Kategoriat
Peliarvostelut

No Retreat! The Russian Front

Tämä paketti on GMT Gamesin vuonna 2011 julkaisema peli, joka yhdistää aiemman Victory Point Gamesin julkaiseman No Retreat! -pelin (2008) sekä sen kaksi lisäosaa (Na Berlin! ja No Surrender!). Kyseessä on deluxe-versio, jossa on paremmat komponentit, uudistetut säännöt sekä enemmän pelattavaa. Kaikki mukana tuleva onkin laadukasta tavaraa.

Pelin idea

No Retreatin kansiPelissä pelaajat valitsevat joko Saksan tai Neuvostoliiton ja koettavat saavuttaa skenaarion asettamat tavoitteet voiton saamiseksi. Näitä voittoehtoja ovat esimerkiksi valloittaa osa tärkeistä kaupungeista tai kerätä riittävä määrä pisteitä ennen tiettyä kierrosta. Pisteitä saa vallatuista kaupungeista, antautuneista vihollisista, joistakin korteista ja muiden sotanäyttämöiden tapahtumista.

Itse peli pyrkii olemaan historialle uskollinen ja siinä on mahdollista pelata kuutta eri skenaariota, joiden kesto vaihtelee 3–5 pelikierroksen välillä. Vaihtoehtoisesti voi työstää Campaign- tai Tournament-versioita, joissa pelataan koko itärintaman sota 1941–1945.

Nämä jälkimmäiset ovat luonnollisesti kestoltaan paljon tavallisia skenaarioita pidempiä. Esimerkkinä tavallisista skenaariosta on vaikkapa Operaatio Barbarossa, joka alkaa Saksan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon 1941. Tämä skenaario kestää viisi kierrosta. Siinä ajassa saksalaisten on voittaakseen kerättävä vähintään 21 pistettä tai vallattava Moskova ja joku toinen tärkeä kohde (Leningrad, Sevastopol, Stalingrad tai Kaukasuksen öljykentät).

Strategiaa

Kyseessä on strategisen tason peli, jossa liikutellaan armeijoita. Tästä johtuen peli on kohtalaisen yksinkertainen sisäistää. Periaatteessa joukkoja on vain kahdenlaisia: jalkaväkeä ja panssareita sekä näiden muunnelmia. Joukot eroavat toisistaan liikkumisen ja taisteluvoiman osalta. Tärkeää on pitää omat joukot huollettuina ja yrittää saada taisteluun hyvä ylivoima, jolloin voiton todennäköisyys paranee huimasti.

Periaatteessa yksinkertaista, mutta pelatessa huomaa usein, että siirron olisi voinut tehdä paremminkin. Taistelut ratkaistaan jakamalla hyökkääjän voima puolustajan voimalla ja ynnäämällä mahdolliset muut tekijät. Tästä saatu suhde, esimerkiksi 3:1, katsotaan hyökkääjän taulukosta. Sen jälkeen heitetään vielä noppaa ja katsotaan taistelun tulos, joka voi olla jokin seitsemästä mahdollisesta.

Akselivaltojen taistelutulokset. Kuva: Tommi Vainio
Akselivaltojen mahdolliset taistelutulokset. Kuva: Tommi Vainio

Sääntöjä on toki reippaasti, noin 20 sivua, mutta pilkunviiilausosastoa on vähemmän kuin monessa muussa sotapelissä. Alkuun tuntuu vaikealta muistaa eri pelikierroksiin liittyvät tapahtumat. Esimerkiksi Saksa ei voi kuljettaa joukkoja junilla pelin kahdella ensimmäisellä kierroksella, koska Neuvostoliitossa oli eri raideleveys. Onneksi kaikki nämä on kirjoitettuna pelilaudan kierrostaulukkoon. Valitettavasti sekä sääntö- että skenaariolehtiseen on jäänyt joitakin virheitä, mutta netistä on ladattavissa päivitetyt versiot. Muutoin lehdykät ovat taattua GMT-laatua ja vielä värillisiä.

Pelilauta pitää mainita vielä erikseen, koska se on yksinkertaisesti loistava. Se on komea ja tarpeeksi iso, ettei pahvicountereiden kanssa tule ahdasta. Siitä löytyy todella paljon olennaista pelissä tarvittavaa informaatiota. Toki sääntökirjaakin joutuu pläräämään, mutta sääntövihon sisällysluettelo on hyvä apu. BoardGameGeekistä löytyy myös runsaasti tietoa sääntöjen kimuranteimmista kohdista.

Kortteja ja pelilautaa. Kuva: Tommi Vainio
Pelin kortteja. Kuva: Tommi Vainio

Hieno, dynaaminen peli

Meikäläisen pelihermoon tämä puraisee makeasti. Se on hyvin dynaaminen. Siinä on todella vahva tunnelma: sää vaihtelee, muilla sotanäyttämöillä tapahtuu, alun paniikin jälkeen Neuvostoliitto alkaa saada rivinsä kuntoon ja niin edelleen. No Retreat! kertoo tarinaa, jonka loppu on kirjoittamatta.

Peli vaatii tietenkin opiskelua, mutta se ei missään tapauksessa ole ylivoimaisen vaikea. Sanoisin että peli on mutkikkuudeltaan sellaista keskitasoa sotapelikategoriassa. Tämä on myös ensimmäinen pelaamani sotapeli, jossa taistelujen tulokset katsotaan taulukoista. Peli on kuitenkin helppo opettaa, koska se on suoraviivainen ja looginen. Kestoltaan se ei niitä lyhempiä ole, mutta siihen käytetty aika on sen arvoista. Koko sotaa ei ole pakko sotia yhdessä illassa. Jatkoakin näyttäisi olevan tulossa No Retreat! The North African Front-pelin muodossa.

Taisteluja Leningradista. Kuva: Tommi Vainio
Suomikin on mukana. Kiivasta taistelua Leningradin ympärillä. Kuva: Tommi Vainio

No Retreat! -sarja

Victory Point Games on julkaissut myös muita No Retreat -pelejä, joista Lautapelioppaassa on arvosteltu No Retreat 3: The French Front.

Faktat No Retreat! The Russian Front -pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: GMT Games (2011)

Mutkikkuus: Sotapelien joukossa keskitasoa.

Onnen vaikutus: Noppaa käytetään taistelun viimeisessä vaiheessa.

Vuorovaikutus: Peli on kiivasta kaksintaistelua.

Teema: Hyvin temaattinen.

Uudelleenpelattavuus: Vaihtoehtoisen historian tekeminen on aina hauskaa.

Kieliriippuvuus: Korteissa tekstiä ja säännöt englanniksi.

Pelaajamäärä: 1–2.

Pituus: Skenaariosta riippuen noin 60–120 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “No Retreat! The Russian Front”

Hei, Ihmettelin, että vieläkö tätä peliä jostain löytyisi, kun ei meinaa oikee tulla mistään esiin. Vai onko jo niin vanha että ei enään myydä?

Valtteri, Russian Front on loppuunmyyty. Deluxe Edition -uusintapainos on tällä hetkellä keräämässä ennakkotilauksia P500-ohjelmassa, mutta se on vielä hyvinkin 200-300 tilauksen päässä toteutumisesta, joten tovin sitä saa vielä odotella. Joudut siis metsästämään käytettyä, näyttäisi verojen ja postikulujen jälkeen tulevan pelille hintaa helposti yli sata euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *