu kahdesta neljään ja mukana on viisi uutta muunnelmaa tai moduulia Phil Walker-Hardingilta. Pelin kuvitus on Beth Sobelin käsialaa.

Fjords on kaksivaiheinen laattojenasettelupeli, jossa ensin tutkitaan vuonoja pelaamalla kuusikulmaisia laattoja pöydälle. Kun vuonot ovat valmiit, pelaajat levittäytyvät ensimmäisen vaiheen aikana pelatuista leireistä valloittamaan aluetta.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 13.4.2021 asti.

Fjords

Keräilyversio Robinson Crusoesta

Portal Games julkaisee vuonna 2012 ilmestyneestä Robinson Crusoesta keräilyversion. Yhteistyöseikkailupeli on palkittu ja pidetty etenkin soolopelinä.

Uudessa Collector’s Editionissa on mukana 18 yksityiskohtaista (ja vain kevyesti seksististä) miniatyyriä, kunnollinen insertti kaikille osille, erillinen tutoriaalikampanja, mobiilisovellus jossa on satoja uusia kortteja, skenaarioita ja niin edelleen.

Saatavilla on myös lisärikirja The Book of Adventures, jossa on yli 50 skenaariota, jotka on luokiteltu vaikeusasteen, pituuden, teeman ja kohdeyleisön mukaan. Mystery Tales -lisäosassa on kauhumoodi ja viisiosainen kampanja. Treasure Chest paketoi kaikki tähän mennessä ilmestyneet promot ja minilisärit yhteen pakettiin. Tarjolla on erilaisia paketteja uusille ja vanhoille pelaajille.

Kampanja löytyy Gamefoundista ja on avoinna noin 13.4.2021 asti.

Robinson Crusoe: Collector's Edition

John Companyn uusi painos

Cole Wehrlen veljensä kanssa pyörittämä Wehrlegig on taas potkaissut uuden pelin Wehrlen tuotannosta Kickstarteriin uutena aikaisempaa hienompana versiona. John Company: Second Edition on koreampi kakkoslaitos Sierra Madren vuonna 2017 julkaisemasta pelistä.

Uusi versio on Pax Pamirin kakkoslaitoksen tapaan täysin uusittu, eikä minulla ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö tämä uusi laitos olisi merkittävästi alkuperäistä peliä sujuvampi ja parempi pelattava.

Pelissä pelaajat ovat englantilaisia mahtisukuja, jotka pyörittävät brittien Itä-Intian kauppakomppaniaa maksimoidakseen omaa etuaan. Pelin alussa 1700-luvun alkupuolella komppania on vielä heikko Intiassa, mutta pelin edessä voi kasvaa maailman vahvimmaksi yhtiöksi – tai romahtaa pelaajien omaneduntavoittelun uhrina. Pelaajien on tehtävä yhteistyötä pitääkseen monimutkainen häkkyrä koossa.

Wehrle on kirjoitellut suunnittelupäiväkirjoja BoardGameGeekiin (osa 1 täällä).

Kampanja löytyy täältä.

John Company Second Editionin kansi

Lautapeliartistit arvioi: A Feast for Odin

Testissä: A Feast for Odin

A Feast for Odin on viikinkiteemainen worker placement -peli, jossa pelaajat pääsevät viikinkeinä rakentamaan laivoja, löytöretkeilemään saarille, metsästämään sekä keräämään aarteita. Pelin voittaa eniten pisteitä seitsemällä kierroksella kerännyt pelaaja.

Peli voi vaikuttaa alkuun mutkikkaalta, mutta erilaiset toiminnot ovat melko suoraviivaisia ja itsensä selittäviä. A Feast for Odinin erottaa muista worker placementeista toimintojen paljous ja ”tetriselementti”, sillä pelaajien on soviteltava saamiaan tavaroita (aseet, aarteet..) erilliseen omaan pelilautaan, josta määräytyy pelaajan tuotanto. Pelilauta on aluksi täynnä miinuspisteitä, joten laudan peittäminen on pisteiden maksimoimiseksi välttämätöntä. Tetristelyä lisää se, että laudalle aseteltavat tavarat voivat olla hyvinkin epäsäännöllisen muotoisia, minkä lisäksi asetteluun on omat sääntöstä (tietyn väriset tavarat eivät saa koskettaa toisiaan ja niin edelleen).

A Feast for Odin on mielestämme ylivoimaisesti parhain worker placement, jota olemme testanneet (muita testaamiamme ovat Stone Age, Agricola, Nusfjord, Raiders of the North Sea, Architects of the West Kingdom). Pelistä piti myös jokainen peliporukkamme jäsen, mitä voidaan pitää saavutuksena. Erityisesti ihastusta ja tuskastusta herätti erimuotoisten palojen asettelu omalle laudalle.

Muita plussia: runsas määrä erilaisia toimintoja ja toimivia strategioita, mikä takaa uudelleenpelattavuuden. Myös toimintojen kopiointimahdollisuus oli tässä hyvä. Viikinkiteema näkyy pelissä kivasti uusien saarten, kuten Grönlannin, valloittamisessa.

Harmiksemme peruspeliä ei ole mahdollista pelata viidellä pelaajalla, joten siitä miinusta. Lisäksi epäilemme ettei tetristely ole välttämättä kaikkien mieleen, vaikka meille kolahtikin.

Nyt ainoa pohdinnan aihe onkin, että koska hankimme tähän lisäosan. Siitä ehdimme jo nimittäin kuulla kehuja täällä!

Meidän arvio: noin 8.5 (asteikolla 4–10).

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

A Feast for Odinin toimintolauta
Viikinkilaivoja
Viikinkejä laudalla
Shetlanti ja aseita

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Mikon pelaamia ja lukemia

The Crew'n kansi

Reilu vuosi siihen meni ja 15 pelikertaa, mutta nyt on The Crew‘n kampanja pelattu onnistuneesti läpi. Pelasimme kaksinpelinä, alkuun ohjekirjan mukaan ja jossain vaiheessa vaihdoimme kolmivärisellä pakalla pelaamiseen.

Yhteensä yrityksiä vaadittiin 112. Valtaosa tehtävistä meni yhdellä yrityksellä ja etenkin alkupäässä oli helppoa: ensimmäiset 39 tehtävää vaativat vain 58 yritystä. Vaikein tehtävä meille oli numero 40, joka vaati 13 yritystä ennen onnistunutta suoritusta. Pari tehtävää vaati kahdeksan yritystä, pari vaati viisi yritystä, muista selvittiin helpommalla.

Hauskaa oli, muutenhan ei oltaisi loppuun asti jatkettu. Pelitahti hiipui kyllä, noin puolet eristä pelattiin ensimmäisen kuukauden sisällä. Lopulta pelaamiseen jäi pahimmillaan melkein neljän kuukauden tauko. Saa nyt nähdä, jatkammeko kakkososan pariin; voi olla, että ei. Tämä paketti joutanee kiertoon, veikkaan että sopivia tilaisuuksia pelaamiseen on luvassa harvakseltaan.

Senetin nelosnumeron kansi, jossa on cowboy värispiraalin päällä

Posti ei ole kantanut kotiin uusia lautapelejä, mutta luettavaa sen sijaan on saapunut. Senetin nelosnumero ilahdutti jo joku aika sitten. Kannen cowboy vihjaa lehden pääjutusta, jossa käydään läpi western-aiheisia pelejä. Pelisuunnittelijajutun aiheena on Martin Wallace, kuvittajista esitellään muun muassa Magicin parissa hienoa työtä tehnyt Dominik Mayer. Pelimekaniikkajutussa käydään läpi laattojenasettelua.

Spielboxin 1/21 kansi

Myös Spielboxin tuorein numero saapui, nyt kirjekuoressa aikaisemman muovikuoren sijasta. Lehti on muutenkin uudistunut. Materiaali tuntuu jo erilaiselta, aikaisempi kiiltävä aikakauslehtipaperi on vaihtunut karheampaan kierrätyspaperiin. Lehteä on muutenkin uudistettu, kun puikkoihin on astunut uusi päätoimittaja Andreas Becker. Edellisestä uudistuksesta olikin jo 14 vuotta aikaa.

Lehden sisältö ei ole suuremmin muuttunut, pääpaino on edelleen arvosteluissa ja siihen jokunen haastattelu ja ennakkokatsaus päälle, mutta lehden taitto on selvästi raikkaamman ja tyylikkäämmän näköinen. Hyvä hyvä!

Muiden pelaamia

Petri Hänninen

Astro Drive on pöhkö avaruuspeli arcade-pelien tyyliin. Suomalaisten Mikko Punakallion ja Max Wikströmin suunnittelemassa pelissä avaruusaluksia ohjataan korteilla. Pelaajien täytyy väistellä planeettoja, mustia aukkoja, asteroideja ja muita sellaisia, ja yrittää hyötyä madonrei’istä ja tähtisumuista.

Pelin voittaa se, jonka alus kiitää ensimmäisenä avaruuden halki. Peli on nopea, ja sopii hyvin lasten kanssa pelattavaksi. Nuoremmatkin saa helposti mukaan, kun sanoo, että idea on sama kuin videopeleissä.

Minecraft: Builders & Biomes perustuu supersuosittuun Minecraft-videopeliin, jossa voi rakennella kuutioista melkeinpä mitä haluaa, ja taistella kaikenkarvaisia otuksia vastaan. Lautapelissä kaikki on yksinkertaistettu, mutta siitä huolimatta on onnistuttu säilyttämään alkuperäisen pelin henki ja tekemään hyvä lautapeli, joka haastaa aikuisetkin.

Minecraft on helppo opettaa. Pelissä on vain muutama liikkumissääntö sekä pisteytykset. Loput säännöistä voi tarkentaa pelin kuluessa. Pelissä pitää louhia rakennuskuutioita isosta palikkakuutiosta jotta voi rakentaa laatoissa esitettyjä rakennuksia, tai vastaavasti vetää nokkiin laatoista nousevia otuksia. Parasta pelissä on monipuolinen pisteytys, jonka voi pelata yhtäaikaa lapsille helpompana ja aikuisille vaikeampana.

Sampsa Ritvanen

Alkuun pieni hatunnosto Pohjois-Pohjanmaan kirjastoille. Aiemmin katselin kaihoisasti Etelä-Suomen suuntaan, jossa lainattavien lautapelien määrä on jo mittava. Onneksi nyt myös täällä pohjoisessa tilanne on parantumaan päin. Yhteistyö Raahen kirjaston kanssa on myös laajentanut kokoelmaa ja nyt lainattavissa on reilu 350 nimikettä. Eli käykäähän oululaiset lainaamassa innokkaasti pelejä!

Wingspanin kansi

Asiaan liittyen lainasin vastikään uudelleen tutun lintupelin Wingspanin. Tässäpä erinomainen esimerkki, ja näin arvostelijalle hyvä opetus, miten kova ennakkohype voi tehdä pelille vahinkoa. Odotimme peliporukassani Wingspanista vuosi sitten suuria, mutta jokainen testikerta jätti yhä vaisumman maun – pelit kestivät liian pitkään, tuurin osuus vaikutti kohtuuttomalta, eikä peli tarjonnutkaan ihmeellisiä kombomahdollisuuksia.

Pari uusintakierrosta suomenkielisellä versiolla olivat aika erilaisia kokemuksia. Kun peliin asennoitui heti alussa osittain tuuripitoisena, kevyehkönä koneistonrakennuspelinä, niin tadaa, pelistä kuoriutui ihan mukava korttipläjäys. Kestokin pysyi kuosissa, kun ajatukset peliä kohtaan oli kalibroitu kohdilleen. Ei tämä edelleenkään mieltäni räjäytä, mutta pelaan kyllä vastedes Wingspania ihan mielellään, jos joku sitä ehdottaa. Tai kuten Jorma Uotinen sanoisi: “Ei huono”.

Eniten meillä on pelattu viime aikoina lastenpelejä, kun kaksivuotiaskin on alkanut innostumaan lautapeleistä. Pöydällä ovat viihtyneet muun muassa Mr. Wolf ja Sukkela siili eli Kinderspiel des Jahres -voittaja Speedy Roll. Näistä tarkemmin tulevissa arvosteluissa.

Tällä kertaa voisin kuitenkin nostaa esiin todellisen klassikon eli Kilpikonnakisan. Peli tuli vihdoin hankittua ja monta erää on jo takana. Ei mahda mitään, on tämä kyllä kaikkien kehujen arvoinen. Meillä kunnon pelaamiseen on toki vielä matkaa, kun kaksivuotias haluaa auttaa aina vain violettia kilpikonnaa ja nelivuotias pelaa hänkin puolisatunnaisesti. Edistymistä on jo havaittavissa, sillä esikoinen haluaa isin ja äidin tavoin pitää kilpikonnavärinsä piilossa. Tästä on hyvä ponnistaa ja mikä parasta, vanhemmat viihtyvät pelin seurassa erinomaisesti.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Lautapeliartistit arvioi: Star Wars: Outer Rim

Testissä: Star Wars – Outer Rim

Outer Rimissä pelaajat pääsevät Star Wars -maailmasta tuttujen salakuljettajien ja palkkionmetsästäjien rooleihin. Tehtävänä on tulla koko galaksin tunnetuimmaksi lainsuojattomaksi. Mainetta saa esimerkiksi kuljettamalla laittomia lasteja pitkin galaksia tai nappaamalla muita lainsuojattomia.

Kaikki aloittavat samasta tilanteesta, heikolla pienellä aluksella ilman miehistöä. Kaikki saavat eri hahmon eri kyvyillä, esimerkiksi Han Solon tai Lando Calrissianin. Tehtävien suorittamisen ja palkkionmetsästyksen ohella voi kehittää alusta parempaan ja hankkia miehistöä. Esimerkiksi Chewbaccan voi hankkia miehistöön ja Millenium Falconin alukseksi.

Paremmalla miehistöllä ja aluksella tehtävien suorittaminen on helpompaa ja maine kasvaa nopeammin. Kulkiessa galaksissa pitää kuitenkin varoa, ettei törmää vihollisten partioihin. Oikeassa tilanteessa voi kuitenkin kerätä mainetta myös voittamalla vihollisten partioita taistelussa.

Outer Rim oli meidän kaikkien mielestä ihan kiva peli, jossa teema tuli hyvin esiin. Pelissä on kuitenkin paljon tuuria mukana ja tuntuu siltä että uudelleenpelattavuutta ei ole kovinkaan paljoa. Suurin osa tehtävistä ratkeaa lopulta nopanheittoon ja kontakteja etsitään sokkona kääntelemällä. Hyvällä tuurilla onnistut kaikessa ja huonolla tuurilla olet jumissa pitkään ja jäät jälkeen. Takamatkan kiinni saaminen on hyvin vaikeaa.

Meidän arvio: 6.9 (asteikolla 4–10)

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Star Wars: Outer Rim -pelitilanne
Star Wars Outer Rimin nopat

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *