Kategoriat
Peliarvostelut

Waterloo 20

Lautapeleihin sopii välillä sama sääntö kuin opiskelija-asuntoihin: hyvä, halpa, lähellä – valitse kaksi. Waterloo 20:tä voi kehua hyväksi ja halvaksi, mutta läheltä sitä ei saa hankittua. Pelin amerikkalainen julkaisija Victory Games tuottaa print-on-demand pelejä, ja 20-pelisarjan kunkin osan hinta on kahdenkymmenen dollarin tietämillä. Niinpä pelin saa tilattua Suomeen ilman tullimaksuja. Tilauksesta toimitukseen menee parista viikosta kuukauteen.

Pelin idea

Waterloon 20:n kansiWaterloo 20 on laajemman pelisarjan osa. Sarja on saanut nimensä siitä, että pelissä on kerrallaan laudalla korkeintaan 20 nappulaa. Peli sijoittuu Napoleonin sotien aikaan, ja kuvaa Waterloon taistelua, jonka jälkeen Napoleon Bonaparte lopullisesti menetti valtansa, ja karkoitettiin Saint Helenan saarelle. Waterloo 20 on perinteiseen tapaan heksakarttaan pohjautuva strategiapeli.

Toinen pelaaja ohjaa Napoleonin joukkoja, ja toinen Brittien ja portugalilaisten joukkoja. Kukin pelinappula kuvaa yksikköä, joka koostuu useista tuhansista miehistä. Osapuolien menestystä mitataan moraalipisteillä. Jos moraalipisteet laskevat nollaan, päättyy peli heti nollille päätyneen osapuolen tappioon. Moraalipisteitä saa lisää tuhoamalla vastustajan yksiköitä. Lisäksi jokaisen yövuoron jälkeen kumpikin pelaaja saa yhden moraalipisteen lisää.

Pelin pituus on korkeintaan reilut kolme päivää, yhteensä 13 vuoroa. Kukin päivä koostuu neljästä vuorosta, joilla kumpikin pelaaja saa liikuttaa yksiköitään. Lisäksi pelissä on satunnaistapahtumia kuvaavia kortteja, joista nostetaan yksin kunkin pelivuoron aluksi.

Kokemuksia

Peli vaikuttaa aluksi yksinkertaiselta, ja laajempiin strategiapeleihin tottuneena sitä pelaa huomaamattaan vain vähän toisella silmällä, puolihuolimattomasti. Ei kannattaisi, koska sillä tavalla saa takkiinsa ennen kuin ehtii toista silmäänsä edes avata. Yksiköiden pieni määrä myös nostaa vaikeustasoa moniin muihin peleihin verrattuna, koska virheiden paikkaamiseen ei ole lainkaan reservejä.

Peli on myös yllättävän vaikea ranskalaisille, joilla on pelin aluksi tuntuva ylivoima. Britit saavat kuitenkin paljon vahvistuksia, mikä nopeasti keikauttaa edun brittien puolelle. Pelin säännöt ovat lyhyet, 6-8 sivua, ja jo strategiapeleihin tutustuneille niissä on vain vähän, jos lainkaan, yllätyksiä.

Pelaajien joukot. Kuva: Victory Point Games
Pelaajien joukot. Kuva: Victory Point Games

Minuun peli vetosi heti vahvasti. Se on nopea oppia ja hyvin nopea pelata. Jos pelaa ajatuksella, ehtii yhden taistelun hävitä ranskalaisilla tunnissa, ja jos pelaa jo yllä kuvatulla tavalla aivot tyhjäkäynnillä, häviää pelin helposti jopa varttitunnissa. Jos haluaa voittaa, kannattaa valita britit.

Peli kulkee kepeästi mukana matkoilla, joskin ohuesta pahvista tehdyn laudan ruttaantumista pitää hieman varoa. Koko peli mahtuu B4-kirjekuoreen, ja pakkaus on paksuudeltaan alle senttimetrin. Peli on pakattu minigrip-pussiin, joka säilyttää komponentit pelikunnossa rankkasateessakin. Mukana seuraa jopa kuusisivuinen noppa, tosin pienin näkemäni sellainen! Sen särmän pituus lienee vain 2-3 mm.

Faktat Waterloo 20:stä

Suunnittelija:

Julkaisija: Victory Point Games (2008)

Mutkikkuus: Säännöt ovat strategiapeliksi varsin helpot, ja jos on aiemmin pelannut vastaavankaltaisia pelejä, on niiden omaksuminen helppoa.

Onnen vaikutus: Taistelut ratkaistaan nopilla, ja kunkin pelivuoron aluksi nostettavat kortit lisäävät osaltaan pelin satunnaisuutta. Viime kädessä pelin voiton kuitenkin ratkaisee taito.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus tapahtuu taistelemalla vastustajan yksiköiden kanssa. Molemmat pelaajat siirtävät yksiköitään vuorotellen, mutta vastustajalla on mahdollisuus reagoida siirtoihin ratsuväkiyksiköillään.

Teema: Napoleonin sodat on hyvin yleinen, mutta kiinnostava peliteema. Waterloo 20:n grafiikka on pelkistettyä, mutta sopii hyvin kuvaamaan aikakautta.

Uudelleenpelattavuus: Uudelleenpelattavuus on kohtullinen, ainakin tiettyyn rajaan saakka. Pelivuorojen lievä satunnaisuus myös parantaa uudelleenpelattavuutta. Pieni yksiköiden ja siten erilaisten taktiikoiden määrä kuitenkin rajoittaa uudelleenpelattavuutta.

Kieliriippuvuus: Pelikomponenttien tekstit ja säännöt ovat englanniksi.

Pelaajamäärä: 1-2

Pituus: 30-60 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *