Kategoriat
Artikkelit

Kymmenen vuotta sitten: 2009

Katsaus vuoden 2009 parhaisiin lautapeleihin kymmenen vuotta myöhemmin. Miltä näyttää lautapelivuosi 2009 vuoden 2019 näkökulmasta?

Vuosi 2009 oli aivan mainio pelivuosi, vaikka ei tuottanutkaan aivan sen tasoisia hittejä kuin esimerkiksi 2007 tai 2008.

Vuoden 2009 peleistä jonkinlaiseen klassikkoasemaan nostaisin epäilyksettä Small Worldin ja The Resistancen, joista kumpikin on osoittautunut kestäväksi peliksi ja loi pohjan laajemmalle pelien kokonaisuudelle.

Palkintovoittajat

Vuoden 2009 Spiel des Jahres oli itsestäänselvästi Dominion. Edellisenä vuonna julkaistu Dominion oli vuonna 2009 melkoinen palkintorohmu ja nappasi myös Deutscher Spiele Preisin, Mensa Selectin, As d’OrinFairplay À la CartenHra rokunDiana Jonesin, pari Golden Geekiä ja niin edelleen.

Parhaan lastenpelin Kinderspiel des Jahresin voitti Maaginen labyrintti. Parhaan harrastajapelin Kennerspiel des Jahresia ei vielä jaettu, sen vuoro oli vasta vuonna 2011. Maaginen labyrintti oli oivallinen valinta ja edelleen relevantti peli.

Suomessa Vuoden peli palkitsi vuoden perhepelinä Competon julkaiseman muuttoautopeli Zak Pakin, vuoden lastenpeli oli Quoridor Kid ja vuoden strategiapeli niinikään DominionQuoridor Kid on osoittautunut varsin kestäväksi lastenpelisuosikiksi, joten se valinta osui nappiin. Zak Pak! sen sijaan on jäänyt vähän sivuun.

Dominionin kansi

Oma top 10 -listani vuodelta 2009

10 Ubongo 3D on pelisarjansa kiperimpiä edustajia. Vaikka osaisi kuinka hyvin pyöritellä kaksiulotteisia pahvilaattoja, kolmannen ulottuvuuden lisääminen nostaa vaikeusastetta tuntuvasti – paitsi jos on tosi hyvä hahmottamaan kolmiulotteisia muotoja, jolloin tässä pelissä pyörittelee huonompia 6–0. Kiva peli, mutta käytännössä hyvin vaikea pelata mielekkäästi.

9 Jaipur on pidetty kaksinpelattava korttipeli. Minustakin se on oikein hyvä, mutta ehkäpä kalustelun määrä pistelaattojen kanssa ylittää kuitenkin sen ilon, mitä pelistä saa. Tuntuu siis vähän vaivalloiselta ja tämähän jos mikä on hyviä peliä täynnä oleva genre, joten hirveästi ei ole heikkouksille varaa.

8 Vasco da Gama on Lautapelit.fi:n suomennoksena tutuksi tullut peli, jossa on ihan oivallusta. Omasta kokoelmasta tämä lähti jo vuosia sitten, mutta äidin hyllyssä tämä on yhä ja kun silloin tällöin pelin pariin palaa, niin muistaa, että olihan tämä nyt itse asiassa ihan mainio peli.

7 Lasten Carcassonne eli nykyään Carcassonne Junior on perheensä yksinkertaisin. Eihän se pelinä ihmeellinen ole, mutta niin vain tätä tuli pelattua lähemmäs sata kertaa aika lyhyessä ajassa ennen kuin siirryimme eteenpäin. Nostalgiaa siis riittää. Siirtymäriittinä lastenpelien ketjussa peliä on helppo suositella.

Lasten Carcassonne. Kuva: Mikko Saari

6 At the Gates of Loyang on vähän Uwe Rosenbergin pelien B-sarjaa, mutta on tässä puolensakin. Näpertelyä ja optimointia ainakin riittää. Soolopelaajille aika helppo suositus, ei tässä moninpelinäkään ole vuorovaikutusta kuin nimeksi. Osa ideoista kelpasi materiaaliksi vuoden 2018 Reykholtiin.

5 Mallorca eli Finca oli jossain vaiheessa maailmalla kovissa hinnoissa oleva harvinaisuus, mutta Suomessa Lautapelit.fi:n suomennosta löytyi mistä tahansa edullisesti. Peli edustaa perusmukavaa hyvin tehtyä europeliä. En ole jäänyt suuresti kaipaamaan, mutta oma kappaleeni viettää rauhallista hiljaiseloa äidin hyllyssä ja kyläillessä sitä voi silloin tällöin pelata oikein hyvillä mielin.

4 Tobago kärsii Suomessa siitä, että Competon suomenkieliseen laitokseen päätyivät alkuperäistä paljon nuivemmat komponentit. Kauniiden komponenttien lisäksi pelissä on varsin kekseliäs rajausmekanismi, jossa pitää lisätä todistusaineistoa tutkimuksiin, kunnes aarteen sijainti on täsmälleen tiedossa.

Tobagossa on näyttävät osat. Kuva: Javi Santos / BGG
Näin kauniita osia ei Suomi-Tobagossa nähty. Kuva: Javi Santos / BGG

3 Trans Europa+ on Euroopan kartalle siirretty Trans America. En liiemmin välittänyt alkuperäisestä, mutta tällepä onkin kertynyt pelikertoja aika paljon, kun lasten kanssa olen pelannut. Oikein mainio pelihän tämä on, näppärä pikkufilleri, joka joustaa jopa kuuteen pelaajaan asti.

2 Rallyman on perinteistä ralliautoilua varsin älykkäästi mallintava kilpa-ajopeli. Edelleen Flamme Rougen kanssa suosikkejani, mitä kilpa-ajoihin tulee. Uusi versio Rallyman GT hylkäsi ralliautot ja vaihtoi GT-autoihin, mutta pohjalla tikittää sama erinomaisen toimiva moottori.

1 Maaginen labyrintti on yksi parhaista lastenpeleistä koskaan. Näkymätön labyrintti jaksaa viihdyttää edelleen. Olen lähes alusta asti pelannut pienellä kotisäännöllä: liikkumista säätelevä noppa ei pääse mukaan peliin. Kaikki liikkuvat aina kolme askelta ja sillä hyvä. Toimii erinomaisesti.

Maaginen labyrintti

Muiden suosikkipelit

Suomalaisten peliharrastajien suosikkipelien lista on vähän toisennäköinen:

  1. Small World
  2. Steam
  3. Jaipur
  4. Mallorca
  5. Dungeon Lords
  6. The Resistance
  7. Peloponnes
  8. Ubongo 3D
  9. Power Grid: Factory Manager
  10. Hansa Teutonica

BoardGameGeekistä saadaan vielä kolmas lista:

  1. Chaos in the Old World
  2. Jaipur
  3. Hansa Teutonica
  4. Steam
  5. Cyclades
  6. Imperial 2030
  7. The Resistance
  8. Dungeon Lords
  9. Small World
  10. Claustrophobia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *