Kategoriat
Peliarvostelut

Commands & Colors: Napoleonics

Peli on laajan Commands & Colors -pelisarjan uusin inkarnaatio. Samaan pelimekaniikkaan perustuvia pelejä ovat muun muassa Battle Cry, Memoir ’44, BattleLore, BattleLore Second Edition ja Commands & Colors: Ancients. Napoleonics on kuitenkin edeltäjiään monimutkaisempi. Commands & Colors: Napoleonics on silti kevyt ja nopeatempoinen sotapeli. Yhden taistelun pelaa tyypillisesti alle tunnissa, kunhan on oppinut säännöt.

Pelin idea

Commands & Colors: Napoleonicsin kansiCommands & Colors: Napoleonics on kevyt sotapeli, joka sijoittuu Napoleonin sotien aikoihin. Taistelut käydään 13 × 9 ruudun kokoisella heksakartalla. Yksiköt koostuvat 3–5 pienestä tai vähän isommasta puupalikasta, joiden määrä yksikössä vähenee, kun se saa vahinkoa. Yksiköiden keskinäinen paremmuus perustuu kivi-paperi-sakset -periaatteelle eli jalkaväki voittaa ratsuväen, ratsuväki puolestaan peittoaa tykistön, ja tykistö myllyttää jalkaväen.

Kullakin pelaajalla on taistelun aluksi kädessä tietty määrä satunnaisesti valittuja pelikortteja, joilla yksiköille annetaan liikkumis- ja taistelukomentoja. Niinpä vuorollaan ei tyypillisesti saakaan liikuttaa kaikki yksiköitään, eikä välttämättä edes siellä, missä haluaisi. Keskeinen osa peliä onkin korttivalikoimansa järkevä käyttö.

Yksiköiden väliset taistelut ratkotaan heittämällä yksiköiden puupalikoiden lukumäärän mukainen määrä noppia. Jos puolustajan yksikkö jää henkiin hyökkääjän ensimmäisen iskun jälkeen, se saa lyödä takaisin. Peli päättyy kun jompikumpi pelaajista saa koottua taistelun säännöissä määrätyn määrän voittopisteitä. Voittopisteitä saa tuhoamalla kokonaisia vastustajan yksiköitä tai saavuttamalla tiettyjä, taistelun säännöissä tarkemmin kuvattuja kohteita.

Muutokset pelisarjan edellisistä osista

Esimerkkejä pelin korteista
Esimerkkejä Napoleonicsin korteista. Kuva: GMT Games

Pelisarjan edellinen peli oli Commands & Colors: Ancients. Siihen verrattuna Napoleonicsin säännöt ovat kehittyneet ja monimutkaistuneet. Esimerkiksi yksiköiden hyökkäysvoima määräytyy siinä olevien puupalikoiden määrän mukaan.

Jousista kivääriaseisiin siirtyminen on myös tehnyt ampumisesta aiempaa tehokkaampaa ja sen tekemä vahinko on nyt samalla tasolla meleetaistelun kanssa. Tykistö on heittokoneita tehokkaampaa ja kantomatka on heittokoneita pidempi.

Jalkaväki voi suojautua ratsuväen hyökkäyksiltä muodostamalla neliöitä. Jalkaväki ottaa myös aiempaa helpommin vahinkoa, sillä kussakin vahinkonopassa on kaksi jalkäväen kuvaa.

Kaiken kaikkiaan sääntöihin tehdyt muutokset muuttavat pelin kulkua maltillisesti ja esimerkiksi Ancientsia pelanneen on hyvin nopea omaksua ne. Pienetkin sääntömuutokset saavat pelin tuntumaan tuoreelta: Napoleonicsin vaatima pelitapa on Ancientsiin verrattuna erilainen. Muun muassa vahinkoa kärsineiden yksiköiden korvaaminen tuoreilla reserveillä on nyt entistä keskeisemmässä osassa.

Lisäosat

Peruspelissä tulevat mukana englantilaiset, portugalilaiset ja ranskalaiset, mikä rajaa toteutettavien taistelujen määrää. GMT Games julkaisee ensimmäisen, espanjalaisista yksiköistä koostuvan lisäosan vuoden 2011 aikana. Lisäosia tulee todennäköisesti enemmänkin, jos pelin myynti on riittävä hyvä.

Sotajoukot kohtaavat
Sotajoukot kohtaavat taistelukentällä. Kuva: Peter Berger / BGG

Faktat Commands & Colors: Napoleonicsista

Suunnittelija:

Julkaisija: GMT Games (2010)

Mutkikkuus: Lautapeliksi Napoleonics on mutkikkuudeltaan keskivertotasoa, mutta sotapeliksi sen säännöt ovat kevyet.

Onnen vaikutus: Onni vaikuttaa pelin kulkuun monella tasolla aina korttien nostosta hyökkäysten lopputulokseen.

Vuorovaikutus: Peli perustuu yksinomaan pelaajien vuorovaikutukseen.

Teema: Napoleonin sotien teema näkyy pelilaudan suunnittelussa ja erityisesti nappuloiden ulkoasussa.

Uudelleenpelattavuus: Uudelleenpelattavuus on suuri, vaikka pelin mukana tuleekin vain 15 valmista taistelua.

Kieliriippuvuus: Säännöt ja korttien tekstit ovat yksinomaan englanniksi.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 60-90 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *